ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ…
Είχε δεν είχε η σημερινή Δημοτική Αρχή εκεί που καταριόταν την Αρχή Θ. Μπέγκα, τελικά στην υπόθεση ανακατασκευή – αναμόρφωση Πλατείας Πύρρου πατάει σ’ εκείνη την μελέτη για να την φέρει στο σήμερα. Η μόνη και μεγάλη διαφορά είναι το κόστος που από 2 εκατ. Ευρώ φτάνει στα 5,2 εκατ.! Κατάφεραν ν’ ανοίξουν το στόμα της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για δικαίωση με καθυστέρηση αλλά και ακόμη αυστηρότερη κριτική για το κόστος του έργου που υπερδιπλασιάζεται!

ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ…
Δεν είναι αυτό που καταλαβαίνετε προσθέτουν από το Δήμο Ιωαννιτών. Εμείς θα κάνουμε και κάτι παραπάνω προς την πλευρά του άλσους Κ. Μπέγκα (!), κάτι σκάλες, κάτι αναβατόρια που εδώ που τα λέμε ένα μεγαλύτερο κόστος θα το έχουν. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και ενώ πάνε να κλείσουν τα στόματα της αντιπολίτευσης καταφέρνουν ν’ ανοίξουν τα στόματα των δικών τους!

ΤΟ ΣΤΕΚΙ…
Υπάρχει ένα στέκι πρώην μεγαλοστελέχους της παράταξης Θ. Μπέγκα στο οποίο συχνά – πυκνά κι εν μέσω καραντίνας στα όρθια γίνονται συζητήσεις για την επόμενη μέρα στη παράταξη χωρίς τον Θωμά! Σ’ αυτές τις συνάξεις συμμετοχή έχουν και στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, τα οποία ψάχνουν δρόμους για άλλες «πολιτείες». Αυτά τα ζητήματα δύο χρόνια πριν την λήξη της σημερινής δημοτικής περιόδου. Εγώ αυτά έμαθα, αυτά μαρτυράω!

❁ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ!
Στέφανος Χίος, Αλέξης Τσίπρας στον ίδιο δρόμο, ίδια μυαλά, ίδιες τακτικές! Φταίει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ! Ο μεν Χίος το έκανε πρώτο θέμα βάζοντας πρωτοσέλιδα στο κάδρο το Μαξίμου, ο δε Τσίπρας με ανακοίνωσή του κι’ εκείνος κατηγορεί τον Κυριάκο για την αναρχία με αφορμή την δολοφονία του δημοσιογράφου.

■ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Έρχεται ο Χρυσοχοΐδης και ξεβρακώνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας στατιστικά στοιχεία στη δημοσιότητα που αποδεικνύουν ότι επί εποχής τους οι δολοφονίες υπήρξαν αμέτρητα περισσότερες από εκείνες στα δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται διάψευσης, οπότε καλόν είναι όταν ομιλούν οι πολιτικοί και σε τέτοιες στιγμές να είναι προσεκτικοί για να μην γίνονται σουργούνια. Ο λαός μας μπορεί να περνάει δύσκολες στιγμές λόγω πανδημίας, αλλά δεν έχει ομαδική παράκρουση, ούτε έχει πιεί το νερό της λησμονιάς!

❖ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Φυσικά και δεν μπορεί κανείς να μένει αδιάφορος μπροστά σ’ ένα γεγονός όπως είναι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου ο οποίος φαίνεται πως έκανε καλά τη δουλειά του και σε κάποιους μπήκε εμπόδιο ή στη μύτη κι άρα έπρεπε να βγει από τη μέση. Όμως, είναι δουλειά κι ευθύνη του κράτους και των αρμοδίων αρχών να ερευνήσουν, ν’ αποκαλύψουν τους δράστες και κυρίως να αποδώσουν το δίκαιον.

❁ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ!
Με το να βγαίνει ο κάθε ακροδεξιός Χίος να στήνει κατηγορητήριο και να συντάσσεται μαζί του ένας πρώην πρωθυπουργός μάλλον κάτι πάει πολύ στραβά στον τόπο που γέννησε την δημοκρατία (λέμε τώρα)! Αρκεί όμως ένα τέτοιο γεγονός τραγικό να γίνει αιτία κομματικής επένδυσης και πολιτικής σπέκουλας για να βγει ένας πρώην πρωθυπουργός από τ’ αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί εδώ και 22 μήνες;

■ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!..
Αστυνομικός συντάκτης και από τους καλύτερους ο δολοφονηθείς και αν κι’ έμπαινε στα πολύ βαθειά, εν τούτοις, λέγεται ότι ούτε οπλοφορούσε, ούτε αστυνομική φρουρά είχε ζητήσει. Σε αντίθεση με τον μάνατζερ και ψευτοδηλούμενο δημοσιογράφο που κάποια φρουρά την διέθετε για παν ενδεχόμενο. Άντε τώρα να κλείσουν στόματα που βάζουν στο στόχαστρο την ΕΛΑΣ γιατί δεν φρόντισε για την προστασία και του Καραϊβάζ όπως του Φουρθιώτη!

❖ ΤΟ ΜΕΤΡΟ…
Γι’ αυτό σας λέω, είμαστε λαός χωρίς μέτρο. Ο καθένας το μακρύ και το κοντό του. Από την μία κλαίμε για τα δικαιώματα του για 11 δολοφονίες καταδικασμένου Κουφοντίνα και από την άλλη σπαράζουμε για το πλήγμα που δέχεται η δημοκρατία μας από την δολοφονία του δημοσιογράφου. Δημοσιογράφος ήταν και ο Τζώρτζ Αθανασιάδης της ΒΡΑΔΥΝΗΣ που δολοφονήθηκε στο γραφείο του, από την 17Ν. Δημοσιογράφοι και ο Μομφεράτος και ο Παύλος Μπακογιάννης. Και τότε η ελευθερία της έκφρασης δολοφονήθηκε όπως και στην περίπτωση του Καραϊβάζ. Γιατί λοιπόν στην περίπτωση Κουφοντίνα έγιναν τα μύρια όσα για να μην πεθάνει από την πείνα και στην προκειμένη περίπτωση απλά ένας δημοσιογράφος λιγότερος;

❁ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ…
Για κομματικές επιλογές στις διοικήσεις των νοσοκομείων στην Ήπειρο κατηγορούν το υπουργείο Υγείας τα ΣΥΡΙΖόπουλα της περιοχής για να έχουν να λένε και να δικαιολογούν τις σκέψεις τους και τις θέσεις τους. Δυστυχώς, μυρίζουν Πολακισμό! Πολύ γρήγορα λησμόνησαν ότι δεν άφησαν ρουθούνι άλλης πολιτικής άποψης σε κανένα φορέα μετά το 2015 που πήραν στα χέρια τους την εξουσία.

■ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ…
Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ άλλαξαν διοικήσεις στα νοσοκομεία με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ενάμιση χρόνο και οι διοικήσεις έμεναν οι ίδιες και δεν υπήρχε το φιλότιμο της παραίτησης αφού η κομματική τους τοποθέτηση είχε λήξει. Τώρα έρχονται και μυξοκλαίνε ζητώντας τα ρέστα για το μπάχαλο που άφησαν και μάλιστα σε περίοδο που το σύστημα υγείας δεν τραβούσε της ψυχής του τον τάραχο όπως γίνεται σήμερα σε εποχή πανδημίας!

❖ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ!..
Εντούτοις, παρόλα όσα συμβαίνουν σήμερα, στην Ήπειρο τα νοσοκομεία κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στο βαρύ πρόγραμμα χάριν των υγειονομικών πρώτα και βρίσκουν την κανονικότητα στην οποία επανέρχονται σιγά – σιγά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά και κυρίως οι εμβολιασμοί, οι οποίοι γίνονται με υψηλά νούμερα πλην της Πρέβεζας, η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω εμποδίων στην οργάνωση.

❁ ΟΨΙΜΑ…
Ας αφήσουν τα μυξοκλάματα και τους αφορισμούς τα συντρόφια που πολύ όψιμα τους πήρε ο πόνος για τους ορισμούς διοικήσεων. Ο υπογράφων έχει την τύχη να διαπιστώνει εκ των ένδον το «κράτος» που άφησαν και πολύ σύντομα θα έχουμε «λογαριασμούς». Δεν είναι όλα ρεμπέτ ασκέρι επειδή είναι δημόσιο. Υπάρχει και η οδός του μέτρου κι’ αυτήν την οδό κάποιοι είτε δεν την ανακάλυψαν, είτε την παρέκαμψαν. Οι χθεσινοί απολογητές να μη γίνονται σημερινοί τιμητές. Η σιωπή είναι χρυσός!

■ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ…
Ευχαριστώ πολύ και από καρδιάς την κ. Τατιάνα Καλογιάννη για την εκτενή ενημέρωση που μου έκανε για ορισμένα ζητήματα της πόλης μας που ζητούν λύση και τα οποία, ενώ έχουν δρομολογηθεί, εντούτοις άλλα βαλτώνουν, κι άλλα παραπέμπονται στις καλένδες. Η κ. Τατιάνα αυτή τη φορά απάντησε με ευπρέπεια και όχι με οργισμένες φωνές όπως στο παρελθόν που ό,τι και να γράφαμε φαίνονταν να ενοχλείται. Εκείνο που με ενόχλησε από την ενόχληση της Τατιάνας είναι ότι θέλει να διαγράψει το παρελθόν της αλλά η στήλη δεν εννοεί να πράξει το ίδιο!

❖ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…
Θέλω να πιστεύω ότι το δικαίωμα στο ενδιαφέρον για τον τόπο μας είναι κοινό, οπότε αποκλεισμοί στις μνήμες αποκλείονται. Βέβαια, με γνώμονα τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν είναι όλα εκείνα που μπορούν να χαράξουν τον ορθό δρόμο προς το μέλλον. Άλλωστε, ουδείς «άσφαλτος« όπως έχει πει και η διάσημη αοιδός Άντζελα. Εις το επανιδείν.

❁ ΠΕΡΙΜΕΝΩ…
Θα περιμένω όμως και μία απάντηση από τον δημοτικό σύμβουλο Φ. Ευαγγέλου ο οποίος έχει μείνει στα «ναι μεν αλλά», στα «λίγο από δω και λίγο από κει» και τα σκυλιά δεμένα! Δικαίωμά του στην σιωπή αλλά δικαίωμα και στους πολίτες να γνωρίσουν όλα όσα τεκταίνονται στο Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίο ανεξάρτητα από τις διαφορές θα πρέπει να περπατήσει έργα προς όφελος όλων των Γιαννιωτών τόσο απλά!

■ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ
ΕΥΑΓ. ΑΒΕΡΩΦ!
Δίωρο διαδικτυακό αφίερωμα στον αείμνηστο ευπατρίδη ιστορικό, λογοτέχνη, τυροκόμο, πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ, ίσως το πρώτο, θα κάνει η ιστοσελίδα «Last Point», η οποία τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί πολλά θέματα του «Π.Λ.» και μεταξύ αυτών και την στήλη ΤΟΛΜΗΡΑ του υπογράφοντος.

❖ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ!..
Πρόκειται για μια πράξη από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας «Last Point» Γιώργο Παντάκη – Κώστα Μανίκα και Αντώνη Μιχελόγγονα, η οποία έχει να κάνει με την απότιση σεβασμού προς τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος από την δεκαετία του ’30 μέχρι τον θάνατό του το 1990 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μικρά και μεγάλα πολιτικά ζητήματα του τόπου μας βάζοντας την σφραγίδα του ανεξίτηλα σε πολλά από αυτά, ιδιαίτερα δίπλα στον Κων/νο Καραμανλή.

❁ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ…
Αυτό το δίωρο αφιέρωμα είναι η ελάχιστη τιμή προς τον Ε. Αβέρωφ και σε σ’ αυτό οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν όσο καλά γίνεται τον Ευπατρίδη Αβέρωφ, ο οποίος για τους γνώστες ήταν από τους πολιτικούς εκείνους που αψήφησαν πολλά πράγματα προκειμένου να υποστηριχτούν θέσεις, απόψεις και συμφέροντα Εθνικού και πατριωτικού περιεχομένου.

■ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 22  ΑΠΡΙΛΙΟΥ!
Η παρουσίαση θα γίνει στις 22 Απριλίου στις επτά η ώρα το απόγευμα και θα διαρκέσει για δύο περίπου ώρες. Μεταξύ των προσώπων που θα μιλήσουν για τον Αβέρωφ είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασιούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Μιχάλης Τρίτος, ο Σάκης Μουμτζής, ο Γ. Ματσόπουλος, ο Κων/νος Μανίκας και ο Γ. Γιαννάκης (η αφεντιά μου). Η διαδικτυακή αυτή παρουσίαση θα μεταδοθεί από το F/B της σελίδας «Last Point», από τον «Π.Λ.» και πολλούς άλλους συνεργάτες.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.