ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΦΟΔΣΑ – ΣΜΑ…
Μία Βαβέλ την ζούμε εδώ και πολύ καιρό με την υπόθεση ΣΜΑ όπου την ευθύνη δημιουργίας – λειτουργίας έχει ο ΦΟΣΔΑ Ηπείρου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και αντιπρόεδρος ο πρώην δήμαρχος Θ. Μπέγκας μετά από την εμπλοκή Δήμου της Ηπείρου και της Περιφέρειας ήλθε και η εμπλοκή της Αποκεντρωμένης του περιβόητου Μιχελάκη που είπε όχι στον τρόπο που πάνε να «αναθέσουν» την δουλειά σκλαβώνοντας τους Δήμους για 10 χρόνια με κόστος για τους πολίτες καμιά 40αριά εκατομμύρια ευρώ.

ΒΑΒΕΛ – ΕΔΕΣΑΪΑΚΟΣ 1-1!
Στην αρχή ήθελαν να φτιάξουν ΣΜΑ αλλά μετά δεν ήθελαν γιατί δεν μπορούσαν, αλλά μετά είπαν άμα θέλουμε μπορούμε και ρώτησαν έναν ανάδοχο αν μπορεί εκείνος και η απάντηση ήταν «μπορώ αν εσείς μπορείτε να πληρώσετε» και μετά αυτοί είπαν «μπορούμε αλλά ίσως δεν μπορεί ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Δήμος Ζίτσας καθώς και ο Δήμος Πρέβεζας». Άμα δεν μπορούν αυτοί, τότε να πάμε στον αποκεντρωμένο Μιχελάκη να ανάψει πράσινο φως. Όμως εκείνος σ’ ένα διάλειμμα από τις επενδύσεις της οικογένειας του είπε ότι δεν μπορούν και έγινε ο χαμός στην πάνω και κάτω πλατεία, όπου οι κεραυνοί Αλέκου – Μωυσή ακούστηκαν στο Μαξίμου! Αν αυτό σας θυμίζει κάτι από τον Πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, αυτό είναι. Έχετε πέσει μέσα!

ΧΑΛΑΣΙΑ ΣΑΣ!...
Αι, χαλασιά σας! Που πάτε ωρέ χωρίς να με ρωτήσετε, βρόντηξε ο Αγάς της πάνω πλατείας και φάνηκε ν’ απολαμβάνει την κασκαρίκα του ΦΟΣΔΑ που ξύπνησαν μία μέρα και είπαν να κάνουν του κεφαλιού τους. Από κοντά και ο ένοικος της κάτω Πλατείας, του οποίου την γνώμη δεν υπολόγισε ο προκάτοχός του και ως αντιπρόεδρος έκανε πως δεν κατάλαβε ή γνώριζε ότι οι Γιαννιώτες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της αποκομιδής και ένα «άστους να κουρεύονται» ίσως να το είπε!

❁ ΗΡΕΜΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν με τους κατοίκους της γειτονικής χώρας, τινές εκ των οποίων δεν εννοούν ν’ αντιληφθούν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και κυρίως στον καιρό της πανδημίας που σε λίγο όλοι θα ψάχνουν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο!

■ ΟΙ ΒΟΛΕΣ…
Τα όσα έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί εδώ και 15 μέρες που ξανά αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα και στην Ήπειρο είναι άδικα και εν πολλοίς εντελώς απερίσκεπτα. Οι «βολές» από τους Β/Ηπειρώτες και όχι μόνο μας βάζουν σε σκέψεις ότι κάτι άλλο συνέβαινε μέχρι τώρα και ότι λιγότερο τους ενδιαφέρει η ουσιαστική βοήθεια και περισσότερο η δημιουργία εντυπώσεων και οι τζάμπα παλικαρισμοί!

❖ Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ…
Η Ελληνική πολιτεία είναι σε συνεννόηση με την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και το Προξενείο στο Αργυρόκαστρο και, όταν χρειάζεται περιστατικά που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης άμεσα διακομίζονται στα Γιάννενα, πάντοτε με την ανάλογη προστασία μέτρων προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Όλα τ’ άλλα που λέγονται και γράφονται αν δεν είναι εκ του πονηρού, είναι τουλάχιστον αφελή.

❁ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ!
Σε τέτοιες δύσκολες εποχές και λόγω πανδημίας η αυτοσυγκράτηση επιβάλλεται και πρέπει οι συμπατριώτες εκείθεν των συνόρων να σέβονται τους συμπατριώτες εντός των ελληνικών συνόρων.

■ ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ!..
Δεν είναι καιρός για τσακωμούς και ούτε θα μετρήσουμε τον πατριωτισμό μας αυτές τις στιγμές. Με το να επικαλούνται ορισμένα ξεχωριστά περιστατικά για να σηκώνουν σημαία «επανάστασης» αδικούν τους εαυτούς τους οι Βορειοηπειρώτες, η πλειοψηφία των οποίων από το άνοιγμα των συνόρων τον Γενάρη του 1991 ζουν στην Ελλάδα που είναι και η δική τους πατρίδα. Δεν υπάρχει σπίτι Βορειοηπειρώτη και Αλβανού που να μην έχει ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι απολαμβάνουν όλα τ’ αγαθά της Ελληνικής Δημοκρατίας!

❖ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ…
Μέσα σ’ αυτή την τούρλα και ενώ τα σύνορα πρέπει και είναι κλειστά ένεκεν πανδημίας έρχεται ο Βασίλης Γιόγιακας και ζητά από την κυβέρνησή του ν’ ανοίξει το τελωνείο στο Μαυρομάτι για να περνούν ανενόχλητοι οι γείτονες! Μάλιστα, τώρα που καλώς ή κακώς τα εσπεριδοειδή έχουν τελειώσει, άρα οι εργάτες γης δεν έχουν πολλά πράγματα να προσφέρουν!

❁ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ…
Κανενός δεν πρέπει να διαφεύγει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πολιτικό αλισβερίσι μεταξύ Βορείων – Νοτίων και γίνεται εξαργύρωση με ψήφο. Μου δίνεις ψήφο, σου κάνω χατίρια είναι η τακτική που τώρα βγάζει στα κάγκελα πολλούς από τους «από μέσα»!

■ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ…
Χώρια η τακτική των ελληνοποιήσεων γνησίων Αλβανών με μεθόδους κάτω από το τραπέζι! Με βεβαιώσεις νομίμου και μονίμου διαμονής γιόμισαν πολλά χωριά από Αλβανούς, όχι Βορειοηπειρώτες, που ούτε καν ξέρουν που πέφτουν αυτά τα χωριά. Στην Θεσπρωτία αυτή η κατάσταση είχε ξεφύγει και το όλο ζήτημα εξετάζεται αρμοδίως.

❖ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ!..
Γράφω τα παραπάνω διότι κάποιοι ξεφεύγουν στις κριτικές και στις συμπεριφορές βάλλοντες επί δικαίων και αδίκων. Αυτοσυγκράτηση χρειάζεται αυτή τη στιγμή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην υπόθεση «πανδημία».

❁ ΣΕΒΑΣΜΟΣ!..
Είπαμε, η Ήπειρος και τα Γιάννινα είναι σε αυστηρή καραντίνα από αρχές Νοεμβρίου με ότι σημαίνει αυτό για την υγεία και την οικονομία της περιοχής. Αυτό και μόνο έπρεπε να γίνει σεβαστό από τους επικριτές, κάποιοι από τους οποίους έχουν ξεπεράσει τα όρια των ευθυνών και της σοβαρότητας. Με το να απειλούν οι πιο ένθερμοι καμία καλή υπηρεσία δεν προσφέρουν. Γκέκε ή νούγκου γκέκε;

■ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ…
Μια ακόμη διαδικτυακή «συνάντηση» είχαμε την περασμένη Τρίτη το βράδυ με την ισχυρή ομάδα του «Lastpoint.gr» με το φλέγον θέμα της οικονομίας σε περίοδο πανδημίας στη χώρα μας. Ο Κώστας Μανίκας, ένας εκ των τριών του «Lastpoint», έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της Ελληνικής οικονομίας μέσα στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο και των προοπτικών ανάπτυξης στην μετά κορωνοϊό εποχή!

❖ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!
Από την πλευρά του υπογράφοντος έγινε αναφορά στην οικονομία της Ηπείρου και τη διαδρομή της μέχρι τώρα, η οποία, αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς ανάπτυξη, εν τούτοις ν’ υπολείπεται σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Οι οδικοί άξονες ΕΓΝΑΤΙΑ – ΙΟΝΙΑ είναι δύο άξονες που μπορούν να ενισχύσουν την Περιφέρεια και γενικά την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν μερικά από τα στοιχεία που παρέθεσα στην συζήτηση που έγινε.

❁ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ…
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως αυτή της ομάδας «Lastpoint» δίνουν την δυνατότητα ν’ ακουστούν πολλές διαφορετικές φωνές οι οποίες σ’ ένα επίπεδο μπορούν να αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες ενός συστήματος διακυβέρνησης που αλλάζει με την αλλαγή των κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπουργών!

■ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ…
Στην πρωτορία για μια ακόμη φορά η Καρδιολογική του ΠΓΝΙ με μια επιτυχία ακόμη στο ενεργητικό της. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Λάμπρου Μιχάλη ολόκληρη η ομάδα, γιατροί – νοσηλευτές κατάφεραν να εφαρμόσουν νέα μέθοδο αγγειοπλαστικής σε ασθενή νεαρής ηλικίας που κινδύνευε η ζωή του. Η επέμβαση έγινε με χρησιμοποίηση συσκευής «Impelia», η οποία είναι προηγμένης τεχνολογίας και η οποία σώζει ζωές. Τα θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και στο ίδιο το νοσοκομείο που έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τόσο μπροστά την προστασία της υγείας των πολιτών. Να τα λέμε κι’ αυτά!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.