ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ…

Σε νέα βάση μπαίνει ο εκλογικός νόμος στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Από τον Οκτώβριο του 2023 που προβλέπεται ότι θα γίνουν εκλογές η απλή αναλογική μπαίνει στο συρτάρι και θεσμοθετείται ως εκλογική βάση το 43% βάσει του οποίου θα εκλέγεται δημοτική αρχή, ενώ το 3% θα είναι το ποσοστό εισόδου αυτοδιοικητικών σχηματισμών στα συμβούλια.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ…
Η παράταξη εκείνη που θα καταγράφει τέτοιο ποσοστό θα κερδίζει και την πλειοψηφία ενισχυμένη στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ συγχρόνως θα γίνεται μείωση των δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου ή κάθε Περιφέρειας! Ενδεχομένως ο νέος νόμος να προβλέπει και αλλαγές χωροταξικού περιεχομένου για την καλύτερη διακυβέρνηση του δήμου.

ΧΩΡΙΣ ΒΙΛΑΕΤΙΑ!
Ο νέος εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει διασπάσεις και δημιουργία βιλαετίου. Θα πρέπει να έχουν γίνει πολύ πριν διάφορες συνεννοήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για ν’ αποφευχθούν φαινόμενα σαν εκείνα που ζήσαμε το 2019 με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει φέρει σε κατάσταση δραματική κυρίως τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης όπου ετερόκλητες δυνάμεις κινούνται σε αχαρτογράφητους δρόμους.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ!
Κάπου εκεί, σε μία άκρη, ο νέος νόμος κάνει λόγο για «δωρεάν» εκλογή δημάρχων – Περιφερειαρχών ως δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Αυτή η διάταξη μάλλον χρύσωμα χαπιού είναι παρά τιμής ένεκεν. Μάλλον πρόκειται για εύσχημο τρόπο απαλλαγής από ανεπιθύμητους!

❁ Η ΘΥΜΙΣΗ…
Φίλος της στήλης και της εφημερίδας μου θύμισε τις ενέργειες αποκατάστασης του παλιού Πανεπιστημίου στην Δομπόλη στα Γιάννινα με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ήταν επι εποχής Νομαρχίας Αχ. Κολιούση από Θεσπρωτία όταν έφευγε και η τελευταία σχολή προς την πανεπιστημιούπολη και το κτήριο θα έμενε ορφανό.

■ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ…
Τότε ο ίδιος ο νομάρχης δημιούργησε μία επιτροπή με επικεφαλής τον Γραμματέα του Πανεπιστημίου Λουκά Παπαλουκά ως εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου και τους Φλωράκη – Βράνο από Νομαρχία για να κάνουν μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου που άφηνε πίσω του το Πανεπιστήμιο. Η μελέτη έγινε με το Πανεπιστήμιο να διεκδικεί για τον εαυτό του κάποιους χώρους όπως ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο κτήριο επί της Δομπόλη καθώς επίσης και χώρους επί του ιδίου κτηρίου, αφήνοντας προς εκμετάλλευση το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα.

❖ ΟΥΔΕΠΟΤΕ!..
Δυστυχώς ουδέποτε αυτή η μελέτη αξιοποίησης πήρε σάρκα και οστά και σε κάποια συρτάρια της πρ. Νομαρχίας θα βρίσκεται καταχωνιασμένη όπως συμβαίνει με ανάλογη μελέτη που έγινε επί εποχής Πανοζάχου κι έκτοτε… ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Όπως στην πρώτη περίπτωση επι νομαρχίας Κολιούση, έτσι και στη δεύτερη επί Πανοζάχου πληρώθηκαν αρκετά χρήματα για τις μελέτες οι οποίες όμως ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

❁ Η ΑΦΟΡΜΗ…
Τα παραπάνω με αφορμή την επικαιρότητα που απόκτησε η υπόθεση «αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου» και που έχει γίνει περιζήτητο συγκρότημα προς εκμετάλλευση, μπαίνοντας στην διεκδίκηση η πάνω με την κάτω Πλατεία! Με τον πρωθυπουργό συζήτησε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις ο Αλέκος Καχριμάνης και μόνο η Περιφέρεια νομιμοποιείται στην αξιοποίηση του εν λόγω συγκροτήματος. Το αν θα νικήσει ο Δήμαρχος με τον πρωθυπουργό ή ο Καχριμάνης με τον Α. Μπέζα μένει να το δούμε φοβάμαι πως κάπου θα σκαλώσει το όλο ζήτημα και πάλι θ’ ακούσουμε ότι «εμείς το θέλαμε αλλά δεν προκάναμε»!

■ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ…
Τον δικό του σχεδιασμό έρχεται να προσθέσει ο βουλευτής και πρώην υπουργός αρμόδιος για σχεδιασμούς και πολεοδομικά κ. Στ. Καλογιάννης παραχωρώντας το παλιό Πανεπιστήμιο σε φοιτητικές εστίες, μεταφέροντας το Δημαρχείο στο κτήριο της Περιφέρειας και την Περιφέρεια στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, το οποίο στρατόπεδο όμως δεν το δίνει ο στρατός, που όταν το έδινε επί υπουργίας Τασούλα κάποιοι το πολέμησαν κι’ αυτοί – το επαναλαμβάνω – έχουν ονόματα!

❖ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ!..
Αλλά, είπαμε, να ‘χουμε να λέμε έχει καταντήσει το παλιό Πανεπιστήμιο. Πολλοί, πολύ όψιμα σχεδιάζουν επί χάρτου και αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Να συμφωνήσει η στήλη με τον κ. Καλογιάννη να μην μείνουμε στα λόγια, αλλά κάποτε να περάσουμε στην πράξη.

❁ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΣΙΩΠΗ!
Εκείνος ο Άδωνις τι θέλει και μιλάει σε τέτοιες εποχές που κάθε επαγγελματίας είναι στα κάγκελα; Τι θα πει «φέρτε τα κλειδιά σε μένα όσοι κλείνετε τα μαγαζιά σας» όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο; Δίκαια έκαναν πράξη κάποιοι μαγαζάτορες κυρίως στο χώρο της εστίασης την πρόσκληση Αδώνιδος συνοδευόμενη από ανάλογα σχόλια που καθόλου τιμητικά δεν είναι για τον ίδιο και φυσικά την κυβέρνηση και τον Κυριάκο που του έχει εμπιστευτεί ένα σπουδαίο υπουργείο.

■ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ…
Αναγκάστηκε ο Άδωνις να κάνει κωλοτούμπα και να τα πάρει πίσω ζητώντας συγγνώμη αλλά την ζημιά την είχε κάνει. Αντί να βρει έναν παρηγορητικό λόγο για να μαλακώσει τον πόνο που τραβάνε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, πήγε σε πρωινάδικο να «παίξει» με τον πόνο εκείνων που βασανίζονται και που η ψυχούλα τους ξέρει πώς θα τα βγάλουν πέρα. Αντί για βάλσαμο, βάζει αλάτι σε πληγές, υπεύθυνος άνθρωπος υποτίθεται.

❖ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ…
Επ’ ευκαιρία, να ρωτηθεί ο υπουργός Άδωνις σ’ εκείνο το Ελληνικό που τον Αύγουστο του 2019 θα πηγαινοέρχονταν οι μπουλντόζες σκάβοντας εξακολουθούν να δουλεύουν και που ακριβώς βρίσκονται οι εργασίες; Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω εκείνο το κλάμα που είχε ρίξει σε μάζωξη της ΝΟΔΕ Νομού Ιωαννίνων όταν ήλθε να «χειροτονήσει» την υποψήφια δήμαρχο γνωστή ως Τατιάνα! Να τα λέμε κι’ αυτά…

❁ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΔΑ!
Ναι στις καταγγελίες όλων όσων βιάστηκαν είτε σωματικά είτε ψυχικά είτε εργασιακά, αρκεί αυτές να μην παίρνουν θέση σε μόδα, κάτι το οποίο μπορεί ν’ ακυρώσει την ίδια την πραγματικότητα.

■ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ…
Κι’ εγώ έπαθα ίδια, παρόμοια και χειρότερα, βγαίνουν και καταγγέλλουν γυναίκες και άντρες κυρίως από αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, με τον δεύτερο να έχει υπερκαλύψει σε δημοσιότητα όλα όσα η Μπεκατώρου πρώτη αποκάλυψε για το προσωπικό της δράμα που κρατούσε μυστικό 23 ολόκληρα χρόνια!

❖ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ!..
Έγιναν αγαπημένο θέμα στα πρωϊνάδικα, στα μεσημεριανά και στα βραδινά δελτία ειδήσεων στα Αθηναϊκά ΜΜΕ οι κάθε είδους βιασμοί και πολλοί, γυναίκες – άνδρες, αποκαλύπτουν τα δικά τους παθήματα με τον καλλιτεχνικό χώρο να περνάει τον δικό του «βιασμό». Είναι τόσα πολλά όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας που ο φόβος είναι ότι θα ξεχαστούν όλα εκείνα που έχουν πραγματική βάση!

❁ ΟΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ…
Μόλις εξαντληθεί το θέμα και την θέση του πάρει άλλο στην επικαιρότητα ο κίνδυνος είναι να «παραγραφούν κυρίως από την μνήμη των επιτηδείων και τότε το μόνο που θα μείνει είναι η δημοσιότητα των όσων καταγγέλθηκαν. Καλή η δημοσιοποίηση, καλύτερη όμως η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

■ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ…
Αν μεν οι καταγγελίες έχουν βάση όπως της Μπεκατώρου, καλώς έρχονται στη δημοσιότητα. Αν όμως κάποιοι διεκδικούν λίγα λεπτά δημοσιότητας μόνο, τότε όλοι αυτοί αδικούν τους εαυτούς τους. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι ζούμε σε… κοινωνία αγγέλων και όλοι οι χώροι εργασίας έχουν τα δικά τους ανάλογα περιστατικά βίας.

❖ Η ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ…
Χιονοστιβάδα σε καθημερινή βάση οι αποκαλύψεις – καταγγελίες τις τελευταίες μέρες στον καλλιτεχνικό χώρο, οι οποίες, κάθε μία ξεχωριστά κι όλες μαζί, δημιουργούν ένα περιβάλλον τέτοιο, που μόνο λύσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν δίνουν. Το ερώτημα «γιατί τώρα» μπαίνει από διάφορες πλευρές και η απάντηση είναι «τώρα βρήκαμε την δύναμη» και δείχνουν την Σοφία Μπεκατώρου που έκανε την αρχή. Ποτέ δεν είναι αργά, συμπληρώνουμε εμείς!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.