ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΣΧΟΥ…
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς έστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου Αλέκος Πάσχος, ζητά την άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην επιχειρηματικότητα λόγω πανδημίας. Ο κ. Πάσχος επισημαίνει ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια και απειλούν πολύ σοβαρά την οικονομία της Ηπείρου, η οποία βρίσκεται πάρα πολύ καιρό στην καραντίνα και ενώ εδώ και πολλές μέρες βρίσκεται στο πράσινο, εν τούτοις παραμένει στους περιορισμούς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας, αν κι εκείνες μπήκαν πολύ αργότερα!
 Η ΑΣΦΥΞΙΑ…
«Δώστε μας την δυνατότητα ν’ απαλλαγούμε από την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουμε περιέλθει με την υπόσχεση ότι θα τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών όπως αυτά προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία» συνεχίζει ο κ. Πάσχος και εκφράζει τους φόβους του ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τις επιχειρήσεις ίσως δεν θα ξανανοίξουν ποτέ!
 ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…
Το αίτημα του κ. Πάσχου είναι και αίτημα σχεδόν όλων των Ηπειρωτών που η πανδημία τους κρατά «μέσα» σχεδόν τρείς μήνες και το έχουμε επισημάνει κι εμείς από τούτη εδώ την γωνιά. Η Ήπειρος δεν φημίζονταν για την οικονομική της ευεξία και προ κορωνοϊού και προ οικονομικής κρίσης. Έρχεται και ο κορωνοϊός και βάζει το «κερασάκι στην τούρτα» και οι φόβοι για τα χειρότερα είναι «ante portas».

❁ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ…
Τώρα μία ηρεμία την έπαθα! Από Δευτέρα θ’ ανοίξουν τα κουρεία, κομμωτήρια και νυχάδικα! Όχι, πως είχαν κλείσει πολλά απ’ αυτά, αλλά πάνω απ’ όλα ο καλλωπισμός και η ομορφιά μας. Η κατ’ οίκον εξυπηρέτηση νομίζω είναι πιο επικίνδυνη από εκείνη του μαγαζιού. Κανείς δεν γνωρίζει τι κόσμος και πώς μπαίνει στο σπίτι του αφού ο κουρέας, η κομμώτρια και η νυχού με αποστολή το 4 στο 13033 (υπηρεσία ευπαθών προσώπων) ανεβοκατεβαίνουν στα σκαλιά πολυκατοικιών και δίνεται η ευκαιρία νέων γνωριμιών!

■ ΤΟ ΕΘΙΜΟ…
Περπατάς στην πόλη και νομίζεις ότι μόνο εσύ κρατάς το «έθιμο» της καραντίνας αφού βλέπεις τ’ αυτοκίνητα να κυκλοφορούν λες και είναι καθημερινή. Με κλειστή την αγορά όλα τ’ αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται χωρίς να υπάρχει ο φόβος του ελέγχου. Όλοι αυτοί πάνε σε s/m και φαρμακεία ή πάνε βόλτα τους σκύλους;

❖ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ…
Ένα τεστ σε φιλοξενούμενο στη δομή της Φιλιππιάδας, που έγινε στο νοσοκομείο Άρτας, ήταν αρκετό για ν’ αποκαλυφθεί το τι έκρυβε το στρατόπεδο στο οποίο φιλοξενούνται πρόσφυγες. Το ένα αυτό θετικό έφερε σε πρώτη φάση καμιά 20αριά άλλα σε έλεγχο 40 ατόμων. Αυτά την περασμένη Τρίτη το βράδυ! Δηλαδή, ο ένας στους δύο που ελέγχθηκαν ήταν θετικός. Δεν θέλω να σκεφτώ τι μπορεί να κρύβεται στην δομή και ίσως στην πόλη, στην οποία ελευθερία κινήσεων έχουν οι «μουσαφιραίοι», οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή. Τον λόγο έχουν πλέον και οι υπεύθυνοι της δομής, διοίκηση, ΜΚΟ και λοιποί δραστηριοποιημένοι, μηδέ εξαιρουμένου του Δήμου που νόμιζε πως ήλεγχε την κατάσταση! Περί τους 500 είναι όλοι όσοι ζούνε στην συγκεκριμένη δομή από διάφορες φυλές του κόσμου και μένουν εκεί εδώ και 4-5 χρόνια με ότι μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους και την περιοχή!

❁ ΟΙ… ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ!
Αν δεν το έχετε καταλάβει, διανύουμε περίοδο εκπτώσεων με τα καταστήματα κλειστά! Έχουν στοκάρει προϊόντα εποχής οι καταστηματάρχες αλλά πελάτες πουθενά, οπότε οι εκπτώσεις είναι γράμμα κενό με τις επιχειρήσεις ν’ αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στα ουσιώδη. Θα ανοίξουν, ίσως, τα μαγαζιά την Δευτέρα, αλλά θα είναι παράδοση στην πόρτα όπως έγινε λίγο πριν την ολοκληρωτική καραντίνα. Όμως σώζεται έτσι η οικονομία; Πρέπει να διαλέξεις ζωή ή επιχείρηση, είναι το σλόγκαν και φυσικά το δίλημμα.

■ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ…
Μόνο ο εμβολιασμός θα μας σώσει, λένε οι ειδικοί και εκεί ο καθένας μας έχει στηρίξει τις ελπίδες. Πρώτα οι υγειονομικοί, μετά οι ιδιώτες υγειονομικοί και από 20 Γενάρη παίρνει σειρά ο λαός με πρώτους τους άνω των 85 ετών. Λίγα τα εμβόλια, τα οποία διαχείρεται η Ε.Ε. κι αυτό γίνεται αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τους αρνητές. Μάλιστα, ο περιβόητος Μπογιόπουλος έκανε μπακαλίστικους λογαριασμούς και έβγαλε ότι με τους ρυθμούς που γίνονται οι εμβολιασμοί θέλουμε… πέντε χρόνια για όλους τους Έλληνες! Έγραψε 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα μας κάνουν 120.000 τον μήνα, άρα πέντε χρόνια. Τα μαθηματικά του Μπογιόπουλου είναι 8.000 x30= 120.000! με τέτοια μαθηματικά μπορεί να προηγηθεί στον εμβολιασμό!

❖ ΕΝΑΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ  ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ!
Ο Κώστας Δερδεμέζης είναι από προχθές ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Συμβουλίου Συμμετοχών Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), του γνωστού Υπερταμείου. Γιαννιώτης από την γνωστή οικογένεια των Δερδεμεζαίων που έλκουν την καταγωγή τους από Δερβίζιανα. Ο Κώστας Δερδεμέζης υπηρέτησε σε πολλές θέσεις ευθύνης μεγάλων ομίλων με τελευταία την θέση του υπεύθυνου στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 είχε οριστεί μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της ΕΕΣΥΠ και από προχθές ορίστηκε πρόεδρος του ιδίου οργάνου. Με σπουδές σε Ελλάδα και ΗΠΑ ο κ. Δερδεμέζης είναι από τα στελέχη εκείνα που έχουν την δυνατότητα να ηγηθούν ενός τέτοιου οργάνου, όπως είναι το Υπερταμείο, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια τόσο πολύ είχε απασχολήσει την ελληνική οικονομία.

❁ ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΟΥΜΕ!
Και να θέλουμε ν’ αγιάσουμε δεν μας αφήνουν διάφορα «αερικά» που κυκλοφορούν σε χώρους εξουσίας! Ο λόγος για όσα μάθαμε και τα μεταφέρουμε εδώ για να γινόμαστε όλοι κοινωνοί για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η δημόσια περιουσία από τους θεματοφύλακες, τους οποίους ορίζει η εκάστοτε κεντρική εξουσία.

■ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ…
Στον ΟΛΗΓ είναι εγκατεστημένο ένα κλιμάκιο πυροσβεστικής, το οποίο έχει σαν σκοπό την επέμβαση σε πάσης φύσεως καταστροφές, θαλάσσιες κυρίως. Ένα τέτοιο κλιμάκιο υπάρχει και στο λιμάνι της Πάτρας και τα δύο λιμάνια μαζί ενίοτε συνεργάζονται για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία σε θάλασσα κυρίως.

❖ Ο ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ…
Ως εδώ όλα καλά. Έλα όμως που στον ΟΛΗΓ για λόγους που οι ιθύνοντες γνωρίζουν, ανέθεσαν σε εργολάβο να εξωραΐσει το κτήριο όπου στεγάζεται το κλιμάκιο κι έγινε κάτι πρωτόγνωρο που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να σώσουν την… πυροσβεστική από πλημμύρες!
❁ ΟΙ ΚΟΥΒΑΔΕΣ…
Τι έκαναν λοιπόν; Για λόγους που ο εργολάβος και η διοίκηση γνωρίζουν, χειμώνα καιρό πήγαν και ξεσκέπασαν το συγκεκριμένο κτήριο για να γίνει η απαραίτητη επισκευή! Η εικόνα που βρέθηκαν να αντικρίζουν οι πυροσβέστες ήταν απογοητευτική! Κουβάδες παντού και ο ουρανός άδειαζε τους δικούς του… κουβάδες, ενώ οι πυροσβέστες άδειαζαν με μάνικες, σκούπες κι’ ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους!

■ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ;
Τίνος ήταν αυτή η φαεινή ιδέα τέτοιο καιρό να ξεσκεπάσουν το κτήριο και κυρίως για ποιο λόγο; Άλλωστε, μόλις πριν ένα μήνα έγινε η «ανάθεση» και δεν θα γίνονταν κάτι αν άφηναν ένα χειμώνα ακόμη χωρίς τις χειμωνιάτικες επισκευές. Χάθηκε η άνοιξη;

❖ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ…
Με τις ζημιές που έγιναν από τις βροχοπτώσεις εκφράζονται αμφιβολίες αν θα φτάσουν οι 19.000 ευρώ που είναι το ύψος της ανάθεσης (;) για να αποκατασταθεί η ζημία! Η εικόνα που έχει φτάσει στα χέρια μας από το 600 τ.μ. κτήριο είναι αποκρουστική. Δεν είμαι ενάντια στην επισκευή, αλλά ενάντια στην προχειρότητα και στις εξυπηρετήσεις. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες δεν έχουν που να σταθούν αφού το «μαγαζί» χειμωνιάτικα έχει γίνει καλοκαιρινό. Δεν περιγράφω άλλο για να μη χαλάσουν καρδιές…

❁ Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ…
Όμως, όπως τα νομίσματα και η υπόθεση λειτουργία ΟΛΗΓ έχει δύο όψεις. Δεν είναι ανηφόρα ή κατηφόρα, αλλά και το ίσιωμα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Το συγκεκριμένο κτήριο στο λιμάνι Ηγουμενίτσας όπου στεγάζεται το κλιμάκιο της πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είχε κατασκευαστεί με τέτοια υλικά που γέρασαν κι η βροχή ήταν ο κακός εχθρός τους. Μάλιστα, είχε σχηματιστεί ολόκληρη δεξαμενή στην οροφή η οποία το χειμώνα κρατούσε αρκετούς τόνους νερό, οπότε η επισκευή ήταν εκ των πραγμάτων αναγκαία.

■ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ…
Αυτός ήταν ο λόγος που εσπευσμένα ακόμη και ανήμερα της πρωτοχρονιάς συνεργεία εργάζονταν για να αποκαταστήσουν την σκεπή σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να γίνει λειτουργικός ο χώρος. Το ότι επί 20 χρόνια δεν είχε μπει ούτε ένα καρφί στο συγκεκριμένο κτήριο είναι ζήτημα που αφορά προηγούμενους και δεν είναι της παρούσης. Εν καιρώ νεότερα.

❖ Η ΠΩΛΗΣΗ…
Εν των μεταξύ, σε δρόμο αλλαγής καθεστώτος οδηγείται ο ΟΛΗΓ αφού είναι ένα από τα λιμάνια που είναι προς ιδιωτικοποίηση. Επτά εταιρείες έχουν καταθέσει προσφορές και αναμένεται η αξιολόγηση, ίσως κι εντός του μηνός Ιανουαρίου. Πρόκειται για εταιρείες ομίλους τόσο εγχώριους όσο και από το διεθνές στερέωμα. Μαζί με το λιμάνι Ηγουμενίτσας, «προίκα» αποτελούν τα λιμάνια. Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας, ενώ προβλέπεται μαρίνα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας. Να τα λέμε κι αυτά!

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.