ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΠΕΔΥ…
Εκεί στους Αμπελόκηπους υπάρχει ένα κτηριακό συγκρότημα που ανήκει στο ΠΕΔΥ και το οποίο ουδέποτε είδε το φως της λειτουργίας. Επτασφράγιστο παραμένει εδώ και μία 15ετία και κανείς μας δεν έμαθε ποτέ γιατί δημιουργήθηκε και αν πρόκειται ποτέ αυτό να μπει σε λειτουργία. Η στήλη έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς να δώσει κανείς μια πειστική απάντηση. Γι’ αυτό το κτήριο και τον εξοπλισμό του ξοδεύτηκαν ένα σωρό εκατομμύρια και είναι πολυτέλεια σε τέτοιους καιρούς να παραμένει ερμητικά κλειστό στοιχίζοντας επίσης ένα σκασμό λεφτά για να διατηρείται και να συντηρείται.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ…
Λέγεται ότι ο εξοπλισμός του κατά την εποχή που κατασκευάστηκε ήταν υπερσύγχρονος και ότι μπορούσε να προσφέρει τις καλύτερες των υπηρεσιών. Εν τούτοις, ουδείς μέχρι σήμερα νοιάστηκε για την λειτουργία του η οποία χρειάζεται την ανάλογη στελέχωση, η οποία όμως για ανεξήγητους λόγους δεν γίνεται από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Μήπως τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει στο χώρο της υγείας, λέω, μήπως κάποιος σκεφτεί να βοηθήσει να λειτουργήσει και πρώτα απ’ όλους οι πολιτικοί μας που για όλα έχουν ενδιαφερθεί αλλά για το συγκεκριμένο κτίριο δεν βλέπω κάτι να κινείται;

ΚΟΙΝΩΝΟΣ!
Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός έγινε κοινωνός του όλου ζητήματος μέσω προσώπου της ΤΑ που έδειξε ενδιαφέρον και αναμένεται η παρέμβασή του! Είναι πολυτέλεια σε τέτοιους καιρούς να κρατείται κλειδαμπαρωμένος ένας τέτοιος έτοιμος χώρος για λειτουργία… Λίγη υπευθυνότητα και πολλή δουλειά χρειάζεται για να υπάρξει τάξη ακόμη και στα αυτονόητα!

❁ Ο ΧΡΟΝΟΣ…
Μετράμε το χρόνο μας με 15ήμερα κι’ αυτό ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο που προέκυψε κορωνοϊός. Σε 15 μέρες θα βλέπουμε τα αποτελέσματα από την ημέρα που πάρθηκαν τα μέτρα προστασίας από την επιδημία, μας έλεγαν οι ειδικοί και κάπως έτσι φτάσαμε στις αρχές του καλοκαιριού. Τα πράγματα ξανάρχισαν να μετρούνται με 15ήμερα από τις αρχές του Οκτωβρίου όπου τα Γιάννινα μπήκαν για τα καλά στο μάτι του κορωνοϊού και να ‘μαστε πάλι τώρα καργαρισμένοι στον ιό και να μη ξέρουμε από που θα μας έλθει!

■ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ…
Σήκωσε τα χέρια ψηλά το ΠΠΓΝΙ και οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το σύστημα υγείας. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα πιο νωρίς υποστηρίζουν τώρα εκείνοι που ήταν κατά των προληπτικών μέτρων. Θα πεινάσουμε, λένε κάποιοι άλλοι που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους με πρώτους εκείνους που ασχολούνται με την εστίαση όλοι έχουμε δίκιο αλλά όλοι μας έχουμε την ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Αντί να προλαμβάνουμε, τρέχουμε να σωθούμε όπως – όπως!

❖ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΛΑ!
Φάγαμε το μισό mini lock down και τα περιστατικά εκτοξεύονται. Μπήκαμε στο κόκκινο και πολλαπλάσια τα θετικά κρούσματα. Δεν είναι όλα από την νυχτερινή διασκέδαση. Δεν φεύγει ο νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια από το μπαρ για να πάει στη δομή ηλικιωμένων και να σπείρει τον ιό. Εδώ μετρά η προσωπική ανευθυνότητα, η οποία όταν εκλείπει, φέρει αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα και Θεός φυλάξει μην γίνουν τραγικά. Ούτε φταίνε οι επιχειρήσεις τροφίμων που κάποιοι ανεύθυνοι εργαζόμενοι αλλοδαποί ή ημεδαποί τις «φόρτωσαν» με τον καταραμένο ιό.

❁ ΘΕΤΙΚΟΣ!..
Θετικός στον κορωνοϊό ο Ιερισσού Θεόκλητος, ο οποίος γνωστοποίησε ο ίδιος το γεγονός. Έως εδώ τίποτα το σπουδαίο. Τα σπουδαία όμως είναι από τότε που ο εν λόγω ήταν διαπρύσιος κήρυκας του αμόλυντου του κλήρου και έριχνε κεραυνoούς στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Απρίλιο όταν μπήκαμε σε καραντίνα. Να σεβαστούμε την περιπέτεια του Θεόκλητου και έτσι πρέπει να γίνει, αλλά ας σεβαστούν ορισμένοι ρασοφόροι και τους υπόλοιπους θνητούς οι οποίοι κατά δεκάδες γιομίζουν τις ΜΕΘ όλης της χώρας επειδή ήταν πολλοί απ’ αυτούς της απόψεως του Θεόκλητου ότι στην εκκλησία δεν κολλάει ο κορωνοϊός!

■ ΤΑ… ΛΑΒΑΡΑ!
Υπάρχουν ιεράρχες στην εκκλησία μας που είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα και διδάσκουν με το παράδειγμά τους ήθος και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία των πιστών. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι σηκώνουν τα λάβαρα της αντίστασης και του σκοταδισμού, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά από την χριστιανική διδασκαλία. Δεν είναι φίμωση η προστατευτική μάσκα. Είναι ελάχιστη προστασία της ανθρώπινης υγείας και ανθρώπινης ζωής. Τόσο απλά πράγματα δεν πρέπει να γίνονται περίπλοκα.

❖ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ!
Δεν μπόρεσαν ν’ αντέξουν την τάξη που μπαίνει στο «Χ/Κώστα» κι έχουν μπει διάφοροι «κουκουλοφόροι» στις ύβρεις εναντίον του διοικητή και στο πρόσωπό μου που έχω οριστεί αναπληρωματικό μέλος στη διοίκηση. Ποιος είπε ότι το «Χ/Κώστα» δεν είχε και δεν έχει τον Καρανίκα του που νομίζει ότι με όσα γράφει θα ιδρώσει το αυτί μου. Έχω δει εγώ «Καρανίκες» στην ζωή μου ουκ ολίγους, επομένως ένας παραπάνω δεν πρόκειται να κάνει την διαφορά!

❁ ΟΙ ΤΡΟΦΙΜΟΙ…
Ενοχλήθηκαν, φαίνεται, οι «τρόφιμοι στο Χ/Κώστα» πρώην και ίσως νυν και άρχισαν τα fake δημοσιεύματα. Η ενόχληση ήρθε μετά την γνωστοποίηση από τον υπογράφοντα για την αξιοποίηση του Πολυδύναμου στην δύσκολη περίοδο που περνά το σύστημα υγείας με την πανδημία. Ήταν ζητούμενο και στοίχημα της διοίκησης Δερδεμέζη η εν λόγω πράξη της ενεργοποίησης του περιβόητου Πολυδύναμου που άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 2000 για να μπει σε λειτουργία, επί τέλους λίγες μέρες προτού η διοίκηση του Βαγγέλη Καρβούνη παραδώσει τα κλειδιά του Νοσοκομείου. Ωστόσο, θα θυμόσαστε ότι τα εγκαίνια λειτουργίας του Πολυδύναμου τα έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας της ΝΔ, χωρίς όμως ποτέ του να πατήσει! Απλά το καθεστώς Καρβούνη προσπαθούσε να περάσει από τα χέρια Μαντά – Τζούφη στα χέρια Κικίλια γι’ αυτό και μία πλάκα εγκαινίων νααα με τα εγκαίνια που ποτέ δεν έκανε ο Κικίλιας!

■ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ…
Αυτό λοιπόν το καθεστώς δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι το Πολυδύναμο μπορεί να μπει σε πραγματική λειτουργία και να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του σε εποχές δύσκολες για την υγεία και την ζωή πολλές φορές των πολιτών. Το ότι μου έγινε η τιμή να οριστώ μέλος της διοίκησης δεν σημαίνει ότι δεν θ’ ασχοληθώ με τις υπόλοιπες δράσεις για να μη στεναχωρηθούν οι ψευτο – Καραϊσκάκηδες που λυμαίνονταν το «Χ/Κώστα» και το είχαν κάνει φέουδό τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σχεδίαζαν νέο κυλικείο αλλά που αυτό όμως δεν έρχονταν και το νοσοκομείο στερούνταν εσόδων με τα οποία θα μπορούσαν να βουλώσουν στόματα!

❖ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ
Γιατρός δεν είμαι, νοσηλευτής το ίδιο, μπορώ όμως να «γιατρέψω» πολλές πληγές που έχουν ανοίξει στο χώρο της υγείας και το έχω κάνει διαχρονικά. Στους παλιότερους να θυμίσω τον καθηγητή του ΠΠΓΝΙ που, αν δεν έπαιρνε το φακελάκι και μάλιστα βαρύ πακέτο, δεν έβαζε άνθρωπο στο χειρουργείο λόγω του προεγχειριντικού στρες που είχε ο ασθενής! Μάλιστα, του χρεώθηκαν και δύο θάνατοι, ένας από αυτούς ένα πολύ νέο παιδί!

❁ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΑΝ!..
Για να υπάρχει σήμερα το «Χ/Κώστα» και να βγάζουν οι τοπικοί Καρανικαίοι γλώσσα κάποια ντόπια μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου, έβαλαν πλάτη. Ήταν τότε, το 1988, που άρχισε να λειτουργεί το ΠΠΓΝΙ, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου υγείας (επί ΠΑΣΟΚ) είχε πάρει απόφαση να το καταργήσει διότι δεν χωρούσαν δύο τόσο μεγάλα νοσοκομεία στην ίδια πόλη. Τελικά, μετά την κατακραυγή κι όταν άλλαξε η κυβέρνηση και έγινε πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας!

■ ΤΟ ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ  ΜΝΗΜΗΣ…
Τα παραπάνω για να φρεσκάρω την μνήμη παλαιότερων και για να μαθαίνουν κάτι καλόπαιδα που φοβούνται τον ίσκιο τους και γι’ αυτό μιλούν και γράφουν από τα λαγούμια τους φιλώντας όμως κατουρημένες ποδιές για μια θεσούλα στο δημόσιο σύστημα υγείας! Μάλιστα, έχουν το θράσος να απευθύνονται στα στελέχη της ΝΔ για αξιοποίησή τους επικαλούμενοι την δεξιά τους καταβολή και ότι εντελώς τυχαία βρέθηκαν στις κατουρημένες ποδιές της ΠΦΑ! Να ξέρουν όμως ότι το πάρτι 40 χρόνων τελειώνει κάπου εδώ και τα «φαγωμένα» θα πληρωθούν!

❖ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΓΗΣΕ  ΧΡΟΝΙΑ!
Κακοποιήθηκε ο Κ. Κατσίφας προτού εκτελεστεί από την Αλβανική αστυνομία για πέντε ώρες την προηγούμενη ημέρα, υποστηρίζει ο γαμπρός του δολοφονημένου και την αποκάλυψη κάνει ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας δύο χρόνια μετά το γεγονός. Αυτό το γνώριζε ο κληρικός που υπηρέτησε στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου και ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πήγαινε γυρεύοντας ο Κατσίφας και γι’ αυτό τον εκτέλεσε εν ψυχρώ το Αλβανικό καθεστώς;

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.