ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Τι έγινε βρε παιδιά; Η μέχρι πρότινος αμόλυντη Ήπειρος και κυρίως τα Γιάννινά μας μπήκαν στην δίνη του κορωνοϊού και αρχίζουμε να τρέχουμε; Εκτός από τις δομές όπου παρουσιάστηκαν ομαδικά κρούσματα (Αγ. Ελένη), τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα και στα σχολεία! Μήπως να το ξαναματαδούμε το ζήτημα και να λάβουμε τ’ ανάλογα προστατευτικά και προληπτικά μέτρα μικροί – μεγάλοι για να μη μπούμε στη διαδικασία να στέλνουμε μηνύματα στον Χαρδαλιά να για πάμε το… κουνελάκι και τον κόκκορα βόλτα;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ!
Το κοίταζα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Τα Γιάννινα στη δεύτερη θέση πίσω από την Αττική σε κρούσματα με 12 θετικά! Εκεί που λέγαμε ότι είμαστε τυχεροί και γλυτώσαμε από τον ιό, νάτα τα Γιάννινα να φιγουράρουν στην δεύτερη θέση με κάποια απ’ αυτά να είναι από «γνωστή συρροή» μας λένε!

ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ…
Όσοι πίστευαν ότι δεν πάει ο ιός στα ορεινά μάζεψαν τον νού τους. Τέσσερα από τα προχθεσινά θετικά κρούσματα διεγνώστηκαν στο Συρράκο κι εκεί που αυτό τον καιρό οι κάτοικοι έχουν αραιώσει! Κι όμως, τέσσερα άτομα μολύνθηκαν από κάποιον «μουσαφίρη» κι άντε τώρα ν’ απολογούνται οι ντόπιοι για το κακό που τους βρήκε.

ΑΓΟΡΑ – ΧΡΟΝΟΥ…
Πρέπει και επιβάλλεται ν’ αγοράσουμε χρόνο εδώ στην Ήπειρο, υποστηρίζει η κ. Ντζάνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όσο προχωράμε προς το χειμώνα η αγορά χρόνου θα μας σώσει από μεγαλύτερα επιδημιολογικά φαινόμενα στην περιοχή μας, λέει η κ. Ντζάνη και ας το έχουμε υπ’ όψη μας για να μη γίνουμε Αθήνα κλπ. Κομπάζαμε μέχρι πρότινος ότι είμαστε η πιο «καθαρή» περιοχή για να φτάσουμε προχθές να βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση με 12 θετικά κρούσματα!

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ…
«Η περιοχή μας εισέρχεται σε δύσκολη φάση κι ό,τι κτίσαμε το προηγούμενο διάστημα κινδυνεύουμε να το χάσουμε, επισημαίνει ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ και κάνει έκκληση να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα, όπως μάσκα, αποστάσεις καθαρά χέρια, λέει και επικαλείται το λειτούργημα του επιστήμονα καθηγητή της Ιατρικής, που κάτι παρά πάνω ξέρει από όλους του «επιστήμονες – ξερόλες» του διαδυκτίου και των πλατειών με τους νυχτερινούς διασκεδαστές και διασκεδαζόμενους.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ…
Τα μάθατε τα νέα; Θα καταργηθούν πολλές από τις ΔΕΥΑ της χώρας και κυρίως εκείνες που δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. «Οι 118 ΔΕΥΑ είναι πολλές και θα πρέπει να μειωθούν», είπε ο Γ.Γ. Συντονισμού και Διαχείρισης αποβλήτων του Υπ. Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος από τα Γιάννινα όπου υπάρχει η ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι αυτή που είναι και συστάσεις ιδιαίτερες δεν χρειάζονται!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ…
«Από το 2005 έπρεπε να είχε αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, αλλά 15 χρόνια μετά εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να έχει αλλάξει καθεστώς όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, είπε ο ίδιος άνθρωπος και τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει αυγά. Έστειλε λοιπόν μήνυμα από Γιάννινα! Όσες ΔΕΥΑ θα μείνουν σε λειτουργία θα μπορούν να υλοποιούν έργα και να διαχειρίζονται τα λύματα προστατεύοντας το περιβάλλον». Τι εννοούσε ο… ποιητής Γραφάκος;

Η ΜΕΛΕΤΗ…
Από το 2009 έχει γίνει η μελέτη για την δημιουργία των εγκαταστάσεων επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ιωαννιτών κι ακόμη στον τόπο τα βιολιά! Επί εποχής Γκόντα είχε γίνει πρόβλεψη ότι ο Δήμος θα μεγαλώσει και σαν τέτοιος ο υπάρχων τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος των άλλων Δήμων.

ΠΕΡΑΣΑΝ 11 ΧΡΟΝΙΑ!
Πέρασαν έκτοτε 11 χρόνια κι ακόμη η επέκταση είναι στις συζητήσεις και στους τσακωμούς των εργολάβων. Έγινε διαγωνισμός το 2013 και οι εργολάβοι κάνουν τα δικά τους παιχνιδάκια. Εργολάβοι ντόπιοι και ξένοι οι οποίοι δεν πολυνοιάζονται για την απόδοση ενός έργου στην χρήση των πολιτών, αλλά πως οι ίδιοι θα γίνουν κυρίαρχοι των παιχνιδιών με πάνω ή κάτω από το τραπέζι!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
Επτά χρόνια πέρασαν από την ανακοίνωση του διαγωνισμού και τώρα φαίνεται πως πάμε πάλι από την αρχή. Εν τω μεταξύ, η επέκταση του Βιολογικού έπρεπε να έχει γίνει από τότε που έγινε ο «Καποδίστριας»! Θα πρέπει να επανέλθει στα παλιά και κυρίως στις δεκαετίες ’80 – 90 το «φορτίο» στην τάφρο της Λαψίστας για να ξυπνήσουν όλοι όσοι μέχρι τώρα εμπόδισαν την κατασκευή του έργου!

Ο ΕΝΦΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ…
Ένα πάγιο αίτημα και μια πάγια αδικία για τους κατοίκους της Αμφιθέας φαίνεται πως διορθώθηκε, μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού να κάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ιδιοκτησίες όπου ήταν υπέρβαρος. Αυτό το διαπίστωσαν οι κάτοικοι μετά την ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ τις προηγούμενες μέρες. Αυτό που παρατηρήθηκε μετά από αυτή την διόρθωση ήταν τα συγχαρητήρια που εισέπραξαν όλοι αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου μέχρι τον υπουργό και την κυβέρνηση ολόκληρη, η οποία απλά έκανε το αυτονόητο!

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΑ…
Όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, όλες οι επιτυχίες έχουν πολλές μανάδες και πολλούς πατεράδες, ενώ οι αποτυχίες είναι πεντάρφανες. Χρόνια πολλά οι κάτοικοι Αμφιθέας ζητούσαν την άρση της αδικίας και όλοι έκαναν πως δεν άκουγαν! Ξαφνικά όλοι προχθές κόμπαζαν για την αποκατάσταση της νομιμότητας, λέγοντας και γράφοντας ότι κατόπιν ενεργειών τους έγινε αυτό. Μάλιστα εκείνος ο πρόεδρος του Τ.Σ. ευχαριστούσε από καρδιάς την Τζούφη – τον Μαντά, τον Στέφο για την αποκατάσταση της αδικίας, όταν είναι γνωστό ότι επί 41/2 χρόνια δεν τα κατάφεραν, όχι πως δεν ήθελαν, αλλά δεν το μπόρεσαν. Εγώ πάντως μία φωτογραφία που είχα δει στο διαδίκτυο ήταν εκείνη της Μ. Κεφάλα με δύο Κολόκες από την Αμφιθέα και τον αρμόδιο υπουργό που έβαλε υπογραφή για τη μείωση των ΕΝΦΙΑ. Δεν λένε μία φωτογραφία χίλιες λέξεις;

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ…
Ας έχουν κατά νου όλοι οι πολιτικοί ότι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις. Όλα τα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των προθέσεων των βουλευτών, που κυρίως να ζητούν την διόρθωση των κακώς κειμένων στις περιοχές όπου εκλέγονται. Τραβάνε πρώτα μία ερώτηση στη Βουλή κι αμέσως στέλνουν δελτίο τύπου προς τα ΜΜΕ για γνωστοποίηση των προθέσεων. Αν μεν γίνει δεκτό το αίτημα από την κεντρική εξουσία έχει καλώς και ξαναπαίρνουμε δελτίο τύπου με το «κατόπιν ενεργειών μας». Όταν όμως το αίτημα πάει στις καλένδες, τότε μούγκα στην στρούγκα! Άσε που κάποιοι επιβιώνουν πολιτικά με τα ίδια ζητήματα εδώ και τριάντα χρόνια!

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!
Αγορά περιμένει το Λιμάνι Ηγουμενίτσας κι αυτή την φορά δεν αστειεύονται. Αγοραστή που θα βάλει σ’ άλλη βάση το λιμάνι, ο οποίος θα είναι σοβαρός και έχει όραμα. Φυσικά οι υποψήφιοι σαν κίνητρο θα έχουν την δική τους κονόμα, αλλά αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί και με την βελτίωση των υποδομών ενός λιμανιού που συνδέει την χώρα μας με την υπόλοιπη Ευρώπη!

ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ…
Η υπόθεση πώληση – αξιοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας, κρατάει πολλά χρόνια και έχει περάσει από πολλά κύματα. Λέτε να ήλθε η ώρα του και οι ιθύνοντες να πήραν σοβαρά την όλη υπόθεση; Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί, όπως ενδεχομένως θα επιδιώξουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο που δεν γνωρίζω αν θα έχει ουσιαστικό λόγο η άποψή του, αφού το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει την απαλλαγή μέρους ή ποσοστού από το λιμάνι.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…
Με κατέστρεψε ο Νίκος Παππάς που έβαλε μπροστά στην διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας, καταγγέλει ως μετανοούσα Μαγδαληνή ο σύντροφος Καλογρίτσας και κρατούν την κοιλιά από τα γέλια τους οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ! Θυσιάστηκα για χάρη του κόμματος, λέει ο σύντροφος που εκτός των άλλων, χρηματοδότησε και την εφημερίδα Βαξεβάνη για να βρίζει την ΝΔ του Κυριάκου, την Μαρέβα κλπ.

Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ!
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ή φευγάτε ποδαράκια μου ένα πράγμα ο Καλογρίτσας, χαϊδεμένος εργολάβος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναλάβει και εργολαβίες στην Πελοπόννησο, όπου τελικά τα έκανε ρόιδο! Τα παλιά φιλαράκια – συντρόφια, τώρα είναι οι χειρότεροι εχθροί που βγάλαν τα μάτια τους. Θυμίζουν τα ζευγαράκια που, όταν χωρίζουν, το τι σέρνει ο ένας για τον άλλο, δεν λέγεται!

ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ…
17 πλατάνια στην παραλίμνιο περιοχή θα πρέπει να θυσιαστούν μπας και σωθούν τα υπόλοιπα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση με την ασθένεια που τα έχει καταλάβει. Έρχεται από πολύ μακριά η ασθένεια των πλατάνων και το είδαμε κυρίως κατά μήκος του Καλαμά και κατά μήκος του ποταμού Λούρου αρχίζοντας από τις πηγές. Πρόκειται για μία ασθένεια της οποία, μόνη γιατρειά είναι η κοπή των δέντρων και το κάψιμο των ξύλων πάραυτα!

ΑΡΓΗΣΑΝ!..
Δυστυχώς, όταν έφτασε η ασθένεια στην περιοχή μας πριν από είκοσι και πλέον χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες ή αγνόησαν ή δεν είχαν πολλές επιλογές αντίδρασης. Άφησαν να εξελιχθεί και γέμισαν τα ποτάμια μας από κουφάρια πλατάνων, τα οποία πολλές φορές φράζουν τις κοίτες των ποταμών και πλημμυρίζουν απέραντες εκτάσεις, όπως γίνεται στην περιοχή Θεσπρωτίας από τον Καλαμά.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ…
Θεωρώ ότι πολύ καθυστερημένα το Δασαρχείο αντέδρασε και άφησε την ασθένεια να εξαπλωθεί χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και έρχονται τώρα να τρέχουν κι ό,τι σώσουν! Στην περίπτωση των πλατάνων της παραλίμνιας περιοχής η σωστή επιλογή είναι η αφαίρεση των πληγέντων δέντρων και η απομάκρυνση και καύση τους, αν θέλουμε να δώσουμε παράταση ζωής στα υπόλοιπα. Με μια βόλτα μέχρι τις Πηγές Λούρου θα σας δοθεί απάντηση στις απορίες σας γιατί αργήσαμε!

 

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.