ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…
Επί τέλους, στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων μπαίνει τέλος στους… σταλακτίτες και σταλαγμίτες που εδώ και χρόνια σχηματίζονταν μετά από κάθε ψιλοβρόχι! Ήταν απαράδεκτη η εικόνα που παρουσίαζαν εδώ και χρόνια οι εσωτερικοί χώροι του Μεγάρου με τους εργαζόμενους σ’ αυτούς τους χώρους να κρατούν ομπρέλες. Παρά τα αιτήματα και παρά τις επισημάνσεις από τον τύπο, κανείς από την πολιτεία όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έμπαινε στον κόπο να κάνει τις απαραίτητες επισκευές στην σκεπή του κτηρίου η οποία γίνονταν σουρωτήρι, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Η ΣΚΕΠΗ…
Τις τελευταίες μέρες συνεργεία ανακατασκευάζουν την σκεπή του Δικαστικού Μεγάρου κι έτσι στο μέλλον θ’ αποφεύγεται η ταλαιπωρία εργαζομένων και συναλλασομένων που γίνονταν μάρτυρες ενός απαράδεκτου θεάματος όταν έβρεχε και όπως είναι γνωστό, στα Γιάννινα οι βροχερές μέρες δεν είναι λίγες.

❁ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ…
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε στηλιτεύσει την πράξη της πολιτείας και συγκεκριμένα την πράξη της Πολιτικής Προστασίας του Χαρδαλιά ν’ αφαιρέσει από την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου την ευθύνη ενημέρωσης σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή όπως έκανε πολύ σωστά επί τέσσερις μήνες.

■ ΤΟ ΚΕΝΟ…
Επισημάναμε το κενό ενημέρωσης, κάτι που προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες οι οποίοι εμβρόντητοι παρακολούθησαν τις προηγούμενες μέρες ν’ ανακοινώνονται ψευδή στοιχεία όσον αφορά θετικά στον ιό περιστατικά με μόνο αιτιολογικό τους αριθμούς ΑΜΚΑ που είχαν εκδοθεί στα Ιωάννινα.

❖ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ!
Αυτή την πράξη της Πολιτικής Προστασίας του Χαρδαλιά στηλίτευσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ο Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Ήπειρος μένει στα σκοτάδια μετά την αφαίρεση της αρμοδιότητας ενημέρωσης από την υπηρεσία Προστασίας Ηπείρου και τον προϊστάμενό της Δ. Μαυρογιώργο.

❁ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ…
Δημόσια ο κ. Καχριμάνης τα έβαλε μ’ αυτούς που εντελώς αυθαίρετα προέβησαν σ’ αυτή την πράξη χωρίς ποτέ να εξηγηθεί τι σκοπούς εξυπηρετούσε αυτή η κίνηση των υπευθύνων του υπουργείου.

■ Η ΣΥΓΧΥΣΗ…
Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αφαίρεση της αρμοδιότητας ενημέρωσης από τον Δ. Μαυρογιώργο μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει και, πριν αλέκτωρ λαλήσει, ήλθε η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη που ζήτησε σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, όταν κάποια περιστατικά χρεώθηκαν εντελώς άκριτα στην Ήπειρο και μάλιστα όχι έγκαιρα!

❖ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!
Αυτή η τακτική καθόλου καλές υπηρεσίες δεν προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες δικαιούνται την σωστή ενημέρωση για να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Καθόλου καλή υπηρεσία δεν προσέφεραν στην περίπτωση όπου ψευδώς χρεώθηκαν περιστατικά ατόμων που δεν διέμεναν στα Γιάννινα αλλά κάποια στιγμή απόκτησαν ΑΜΚΑ όπως γίνεται με πολλούς αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια.

❁ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ…
Επειδή οι προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας είναι δυσοίωνες και επειδή τα θετικά περιστατικά φουντώνουν επικίνδυνα, άμεσα να επανέλθει η ευθύνη της ενημέρωσης στις Περιφέρειες οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους και το απόδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Μιλάμε για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση κι όχι ενημέρωση – αρβύλα όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες, η οποία ούτε βοηθά τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τιμά το έργο του υπουργείου που χωρίς λόγο αφαίρεσε αυτήν την αρμοδιότητα.

■ Η ΦΗΜΗ…
Κυκλοφόρησε μια φήμη τις τελευταίες ημέρες ότι υπήρξαν θετικά περιστατικά στον νομό Ιωαννίνων, τα οποία απεκρύβησαν. Μάλιστα, αυτά τα περιστατικά κάποιοι τα έβαλαν στο στόμα εφημέριου ορεινής περιοχής με τον ίδιο να αποτρέπει επισκέψεις σε διπλανό χωριό που έκανε ανοιχτό πανηγύρι στο οποίο δεν κρατήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα!

❖ Η ΕΥΘΥΝΗ…
Από αυτού του είδους τις φήμες πως θα μας προστατέψει ο εξ Αθηνών Ν. Χαρδαλιάς που πήρε την ευθύνη της ενημέρωσης για εντελώς ανεξήγητους λόγους, κάτι που έκανε τον ίδιο τον Περιφερειάρχη να μιλάει για κενό ενημέρωσης και κάτι που για όλους εμάς τους «ιθαγενείς» είναι ανεξήγητο και ανεύθυνο;

❁ ΑΛΥΠΗΤΑ!...
Να σημειωθεί ότι η Ήπειρος είναι περιοχή που γειτονεύει με μία χώρα όπου ο κορωνοϊός κτυπάει αλύπητα και μόλις πριν από λίγες μέρες ο Χαρδαλιάς αποφάσισε να βάλει φρένο στις μετακινήσεις. Τρία από τα πέντε περιστατικά που χρεώθηκαν στην Ήπειρο τις τελευταίας μέρες ήλθαν από Αλβανία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

■ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ…
Πάντως, τα νυχτερινά μαγαζιά εστίασης – διασκέδασης θα κλείνουν στις 12 το βράδυ και θ΄ ανοίγουν στις επτά το πρωί. Από την μία μέχρι τις επτά ο κορωνοϊός θα πηγαίνει κι εκείνος για ύπνο – κουρασμένος από την επιδρομή του όλες τις άλλες ώρες!

❖ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ…
Δεν φτάνει ο κορωνοϊός, δεν φτάνουν οι Τούρκοι έρχεται και φονική πλημμύρα στην Εύβοια όπου, εκτός των τεράστιων καταστροφών, σημαδεύτηκε η περιοχή και από απώλειες ζωών. Δεν έχει σημασία αν ήταν πολλά ή λίγα τα θύματα για να γίνει σύγκριση με εκείνα της Μάντρας. Σημασία έχει ότι δεν βάζουμε μυαλό και η έννοια της πρόληψης για μία ακόμη φορά πήγε περίπατο.

❁ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ…
Τι να τα κάνουν οι κάτοικοι τα εκ των υστέρων αναθέματα για όσους δεν φρόντισαν να λάβουν μέτρα ενώ ήξεραν ή υπολόγισαν ότι κάποια στιγμή το ποτάμι θα έπαιρνε την εκδίκησή του, όπως κι έγινε. Τους αρκούσε που βολεύονταν όταν έκτιζαν όπου έκτιζαν και όπως έκτιζαν. Ένα «κρίμα» δεν φτάνει για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν είτε σε ανθρώπινες ζωές που δεν ήταν λίγα τα οκτώ άτομα και φυσικά σε περιουσίες που χάθηκαν.

■ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ…
Δεν είμαστε ειδικοί για να γνωρίζουμε αν η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ήταν καλή ή όχι. Αν όμως κρίνουμε από την αντίδραση των Τούρκων και του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον κάτι καλό για την χώρα πρέπει να σημαίνει. Και οι δύο αυτές πλευρές (Τουρκία – ΣΥΡΙΖΑ) ξιφούλκησαν εναντίον της κυβέρνησης που τα βρήκε με την Αίγυπτο και που η Τουρκία τα βρίσκει σκούρα προφανώς και αυτό δεν αρέσει και στον δικό μας Καρανίκα που χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα ως σύμβουλος στρατηγικής πολιτικής!

❖ Ο ΘΥΜΟΣ…
Θύμωσαν, λέει, οι Τούρκοι επειδή η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ και κάθε φορά βγάζουν τα πολεμικά στο Αιγαίο για να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Κάκιεψε ο αγάς και πάει να κόψει τα αποτέτοια του, που λένε στο χωριό μου. Κάποια στιγμή, αν συνεχίσουν έτσι, δεν θα πιστεύουν το τι τους συνέβη!

❁ ΤΟ ΧΑΚΙ…
Το έχουμε ξαναγράψει και κάποιοι δεν λένε να συμμαζευτούν ότι δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα. Οι «τουρκοφάγοι» του πληκτρολογίου και του διαδικτύου δεν έχουν παρά να δηλώσουν παρόντες όταν έλθει η ώρα να φορέσουν το χακί και να κάνουν το εθνικό τους χρέος. Είπαμε οι τζάμπα μάγκες περισσεύουν και ας μείνουν στις σπηλιές για να δοξαστούν κρυπτόμενοι, όπως τώρα προσπαθούν.

■ ΑΞΙΑ!
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η φίλη Βιβή Μπέζα με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του εκλεκτορικού σώματος και ύστερα από μία όχι εύκολη διαδρομή στο χώρο. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από 9/7/2020 και στο γνωστικό αντικείμενο «Χημεία Βιοχημεία Αγροτικών και Υδάτινων Οικοσυστημάτων» του Τμήματος Γεωπονίας στη σχολή Γεωπονίας που έχει έδρα στην Άρτα. Από τον υπογράφοντα θερμά συγχαρητήρια και τέλος καλό, όλα καλά!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.