ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Ένα σωρό δημοτικές αρχές και άλλες κυβερνήσεις πέρασαν και το ΠΔ της λίμνης άφαντο! Το θυμήθηκε πρόσφατα και στα στερνά της διαχείρισης υπό τον πρώην δήμαρχο κι εκλεκτό της προηγούμενης κυβέρνησης Φ. Φίλιο ο οποίος εξαπολύει μύδρους εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, η οποία τερματίζει την διαχείριση των φορέων προστασίας έτσι όπως αυτοί συστήνονταν μέχρι σήμερα.

ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ
Ήταν νιός και μεγάλωσε ο Φίλιππας και έκανε και τρεις φορές δήμαρχος και τα προηγούμενα χρόνια και πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης της Λίμνης και το ΠΔ έμεινε στα συρτάρια. Θα ήταν χρήσιμο να πληροφορηθεί το κοινό τις ενέργειες εκείνες που μέσω της έκδοσης του ΠΔ η Λίμνη μας να βρει την προστασία της και την ηρεμία της. Αυτό το ΠΔ είναι έτοιμο προς υπογραφή αλλά άλλαξε η κυβέρνηση το ακούμε συχνά εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά… στον τόπο τα βιολιά όπως θα έλεγε και ο Φίλιππας.

ΟΙ ΘΗΤΕΙΕΣ
Πως γίνεται και ενώ είναι έτοιμο το ΠΔ κάθε φορά που λήγει μια θητεία είτε προέδρου του φορέα, είτε υπουργική θητεία, είτε δημαρχιακή θητεία, είτε κυβερνητική θητεία. Όλοι θέλουν να ολοκληρώσουν την θητεία τους με το ΠΔ κι όλο το ΠΔ δεν έρχεται. Αυτό είναι και το παράπονο του Φίλιππα που δεν πρόκανε να λύσει το ζήτημα πριν «λυθεί» η θητεία του από τον Χατζηδάκη.

❁ ΒΑΘΙΑ
Κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο βαθιά μπαίνουμε στην επέλαση του κορωνοϊού ενώ όσο πιο βαθιά μπαίνουμε, τόσο πιο πολλοί είναι εκείνοι που γράφουν στα από τέτοια τους τις οδηγίες των ειδικών οι οποίοι άλλη δουλειά δεν έχουν να κάνουν από το να τρομάζουν τον λαό επειδή έτσι ορίζουν οι κρατούντες.

■ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ
Το τι παπαριές έχουν ακουστεί κι έχουν γραφτεί όλο αυτό το διάστημα της επιδημίας που όταν κάποιοι στο μέλλον θα τα ακούνε και θα τα διαβάζουν θα φτύνουν στον κόρφο τους. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται οι λοιμωξιολόγοι και ότι αυτοί έχουν μετατραπεί σε συνωμοσιολόγους και απλά φοβίζουν τον κόσμο, ενώ δεν υπάρχει κατ’ αυτούς κορωνοϊός!

❖ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ
Όταν όμως χτυπήσει η ασθένεια την πόρτα τους, τότε αρχίζει το ανάθεμα. Φτου γαμώτο! Σε μένα έτυχε να κολλήσω κορωνοϊό επειδή πήγα στον γάμο του ξάδελφου ή σε μένα έτυχε που έγινα γαμπρός έλεγαν προχθές σε γάμο στην Καβάλα που τους βγήκε ξινό το γαμήλιο γλέντι.

❁ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Και πάει σχοινί κορδόνι αυτή η αδιαφορία και των Ελλήνων κυρίως μικρών ηλικιών με το πρόσχημα ότι και να κολλήσουν δεν κινδυνεύουν. Όμως το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος ηλικίας έχει κατέβει κι’ αυτό είναι καμπανάκι για την ελληνική νεολαία, η οποία μάλλον έχει άγνοια κινδύνου.

■ ΤΟ ΚΥΜΑ
Αν δεν έχουμε καταλάβει το κύμα της επιδημίας έχει φουντώσει και έχει ξεπεράσει την περίοδο της δίμηνης καραντίνας. Κι όσο δείχνουμε αδιαφορία τόσο πιο πολύ θα την πληρώσουμε όλοι μαζί είτε σ’ επίπεδο υγείας είτε σ’ επίπεδο οικονομίας. Ασφαλής τόπος για τουρισμό η Ελλάδα και έτρεξε αρκετός κόσμος να τιμήσει τις παραλίες μας μεταφέροντας στις αποσκευές και το ιό που κυριαρχεί αυτό τον καιρό σ’ ολόκληρη την υφήλιο.

❖ ΛΙΓΟΣΤΟΙ
Στην Λευκάδα βρέθηκα την προηγούμενη Παρασκευή και ο κόσμος λιγοστός. Σε άλλες εποχές τέτοιο καιρό γινόταν το αδιαχώρητο και τώρα σημαδεύουν τουρίστα με το δίκαννο. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες παραλίες όπως στο Κάθισμα που κάτι κινούνταν, οι άλλες περιοχές άφαντοι οι τουρίστες από εξωτερικό κυρίως. Μόνο ημερήσιοι Έλληνες επισκέπτες κι αυτοί ολιγοστοί.

❁ Ο ΕΟΔΥ
Αποφάσισε τελικά ο ΕΟΔΥ να εγκαταστήσει κλιμάκιο ελέγχου στο τελωνείο Κακαβιάς και μάλιστα το έκανε πολύ καθυστερημένα. Όμως πριν από το κλιμάκιο αυτό είχαν φροντίσει οι επιτήδειοι να χορηγούν πλαστές γνωματεύσεις σε Αλβανούς για να εισέρχονται στην χώρα μας! Σιγά που δεν θα έβρισκαν τρόπο να κοροϊδέψουν τις ελληνικές υπηρεσίες οι Σκιπιταραίοι! Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως η χαρά για κλιμάκιο στην Κακαβιά κράτησε πολύ λίγο. Περιστασιακά θα γίνονται οι έλεγχοι τελικά.

■ Η ΤΥΧΗ
Από τύχη δεν έχουν μπει τα Γιάννινα στον κατάλογο των πολλών κρουσμάτων, αν υπολογίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποια καταστήματα αναψυχής στην παραλίμνιο περιοχή. Μόλος, Σκάλα έχουν τα πρωτεία στην προτίμηση των νεολαίων οι οποίοι τα μέτρα προστασίας τα έχουν γραμμένα κανονικά.

❖ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ
Εντελώς ξαφνικά και εντελώς αδικαιολόγητα ο ΕΟΔΥ αφαίρεσε από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας από τις περιφέρειες την αρμοδιότητα ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας στις περιοχές τους. Αποτέλεσμα αυτής της αδιανόητης πράξης είναι να μαθαίνουμε από τον Χαρδαλιά τί μας νυχτώνει και τι μας ξημερώνει όσον αφορά τι γίνεται διπλα μας.

❁ ΣΤΟ ΠΟΔΙ
Ιδιαίτερα εμείς εδώ στην Ήπειρο είχαμε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με προϊστάμενο τον Δημ. Μαυρογιώργο ο οποίος επι 24ωρο ήταν στο πόδι να καταγράφει και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα, χωρίς ποτέ να προσβάλλει κανέναν. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Κι όμως οι διάφοροι Χαρδαλιάδες φρόντισαν να κλέψουν σε μια νύχτα αυτή την αρμοδιότητα χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους.

■ Η ΔΟΞΑ
Φοβάμαι πως ο Δημ. Μαυρογιώργος έκλεψε την δόξα κάποιων ντενεκέδων του κράτους των Αθηνών κυρίως με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση κορωνοϊού στην Παραμυθιά. Δεν του συγχώρεσαν ίσως το γεγονός το ότι με τις ενέργειες της υπηρεσίες του περιόρισε το θέμα σε δύο οικογένειες και έσβησε το όλο ζήτημα μέσα σε μία εβδομάδα επαναφέροντας την κανονικότητα στην περιοχή.

❖ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ
Ας αφήσουν αυτού του είδους τα παιχνιδάκια και ας προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής που έχει ανάγκη από το «εμείς» και όχι από το «εγώ». Προσέφερε και προσφέρει τεράστιο έργο η υπηρεσία προστασίας υπό την διεύθυνση του Δημ. Μαυρογιώργου και αυτό το αποδεικνύει στην πράξη καθημερινά. Την υπόθεση κορωνοϊός στην Παραμυθιά την «έσβησε» προτού φουντώσει κι αυτό ήταν μάθημα για τους «Αθηναίους» οι οποίοι απλά πιστοποίησαν τη σωστή δουλειά.

❁ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ
Όσο θα ενοχλείται η γνωστή μεγαλοκοπέλα συνταξιούχος ορφανή πατρός Ακρίτα και θα κάνει αντιπολίτευση υπερασπιζόμενη τον Αλέξη, Πολάκη, Ν. Παππά, Καλογρίτσα, Καρανίκα και λοιπούς συγγενείς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πηγαίνει κατά διαβόλου! Όχι πως με πνίγει το παράπονο, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι με το στόμα γεμάτο δεν δικαιούνται να ομιλούν. Αθάνατε Μένιο!

■ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Δεν έπρεπε να γιορτάσει τα γενέθλια του γιού του αναρτώντας φωτογραφία αγκαλιά πατέρας και γιος κατά την Έλενα Ακρίτα. Προκαλεί ο πρωθυπουργός που ξυπόλητος βγάζει φωτογραφία σε κάποια πλατεία κάποιου νησιού αγκαλιά με τον γιο και δεν ενοχλήθηκε η άγαμος ισόβια συνταξιούχος κόρη που με τα λεφτά του δημοσίου πουλάει μαγκιές υποστηρίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Ούτε ενοχλήθηκε η ίδια από τον Αλέξη που φιγουράριζε στην πολυτελή θαλαμηγό της Παναγοπούλου λίγες μέρες μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι! Μπορεί να συνεχίζει η άγαμος θυγατέρα του στρατηγού Ακρίτα να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα!

❖ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Δέκα ολόκληρα χρόνια κράτησε αυτή η υπόθεση παράνομης λειτουργίας του κυλικείου Χ/Κώστα! Πέρασαν τρείς διοικήσεις και παρ’ όλο που υπήρξε τελεσίδικη δικαστική απόφαση έξωσης της μέχρι τώρα λειτουργούσας επιχείρησης όλο και κάτι συνέβαινε (!) και ούτε διαγωνισμός γίνονταν ούτε έξωση!

❁ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΕΛΟΣ
Αυτό το καθεστώς αυθαιρεσίας και η αγνόηση της δικαστικής απόφασης για έξωση παίρνει τέλος αφού ο σημερινός διοικητής Σπ. Δερδεμέζης προκήρυξε ήδη διαγωνισμό και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να λειτουργήσει καντίνα σύγχρονη πλέον κι όχι αυτόν τον τσαντίρ μαχαλά που επί 39 χρόνια λειτουργεί στην είσοδο του Νοσοκομείου.

■ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Δεν σταματά όμως εκεί η υπόθεση λειτουργίας κυλικείου, αλλά η συνέχεια θα είναι οδυνηρή για όλους τους εμπλεκόμενους, διοικήσεις και υπηρεσιακούς παράγοντες, που επί μία δεκαετία δεν εφάρμοσαν την δικαστική απόφαση παρα την προειδοποίηση – γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου. Θα πρέπει όμως να δοθούν πειστικές απαντήσεις από τους αυθαιρετούντες για να μάθει και η κοινή γνώμη πως και ποιοι έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια ακόμη και τις αποφάσεις δικαστηρίων διατηρώντας καθεστώς αυθαιρεσίας. Κατά τ’ άλλα σκύλιαζαν να παραμένουν στα πόστα τους διοικήσεις και παράγοντες δημιουργώντας την έννοια του απαραίτητου!

❖ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ
Θα δώσουν, λέει, το όνομα του Νίκου Φιλίππου σε αθλητικό κέντρο των Ιωαννίνων και δεν ακούσαμε τους ακριβείς λόγους για αυτή την τιμητική πράξη. Πως δηλαδή συνδέεται αυτή η τιμή και με ποια σπουδαία προσφορά του εν λόγω αθλητή κυρίως στην πόλη μας με την οποία συνδέεται μόνο με την σχέση καταγωγής. Το ότι κάτι ανάλογο έγινε με τον Νίκο Γκάλη στην Θεσσαλονίκη καλόν είναι να μην γίνεται σύνδεση των δύο καλαθοσφαιριστών. Πολλοί οι λόγοι τιμής για τον Ν. Γκάλη ο οποίος πρώτα απ’ άλλα δίδαξε το άθλημα και δεύτερο είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης κι όχι επισκέπτης.

❁ ΟΙ ΣΕΛΦΙΣ
Η καρδιά της αυτοδιοίκησης χτύπησε στον Μύλο κοντά στο γκρεμισμένο Θεογέφυρο δίπλα από την πατρίδα του προέδρου της ΕΕΤΑΑ κ. Ηλία Γιάτσου: Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και φυσικά από κοντά και οι γνωστοί σελφιούχοι για ν’ αποθανατιστούν με το δίδυμο Ηλία – Τάκη!

■ ΤΑ ΕΡΓΑ
Κάπου εκεί ανάμεσα στις φωτογραφίσεις μίλησαν και για Τρίτση που πριν ήταν Φιλόδημος αλλά δεν τους άρεσε και το άλλαξαν. Κάπου εκεί έκαναν λόγο για 32 έργα ύψους 50 εκατ. ευρώ σε όλη την Ήπειρο όπου κι αυτή την φορά έμεινε φτωχός συγγενής.

❖ ΟΙ ΓΚΛΙΤΣΕΣ
Στο τέλος νάτους με μια γκλίτσα να φιγουράρουν σαν τα γνωστά σκεπάρνια διότι κάπως έτσι τους θέλησε ο δήμαρχος Μετσόβου που ήταν και ο φέρων των συμβόλων των τσοπάνων. Ο κάθε ένας ότι έχει δίνει! Και εις άλλα με υγείαν παιδιά! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.