ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Από σήμερα θα βρίσκεται στα μέρη μας το κλιμάκιο της ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου που δεν ήρθε την περασμένη εβδομάδα όπως βιαστήκαμε να τους φέρουμε εμείς! Και δεν έρχονται με άδεια χέρια αλλά μ’ ένα σωρό απαραίτητα μέσα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων! Το ότι ο υφυπουργός θα μάθει και τα καθέκαστα του Μεγάρου είναι βέβαιον, αρκεί να είναι πειστικά όλα όσα θα του πουν ή όσα ο ίδιος θα θελήσει να μάθει!

ΤΑ ΥΛΙΚΑ...
Για την ιστορία, να πούμε ότι όλα τα υλικά είναι δωρεά του ΚΕΜΕΑ και μεταξύ άλλων είναι αυτοκίνητο μεταφοράς προσωπικού αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, θερμικές κάμερες, κάμερες για τα G3, ασύρματοι νέας γενιάς κλπ, τα οποία φτάνουν τα 200.000 ευρώ σε αξία και θα διανεμηθούν σε Γιάννινα, Άρτα, Θεσπρωτία.

❁ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ...
Υπέγραψε ΑΟΖ ο Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του και καλά κάνει και το πανηγυρίζει ο ίδιος και η κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει σύνορα κι αυτό γίνεται γνωστό τοις πάσι πλην εκείνων που κάποτε υποστήριζαν πως το Αιγαίο δεν έχει σύνορα.

■ Η ΠΛΑΚΑ...
Από την ώρα που υπέγραψε αυτή την συμφωνία ο Δένδιας έχει αρχίσει η μεγάλη πλάκα με τους προηγούμενους πολιτικούς αστέρες. «Θα υπέγραφε και ο Τσίπρας οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά δεν πρόλαβε γιατί υπέγραψε Πρέσπες» γράφουν τ’ αλάνια στο διαδίκτυο που δεν ξεχνούν την τριάδα Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου που για μια γραβάτα τα έδωσαν όλα στους Σκοπιανούς!

❖ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕ Ο ΘΕΟΣ!
Θυμάμαι που ο Κοτζιάς μετά το Σκοπιανό θα... έλυνε το Αλβανικό! Ευτυχώς που ο Θεός μας φύλαξε από τέτοια λύση του Αλβανικού με τον Έντι Ράμα να εξακολουθεί να βγάζει γλώσσα. Ποιός δεν θυμάται τον Εμβέρ Χότζα που όταν τα έσπασε με την Κίνα απειλούσε να την αφανίσει και να κλείσει φυλακή τον ΜΑΟ!

❁ ΟΙ ΟΨΙΜΟΙ...
Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, κάποιοι... πατριώτες όψιμοι με αφετηρία τον ΣΥΡΙΖαϊσμό ζητούν από τον Μητσοτάκη να την τηρήσει και να μην την ακυρώσει. Βέβαια, ξεχνούν όσα τους έλεγε ο Κυριάκος πριν την υπογραφή και κυρίως να μην βάλουν υπογραφές γιατί αυτές δεν παίρνονται πίσω. Εκ των υστέρων, θυμήθηκαν να θεριέψουν τον πατριωτισμό τους!

■ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ...
Ανταγωνίζονται οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μεταξύ τους για το ποιός θα πει την μεγαλύτερη π......ριά! Προσφάτως γυναίκα βουλευτής εξόρκισε την μάθηση της Αγγλικής γλώσσας που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει ακόμη κα στα νηπιαγωγεία. «Όσοι σκέφτονται να βάλουν την Αγγλική στα νηπιαγωγεία εξυπηρετούν τους Αμερικάνους», είπε η Ελισάβετ Σκούφα μέσα στη Βουλή, κάτι που πονηρεύτηκε η ίδια από μόνη της εκεί που καθόνταν στον ήλιο και λιάζονταν! Τι πίνουν, Θεέ μου, αυτά τα παιδιά; Ούτε της πέρασε από το μυαλό ότι τα Αγγλικά τουλάχιστον είναι απαραίτητο εφόδιο στην υπόλοιπη ζωή ενός παιδιού.

❖ ΟΙ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ...
Άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εξορκίζουν τη λειτουργία των προτύπων Σχολείων διότι διαχωρίζουν τα παιδιά σε... πληβείους και πατρίκειους! Για το ότι ο ίδιος ο αρχηγός τους στέλνει τα δικά του παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία ούτε που να γίνεται κουβέντα. Αρκεί να πουν κάτι για να μη χάνονται οι π....ριές από την πιάτσα!

❁ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ...
Μείωσε η κυβέρνηση τον ΦΠΑ σε προϊόντα καφέ, μπαρ – εστιατόρια από 24% σε 13%. Έπρεπε να το μειώσει ακόμη και να το ρίξει στο 6%, λέει η αντιπολίτευση, η οποία όμως ήταν εκείνη που το 13% το είχε πάει στο 24%! Εν τω μεταξύ, όσο είδατε εσείς την μείωση που δεν πίνετε καφέ και πορτοκαλάδες, άλλο τόσο το μείωσαν και τα καφέ όλης της χώρας! Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες επικαλούνται την απορρόφηση του ΦΠΑ κατά την περίοδο της αύξησης του. Άντε να βρεις άκρη...
■ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ...
Θα καταντήσουμε τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων είχε πεί ο μακαρίτης Αντρέας Παπανδρέου καταγγέλοντας του Κ. Καραμανλή που δήλωνε «ανήκομεν στη Δύσιν». Είδατε που φτάσαμε να στηρίζουμε την οικονομία της χώρας στον τουρισμό. Άνευ αυτού ουδέν γεννέσθαι, που λένε και στο χωριό μου.

❖ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ...
Μια κινητικότητα τουριστικού ενδιαφέροντος την παρατηρήσαμε το περασμένο τριήμερο. Οι Έλληνες ξεθάρεψαν και άλλοι για θάλασσα τράβηξαν και άλλοι πήραν τα βουνά. Στο Ζαγόρι που προτίμησα εγώ, είδα αρκετό κόσμο να έχει πάει για απόδραση και για να ξεσκάσει μετά το καραντίνιασμα, αφού ήταν το πρώτο ελεύθερο τριήμερο.

❁ Η ΕΛΠΙΔΑ...
Ωστόσο, τα πράγματα για τους επιχειρηματίες εστίασης δεν είναι αυτά που προγραμμάτιζαν χωρίς κορωνοϊό. «Το 2019 ήταν πολύ καλύτερο από το 2018 και περιμέναμε το 2020 να είναι πολύ καλύτερο από το 2019. Ας ελπίσουμε να μας αποζημειώσει το 2021», μου είπε μαγαζάτορας στο Μονοδένδρι που ξέρει καλά την δουλειά.

■ Ο ΚΑΙΡΟΣ...
Δεν φτάνει ο κορωνοϊός, είναι και ο καιρός που δεν λέει να στρώσει και να βάλει πλάτη στην τουριστική κίνηση. Ιούνιος μήνας και στα Ζαγοροχώρια ανάβουν τζάκια για να ζεσταθούν. Αποζημειώνονται όμως οι επισκέπτες από το άπειρο κάλλος που τόσο απλόχερα προσφέρει η μάνα φύση!

❖ Η ΚΙΝΗΣΗ...
Αρκετός κόσμος κινήθηκε προς τις παραλίες της Ηπείρου από Πρέβεζα μέχρι Σαγιάδα. Ιδιαίτερα η Πρέβεζα είχε αρκετή κίνηση ύστερα από πολύ καιρό και ύστερα από την βράβευση που έγινε για την παραλία στο Μονολίθι από διάφορα Ευρωπαϊκά έντυπα και υπηρεσίες. Αυτή η απέραντη ακτή με μέτωπο στο Ιόνιο που εκτείνεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων είναι το στολίδι της Ηπείρου και φυσικά δεν υπολείπονται σε ομορφιά οι άλλες παραλίες μέχρι την Σαγιάδα (Πάργα – Σύβοτα – Πέρδικα κλπ).

❁ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ...
Είδαμε τον δήμαρχο Πρεβέζης Ν. Γεωργάκο να παραλαμβάνει το βραβείο για το Μονολίθι και να εκδηλώνει την χαρά του γι’ αυτή την πράξη. Όμως αυτή η βράβευση ήλθε μόνη της και μόνο για αυτό που έχει φροντίσει η φύση κι όχι πως έχει κάνει κάτι ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Υπολείπεται σε υποδομές η απέραντη παραλία κι αυτό δεν βοηθά στην προτίμηση ανάλογων επισκεπτών.

■ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ...
Μόνο 9 γαλάζιες σημαίες έχουν εξασφαλίσει οι θάλασσες της Ηπείρου σε σχέση με τις 90 τόσες της Χαλκιδικής! Αυτό δείχνει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν βοηθά την φύση για να γίνει ζηλευτός προορισμός ένας τόπος.

❖ ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ...
Άντε και πλακώσει τουρισμός χιλιάδων επισκεπτών ύστερα από την τουριστική προβολή 10.000 ευρώ του Δήμου Πρέβεζας και άλλων τόσων του Δήμου Πάργας. Που θα βρουν τόσα καταλύματα για διαμονή; Πού θα βρουν έστω και λίγες τουαλέτες, λίγα αποδυτήρια για τις άμεσες ανάγκες; Κάποιες καφετέριες που λειτουργούν δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες, που να καλύψουν τις ανάγκες μίας ριβιέρας όπως έχει χαρακτηρισθεί το Μονολίθι!

❁ ΣΤΑ... ΖΕΣΤΑ!
Καθόλου ευχάριστο δεν είναι να κάνω τις επισημάνσεις, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Ο νέος δήμαρχος Πρεβέζης Νίκος Γεωργάκος φαίνεται να έχει πάρει στα ζεστά την υπόθεση «τουρισμός», αλλά δεν φτάνει μόνο η καλή διάθεση του δημάρχου. Η ίδια η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να βοηθήσει έτσι ώστε οι παραλίες της Ηπείρου να πάρουν τη θέση στο διεθνές στερέωμα που τους αξίζει. Τον λόγο έχει και η Περιφέρεια Ηπείρου με πρώτο τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Πρεβεζιάνο Στράτο Ιωάννου.

■ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ...
Ένα μεγάλο ξενοδοχείο «φύτρωσε» κάποτε στο Κανάλι, το οποίο βούλιαξε στα χρέη και τώρα στέκει εκεί σαν φάντασμα. Δυστυχώς, η περιοχή στερείται τέτοιων αξιόλογων μονάδων που να προσελκύουν τουρίστες υψηλού εισοδήματος από το εξωτερικό. Οι ίδιες οι τράπεζες δεν ενισχύουν την δημιουργία ανάλογων μονάδων και κυρίως δεν «φορτώνουν» το τουριστικό προϊόν του εξωτερικού.

❖ ΟΙ ΛΟΙΔΩΡΙΕΣ...
Κάτι τέτοια δίνουν το δικαίωμα σε κάτι υποψήφιους δημάρχους του Δήμου Πρεβέζης να λοιδωρούν τους Γιαννιώτες ότι γίνονται ημερήσιοι τουρίστες κουβαλώντας φαγητά στα τάπερ στις ημερήσιες αποδράσεις. Λες κι’ αν συνενοηθούν όλοι οι Γιαννιώτες να μείνουν ένα βράδυ στην Πρέβεζα θα βρουν κάπου να κοιμηθούν. Ευτυχώς τέτοιες απόψεις δεν τις υιοθετούν οι αυτοδιοικητικοί και η πλειοψηφία των Πρεβεζιάνων! Αυτοί οι Γιαννιώτες κατέβηκαν στην Πρέβεζα το περασμένο τριήμερο και ενίσχυσαν, έστω για λίγο, την οικονομία της πόλης!

❁ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ...
Παππούς έγινε πρόσφατα ο καλός φίλος Νίκος Μπάτσος και γιαγιά η εξαίρετη Ρένα Καλογιάννη από την κόρη τους Ευτυχία – Ισαβέλα Μπάτσου – Παραρά και δεν κρύβουν τη χαρά τους για το σπουδαίο για τη ζωή της οικογένειας αυτό γεγονός. Το πιο σημαντικό σ’ αυτά τα γεννητούρια είναι ότι γίνονται προπαππούς και προγιαγιά ο Λευτέρης και η Ευτυχία Καλογιάννη που αποκτούν την πρώτη δισέγγονη! Θερμές ευχές κι’ από την στήλη να τους ζήσει και να είναι καλότυχη στη ζωή τους. Στον Νίκο και στην Ρένα να ευτυχίσουν να δουν κι’ άλλα πολλά εγγόνια και στο Λευτέρη Καλογιάννη άπειρα δισέγγονα!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.