ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ...
Ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας είναι από προχθές ο νέος πρόεδρος στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), ο οποίος ορίστηκε από ΕΕΣΥΠΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών του Υπερταμείου). Πρόκειται για μία σημαντική θέση, η οποία έχει να κάνει με την διαχείριση όλων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου και είναι εφάμιλλη του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή η επιλογή του Α. Μπέζα πέρασε από μεγάλη κρισάρα όταν γι’ αυτή την θέση υπήρχαν καμία 40αριά άλλοι υποψήφιοι!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ...
Αρκετοί μήνες πέρασαν από τότε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει την αξιοποίηση του Αντώνη Μπέζα με τον οποίο συνυπήρξαν ως υπουργοί επί συγκυβέρνησης. Γνώριζε πολύ καλά τις ικανότητές του και απλά περίμενε την ολοκλήρωση του διαδικαστικού για να του αναθέσει ένα τόσο σοβαρό πόστο.

ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ...
Την υπόσχεση αξιοποίησής του ο Αντώνης Μπέζας την έλαβε όταν ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τα Γιάννινα το περασμένο φθινόπωρο και συγκεκριμένα όταν επισκέφθηκε το εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι. Ο υπογράφων είχε την ευκαιρία να είναι αυτίκοος μάρτυς. Να σημειωθεί η συμβολή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα σ’ όλο αυτό το διάστημα που ενίσχυσε την άποψη αξιοποίησης του πρώην υπουργού σε θέση ευθύνης και μάλιστα υψηλού ρίσκου!

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ...
Να σημειωθεί ότι ο Α. Μπέζας ήταν ο ριγμένος στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ο οποίος έμεινε εκτός συνδυασμού ΝΔ στον Νομό Θεσπρωτίας. Την τελευταία ημέρα ανακήρυξης υποψηφίων του ανακοινώθηκε ότι είναι εκτός ψηφοδελτίου χωρίς να του εξηγηθούν ποτέ οι λόγοι. Ο ίδιος όμως δεν τα παράτησε και εξακολουθούσε να μένει πιστός στις ιδέες του παρά την πικρία του αποκλεισμού. Τελικά, η σημερινή του αξιοποίηση τον ξανα βάζει στην πολιτική από άλλη... πόρτα. Καλή δύναμη είναι η ευχή μας.

❁ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ...
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 32 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το μερίδιο που ανήκει στη χώρα μας απο βοήθεια που αποφάσισε η Ε.Ε. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Είναι μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για την χώρα μας, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, αρκεί αυτά τα χρήματα να επενδυθούν σε αναπτυξιακές δράσεις κι όχι σε «πολιτιστικά κέντρα» όπως είχε πει ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος!

■ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ!
Είναι πολλά τα λεφτά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και αυτό έτυχε να γίνει επί εποχής Μητσοτάκη όπως επί εποχής του χτύπησε και η επιδημία, χτύπησε και η Τουρκία, χτύπησε και η μετανάστευση! Απομένει η χρηστή διαχείριση για να μην φτάσουμε σε σημείο να λέμε ότι δεν μας βοήθησε η μαμά Ευρωπαϊκή Ένωση.

❖ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ...
Το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση ή θα το ανακηρύξουμε έτος Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία προΐσταται επιτροπής, λέμε τώρα, που θα αλλάξει τα... φώτα της ιστορίας. Την ημέρα που πέθανε η Μπουμπουλίνα η επιτροπή θυμήθηκε ως ιστορικό γεγονός την δολοφονία του Λαμπράκη κι όχι της Λασκαρίνας!

❁ ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ...
Έχει βαλθεί ν’ αλλάξει την ιστορία η Επιτροπή της Γιάννας κι όχι να σταθεί στον αγώνα των Ελλήνων για απελευθέρωση. Στην αρχή ήταν δικτάτορας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετά ο Καραϊσκάκης του οποίου την σεξουαλική ζωή σχολίασε το ίδιο μέλος της επιτροπής, ο καθηγητής Αρ. Χατζής. Ο ίδιος άνθρωπος βάλθηκε να γράψει την παραπολιτική της Ελληνικής ιστορίας και τον κρατά η Γιάννα και η κυβέρνηση για να ασχημονεί!

■ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ!..
Δικαίωμά του του κ. Χατζή να εντρυφήσει στα ιστορικά δρώμενα ακόμη και στις λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Δεν δημιούργησε την επιτροπή ο Μητσοτάκης για να γίνει ιστορική έρευνα για τα προσωπικά βίτσια των πρωταγωνιστών της επανάστασης, αλλά για την δράση τους και τους αγώνες που έκαναν για να ζει ελεύθερο το Ελληνικό έθνος τα τελευταία 200 χρόνια. Κατά τ’ άλλα, γίνονται επίκαιρα τα λόγια του Καραϊσκάκη, του γιού της Καλογριάς από την Σκουλικαριά της Άρτας, «άμα γυρίσω, θα σας γ....σω, άμα πεθάνω θα μου κλ...τε τον κ....ο»! Τα έλεγε για τους Τούρκους αλλά αποκτούν επικαιρότητα με τα όσα γίνονται από την περιβόητη επιτροπή της Γιάννας που δύο φορές λιποθύμησε στη ζωή της. Την πρώτη φορά στο Πατριαρχείο που έπεσε στην αγκαλιά του Αγγελόπουλου, μετέπειτα συζύγου της και την δεύτερη φορά το βράδυ που νίκησε το ίνδαλμά της, ο Αλέξης Τσίπρας, το 2015!

❖ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ...
Προπόνηση έχουν ξεκινήσει ορισμένοι αυτοδιοικητικοί του τόπου μας κι ο καθ’ ένας με τον νου του κάνει σχέδια για την επόμενη θητεία! Άλλοι σκέφτονται και συσκέφτονται για την κεντρική πολιτική σκηνή, άλλοι για την Περιφέρεια κι άλλοι για τους δήμους με πρώτο τον Δήμο Ιωαννιτών.

❁ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ...
Όλοι αυτοί κάνουν λογαριασμούς χωρίς τους σημερινούς ξενοδόχους, βουλευτές, περιφερειάρχη, δήμαρχο της πόλης. Είναι εκείνοι που ψάχνουν την ευλογία του Καχριμάνη, τον οποίο τον θέλουν να αποχωρεί από την πάνω πλατεία λόγω συνταξιοδότησης, βλέπουν τον Κώστα Τασούλα να μπαίνει στην τιμητική θέση στο Επικρατείας και τον Μ. Ελισάφ δεν τον βλέπουν για άλλη θητεία.
■ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ...
Συχνά πυκνά γίνονται κάτι τέτοιες συνάξεις από τοπικούς διαδόχους και από εξ Αθηνών ορμώμενους που ως διάτοντες αστέρες κάνουν επίθεση φιλίας προς διάφορους τοπικούς παράγοντες και παραγοντίσκους που την έχουν δει αξιωματούχοι επειδή πρίν ένα χρόνο ακόμη και γκαβοί είδαν το φως το Ιλαρόν κι έγιναν αξιωματούχοι!

❖ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...
Μιλάω για υποψηφίους – υποψηφίους της γαλάζιας παράταξης που στοχεύουν στην επόμενη μέρα και κάπου εκεί στο 2023. Εκείνο που φοβούνται είναι το πως θα το πούν στον Αλέκο Καχριμάνη πρώτα, την θέση του οποίου πολλοί έχουν βάλει στο μάτι. Μεταξύ αυτών πρώην συνεργάτης του που βαρέθηκε να υπηρετεί γειτονικό δήμο και τον εξιτάρει πολύ η θέση του Αλέκου!

❁ Η ΣΥΝΑΞΗ...
Πριν μερικές μέρες αυτοί οι υποψήφιοι – υποψήφιοι έκαναν σύναξη και έκαναν κατανομή αξιωμάτων και θέσεων. Ήλθε κι ένας φίλος από την Αθήνα ο οποίος γλυκοκοιτάζει βουλευτική θέση, και όλοι τους σχεδίαζαν το μέλλον του τόπου μας. Όλοι αυτοί είναι νέας σοδειάς «γαμπροί» της εξουσίας έστω κι αν κάποιοι από δαύτους έχουν ζυγιστεί, έχουν μετρηθεί και λειψοί έχουν βγεί, που λένε και στα χωριά μας!

■ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!
Ας πούμε, αν και δεν το πιστεύω, ότι ο Τασούλας πάει Επικρατείας, τότε ποιός προεξοφλεί ότι θα παραμείνει θέση για άλλον εξ Αθηνών υποψήφιο; Το να θέλει κανείς δεν φτάνει. Ούτε μπορεί να προεξοφλήσει κανείς ότι η ΝΔ θα ξαναεκλέξει τέσσερις βουλευτές σ’ επόμενες εκλογές, αν αυτές γίνουν στη λήξη της θητείας της σημερινής Βουλής κι αν αυτές γίνουν με απλή αναλογική!

❖ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ...
Όσον αφορά την Περιφέρεια, καλόν είναι να ρωτήσουν τον Αλέκο αν είναι διατεθειμένος ν’ αποχωρήσει. Το 2014 είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είναι η τελευταία θητεία του, κάτι όμως που δεν ευδοκίμησε και νάτον τώρα να διαφεντεύει την Ήπειρο με 57% που του έδωσαν οι Ηπειρώτες πριν ένα χρόνο ακριβώς. Αυτό το ποσοστό κάνει τον Αλέκο να σκέφτεται και επόμενη θητεία και μάλλον κάτι τέτοιο το έχει ψελίσει σε στενό κύκλο!
❁ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ...
Μένοντας στο χώρο της Περιφέρειας και αναλύοντας την σημερινή ανθρωπογεωγραφία, ο μόνος αντίπαλος του Καχριμάνη είναι ο Ριζόπουλος όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν ορισμένοι. Ο Γ. Ζάψας που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να χτυπήσει Περιφέρεια και παίζεται αν θα ξανά είναι υποψήφιος. Ο Δημητρίου που ήταν υποψηφιότητα ειδικού σκοπού, έτσι λένε φίλοι και αντίπαλοι, ούτε που σημαίνει κάτι για την Περιφέρεια. Επομένως, ο μόνος που απομένει ν’ ακούγεται είναι ο Ριζόπουλος, έστω και αν οι θέσεις του ακούγονται κάπως παράξενες και νεοτερίστικες όπως εκείνη η περιβόητη περιφερειακότητα!

■ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ...
Πρόσφατα ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε την κατάργηση της Περιφέρειας έτσι όπως λειτουργεί αφήνοντας στη θέση του Περιφερειάρχη τον Αλέκο και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Παργανά! Καλά τον Αλέκο τον αφήνει, εκείνο τον Παργανά τι τον κρατά; Αφού ο κ. Σπύρος τους καταργεί, γιατί δεν διορίζει κι ένα νέο πρόεδρο; Είτε το θέλουμε, είτε όχι ο Ριζόπουλος την κάνει την φασαρία και γι’ αυτό ξεχωρίζει στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας. Είμαστε ένα χρόνο μετά την εκλογή στις Περιφέρειες και τρία χρόνια πριν τις επόμενες. Ποιοί και πόσοι θ’ αντέξουν, εδώ θα είμαστε και θα το δούμε, αρκεί να είμαστε καλά!

❖ Ο ΔΗΜΟΣ...
Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, να μην κάνουμε λογαρισμούς γιατί έχει μπόλικο δρόμο να διανύσει η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία ψάχνει να βρει τα ίσα της. Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κι’ ένα χρόνο μετά την εκλογή δεν μπορεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο επειδή κάποιοι συνεργάτες τους δεν τηρούν τα προσχήματα. Το να γίνεται στόχος αυστηρής κριτικής από τους «χαμένους» των εκλογών και άδικο είναι και ανεπίκαιρο. Η επισήμανση κι από την στήλη για να μην τα καταπίνουμε όλα και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Το νόμιμον και ηθικόν είναι μίας άλλης εποχής που έχει καταδικαστεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων.

❁ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ...
Αν και δεν είναι αρμοδιότητα της στήλης, εν τούτοις, μία απάντηση στους ερωτώντες για το τι συμβαίνει με τις επικρίσεις της εφημερίδας προς την δημοτική αρχή. Κανένα μυστήριο! Δεν φταίει ο γιατρός για την διάγνωση της ασθένειας. Η δουλειά του τύπου είναι να ασκεί κριτική στην κάθε εξουσία, έστω και αν χρειαστεί να γίνεται δυσάρεστος. Εκείνο που μετράει είναι να βοηθήσει στη θεραπεία όσο γίνεται πιο νωρίς!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.