ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά αδέρφια! Το ζήσαμε κι αυτό το Πάσχα το κάπως διαφορετικό, που ήταν πρωτόγνωρο για τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους. Πάσχα εγκλείστων Ελλήνων, που όμως βρήκαν τον χρόνο να αποδείξουν αυτό που λέει ο λαός μας, τι θα μας βρει και δεν θα το περάσουμε…

ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ…
Νύχτα της Ανάστασης κι όλοι οι Έλληνες βγήκαν στα μπαλκόνια, άναψαν λαμπάδες και με τις τηλεοράσεις ανοιχτές έψαλλαν το Χριστός Ανέστη και έδωσαν το φιλί της Ανάστασης μπαλκονάτοι! Το σπουδαίο είναι ότι αυτή η Ανάσταση, η τόσο ιδιαίτερη, έφερε πολύ κοντά τους απέναντι που αντάλλαξαν ευχές λέγοντας και του χρόνου καλύτερα…

ΟΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
Ήταν μια ευκαιρία γνωριμίας γειτόνων, που επί χρόνια δεν είχαν αλισβερίσια. Αυτή την Ανάσταση έσπασαν πολλά σύνορα ανάμεσα στους νεοέλληνες κι ένα Χριστός Ανέστη το αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ
Άδειες εκκλησίες από πιστούς, άδειες οι πλατείες από επιταφίους, άδειοι οι δρόμοι από αυτοκίνητα και φυσικά από το δημόσιο σούβλισμα οβελία! Όλα σε επίπεδο εποχής κρυπτοχριστιανών! Όλα αυτά εξ αιτίας της επιδημίας που έχει πλακώσει τον πλανήτη μας εδώ και πέντε μήνες και μαζί μ’ αυτόν και τη χώρα μας.

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ
Κατσείτε σπίτια σας, μας είπαν οι ΤσιοδροΧαρδαλιάδες και δεν είχαμε άλλες επιλογές. Κατσείτε στ’ αυγά σας, μας είπαν και εμείς το πήραμε τοις μετρητοίς και μπήκαμε στα σπίτια μας το Μ. Σάββατο το βράδυ και προαυλιστήκαμε μόλις χθες! Ο φόβος πραγματικά φυλάει τα έρημα…

ΤΑ… ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ
Όμως, βρε φιλαράκια, πού βρέθηκαν τόσα βεγγαλικά και εκτοξεύτηκαν τη νύχτα της Ανάστασης; Τι πόλεμος ήταν αυτός που έγινε μόλις ακούστηκε το Χριστός Ανέστη σε όλη τη χώρα! Με κλειστά ένα μήνα τα μαγαζιά, πώς έγινε η προμήθεια τόσων και τέτοιων βεγγαλικών που έκαναν τη νύχτα μέρα για κανένα τέταρτο;..

Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
Δούλεψαν, λέει, οι εταιρίες κούριερ για να γίνει η προμήθεια των πολεμοφοδίων της Ανάστασης. Όχι που δεν θα έβρισκε τρόπο ο Έλληνας να εκτονώσει την αντίσταση απέναντι στην επάρατη εξουσία ενός τόσο δα μονοκύτταρου οργανισμού που είναι ο κορωνοϊός! 

ΑΛΛΟΚΟΤΟ!
Το φετινό Πάσχα ήταν αλλόκοτο! Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας. Τι εννοεί αλλόκοτο ο ποιητής, μόνο εκείνος το γνωρίζει. Πρωτόγνωρο ναι, αλλόκοτο γιατί όμως; Αν εξαιρέσουμε τον εκκλησιασμό και τον συνωστισμό που θα παρατηρούνταν, τι αλλοκοτιά είχε που ανάγκασε τον Αλέξη να οδηγηθεί σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό; Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος, κατά δήλωσή του, ήταν άθεος και καμία πίστη δεν είχε στα όσα η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη πρεσβεύει και διδάσκει…

ΣΑΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ…
Αλλόκοτη ήταν η θρησκεία για τον πρώην πρωθυπουργό και γι’ αυτό την απέφευγε σαν ο διάβολος το λιβάνι. Τώρα, γιατί ήταν αλλόκοτο το φετινό Πάσχα, που τόσο πολύ τον λύπησε και δεν μπορούσε να το ξεπεράσει; Πότε κατηχήθηκε ο Αλέξης και δεν το πήραμε χαμπάρι; «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές»!
Ο ΛΑΤΡΗΣ
Αμ ο άλλος… Ο προκάτοχος του Αλέξη στο κόμμα, ο Αλαβάνος, που κι εκείνος δήλωσε λάτρης των πασχαλινών εθίμων! «Άρατε πύλας στο χριστεπώνυμο πλήθος να γεμίσουν οι εκκλησίες την Μ. Εβδομάδα. Μην του κόβετε τις συνήθειες χιλιάδων ετών», είπε και μάλλον δεν πρέπει να έχει σχέση με την εποχική πραγματικότητα. Τι να πει κανείς…

ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ
Στα δικά μας τώρα… Και η Ήπειρος τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας της υγείας. Τήρησε επίσης ευλαβικά και τα έθιμα τα πασχαλινά, μακριά από κάθε πρόκληση. Εκτός από ένα παρατράγουδο γνωστού «αντάρτη» παπά που την Μ. Παρασκευή το βράδυ προσπάθησε να ξεχωρίσει αφήνοντας ανοιχτή την εκκλησία, όλα τ’ άλλα κύλησαν ομαλά.

ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ
Ο ίδιος ο Δεσπότης Μάξιμος λειτούργησε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ πολλές λειτουργίες μεταδόθηκαν μέσω διαδικτύου «υποκύπτοντας» στην τεχνολογία. Σαν λύση ανάγκης καλή ήταν και η τεχνολογία! Όσο για τον παπά – ψευτοαντάρτη, προσεχώς… Θα έχει ενδιαφέρον. Νομίζει πως έχει στήσει δικό του βασίλειο και ασχημονεί διαρκώς…

ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
Μόνο δύο ήταν οι παραβάτες της «διαταγής» για παράνομη κυκλοφορία στην Ήπειρο. Νομοταγείς οι Ηπειρώτες, καλή στη δουλειά της η ΕΛ.ΑΣ., καθόλου δεν απασχολεί αυτή η εικόνα. Μετράει το αποτέλεσμα που έχει να κάνει με το αμόλυντο της Ηπείρου όλο το προηγούμενο διάστημα. Το αποδεικνύουν περίτρανα όλα τα στοιχεία καθ’ όλο το διάστημα της έξαρσης της επιδημίας.

Η... ΚΑΘΗΛΩΣΗ
Καθηλωμένοι οι Έλληνες στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα παρακολουθώντας την ενημέρωση από το δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά. Ανάλογη στάση των Ηπειρωτών στην ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου κάθε μεσημέρι για να έχουν εικόνα της πορείας της επιδημίας σε Ήπειρο – Κέρκυρα – Λευκάδα! Ευτυχώς η Ήπειρος δεν είναι μέσα στην επίθεση του κορωνοϊού και μέχρι τώρα η κατάσταση έχει αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Το μπράβο στους ανθρώπους που υπηρετούν στο χώρο της Υγείας είναι πολύ μικρό ν’ αποδώσει τα εύσημα σ’ όλο αυτόν τον κόσμο!..

ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ
Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες τήρησαν με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών της υγείας που έδωσαν την εντολή «μείνετε στα σπίτια σας την Πασχαλιά, για να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από την περιπέτεια». Ο συνωστισμός στις εκκλησίες την Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση θα ήταν μια μεγάλη αιτία μετάδοσης κι εξάπλωσης της επιδημίας.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Πράγματι με θρησκευτική ευλάβεια τήρησε τις εντολές ο λαός και το αποτέλεσμα δικαίωσε αυτήν την θυσία! Τα περιστατικά της μετάδοσης του ιού περιορίστηκαν, μειώνοντας τους κινδύνους για την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και την αποφυγή ταλαιπωρίας πολλών άλλων ανθρώπων. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι αυτού του είδους η θυσία δεν πήγε χαμένη.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Τι γίνεται από δω και πέρα, είναι το ερώτημα που μας βασανίζει… Πότε και πώς βγαίνουμε από αυτόν τον κυκεώνα που έχουμε μπλέξει; Πόσο εύκολα και πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα; Όλα στην ώρα τους, μας λένε οι ειδικοί. Τα χειρότερα τα αποφύγαμε, μας λένε και η κανονικότητα θα επανέλθει σταδιακά!

ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
Εκείνοι που δεν θα πρέπει να ξεθαρρέψουν είναι οι άνω των 65 ετών, οι οποίοι από το Χριστός Ανέστη θα περάσουν στο Καλά Χριστούγεννα! Εκτός κι αν γίνουν τίποτε εκλογές και πάρουν άδεια άσκησης του εκλογικού δικαιώματος…

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.