ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΠΙΤΕΣ...
Τι είναι τούτο πάλι! Υπουργοί, βουλευτές ζώνονται από ένα μαχαίρι και περιδιαβάζουν την χώρα κόβοντας πίτες και τάζουν τον ουρανό με τ’ άστρα. Ένας τέτοιος υπουργός, φίλος της Ηπείρου, έκανε την «σφαγή» της πίτας στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων αφού πρίν είχε... αναπτύξει την Πρέβεζα και μετά «ανακύκλωσε» την «ανακύκλωση» της Μητρόπολής μας. Στη συνέχεια με το ίδιο μαχαίρι πορεύτηκε στην Καστοριά, για να κόψει την πίτα των «γουναράδων». Και του χρόνου παιδιά!

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙΑ...
Να τελειώσουν αυτά τα πανηγυράκια και να στρώσουν κ....λο για δουλειά! Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τις οποίες ας τις αφήσουν για τα στελέχη του κόμματος που βρίσκουν αφορμή για κοσμαντάμωση. Διότι σε τέτοιες συνάξεις αναγκάζονται οι υπουργοί σε μεγαλοστομίες κι’ όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης, μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε!

Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ...
Σας τα έχω γράψει πολλές φορές για τον φίλο μου τον Λευτεράκη ότι δεν «κάνει το παιδί», όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης κάτι ανάλογο διέγνωσε και ο γιός του Κυριάκος και δεν στέλνει τον καθ’ ύλην αρμόδιο και επί των ποδοσφαιρικών υφυπουργό να διαπραγματευτεί με UEFA – FIFA και τον αντικατέστησε με τον Υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη.

Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ...
Ούτε λίγο, ούτε πολύ o Πρωθυπουργός «απάλλαξε» τον Λευτεράκη για να μην έλθουν τα χειρότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου και κυρίως για να αποφύγει τον «πόλεμο» μεταξύ Βορείων – Νοτίων! Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ως νέος Οδυσσέας ο Κυριάκος κλείνει αυτιά αλλά παίρνοντας των οματιών του ανέθεσε στον Γεραπετρίτη να ξεμπλέξει το κουβάρι! Κατόπιν όλων των παραπάνω, άμα ξαναδείτε Λευτεράκη να μου γράψετε! Ίσως να επικαλεστεί λόγους ανωτέρας βίας και να προβεί εκείνος στην πράξη της «απελευθέρωσής» του. Βλέπετε, το γράφω πολύ κομψά για να μην τον πληγώσω! 

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ...
Αμ, ο άλλος! Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε κοπή πίτας αποκάλυψε όλο τον διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό για την περίπτωση του Τούρκικου πλοίου που λόγω καιρικών συνθηκών έχασε τον προσανατολισμό και αλώνιζε στην Ελληνική υφαλοκριπίδα! Συνιστούσαμε ψυχραιμία ο ένας στον άλλο εξομολογήθηκε ο ΥΠΕΘΑ και αυτό ονομάζεται άσκηση υπεύθυνης και σοβαρής πολιτικής!

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ...
Αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε αυτές τις πράξεις διότι άλλα περιμένουν οι Έλληνες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ρόλος της... παιδικής χαράς δεν πρέπει να επιτραπεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στον οποίο οι Έλληνες επένδυσαν τον προηγούμενο Ιούλιο και φυσικά αναμένουν τα καλύτερα.

ΚΟΥΝΑ ΔΑΧΤΥΛΟ!
Είναι πολύ νωρίς για να δίνεται το δικαίωμα στον κάθε Πολάκη, ύστερα από 5 χρόνια και μετά το άνοιγμα των συνόρων στους πάσης φύσεως «μουσαφιραίους» από τον ίδιο και την κυβέρνησή του να κουνάνε το δάχτυλο στον Μητσοτάκη για το κατάντημα στην Μόρια! Σαν Υπουργός Υγείας δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του στους καταυλισμούς και το έκανε τώρα ως αντιπολίτευση, παριστάνοντας τον νταή! Το πρωί στη Μόρια και το βράδυ τα έσπαγε στα μπουζούκια, πνίγοντας τον πόνο του και τον καημό του από την εικόνα που αντίκρυσε στους καταυλισμούς!

ΟΙ ΜΚΟ...
Περί τις 400 ΜΚΟ λυμαίνονται το μεταναστευτικό της χώρας και μόλις ο αρμόδιος υπουργός Μηταράκης έδωσε εντολή της καταγραφής τους, μόνο 85 εμφανίστηκαν, οι άλλες δια μαγείας εξαφανίστηκαν! Είναι αυτό κράτος που τελικά σέβεται και τους μετανάστες και τους πολίτες; Και δεν μιλάμε για το σημερινό κράτος, αλλά κυρίως γι’ αυτό που στήθηκε επί πέντε σχεδόν χρόνια, αφού η θάλασσα δεν έχει σύνορα όπως «διέγνωσε» το ταλέντο της γεωγραφίας, ο πρώην Πρωθυπουργός.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ...
Μια και ο λόγος για ελέγχους σε ΜΚΟ, μήπως να γίνουν έλεγχοι για την δράση των ΜΚΟ και στην Ήπειρο, όπου ο χορός τους καλά κρατεί λόγω του ότι αρκετές χιλιάδες μεταναστών φιλοξενούνται και αναμένονται κάμποσες ακόμη, ο αριθμός των οποίων δεν αποκαλύπτεται! Κι’ εδώ γίνεται ένα τεράστιο αλισβερίσι χωρίς να δίνεται και ο ανάλογος λογαριασμός.

ΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ...
Είπε ο Μηταράκης να βάλει φραγμούς στην λαθρομετανάστευση κι’ αυτό ήταν αιτία ξεσηκωμού των «φιλοξενουμένων». Υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο ξεσηκωμός είναι το αποτέλεσμα της δράσης - αντίδρασης των ΜΚΟ που ενδέχεται να χάσουν το φαγοπότι που στήνουν μέσω της διακίνησης των λαθρομεταναστών που καμιά σχέση δεν είχαν με την προσφυγιά που ζουν οι Σύριοι κυρίως!

ΤΟ ΚΛΑΜΑ...
Από το λίγο που παρακολούθησα τηλεοπτικά την ομιλία του Θ. Μπέγκα στα μέλη της παράταξής του, να σας πω τη μαύρη αλήθεια, περισσότερο με μνημόσυνο εξάμηνων έμοιαζε και λιγότερο με απολογισμό ανασύνταξης όπως την διαφήμιζαν. Έκλαψε την απώλεια της 9χρονης διακυβέρνησης ο πρώην Δήμαρχος και από δω πάνε κι’ άλλοι!

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
Προσέξτε! Στις περσινές εκλογές του 2019 ο κ. Μπέγκας έκανε απολογισμό έργου μόνο της τελευταίας θητείας, αγνοώντας εντελώς ότι και την προηγούμενη θητεία 2010 – 2014 η δική του παράταξη κυβέρνησε τα Γιάννινα! Ήταν άλλος Δήμαρχος τότε ο Φ. Φίλιος και φυσικά σ’ εκείνη την συγκυβέρνηση – διακυβέρνηση ήταν και ο Μωυσής Ελισάφ. Προχθές στην μάζωξη της παράταξης ο κ. Μπέγκας ξαναθυμήθηκε την πρώτη θητεια της, που όμως κι΄εκείνη εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε εντελώς στείρα!

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ...
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπέγκας έκανε μία μικρή παραδοχή των σφαλμάτων στην άσκηση της εξουσίας, κάτι όμως που δεν τον έβγαζε από το κάδρο των ευθυνών. «Εμείς προετοιμάσαμε το μέλλον της πόλης μας», είπε για να δικαιολογήσει την αδυναμία να αλλάξει η πόλη επί ημερών του και επί ημερών της παράταξής του.

ΑΠΡΑΚΤΗ 9ΕΤΙΑ!
Συνήθως στην απώλεια της εξουσίας την κύρια ευθύνη την φορτώνεται ο αρχηγός κι’ αυτό δεν φάνηκε στην μάζωξη της παράταξης Μπέγκα. Υπήρχαν ευθύνες σε «άλλους» που δεν κατάλαβαν το σκεπτικό τους και δεν έπραξαν τα δέοντα. Έτσι πέρασε μία 9ετία άπρακτη από την παράταξη που ίδρυσαν Μπέγκας – Φίλιος – Ελισάφ, με τους δύο τελευταίους να μη συμμετέχουν στην τελευταία 5ετία που κι’ εκείνη πήγε... άπατη για το μέλλον της πόλης.

Η ΑΛΛΑΓΗ...
«Με δημοκρατικές διαδικασίες κάναμε αλλαγή ηγεσίας στην παράταξή μας», ακούστηκε να λέει ο κ. Μπέγκας, για να σημειώσουμε εμείς: ας μην ήταν ο «Μούργκας» και θα βλέπαμε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών διαδικασιών! Όμως εκείνο που μετράει είναι ότι και επί δικής του δημαρχίας τα Γιάννινα δεν πήραν τη θέση που τους έπρεπε και αξίζουν.

Η ΣΙΩΠΗ...
Μιλούσε ο πρώην Δήμαρχος και από κάτω... άκρα του «τάφου» σιωπή, όσο τουλάχιστον είδαμε από την τηλεόραση. Άνθρωποι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι επιχειρήσεων και υποψήφιοι ήταν πρόσωπα σκυθρωπά, ανέκφραστα λες και δεν κυβέρνησαν τον Δήμο επί 9 χρόνια όπως παραδέχτηκε ο κ. Μπέγκας κι όχι την τελευταία 5ετία όπως έλεγαν μέχρι τον περασμένο Μάιο. Μια κούραση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους!

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...
Αγαπητέ πρώην δήμαρχε, σωστή η ανάλυψη ευθυνών εκ μέρους σου, όμως υπάρχει πολύς κόσμος που διαχειρίστηκε τον Δήμο όλη την περίοδο της κρίσης και πολλοί εξ’ αυτών δεν κατάλαβαν τι καιρός περνούσε. Μάλιστα, πολλοί ήταν απόντες από την σύναξη και είχαν ονοματεπώνυμα. Θέλει πολλή δουλειά για να ξαναγυρίσει ο «ήλιος», αν ποτέ ξαναγυρίσει. Καλό κουράγιο ως τότε.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ...
Φτιάχνει σταύλους, αγοράζει γίδια, φτιάχνει γαλακτοκομική σχολή, δημιουργεί δομές ανακύκλωσης, στήνει εκκλησίες και τον λένε Μάξιμο. Την έχει δει περισσότερο ανθρώπινα και γήινα ο δεσπότης και είπε να κάνει την διαφορά από κάποιους συναδέλφους του όχι πως πάει πίσω στον άμβωνα, αλλά βάζει προτεραιότητες κι’ αυτές οι προτεραιότητες κάνουν την διαφορά!
Ο Α. ΦΟΥΣΑΣ...
Με τον Α. Φούσα η γνωριμία μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω και κυρίως από τότε που ο ίδιος επέδειξε το ενδιαφέρον να μπει ενεργά στον πολιτικό στίβο. Η φιλία μας πέρασε ορισμένες φορές ακόμη και μέσα από συμπληγάδες χωρίς ποτέ να χαλάσει, οπότε κάθε προσπάθεια καλοθελητών για τσακωμό πέφτει στο κενό.

ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ...
Από την στήλη έχει επαινεθεί για τις πράξεις του ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά έχει μπει αρκετές φορές στην άκρη της γραφίδας και επικριτικά. Τελευταία κριτική που ασκήσαμε ήταν στο δημοσίευμα που φιλοξένησε ο «Π.Λ.» και που είχε σαν αντικείμενο τον άξονα σύνδεσης Ιωάννινα – Κακαβιά, χρεώνοντας την ακύρωση του έργου στην τότε δημοτική αρχή του Ν. Γκόντα και σ’ ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ανατρέχοντας στα γεγονότα και οι δύο μας καταθέσαμε τα στοιχεία που γνωρίζαμε από πρώτο χέρι, και που μας έκανε να μη συμφωνούμε, διεκδικώντας ο καθένας μας την αλήθεια των γεγονότων έτσι όπως την ζήσαμε. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά δεν απεμπολούμε και την πραγματικότητα. Δύο πράγματα συνέβησαν, χωρίς τη δική μας ευθύνη. Πρώτον ο κακός σχεδιασμός της Ιόνιας Οδού που τριχοτομούσε την πόλη μας και δεύτερον το ότι κανείς μετά την αλλαγή της χάραξης δεν ενδιαφέρθηκε να εφαρμοστεί η μελέτη και να γίνει το έργο!

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ...
Επομένως σ’ εκείνο που συμφωνούμε με τον κ. Φούσα είναι ότι το έργο ουδέποτε έγινε και ότι τα κλάματα είναι πολύ όψιμα απ’ όλους όσους τώρα κόπτονται για αυτό και μάλιστα από κείνους που είχαν την κεντρική και τοπική εξουσία μετά το 2010! Τούτη τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να βρεθούν χρήματα να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την Κακαβιά, διότι μέχρι εκεί ακόμη είναι Ελλάδα κι’ ευτυχώς που δεν ασχολήθηκε με το «Αλβανικό» ο Ν. Κοτζιάς που ήλθε προχθές στα Γιάννινα!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.