ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΜΠΟΡΑ...
Τώρα που περασε η πρώτη μπόρα από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία κι ύστερα από τον άδικο θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό 700 άλλων νομίζω πως κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν κυρίως για το πως κτίστηκε η Νέα Αλβανία μετά την απελευθέρωση από τον υπαρκτό σοσιαλισμό(;) Χότζα – Αλία! Μία Αλβανία η οποία στήθηκε εκεί και ως έλαχε, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος ισοπέδωσε κυριολεκτικά, Τίρανα – Δυρράχιο, Λέζια.

ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ!
Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πως κτίστηκε η νεα Αλβανία, η οποία θεμελειώθηκε κυριολεκτικά στο πουθενά! Ο γρήγορος πλουτισμός κυρίως μέσω του εμπορίου ναρκωτικών έφτιαξε αυτά τα κτήρια – τέρατα τα οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατέρρευσαν. Περίπου 10.000 κτήρια επλήγησαν ή καταστράφηκαν αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος του χειμώνα και της μοίρας τους.

ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ...
Κράτος χωρίς προσανατολισμό η Αλβανία, η οποία από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους – φυλακή του Χότζα πέρασε στην ασυδοσία του Μπερίσα και του Έντι Ράμα που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η εικόνα προς τα έξω, η οποία τελικά ήταν τόσο επίπλαστη. Αυτή η νέα Αλβανία διεκδικεί να γίνει ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και πολλές φορές η πολιτική ηγεσία γίνεται προκλητική προς εχθρούς και φίλους.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ...
Άνοιξαν τέτοιες πληγές τώρα στην Αλβανία που για να επουλωθούν θα περάσουν άλλα τόσα χρόνια από το άνοιγμα των συνόρων το 1991! Δεν λέω ότι όλα αυτά τα κτήρια που στήθηκαν έγιναν με δόλιους – ύποπτους τρόπους, αλλά έτσι όπως έγιναν, μόνο ένα σύγχρονο κράτος δεν φαίνεται να προσδιορίζουν. 10.000 κτήρια, πολλά από τα οποία έγιναν με τον πραγματικό κόπο Αλβανών που κατέβαλαν κυρίως στη χώρα μας και που αυτό τον κόπο τον διέθεσαν για ένα σπίτι στον τόπο τους. Επίσης κάτι μεγαθήρια που δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη του τουρισμού τελικά ήταν τα πρώτα που κατέρρευσαν και στα συντρίμια τους χάθηκαν ανθρώπινες ζωές!

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ...
Χωρίς προδιαγραφές κτήστηκαν πολλά από τα κτήρια που κατέρρευσαν ή έγιναν ακατοίκητα, λένε οι έλεγχοι από την Ε.Ε. και κυρίως ο τρόπος και ο τόπος που επελέγησαν να γίνουν τα συγκροτήματα. Κράτος, δήμαρχοι, αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια στο σάπιο καθεστώς που λειτουργούσε όσον αφορά τον οικοδομικό σχεδιασμό στην Αλβανία. Όλα θυσία στη σκοπιμότητα και στην συναλλαγή με ύποπτα κέντρα και νάτα τώρα τα αποτελέσματα τα τραγικά.

Η ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ...
Η ανάπτυξη της «σύγχρονης» Αλβανίας οφείλεται και στην Ελλάδα, η οποία δέχτηκε όλο το κίνημα των μεταναστών που άφηναν τον «παράδεισο» του Χότζα για να βρουν μία καλύτερη τύχη. Τότε η Ελλάδα μπορούσε να δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια και πήρε πολά χρόνια για ν’ αφομοιωθούν όλοι αυτοί οι πληθυσμοί με τους ντόπιους. Ήταν τέτοιες οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας που όχι μόνο στήριξε τους Βόρειους γείτονες, αλλά τους έκανε και δικούς της. Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα οποία δεν διέφεραν ούτε διαφέρουν από τα ελληνόπουλα σε όλες τις εκφάνσεις! Τώρα όμως τα πράγματα έχουν ζορίσει, κυρίως τα οικονομικά, και δεν μπορεί να δεχθεί κύματα μεταναστών εργαζομένων.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ...
Πάντως, ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πληγέντων Αλβανών. Από την πρώτη στιγμή άντρες της ΕΜΑΚ από τα Γιάννινα βρέθηκαν στα χαλάσματα προσφέροντας βοήθεια, σώζοντας ακόμη και ζωές. Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται ακόμη στις πληγείσες περιοχές και προσφέρει συσσίτια, ενώ οι πανέλληνες συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και τα στέλνουν στους γείτονες σε μία προσπάθεια αλληλεγγύης ανθρώπινης, μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι το μεγαλείο και των Νεοελλήνων!

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ...
Τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Διαματάρη τον γνώρισα πολύ πρόσφατα που επισκέφτηκε τα Γιάννινα περαστικός προς Β. Ήπειρο για τον εορτασμό της επετείου του 1940. Είπαμε αρκετά πράγματα γύρω από το Βιογραφικό του, αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το αν μπήκε στο Κολούμπια και το τελείωσε. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος έχει καταφέρει να μεγαλουργήσει εκεί στις ΗΠΑ και να γίνεται σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό, καθότι είναι ο ιδιοκτήτης της ημερήσιας Ελληνικής Εφημερίδας ΚΗΡΥΞ!

ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ...
Αλλά, ρε όψιμοι επικριτές και μέγιστοι υποκριτές του νόμιμου και ηθικού, που είσασταν 41/2 χρόνια να εφαρμόσετε και να μας ταράξετε στην νομιμότητα, που είσασταν όταν κάναμε Υπουργό Παιδείας έναν άνθρωπο που λανσαρίζονταν ως απόφοιτος νομικής και τα μόνα εύσημα ήταν αυτά που του εκχωρούσε το καθοδηγητικό όργανο ΑΥΓΗ; Πότε ακριβώς τελείωσε το μεταπτυχιακό, το οποίο όμως παρουσίαζε στο βιογραφικό του 4-5 χρόνια πριν το ολοκληρώσει;

ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ...
Δεν θα αναφερθώ στις σπουδές του πρώην Πρωθυπουργού για τις οποίες πολλά θρυλλούνται και για τον τόπο ολοκλήρωσης, αλλά και τον χρόνο! Για τις ξένες γλώσσες να μη γίνεται λόγος. Όσοι τον ακούνε, καταλαβαίνουν πόσο το παίζει το Αγγλικό, το οποίο είναι για κάποιους το δυνατό τους χαρτί. Ας είναι λοιπόν φειδωλοί στις κρίσεις τους κάποιοι άξεστοι όταν νομίζουν ότι γίνεται αντιπολίτευση κατά αυτόν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να περάσουν στο προσκήνιο κάποια παιδιά που τους πήρε από κάτω η απώλεια της εξουσίας.

ΑΛΗΘΕΥΕΙ;
Αν αληθεύει, τότε δεν είναι στραβός ο γυαλός, αλλά καποιοι στραβά ψιλοαρμενίζουν! Τρεις υποψήφιες ισοψηφούσες σε μόρια διεκδίκησαν μία θέση καθαρίστριας σε δομές του Δήμου. Τίποτα το μεπτόν έως εδώ. Από κει που αρχίζει ο...παραμυθένιος κόσμος της ισονομίας και ισοπολιτείας είναι ο τρόπος επιλογής της μίας εκ των τριών. Αρμόδιος – υπεύθυνος για την επιλογή ήταν διευθυντικό στέλεχος υπηρεσίας του Δήμου που τι έκανε ο άνθρωπος! Έβγαλε έξω από το γραφείο τις τρεις ενδιαφερόμενες και έκανε μόνος του κλήρωση! Μόλις ολοκλήρωσε την διαδικασία μόνος του (!) Τότε επανήλθε ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της κλήρωσης! Εν έτη 2019, στο κατώφλι του 2020 κι ένα χρόνο πρωτού γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ...
Εκεί στο Δήμο Μετσόβου φαίνεται να λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας. Δεν ψηφίζουμε τους απολογισμούς από 2014, κάτι που βαρύνει την πρώην και νυν δημοτική αρχή, η οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, λέει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ξεσκεπάζοντας ένα κομμάτι του τρόπου με τον οποίο κυβερνούνταν όλα αυτά τα χρόνια το Μέτσοβο. Και κάτι άλλο για τον Δήμο Μετσόβου: Γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι ως εκ της θέσεώς τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν την υποχρέωση της κατάθεσης του «πόθεν έσχες»; Κάτι φτάνει στ’ αυτιά μας περί άγνοιας!

Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ...
Άντε τώρα να προσγειωθεί κανείς στην κανονικότητα αυτής της πόλης που τόσο ταλαιπωρήθηκε από τον πολύ πολιτισμό που έπαθε τα προηγούμενα χρόνια κατά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της! Μετά τα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με την δημοτική αρχή να στήνει «σκαλωσιές» και κάτι περίεργα σχήματα στην κεντρική πλατεία κι αυτά τα ονόμαζε Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο; Φαίνεται πως η παρούσα δημοτική αρχή θα κάνει το αυτονόητο βάζοντας την πόλη σε χριστουγεννιάτικο κλίμα έτσι όπως το γνωρίζαμε παιδιόθεν. Όχι άλλους πύργους Τατλίν που έρχονταν από την Ρωσία την περίοδο της Ρωσικής επανάστασης που κάποιοι τον φόρτωσαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων παρουσιάζοντάς τον σαν έργο τέχνης στο οποίο έπρεπε να μυηθούν Χριστουγεννιάτικα οι νεοΓιαννιώτες, οι οποίοι ως «αδαείς» από τέχνη, το απαξίωσαν!

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ...
«Παραπονούμενος» βγήκε προχθές στην τοπική τηλεόραση ΒΗΜΑ ο Λάμπρος Γεωργόπουλος και τα έριξε προς πάσαν κατεύθυνση για τον τρόπο που η τωρινή κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε στα παιδιά της! Μίλησε για μητρώο μελών, μίλησε για επιλογές στην αυτοδιοίκηση, μίλησε για τις επιλογές στο συνδιασμό της ΝΔ για να καταλήξει ότι όλα πήγαν κατά διαβόλου με όσα έγιναν!

Η ΠΙΚΡΑ...
Πικραμένος ο κ. Γεωργακόπουλος που, ενώ «κάποιοι» του είχαν υποσχεθεί ότι θα συμπεριληφθεί στον συνδιασμό των εκλογών του περασμένου Ιουλίου, εν τούτοις δεν κράτησαν τον λόγο τους και τον άφησαν έξω παντός νυμφώνος! Ούτε σ’ ένα νοσοκομείο διοικητή δεν τον έβαλαν, κάτι που θα ήταν πιο κοντά στις θελήσεις του, αφού έχει χρηματίσει διοικητής στο «Χ/Κώστα. Είπε πολλά και διάφορα κι άφησε την πίκρα και την απογοήτευση να ξεχειλίζουν από τον τρόπο μεταχείρισης των παιδιών του μητρώου μελών.

ΚΑΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ!
Στην πολιτική οι πολιτικοί άλλα σκέφτονται, άλλα λένε κι άλλα κάνουν, αγαπητέ Λάμπρο Γεωργόπουλε! Μπορεί να σου φτιάξουν παραδείσους μέχρι να σε βάλουν στο μαντρί. Όταν σε μαντρώσουν, τότε εξαφανίζονται ή κάνουν πως δεν θυμούνται. Μάλλον έκανες «κακές παρέες» όλο το προηγούμενο διάστημα, προ των εκλογών και απλά σου άρεσε να μαζεύεις διαβεβαιώσεις περί αξιοποίησης. Δυστυχώς, ο κανόνας δεν έχει εξαιρέσεις κι όσο πιο νωρίς το καταλάβει κανείς, τόσο μικρότερη απογοήτευση θα εισπράξει τον καιρό της εξουσίας!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.