ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ...
Το ζήσαμε κι αυτό! Στην αρχή ήταν ΚΝίτης και επαναστάτης της Γκράβας στο Γαλάτσι και ενίοτε κουβαλούσε μολότωφ στο ντροβά. Στη συνέχεια έγινε το παιδί για τα θελήματα του Αλαβάνου, για να καταλήξει Πρωθυπουργός τον Γενάρη του 2015. Μέχρι τότε άλλαζε τα «κοστούμια» της επανάστασης τύπου Γκεβάρα με αμπέχωνα και πολεμούσε τον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό μέχρι που ανακάλυψε ο ίδιος την Αμερική και έκτοτε έγινε πιστός με τους «Φονιάδες του λαών Αμερικάνοι»!

ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ...
Πέντε περίπου χρόνια είχε να φορέσει αμπέχωνο, διότι του φόρεσε η εξουσία κοστούμια και σκαρπίνια! Η αποθέωσή του έγινε με το ξεπούλημα της Μακεδονίας στις Πρέσπες όπου φόρεσε και γραβάτα η οποία στη συνέχεια έγινε σχοινί στο λαιμό και έχασε την πολυπόθητη καρέκλα στο Μαξίμου.

ΤΟ ΑΜΠΕΧΩΝΟ...
Προχθές νάτον και πάλι να παίζει νέο επεισόδιο ντυμένος ιμπεριαλιστής επαναστάτης. Αντί για το γνωστό αμπέχωνο των άλλων εποχών φόρεσε δερμάτινο Κολωνακίου, αθλητικά ADIDAS και νάτον να κάνει περίπατο στη διαδρομή Χαυτεία – Μ. Βρετανία στο Σύνταγμα. Δίπλα του όλοι οι επιτυχημένοι Δούρου, Σκουρλέτης και ο Κώστας Μπάρκας από την Πρέβεζα. Αυτή τη φορά είχε φορέσει και το χαμόγελο του ευτυχούς ανοήτου μοιράζοντας αγκαλιές με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τον καιρό του Μαξίμου!

ΟΙ... ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!
Τουρίστα χαρακτήρισε τον Τσίπρα η ΝΔ για να εισπράξει πληρωμένη απάντηση από Κουμουνδούρου οτι τουρίστας, ήταν ο Κυριάκος που την ημέρα μνήμης του «πολέμου» του Αλέξη στο Πολυτεχνείο έκανε τουρισμό στα Λονδίνα και παρακολουθούσε τους άθλους του Τσιτσιπά!

ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ!..
Ακούστε και τούτο: Δεν έγινε το παραμικρό στη γιορτή(;) του Πολυτεχνείου επειδή ηγήθηκε της πορείας ο Αλέξης Τσίπρας! Το είπε ο συμπαραστάτης γαμπρός εφοπλιστών πρώην κάτι από υπουργός Σκουρλέτης. Το ότι είχε καμιά δεκαριά Φρουρούς που τον πήγαν βόλτα μέχρι το «Μ. Βρετανία» που πήγε ν’ απολαύσει καπουτσίνο ούτε που εξηγήθηκε από τον Σκουρλέτη. Δεν είδα όμως την Περιστέρα πουθενά και μία ανησυχία την τραβάω.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ...
Τρακόσια μέτρα δρόμο στοίχισε η προχθεσινή επανάσταση στον Αλέξη Τσίπρα. Από τα Χαυτεία μέχρι την «Μεγάλη Βρετανία» όπως η κοσή της γάτας ένα πράμα. Άφησε τ’ άλλα παιδιά να συνεχίσουν την επανάσταση του δερμάτινου και του τετριμμένου τζίν που λανσάρισε ο ίδιος βγάζοντάς τα από τα μπαούλα της εποχής της Γκράβας! Του χρόνου πάλι τέτοια εποχή θα λανσάρει άλλα μοντελάκια!

Ο ΚΟΜΒΟΣ...
Χαράς ευαγγέλια για την επιτέλους δημιουργία κόμβου σύνδεσης της πόλεως των Ιωαννίνων με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Το καλό νέο το ανακοίνωσε ο Αλέκος Καχριμάνης ως Περιφερειάρχης Ηπείρου, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ως νομάρχης από το 2002, που κατασκευάζονταν η ΕΓΝΑΤΙΑ και που κανείς, άκουσον – άκουσον, κανείς δεν είχε σκεφτεί τότε να κάνει συνδετήριο κόμβο στη μεγαλύτερη πόλη της Β.Δ. Ελλάδος!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Εξασφάλισε, λένε ο Καχριμάνης, 1.5 εκ. ευρώ για την δημιουργία κόμβου κι έτσι του έφυγε ένας... κόμπος που τον βασάνιζε επί 15 χρόνια, τον ταλάνιζε, όπως ο ίδιος έγραψε στο διαδίκτυο. Ένας κόμβος αφού βάφτηκε με μπόλικο νεανικό αίμα, έρχεται τώρα να κατασκευαστεί για να δείξει ότι και τα Γιάννινα έχουν ψυχή.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ!..
Δύο τεράστιοι κόμβοι στα Γρεβενά, κανένας στα Γιάννινα μέχρι τώρα. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» δεν είχε σχεδιάσει κόμβο, δεν ήθελε κόμβο, ή είχε διαθέσει αλλού τα χρήματα και άφησε τον κόμβο Ιωαννίνων στα αζήτητα; Αυτό το είχε διαθέσει σε «ιερό σκοπό» τα χρήματα «έπαιξε» κάποτε αλλά ποιός να βγει να το πεί τώρα αυτό ύστερα από μια 15ετία;

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ...
Ούτε τώρα βάζει λεφτά η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» για την δημιουργία κόμβου. Από άλλους πόρους εξασφαλίστηκε το 1,5 εκατ. ευρώ, λέει ο Καχριμάνης, ο οποίος τονίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας κόμβου που θα προστατεύει την ασφάλεια των ανθρώπων! Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την εποχή που κατασκευάζονταν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ και δέκα χρόνια από τότε που δίνονταν σε κυκλοφορία από τον τότε Πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή!

Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ...
Όλα λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση σ’ αυτό τον τόπο, ο κόμβος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ στα Γιάννινα μας μάρανε, θα έλεγε κάποιος καλόπιστος. Ναι, είναι η απάντηση. Από τότε γράφαμε για την παράλειψη της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ» αλλά στου κουφού την πόρτα... Μάλιστα, είχαν κτίσει το ΚΤΕΟ Ιωαννίνων επάνω στη χάραξη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ για να δείτε πόσο σπουδαία πράγματα έκαναν εκείνη την εποχή!

ΤΟ ΑΓΧΟΣ...
Ένα άγχος το είχε ο Καχριμάνης που δεν μπορούσε να λύσει αυτόν τον γρίφο, ενώ πολλοί ήταν οι «άσπονδοι» που του χρέωναν την «αστοχία» για αλλότριους λόγους! Αυτό το άγχος το έβγαλε προχθές όταν κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλιο για τη δημιουργία κόμβου και στην πόλη των Ιωαννίνων. Δεν έχουμε παρά να δούμε να υλοποιείται το όνειρο των Γιαννιωτών!

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ...
Στο ίδιο μοτίβο η συνέχιση του δρόμου Τύρια – Γέφυρα Μπακόλα στη Λάκκα Σούλι. Από την δεκαετία του 2000 άρχισε να κατασκευάζεται αυτός ο άξονας κι΄ακόμη ούτε στα μισά! Και γι’ αυτό το έργο πολύ πρόσφατα εγκρίθηκαν 19,2 εκατ. ευρώ και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Κι’ αυτό το έργο πέρασε από περιπέτειες με κάποιους εργολάβους να γίνονται έκπτωτοι.

ΑΓΝΩΣΤΟΝ...
Όμως ο άξονας Τύρια – Γέφυρα Μπακόλα είναι ένα έργο που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει. Από Γέφυρα Μπακόλα θα συνεχίσει προς Λόυρο ή θα πάει προς Θεσπρωτικό – Ριζοβούνι με κατάληξη Ιόνια Οδό; Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής, διότι ουδέποτε έγινε μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. Επί εποχής νομαρχίας Καχριμάνη είχε γίνει η μελέτη για το Νομό Ιωαννίνων, ενώ επί νομαρχίας Βασίλη Ιωάννου δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Όλα στον αέρα, ένα πράγμα!

ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ...
Σημασία έχει ότι κάτι κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση κι αφού άρχισε, κάποτε θα τελειώσει. Το ξανα γράφω αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Ε. Αβέρωφ: Ένα έργο δύσκολο είναι να κάνει αρχή. Γι’ αυτό προτιμούσε να θεμελιώνει περισσότερο και λιγότερο να εγκαινιάζει. Το είχε πει με αφορμή την θεμελίωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων τον Αύγουστο του 1981 και εγκαινιάστηκε η λειτουργία του το 1988!

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ...
Μετά την ποδηλατάδα που θα έκανε στις 20 Αυγούστου στην Κληματιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γ. Αμυρά, τώρα έρχεται η σειρά του Λευτέρη Αυγενάκη να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα τοπικού ενδιαφέροντος σ’ ένα υπερσύγχρονο γήπεδο! Δεν τα βγάζω απ’ το μυαλό μου, αλλά τα δημοσιοποιεί ο ίδιος ο βουλευτής ΝΔ, ο οποίος έχει βάλει στόχο να κάνει την Κληματιά κέντρο πανελληνίου ενδιαφέροντος! Εμείς απλά ενισχύουμε αυτές τις πρωτοβουλίες του κ. Αμυρά, αρκεί να γίνονται πράξεις οι επιθυμίες. Που σαι Γιώργο! Άμα ξανα βρείς τον Λευτέρη καλέσέ τον και σ’ ένα αγώνα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μέσα στο «Ζωσιμάδες». Με μία επίσκεψή θα μάθει και για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και για τους Εθνικούς ευργέτες! Παρεπιμπτόντως, τα Γιάννινα διαθέτουν δύο κλειστά γυμναστήρια. Όχι πως ένα τρίτο ή ένα τέταρτο θα κάνουν κακό αλλά να τα λέμε κι’ αυτά.

ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ;
Εντάξει, είχαν λόγο να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων οι εκπρόσωποι των υδροπλάνων καθότι υπάρχει η λίμνη Παμβώτιδα. Εκείνος ο Δήμαρχος Μετσόβου όμως που κολλάει στο σκηνικό και φιγουράριζε στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας; Μήπως έχουν βάλει στόχο τη λίμνη Αώου και δεν το πήραμε χαμπάρι;

ΟΙ... ΠΟΝΟΨΥΧΟΙ!
Όλοι αυτοί οι... πονόψυχοι, όλοι αυτοί οι μη ρατσιστές που διαδήλωναν προχθές στην πορεία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των λαθρομεταναταστών καταδικάζοντας όλους τους άλλους ως ρατσιστές, είναι οι ίδιοι που έβγαλαν τη χολή τους εναντίον της επιτυχίας Τσιτσιπά, ο οποίος δεν είναι και τόσο πολύ... Ελληναράς αφού η μητέρα του είναι Ρωσίδα! Για το αν ο Τσιτσιπάς είναι Έλληνας θα πρέπει να... πάρει πιστοποιητικό από τις ΜΚΟ που έχουν στήσει το μεγάλο φαγοπότι – πλιάτσικο και μοιράζουν ελληνοποιήσεις με το αζημείωτο. Πιο ρατσιστές από τους αντιρατσιστές δεν υπάρχουν!

Η ΑΠΟΥΣΙΑ...
Καμιά άλλη έκπληξη στην δημιουργία προεδρείου στην ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ εκτός της βροντερής απουσίας του απελθόντος προέδρου, Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου, ο οποίος φρόντισε να λάμψει διά της απουσίας. Φαίνεται πως η πίκρα που δοκίμασε κατά την εκλογική διαδικασία στη συγκρότηση οργάνου κατά την οποία τον «καταδίκασαν» οι ομοϊδεάτες του στις κατώτερες θέσεις προτίμησης, τον εμπόδισε να παραστεί στην εκλογή προεδρείου, αφού ο ίδιος δεν είχε τύχη. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, κ. Δήμαρχε Ηγ/τσας!

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!
Κατά τ’ άλλα, η εκλογή προεδρείου δεν επεφύλαξε εκπλήξεις. Ήταν αναμενόμενη αυτή η σύνθεση, αφού δεν προθυμοποιήθηκαν κα πολλοί να γίνουν αξιωματούχοι σ’ ένα αυτοδιοικητικό όργανο το οποίο δεν προσφέρει και πολλά πράγματα αν κρίνουμε από το έργο που έγινε τα περασμένα πέντε χρόνια. Κανα δυό φορές ξύπνησε την ΠΕΔ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και έτερον ουδέν! Επομένως, υπάρχουν πολλές επιφυλλάξεις για την χρησιμότητα οργάνου. Άποψή μας!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.