ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ...
Από το 1981 μέχρι σήμερα είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος εκμεταλλεύεται το κυλικείο του «Χατζηκώστα». από τότε που στον τόπο μας ενέσκυψε ΠΑΣΟΚ, το τότε ΠΑΣΟΚ «γκρέμισε» ένα κυλικείο που το είχε μια οικογένεια από Λάκκα Σούλι για να το δώσει στον «εκλεκτό» που το εκμεταλλεύεται μέχρι σήμερα χωρίς ποτέ να μάθουμε αν και πότε έβγαινε σε δημοπρασία. Όλα τα παραπάνω τα θυμηθήκαμε με αφορμή την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να ανεγείρει κυλικείο μέσω ΣΔΙΤ και αντί για τσαντίρ μαχαλά που υπάρχει σήμερα, να γίνει ένα μόνιμο κτίριο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ...
Με ΣΔΙΤ λοιπόν το κυλικείο στο «Χατζηκώστα», κάτι που το ακούν οι αριστερούληδες και βγάζουν φλύκταινες! Αυτό το έργο θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και όποιος μπορεί και προλάβει ας δώσει το «παρών». Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ο Διοικητής κ. Καρβούνης ξεφεύγει από την γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και δέχεται έργο με ΣΔΙΤ, έστω κι αν αυτό είναι ένα κυλικείο! Προφανώς ασπάζεται «κομμάτια» του φιλελευθερισμού, γιατί οι μέρες είναι πονηρές και οι νύχτες γκαστρωμένες, που λένε και στο χωριό μου.

Ο ΤΥΧΕΡΟΣ...
Δεν θα παραξενευτώ καθόλου αν ο νέος τυχερός ιδιοκτήτης είναι ο σημερινός που «κατοικεί» εκεί και που ξέρει καλά από επενδύσεις, άσχετα αν θα είναι με ΣΔΙΤ! Τόσα χρόνια και εμείς που υποτίθεται ότι είμαστε στην πιάτσα δεν μάθαμε αν ξανάγινε και πότε έγιναν διαγωνισμοί μίσθωσης του κυλικείου, το οποίο, όπως και να το κάνουμε, είναι το μονοπώλειο στο είδος του στον συγκεκριμένο χώρο. Και δεν φταίει γι’ αυτό ο σημερινός Διοικητής κ. Καρβούνης.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ...
Τελικά εγκαίνια στο Πολυδύναμο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος τυχερός θα κόψει την κορδέλα με τον Διοικητή Β. Καρβούνη. Αν θα εκπροσωπηθεί το υπουργείο από Κικίλια ή Κοντοζαμάνη δεν το γνωρίζουμε. Αν δεν αποδεχτεί η σημερινή ηγεσία ας έλθει ο Πολάκης που ήταν και ο αγαπημένος του συστήματος διοίκησης «Χατζηκώστα». Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπει σε κανονική λειτουργία αυτή η δομή, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες σε πολλά εξαρτημένα άτομα από διάφορες αιτίες!

❁ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ!
Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός μιλάει για «Αλβανικό Έπος» στο οποίο πρωτοστάτησαν ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, κλπ. αριστερές δυνάμεις, όταν υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συγχέουν τους πολεμιστές του 1940 με τον εθελοντισμό κι άλλα τέτοια κουραφέξαλα, τότε να μη ζητούμε τα ρέστα από τα Ελληνόπουλα που δεν γνωρίζουν και δεν ξεχωρίζουν τις εθνικές γιορτές 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου!

■ ΟΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ...
Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες τέτοιων αρλούμπων πολιτικών προσώπων που θέλησαν κάτι να πουν για την επέτειο του «ΟΧΙ» και τα έκαναν μαντάρα. Για Αλβανικό έπος στο οποίο πήραν μέρος οι ΕΛΑΣίτες - ΕΑΜίτες έκανε λόγο ο Τσίπρας, του οποίου ο νους δεν πήγε καθόλου ότι δεν το έκαναν το Έπος οι Αλβανοί αλλά οι Έλληνες που κυνήγησαν τους Ιταλούς ακόμη και σε αλβανικό έδαφος απελευθερώνοντας για μια ακόμη φορά την Β. Ήπειρο! Οι Αλβανοί κανένα έπος δεν έκαναν διότι είχαν ήδη συνθηκολογήσει με τους Ιταλούς οι οποίοι ξεροστάλιαζαν σχεδόν ένα χρόνο πριν σε Αλβανικό έδαφος. Η συνεργασία Αλβανών με Ιταλούς πρώτα και με Γερμανούς αργότερα είχε σαν στόχο την κατάληψη της «Τσαμουριάς» για την εγκατάσταση κράτους Τσάμηδων στην Θεσπρωτία πρώτα και σ’ όλη την Ήπειρο στην συνέχεια. Απλά δεν τους έκατσε και ο Ν. Ζέρβας επέβαλε την τάξη!

❖ ΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;
Όσον αφορά την συμμετοχή ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ στο «Αλβανικό Έπος» του Τσίπρα, η ανιστόρικότητά του είναι μνημείο απύθμενης άγνοιας. Οι αντιστασιακές οργανώσεις δημιουργήθηκαν μετά το 1941, ενώ ήταν γνωστή η προκήρυξη του τότε ΚΕΕ που καλούσε τους πολεμιστές ν’ αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας. «Τι ζητάμε στην Αλβανία; Πού μας πάνε; Ο λαός μας δεν θέλει άλλο Σαγγάριο», έλεγαν τότε. Ήταν κι αυτό το άτιμο σύμφωνο Ρίμπετροπ - Μολότωφ.

❁ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ...
Κι αυτά τα... λιμοξήφτερα της Ν.Δ., οι υπουργοί Κεραμέως - Μιχαηλίδου δεν πήγαν πίσω με τα μηνύματα για την επέτειο του ΟΧΙ. Η μία έκανε λόγο για πόλεμο προς τον λαϊκισμό (Κεραμέως) ενώ η άλλη «Μιχαηλίδου» πολέμησε τον... Εθελοντισμό! Πού κρύβονταν αυτά τα ταγάρια της εξουσίας που σαν γυναίκες ούτε που θυμήθηκαν τις γυναίκες Ηπειρώτισσες που πήραν τον αγώνα στους ώμους τους αφήνοντας τα κόκκαλά τους στα Ηπειρώτικα βουνά;

■ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ,ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ!
Κοντά στις 15.000 Ελληνόπουλα άφησαν τα κορμιά τους σε Ελληνικό και Αλβανικό έδαφος το 1940. Το ελάχιστο χρέος όλων όμως είναι να τους θυμόμαστε και να μην τους υβρίζουμε από πάνω. Δεν φταίνε τα νέα παιδιά που δεν γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου όταν οι ίδιοι οι ταγοί του κράτους είναι αδιάβαστοι, άρα αγνώμονες. Από ποια σχολεία πέρασαν Τσίπρας - Κεραμέως - Μιχαηλίδου και δεν έμαθαν έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς της ιστορίας; Κράτος, δάσκαλοι, γονείς, έχουν το βάρος της ιστορικής μνήμης και φταίμε όλοι μας για τη μη μεταλαμπάδευση αυτής της μνήμης. Το να κακίζουμε τα παιδιά που δεν γνωρίζουν την ιστορία είναι σαν να φτύνουμε τα μούτρα μας. Αν δεν γνωρίζουν κάτι, ας σιωπούν. Είναι κι αυτός ένας τρόπος σεβασμού.

❖ ΤΟ ΛΑΘΟΣ...
Ένα ΝΑΙ αντί για ΟΧΙ έφερε τα πάνω κάτω στην περιοχή Αμφιθέας που έχει να κάνει με τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ. Αυτή η παρεξήγηση φαίνεται να λαμβάνει τέλος ύστερα από την παρέμβαση της βουλευτού του Νομού Μαρίας Κεφάλα, η οποία έφερε σ’ επαφή τους κατοίκους της περιοχής με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας. Βεζυρόπουλο και ο οποίος δεσμεύτηκε να βάλει τέρμα σ’ ένα παραλογισμό που χρέωνε τους κατοίκους με δεκάδες χιλιάδες για ΕΝΦΙΑ και οι οποίοι ήταν σε απόγνωση.

❁ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ...
Πέρασαν δύο - τρεις κυβερνήσεις, πέρασαν υπουργοί - βουλευτές από τον Νομό και αυτή την διόρθωση κανείς δεν σκέφτονταν να κάνει. Ευτυχώς για τους κατοίκους βρέθηκε στο δρόμο τους η Μαρία Κεφάλα, η οποία έκανε την σχετική παρέμβαση γνωστοποιώντας το πρόβλημα αρμοδίως για να εισπράξει την κατανόηση η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με την ανάλογη λύση. Μία ανακούφιση την έννοιωσαν οι κάτοικοι και δίκαιες οι ευχαριστίες προς πάντα αρμόδιο!

■ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ!..
Σε ψιλό γαζί περνούν τον Μ. Σαράντη της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί Βορείου Ελλάδος μετά την συνέντευξη του επιχειρηματία που δημοσιεύθηκε το προηγούμενο διάστημα, την οποία και η στήλη είχε σχολιάσει δεόντως. Μνημείο δουλέματος του υποψηφίου Προέδρου της Διεπαγγελματικής από τους κτηνοτρόφους που όχι μόνο δεν μάσησαν σε όλα όσα είπε ο κ. Σαράντης, αλλά τον περιποιούνται δεόντως για το δήθεν ενδιαφέρον που επέδειξε για τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής από την οποία ο κ. Σαράντης προσδοκά να κάνει εισκόμιση γάλακτος στο εργοστάσιό του.

❖ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΤΙΜΕΣ...
«Είναι μικρές οι τιμές γάλακτος που δίνονται σήμερα στους παραγογούς» είχε πει ο κ. Σαράντης κι έρχονται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας να δηλώσουν συμπόνοια στη συμπόνοια του και να κάνουν την ανάλογη περιποίηση, η οποία κινείται στα πλαίσια της ελαφρότητας με την οποία ο βιομήχανος αντιμετωπίζει τον κόπο και τον πόνο των κτηνοτρόφων.

❁ Η... ΣΤΗΡΙΞΗ!
«Στηρίζουμε τον Έλληνα βιομήχανο που στηρίζει τον Έλληνα κτηνοτρόφο, τον Βούλγαρο και τον Ρουμάνο και τυγχάνουμε της ιδίας τιμής στο γάλα. Άλλωστε, μία γειτονιά είμαστε», λένε οι σύλλογοι κι όσοι καταλαβαίνουν το πνεύμα τους πιάνουν την κοιλιά τους από τα γέλια. Το πάνε και παρακάτω οι χιουμορίστες κτηνοτρόφοι ενθυμούμενοι την ρήση του Τζων Κένεντυ: «Μη ρωτάς τι κάνει ο γαλακτοβιομήχανος για σένα αλλά τι κάνεις εσύ γι’ αυτόν»!

■ ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ!
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνουν τους ελέγχους εισαγωγής γάλακτος για την παραγωγή φέτας και κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία! Κάτι ξέρουν οι κτηνοτρόφοι και το μόνο που κάνουν είναι να το κάνουν βούκινο διά της πλαγίας οδού και με χιούμορ.

❖ Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ...
«Όσο γι’ αυτόν τον απίστευτο Περιφερειάρχη που είπε “Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα” εννοώντας τον “συνεργάτη” του, λέμε ότι είναι απαράδεκτος! Κάνοντας έναν απλό συλλογισμό τον ρωτάμε: Ποιος κύριε Περιφερειάρχη γνωρίζει καλύτερα από τον λύκο τις κινήσεις των άλλων λύκων; Είναι όμως στη μοίρα των προβάτων να τα τρώνε και οι “λύκοι”. Είναι γνωστό ότι “λύκοι” θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα!», λένε οι κτηνοτρόφοι!

❁ ΤΟ ΘΑΥΜΑ...
Τέλος, απαντώντας στον κ. Σαράντη, του επισημαίνουν ότι τα πρόβατα στις περιοχές τους από 1.218.165 που ήταν το 2015 έφτασαν στις 884.904 το 2019! Τα ζώα λιγοστεύουν και το γάλα αυξάνεται! Υπερπαραγωγή... ΘΑΥΜΑ, λένε και σατυρίζουν τα όσα είπε ο Σαράντης για την αύξηση της παραγωγής. Όπου διαβάζετε Περιφερειάρχη πρόκειται για τον Αλέκο Καχριμάνη ο οποίος έχει μπει στο μάτι των Σαράντηδων, προφανώς επειδή τους χαλάει τα σχέδια κι επειδή ξέρουν ότι ο Καχριμάνης ξέρει πολλά που, αν ανοίξει το στόμα και τα χαρτιά του, θα γίνει το σώσαι! Μη ξεχνάμε ότι το δρομολόγιο του εισαγόμενου γάλακτος γίνεται μέσω λιμανιού Ηγουμενίτσας και μέσω Κύπρου (;) γίνεται η διανομή στην ενδοχώρα!

■ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ!..
Κάπως έτσι και σε τέτοιο κλίμα ο μεγαλογαλακτοβιομήχανος Μ. Σαράντης έχει βάλει στο μυαλό του να γίνει πρόεδρος της «Διεπαγγελματικής» για να λύσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων που σήμερα πωλούν το γάλα σε χαμηλές τιμές, κάτι που το επισημαίνει ο κ. Σαράντης σε συνέντευξή του. Όμως ο ίδιος επισημαίνει ότι για να βγει μεροκάματο πρέπει να έχουν από 700 πρόβατα και πάνω!

 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.