ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ...
Αυτό ήταν Ελευθεροχώρι, Δωδώνη θέατρο, Μονή Βελλάς, Βίτσα, Δημαρχείο Ιωαννίνων, το μονοήμερο δρομολόγιο του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα. Κάθε σταθμός είχε την δική του σημασία και εκείνο που κατάφερε ο Κυριάκος ήταν να εξοντώσει όλους όσους είχαν τη φαεινή ιδέα και το κουράγιο να τον ακολουθήσουν!

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ...
Καθόλου συνηθισμένη δεν ήταν αυτή η επιλογή του Μητσοτάκη να κάνει ένα τέτοιο οδοιπορικό σε ένα δωδεκάωρο και καθόλου δυσαρεστημένους δεν άφησε τους Γιαννιώτες απ’ όπου κι αν πέρασε. Μόνο κάποιοι του ΠΑΜΕ ψιλοξεσηκώθηκαν για την τιμή των όπλων ζητώντας δικαιώματα στη δουλειά όπως κάνουν από καταβολής ΚΚΕ και... γούστο και καπέλο τους!

ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ...
Πρώτος σταθμός το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ελευθεροχώρι, το οποίο ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα.! Εκεί ο Κυριάκος έπλέξε το εγκώμιο του Καχριμάνη και όλων όσων συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου από Περιφέρεια και Δήμους όπως είπε χαρακτηριστικά. Πουθενά όμως δεν ανέφερε το όνομα της Τατιάνας ως πρωταγωνίστριας όπως είχε κάνει κάνει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Η... ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ.!
Αργότερα ο Κυριάκος έκανε λόγο για μια Καλογήρου που συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου, κάτι που έκανε τον κόσμο που παρευρίσκονταν στο χώρο ν’ αναρωτιούνται για το νέο πρόσωπο που ενεπλάκη στο έργο. Το ότι αργότερα κυκλοφόρησε ένα δελτίο τύπου από την Τατ. Καλογιάννη με ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό είναι στα πλαίσια μιάς καλής «συνεργασίας» για να αποκτήσει η πόλη δήμαρχο!

Η ΔΩΔΩΝΗ...
Δεύτερος σταθμός η αρχαία ΔΩΔΩΝΗ όπου η διαπίστωση ήταν ότι ο χώρος δεν ήταν όσο επισκέψιμος θα έπρεπε και όσο αυτός αξίζει. Εκεί τον πρώτο λόγο είχε η υπουργός Λίνα Μενδώνη και η κάτι από συνεργάτης της Άννα Παναγιωταρέα! Συγνώμη που δεν γνωρίζει η στήλη τον ακριβή ρόλο της τελευταίας, η οποία το ότι την καταχεριάζει ο γνωστός «αηδός» Κραουνάκης φτάνει για να χαίρει της εκτίμησής μας!

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ...
Τρίτος σταθμός οι κτηνοτροφικές και σχολικές εγκαταστάσεις στην Μονή Βελλάς. Εκεί ήταν φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη Μαξίμου, ο οποίος είχε και τον πρώτο και κύριο λόγο στην ξενάγηση και την ενημέρωηση. Πρώτα τον πήγε στα κοπάδια του και ως ποιμήν ο ίδιος εξήγησε στον Πρωθυπουργό πως από την σχολή που θα ιδρύσει θα βγάζει και επιστήμονες κτηνοτρόφους – γαλακτολόγους κι ό,τι άλλο απαιτούν οι καιροί!

Η ΥΠΟΔΟΧΗ...
Με χαρά φάνηκε να υποδέχεται αυτή την ιδέα του δεσπότη και υποσχέθηκε να προβεί στα δέοντα σαν πολιτεία έτσι ώστε να περπατήσει ο σχεδιασμός. Μην ξεχνάμε ότι ο Μάξιμος από την ημέρα που ήλθε στα Ιωάννινα και ανέλαβε και την Μονή Βελλάς έβαλε σκοπό να αξιοποιήσει τις απέραντες εκτάσεις που έχει στη δικαιοδοσία της η Μονή.

ΣΤΗ ΒΕΛΛΑ...
Εκεί, στη Βελλά, ξεναγήθηκε στις απέραντες εγκαταστάσεις που κάποτε έγραψαν την δική τους ιστορία στο χώρο της εκπαίδευσης. Εκεί που κάποτε έβγαιναν οι δάσκαλοι και οι παπάδες καλύπτοντας τις ανάγκες της εποχής κι από κει που ξεσχόλησαν μεγάλες προσωπικότητες.

ΣΤΗ ΒΙΤΣΑ...
Επόμενος σταθμός η Βίτσα στο Ζαγόρι το οποίο προορίζει να το εντάξει στην Ουνέσκο τα επόμενα χρόνια. Εκεί ήταν που έγινε της... πίτας το «ανάγνωσμα»! Είχε φροντίσει ο νέος δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος να γεμίσει την πλατεία με ζαγορίσιες πίτες, τις οποίες περιποιήθηκαν δεόντως ακόλουθοι του Κυριάκου και ντόπιοι επισκέπτες!

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ...
Η επίσκεψη Κυριάκου ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο με την νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής Ελισάφ και Γκόντας ως «συγκυβερνώντες» τον υποδέχτηκαν και συζήτησαν θέματα του Δήμου μας. Ο Άρης απουσίαζε προφανώς λόγω της «νιοπαντροσύνης» του! Μετά τα προκαταρκτικά της συνάντησης Πρωθυπουργός – Υπουργοί – Βουλευτές μπήκαν στην κύρια συζήτηση που ήταν τα προβλήματα της πόλης και η προώθηση των λύσεων. Σε όλα ο Πρωθυπουργός είπε ναι και δεν έδειξε να χαλάει χατήρι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ!
Κουβέντα είχε και με τον πρώην δήμαρχο και νυν «συγκεβερνήτη» στο Δήμο Νίκο Γκόντα, στον οποίο ο Κυριάκος ακούστηκε να λέει «δήμαρχε σ’ ευχαριστώ για όλα!» Στη συζήτηση ο κ. Γκόντας κάποια στιγμή έβγαλε και παρέδωσε ένα φάκελλο μέσα στον οποίο είχε μία φωτογραφία από το παρελθόν.! Μία φωτογραφία στην οποία διακρίνονται ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης όταν ο Δήμος Ιωαννιτών το 2004 τον τίμησε ως πρώην Πρωθυπουργό αλλά και ως γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συμμετείχε ως επικεφαλής στο σώμα Κρητικών πολεμιστών στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1912 – 1913!

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ...
Μόλις πήρε στα χέρια του την φωτογραφία ο Κυριάκος, αφού ευχαριστησε τον δήμαρχο, έτσι αποκαλούσε σ΄όλη την συζήτηση τον Νίκο Γκόντα, έκανε αναφορά στην αγάπη του Κων/νου Μητσοτάκη προς την Ήπειρο και παρέδωσε την φωτογραφία στον συνεργάτη του ζητώντας του να την καταχωρήσει στο ίδρυμα Κων/νου Μητσοτάκη.

ΑΡΝΗΣΗ...
Κάποιες «πηγές» έκαναν γνωστό στον Μητσοτάκη ότι η εκλεκτή του Κακλαμάνη – Τζαρούχη αρνήθηκε να στηρίξει την δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ που ήταν και η πρώτη επιλογή. Δεν μπορούσε να πιστέψει ο Κυριάκος ότι το πρόσωπο που είχε στηρίξει και που τόση αναστάτωση επέφερε στον κόσμο της παράταξης στο δήμο Ιωαννιτών, δεν υπάκουσε στις εντολές άνωθεν για συστράτευση με Ελισάφ.

ΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ...
Εκεί που τα πήρε στο κρανίο ήταν όταν έμαθε ότι αποκαλεί αποστάτες τους δύο ανεξάρτητοποιηθέντες δημοτικούς συμβούλους που ήταν οι δύο πρώτοι που τόλμησαν ρεσάλτο μη αντέχοντας το καθεστώς που επικρατούσε κι επικρατεί στην παράταξη. Να ένας λόγος και μια εξήγηση που ο Κυριάκος δεν θυμόταν την εκλεκτή και την αποκαλούσε Καλογήρου όταν δίπλα της ήταν ο αδελφός της!

ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ!..
Εκείνος που τ’ άκουσε και τα ακούει κανονικά από την επι 9 χρόνια διορισμένη συνεργάτιδά του είναι ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης όσο πιο καλά λόγια έλεγε ο Κυριάκος για τον Αλέκο των έργων τόσο η άλλη τα έπαιρνε στο κρανίο και έλεγε όσα έλεγε για την Περιφέρεια. Πρόκειται για το «ευχαριστώ» για την συνεργασία.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...
Θετικός ο απολογισμός από το πέρασμα του Κυριάκου από τα Γιάννινα. Μπορεί να προβλημάτισαν αρκετούς οι επιλογές της επίσκεψης του πρωθυπουργού, αλλά αυτές μόνο στα θετικά του μπορούν να πιστωθούν. Όπως στα θετικά του νέου δημάρχου Μ. Ελισάφ μπορεί να πιστωθεί η πρόεθση αξιοποίησης των κτηρίων του παλιού Πανεπιστημίου στη Δόμπολη. Πρώτη φοορά μπαίνει ένα τέτοιο αίτημα σε τέτοιο υψηλό πολιτικό επίπεδο!

ΤΟ ΒΑΡΟΣ...
Θεωρώ ότι το κύριο βάρος της επίσκεψης του Κυριάκου ήταν η ανάδειξη της χρησιμότητας της λειτουργίας του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Ελευθεροχώρι, κάτι που επισημάνθηκε ιδιαίτερα κι από τον Πρωθυπουργό και από τους υπουργούς. Ήθελε να αποδείξει ότι τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να έχουν μέλλον και τη συνεργασία δημοσίου – ιδιωτικού τομέα επιβάλλουν οι καιροί.

«ΔΕΝ ΠΑΩ ΠΟΥΘΕΝΑ!»
Στα πλαίσια της επίσκεψης του Κυριάκου στη Βελλά στην οποία όλα ήταν προετοιμασμένα τέλεια, ο υπογράφων ρώτησε τον Άγιο Ιωαννίνων αν αληθεύουν οι φήμες που τον θέλουν αρχιεπίσκοπο Γερμανίας! «Η απάντηση ήταν! Δεν είμαι καλά εδώ και δεν σαν αρέσει το έργο που κάνω;» (Εννοώντας την ενασχόληση και με τον πρωτογενή τομέα! «Θέλετε να τα παρατήσω και να φύγω;» ήταν η απάντηση κι ερώτημα μαζί! Πάντως, πολύ θα ήθελα να βάλει κάποιους ρασοφόρους να σαλαγάνε πρόβατα παριστάνοντας τους ποιμένες εν τοις πράγμασι!

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Ο υπογράφων και πάλι είχε την τιμητική του και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γιάννινα, κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή. Τόσο ο υπουργός Γεωργίας Βορίδης που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκαναν ειδική αναφορά στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ του γάλακτος. Και οι δύο είπαν ότι θα πατάξουν την νοθεία και υπάρχει σύγχρονη μέθοδος ανίσχνευσης μέσω ιχνοστοιχείων για την προέλευση του γάλακτος από το οποίο διάφορες γαλακτοβιομηχανίες παράγουν φέτα, η οποία όμως στην ουσία θα πρέπει να παράγεται και να πωλείται ως λευκό τυρί. Θέλω να πιστεύω ότι το ζήτημα το πήραν στα σοβαρά και θα δώσουν λύση σ’ ένα θέμα με το οποίο ο υπογράφων ασχολείται αρκετό καιρό. Δυο φορές το έθεσα ως ζήτημα σε συνεντεύξεις στη ΔΕΘ, έστω κι αν ορισμένοι με θεωρούν εμμονικό.!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.