ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Μέρες της αυτοδιοίκησης αυτές οι τελευταίες του Αυγούστου. Είναι οι μέρες που αλλάζουν χέρια Δήμοι και Περιφέρειες, όπου φυσικά δεν έχουν εκλεγεί οι άρχοντες από την πρώτη Κυριακή. Σε πρώτη φάση γίνονται οι ορκωμοσίες και από 1 Σεπτεμβρίου θ’ αρχίσουν οι δημαιρεσίες. Από πρώτη Σεπτεμβρίου όλοι, παλιοί και νέοι αιρετοί, στα καθήκοντά τους!

ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ...
Σε πολλούς Δήμους της Ηπείρου έγιναν ορκωμοσίες και στις ομιλίες τους, όλοι υπόσχονται αλλαγές στους Δήμους και ότι η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος δημιουργίας. Θα τ’ αλλάξουμε όλα, λένε οι νέοι, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά, λένε οι παλιοί. Όλοι ξεκινούν με καλές προθέσεις και διαθέσεις. Έχω όμως απορία να δω τι θα κάνει ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, με τον αγωγό φυσικού αερίου που προβλέπεται να περάσει από την περιοχή! Θα συνεχίσει το μη έργο που προκατόχου του ή θα χαράξει δική του πορεία στο συγκεκριμένο έργο;

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ...
Εκεί που δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα συνεργασιών είναι στο Δήμο Ιωννιτών. Έχουν απομείνει δύο μέρες για την ορκωμοσία και ο νέος Δήμαρχος Μ. Ελισάφ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με όλες τις άλλες παρατάξεις, εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις συνεργασίας – σύμπραξης! Με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα φαίνεται να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεναισης και φαίνεται πως και οι δύο πλευρές δεν το πολυθέλουν, η κάθε μία για δικούς της λόγους. Πάντως, Παρασκευή η ορκωμοσία, Κυριακή οι δημαιρεσίες. Κυριακή κοντή γιορτή επομένως!

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ...
Ήταν υπόσχεση, το έκανε πράξη ο Κυριάκος! Είχε υποσχεθεί να καταργήσει τα Capital Controls και προχθές στη Βουλή το ανακοίνωσε! Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες δέσμευσης των τραπεζών και μετά από τις τραγικές εικόνες που γνωρίσαμε εκείνο το καλοκαίρι το 2015 με τις παρδαλότητες του Βαρουφάκη, οι τράπεζες επανέρχονται σε κανονικότητα και οι Έλληνες μπορούν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους όπως θέλουν, αν βέβαια δεν είναι δεσμευμένα από εφορία και ταμεία κι αν βέβαια έχουν χρήματα!

■ ΔΕΝ... ΠΡΟΚΑΝΑΝ!
Σιγά την πράξη, λένε οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ! Κι’ εμείς θα το κάναμε, ξαναλένε αλλά δεν προκάναμε! 4 ολόκληρα χρόνια και δεν πρόκαναν! Και τι πρόκαναν δεν μας είπαν να το μάθουμε κι εμείς. Που όμως να προκάνουν τώρα που έχουν αρχίσει πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ των φυλών από τις οποίες απαρτίζεται το κόμμα τους; Πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν εξηλαστήρια θύματα για να χρεώσουν την ήττα του περασμένου Ιουλίου και κοιτάνε κατά Σκουρλέτη μεριά.

❖ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΔΟΥΝΙ!
Ούτε σ’ ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε τρία αλλά σε τριανταπέντε σχολεία στην Ήπειρο δεν θα χτυπήσει κουδούνι το σχολικό έτος 2019 – 2020! Οι πληθυσμοί της Ηπείρου συrρικνώνονται και γεράζουν, οπότε φυσικό είναι να μην γεννιούνται νέα παιδιά με ό,τι σημαίνει αυτό.

❁ ΚΑΚΗ ΕΙΔΗΣΗ...
Καθόλου καλή είδηση δεν είναι το κλείσιμο ενός σχολείου μιας περιοχής, χωρίς ν’ αναπληρώνεται σε κάποια άλλη. Όταν κλείνει, κλείνει οριστικά κι αυτό γίνεται εις βάρος της υπαίθρου χώρας, η οποία μπορεί να ζωηρεύει λίγο κάποιες μέρες του καλοκαιριού χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι.

■ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
Γονείς και παιδιά παίρνουν των οματιών τους και μεταναστεύουν προς τα αστικά κέντρα, αποφεύγοντας την ερημιά και την απομόνωση στα χωριά, που κι εκείνα με τη σειρά τους βάζουν λουκέτα! Ποιός να κάτσει και τι να κάνει στα χωριά όταν περίπτωση ανάπτυξης δεν προβλέπεται το επόμενο διάστημα; Κι’ αυτή η κτηνοτροφία που έδινε κάποια αφορμή παραμονής στο χωριό φθίνει σιγά – σιγά, διότι καμία μέριμνα ανάπτυξης δεν υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, πολεμήθηκε άγρια από τους επιτηδείους που ασύδοτα εισάγουν γάλα αγνώστου προέλευσης και ποιότητας που βαπτίζεται ελληνικό!

❖ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ...
Μάλιασε η γλώσσα μας να φωνάζουμε για αυτό το κατάντημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία μένει απροστάτευτη για να προστατευτούν τα συμφέροντα μεγαλο – εισαγωγέων γάλακτος, με το οποίο παράγουν ελληνική φέτα την οποία λανσάρουν στην αγορά με τιμές ελληνικού γάλακτος!

❁ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ...
Έχουν εντοπίσει οι αρχές το δρομολόγιο του γάλακτος με ονόματα, διευθύνσεις και βυτιοφόρα. Το σκηνικό ξεκινάει από ένα ξενοδοχείο (!) στην Βουλγαρία και το δρομολόγιο γίνεται με βυτία στη χώρα μας, είτε από λιμάνι Ηγουμενίτσας είτε από τα Βόρεια σύνορα, αφού όμως τα χαρτιά κάνουν δικά τους δρομολόγια από Γαλλίες, Ιταλίες, Κύπρο για να συναντηθούν χαρτιά και γάλα σε ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος απ’ όπου αρχίζει το μεγάλο πανηγύρι.

■ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ...
Ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Ομόνοια παράγουν Φέτα ΠΟΠ (!) από αυτό το γάλα εισαγωγής. Η μεγάλη όμως «αρπαχτή» γίνεται στην Θεσσαλία, η οποία έχει τον πρώτο λόγο χωρίς η πολιτεία να κάνει καμιά παρέμβαση. Μάλιστα, αυτής της περιοχής κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι φέρνουν διάφορα κωλύμματα για να μη συσταθεί η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και 3 – 4 χρόνια κι ενώ κάποια στιγμή φαίνονταν ότι είναι σε καλό δρόμο, εν τούτοις, πάλι «πυροβολήθηκε» και φτου απ’ την αρχή!

❖ Η ΕΡΗΜΩΣΗ...
Με τέτοιο καθεστώς, με τέτοια μυαλά, με τέτοιες μεθοδεύσεις πως να σταθεί νέος κτηνοτρόφος στο χωριό και να δώσει ζωή σ’ αυτό; Κατεβαίνει στην πόλη και ό,τι κάτσει. Αν μείνει και κανένας ηλικιωμένος στο χωριό και κρατάει λίγα πρόβατα δεν υπάρχει τρόπος να δώσει γάλα ούτε σε μπατζαριό! Μόνο η ΔΩΔΩΝΗ πλησιάζει κάποια χωριά για να πάρει το λίγο γάλα που παράγεται σ’ αυτά.

❁ ΤΑ «ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ»!
Δεν θέλω να περιγράψω τα «άλλα κόλπα» που σκαρφίζονται κάποιες μεγάλες βιομηχανίες για να νομιμοποιήσουν την εισαγωγή γάλακτος, αν τελικά βάλει ο Βορίδης μια τάξη. Παρακολουθεί η στήλη την μεθόδευση και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε όταν χρειαστεί, που θα χρειαστεί πολύ σύντομα. Πάντως, ο ίδιος ο Βορίδης κατάργησε το νόμο για τις ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ!

■ Η ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ...
Ένα πραγματικό στολίδι η λίμνη Ζηρού, η οποία όμως είναι αναξιοποιητη παντελώς. Λίμνη με πεντακάθαρα νερά που περιβάλλεται από πελώρια δάση που κι’ αυτά είναι αφημένα στην τύχη τους, χωρίς να δείχνει κανείς ένα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον αξιοποίησης ούτε από την πλευρά του Δήμου, ούτε από την πλευρά της πολιτείας.

❖ Η ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ...
Εκεί στην λίμνη του Ζηρού στήθηκε την δεκαετία του ’40 η γνωστή Παιδόπολη που σαν στόχο είχε την προστασία των παιδιών, κυρίως των ορφανών κατά την περίοδο του εμφυλίου χωρίς να εξετάζονται τα φρονήματά τους και από ποια πλευρά ήταν οι γονείς τους. Εκεί βρήκαν καταφύγιο και θαλπωρή εκατοντάδες παιδιά και το σπουδαιότερο, εκεί διδάχτηκαν τέχνες με τις οποίες έζησαν στον υπόλοιπο βίο τους.

❁ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ...
Επειδή αυτή η Παιδόπολη έγινε με την μέριμνα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης, μετά το τέλος του εμφυλίου κι όταν ο «δημοκρατικός στρατός» συνετρίβη από τον Εθνικό σε Γράμμο και Βίτσι, 70 χρόνια κλείνουν αύριο, 29 Αυγούστου, κάποιοι προσπάθησαν ν’ απαξιώσουν έκτοτε τις Παιδοπόλεις και μαζί με αυτές και εκείνη του Ζηρού.

■ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ...
Η εγκατάλλειψη είναι ορατή παντού! Χιλιάδες οι επισκέπτες κι ακόμη περισσότεροι οι διερχόμενοι και ο Θεός να βάλει το χέρι του για να μην έχουμε άγριες καταστάσεις! Ένας δρόμος περιμετρικά της λίμνης στα κακά του χάλια και κάπου εκεί σε μία ακρούλα κάποιοι έχουν στήσει μια επιχείρηση σέρφινγκ, ενώ πιο δίπλα κατασκηνώνει και κανένα φορτηγάκι κάνοντας τουρισμό. Καμία υποδομή πουθενά και τίποτα!

❖ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ...
Πιο κει τα κτήρια της παλιάς Παιδόπολης χάσκουν εγκαταλειμένα, τιμωριμένα επειδή κάποτε προσέφεραν υπηρεσίες ζωής σε εκατοντάδες νέα παιδιά! Ανάμεσα στα σαπισμένα καταλύματα δύο – τρία κτήρια τα οποία λειτουργούν εξηπηρετώντας υπηρεσίες του Δήμου στου οποίου τα όρια βρίσκεται ολόκληρη η περιοχή.

❁ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ...
Κάπου διέκρινα μία πινακίδα ότι θα αναβαθμιστεί η περιοχή, χωρίς βέβαια να γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο πώς θα γίνει αυτό. Είναι και το δασαρχείο στη μέση που απαγορεύει κάθε δράση, οπότε άνθρακες ο θησαυρός, διότι είναι γνωστή η θέση του δασαρχείου σε περίπτωση αναβάθμισης ενός τέτοιου χώρου.

■ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ...
Αν ο δήμαρχος σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει τα δεδομένα στη λίμνη και στην γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Παιδόπολης ας επισκεφτεί την επιχείρηση rodeo στο Σοφικό Κορινθίας, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες κόσμο όλο το χρόνο. Μία επιχείρηση μέσα σε Πευκόφυτο δάσος χωρίς να έχει μία τέτοια λίμνη όπως αυτή του Ζηρού. Εκεί λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση με την ευθύνη ιδιώτη, η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

❖ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο «RODEO» πληροφορήθηκα ότι χιλιάδες παιδιά φιλοξενούνταν σ’ αυτούς τους χώρους, οι οποίοι μετατρέπονται σε κατασκήνωση τους θερινούς μήνες. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή λίμνης Ζηρού, αρκεί να υπάρξει μέριμνα από την ίδια την δημοτική αρχή, η οποία εξασφάλισε δεύτερη θητεία και μπορεί να ανοιχτεί και λίγο πιο πέρα απο την πλατεία Φιλιππιάδας!

❁ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...
Η στήλη θα πάει διακοπές για λίγες μέρες κι επομένως πιστεύω ν’ αντέξετε την απουσία της. Θα τα ξαναπούμε τον επόμενο μήνα αφού έχουμε γεμίσει μπαταρίες! Στο επανιδείν!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.