ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΑΔΙΚΙΑ...
Η μεγάλη αδικία στις κρίσεις έγινε στο πρόσωπο του Χρήστου Πετσινού, τον οποίο το συμβούλιο κρίσεων έκρινε πολύ αυστηρά και κατά την γνώμη μας εντελώς άκριτα και του τερμάτισε τον αστυνομικό του βίο. Ίσως ο πρώην αρχηγός Κ. Τσουβάλας με τον Κώστα Σκούμα θα έπρεπε να μας δικαιολογήσουν αυτή την αποστρατεία για να υπάρξει μια τάξη στις σκέψεις του. Κατά τ’ άλλα, «αποκεφαλισμοί» έγιναν σε Άρτα - Πρέβεζα κι αλλαχού.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Και το όνομα αυτού Κ. Δούβαλης! Είναι ο νέος Γενικός Επιθεωρητής Ηπείρου που τοποθετήθηκε στη θέση του Κ. Σκούμα. Έρχεται από Θεσσαλονίκη και αν κρίνουμε από την θέση που υπηρετούσε, την Ασφάλεια, πρέπει να την ξέρει την δουλειά. Απομένει να το αποδείξει στην πράξη και να δικαιολογήσει την απόφαση εκείνων που τον διάλεξαν για την Ήπειρο που ένα μονάχα του επισημαίνω: Έχει περίπου 200 χιλιόμετρα συνοριακή γραμμή η Ήπειρος κι όλα με Αλβανία η οποία ουδέποτε έπαψε να στέλνει στη χώρα μας το γνωστό τρίφυλλο που καλλιεργεί στο Λαζαράτι κι αλλού.

Η ΚΑΛΥΨΗ...
Στην Άρτα και την Θεσπρωτία έβαλαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από τα Γιάννενα. Πρόκειται για τον Θ. Αθανασόπουλο στην Θεσπρωτία και τον Γ. Βασιλείου στην Άρτα. Ευτυχώς δεν πάνε μακριά και οι περιοχές είναι γνώριμες και για τους δύο. Καλή επιτυχία σε όλους και μακάρι να μη διαψεύσουν τις ελπίδες του κόσμου για περισσότερη τάξη και πάταξη του εγκλήματος. Είναι το στοίχημα της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.!

❁ ΦΕΡΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!
Παιδιά βρείτε σκουπίδια και αν δεν βρίσκετε, φτιάξτε σκουπίδια για να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο και να γίνονται χρυσάφι για τον ιδιοκτήτη του. Αυτή είναι περίπου η διαταγή που δίνουν οι αρμόδιοι «σκουπιδιαραίοι» που κατέχουν διάφορες θέσεις στην σκουπιδοχώρα!

■ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!..
Δεν φτάνουν τα σκουπίδια του Νομού Ιωαννίνων στον οποίο Νομό φτιάχτηκε το εργοστάσιο σκουπιδιών. Οπότε, φέρτε σκουπίδια να λειτουργήσει, αλλιώς «πάισαμε» χαμένοι λένε και ξαναλένε όσοι ενεπλάκησαν στην κατασκευή του εργοστασίου, για το οποίο πήραν κάποιοι και ένα βραβείο ναααα με το συμπάθιο!

❖ Η ΑΓΩΝΙΑ…
Δεν είναι τόση η αγωνία του ιδιοκτήτη του εργοστασίου όση όλων των άλλων, αυτοδιοικητικών κυρίως, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του που για να λειτουργήσει πλήρως μάλλον θα πρέπει να μεταφερθούν τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας! Έτσι λοιπόν, Λευκάδα - Κέρκυρα - Αίγιο σε πρώτη φάση δείχνουν ενδιαφέρον να κρατήσουν τις περιοχές τους καθαρές ρίχνοντας τα σκουπίδια στην Ήπειρο!

❁ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ…
Ολόκληρη συζήτηση έγινε προχθές στην ΠΕΔ Ηπείρου για την υπόθεση υποδοχής σκουπιδιών στα Γιάννινα και επί της αρχής κάτι τέτοιο άρχισε να γίνεται αποδεκτό. Στην αρχή με τα σκουπίδια της Λευκάδας κι έπονται άλλες περιοχές και κύριος οίδε από πού άλλου τα σκουπίδια τους θα γίνουν μετανάστες!

■ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!
Όταν κατασκεύασαν το συγκεκριμένο εργοστάσιο κανένας αρμόδιος δεν φρόντισε να ενημερώσει τους Γιαννιώτες ότι αυτό το εργοστάσιο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθαριότητας στην περιοχή έπρεπε να εξυπηρετεί παράλληλα και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη και αυτό γίνεται μόνο με την συγκέντρωση όλων των σκουπιδιών του κόσμου στο Καλοχώρι Ιωαννίνων.

❖ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ!
Πέρασε ο καιρός, μπήκε πολύς κόσμος σε χειμερία νάρκη, έγινε το εργοστάσιο, έγιναν τα εγκαίνια, βραβεύτηκε κόσμος κι άρχισε η λειτουργία. Μετά τις χαρές, τα γέλια και τα γιορτάσια ήρθε η ώρα της ωμής αλήθειας και η ωμή αλήθεια λέει ότι το εργοστάσιο για να λειτουργήσει και για να είναι συμφέρουσα η λειτουργία του για τα αφεντικά πρέπει να υπάρχουν σκουπίδια και για να υπάρχουν σκουπίδια πρέπει να έρχονται ακόμη και από του διαβόλου τη μάνα! Γι’ αυτή την διαβόλου την μάνα συζητούσαν προχθές οι εγκέφαλοι της ΠΕΔ, και ούτε λίγο, ούτε πολύ έκαναν την καρδιά τους κόμπο και δεν είναι αρνητικοί στην μεταφορά σκουπιδιών από άλλες περιοχές που θέλουν να τα ξεφορτωθούν με κάθε κόστος.

❁ ΟΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ…
Δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου, αλλά είμαστε αντίθετοι στους κουτοπόνηρους που ποτέ δεν αποκάλυψαν την αλήθεια για τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Για το ό,τι θα πονοκεφαλιάζουν οι Γιαννιώτες για το πώς θα λειτουργήσει ένας ιδιώτης την επιχείρησή του, ο οποίος προτού επιχειρήσει δεν μας είπε τι ήταν αυτό που θα τον έκανε πλούσιο και ότι γι’ αυτό δεν θα έφταναν τα σκουπίδια των Γιαννιωτών, άντε και των Ηπειρωτών. Επίσης, κανείς δεν μας ενημέρωσε πόσο θα μας στοιχίζουν τα σκουπίδια που θα οδηγούνται στο εργοστάσιο και που καθόλου μικρό δεν θα είναι το κόστος.
■ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ!
Η προσγείωση έρχεται από τον δήμαρχο Δωδώνης στου οποίου τον Δήμο λειτουργεί το εργοστάσιο και αποκαλύπτει ότι εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη, διότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις με πρώτη και κύρια αυτή της ύδρευσης. Είχαμε ξαναγράψει ότι νερό από τα λαγκάδια μεταφέρουν με υδροφόρες για να λειτουργήσει και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κατά τ’ άλλα, πάνε και έρχονται «επισκέπτες» αυτοδιοικητικοί για να δουν τι κατάσταση επικρατεί και που θα «φιλοξενηθούν» τα σκουπίδια τους, όπως έγινε πρόσφατα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, που ήλθε, είδε και μοίρασε συγχαρητήρια για το επίτευγμα!

❖ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ…
Όσο και ν’ αλλάξει ο Κλεισθένης η ανάγκη συνεργασιών σε Δήμους και περιφέρειες είναι επιβεβλημένη. Επομένως, πρέπει να υπάρξουν πραγματικές συγκλίσεις μεταξύ παρατάξεων και όσοι δεν το καταλαβαίνουν άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους. Πρώτα και κύρια πρέπει να επικρατήσουν οι σκέψεις και οι θελήσεις να βάλουν πλάτη να πάει ένας τόπος βήματα μπροστά κι όχι βήματα προς τα πίσω, όπως έγινε στην περιοχής μας τα τελευταία χρόνια.

❁ ΤΟ ΒΑΡΟΣ...
Το βάρος δεν πέφτει μόνο στους ώμους του νέου δημάρχου Ελισάφ Μωϋσή, αλλά και σε όλους τους άλλους σχηματισμούς των τελευταίων εκλογών. Οι κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις δεν έχουν θέση στην προκειμένη περίπτωση και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται μάλλον ζουν σε άλλους κόσμους!

■ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ…
Είπαμε ότι δίνεται η ευκαιρία σύμπλευσης διαφορετικών παρατάξεων με διαφορετικά προγράμματα, όχι όμως σε επαγγελματική αποκατάσταση ορισμένων τυχοδιωκτών που είδαν φως και μπήκαν στα κοινά. Το κοινό συμφέρον της πόλης πρέπει να πρυτανεύει και μαζί μ’ αυτό και η λογική. Οι εκβιασμοί και τα «βέτο» και οι αποκλεισμοί που ακούγονται τελευταία δεν πρέπει να έχουν θέση στην περίπτωση των συνεργασιών. Τα πολλά παράπονα μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου το βράδυ. Από κει και πέρα οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Όλα τα παραπάνω μέχρι τις εκλογές του 2023 που θα ξαναγίνουν με τον κανονικό νόμο κι όχι της απλής αναλογικής.

❖ ΕΚΤΟΣ Η ΑΙΓΛΗ!
Αφήνει την ανάπλαση της πλατείας Αίγλης και ρίχνει το βάρος στην ανάπλαση του δασυλλίου Εφύρας-Ζευγαριών η Δημοτική Αρχή μέσω της αντιδημάρχου κ. Βασιλείου. Καλά κάνει και μπράβο της γι’ αυτή την πράξη της κυρίας αντιδημάρχου, αλλά γιατί αυτό το άλμα; Γιατί αφήνει αυτό το αίσχος που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα; Ούτε τα αδέσποτα δεν τον προτιμούν πλέον αυτόν τον χώρο που κάποτε ήταν ο χώρος σύναξής τους.

❁ ΛΕΤΕ;
Φαίνεται πως εκεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διάβασαν την στήλη και έπραξαν ανάλογα στις έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Γράφαμε την περασμένη Παρασκευή αν δεν αξιοποιηθεί σε κάποια ανώτερη θέση ο Περιφερειακός Δ/ντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας, τουλάχιστον να μη φύγει. Ικανοποίησαν το πρώτο σκέλος του αιτήματος και τον προήγαγαν και τον έστειλαν στην Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, λίγο μετά την προαγωγή του στο αξίωμα του αντιστρατήγου τον όρισαν στην επιτροπή η οποία αποφάσισε για τις κρίσεις αξιωματικών κατώτερων βαθμών.

■ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ!
Χαμηλών τόνων αξιωματικός ο Κώστας Σκούμας, όσα χρόνια βρέθηκε στη θέση του Ηπειρωτάρχη της ΕΛ.ΑΣ. Ανώτερος αξιωματικός έγινε πρώτα στην πατρίδα του την Άρτα κι από κει επί προηγούμενης κυβέρνησης αναβαθμίστηκε στη θέση που κατείχε μέχρι προχθές που έγινε αντιστράτηγος και πάει κατά Μακεδονία μεριά. Αν θα γίνει Μακεδονομάχος ή όχι, θα το δείξει στην πράξη κι ανάλογα με τις εντολές που θα πάρει. Αν και δεν είχαμε πάρε - δώσε με τον κ. Σκούμα, παρακολουθούσαμε το έργο του και κατά καιρούς σχολιάζαμε. Άλλωστε, την ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να την κρατάς τόσο κοντά και τόσο μακριά όπως τη φωτιά! Από μας καλή θητεία στη νέα θέση του στρατηγού Κώστα Σκούμα.

❖ ΑΛΕΚΟΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ...
Αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέκου Κιτσάκη, του πραγματικού αηδονιού της Ηπείρου, θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών της γενέτειράς του στο Ριζοβούνι Πρεβέζης την Τετάρτη 31 Ιουλίου το βράδυ. Είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία που πήραν οι συμπατριώτισσες του Αλέκου Κιτσάκη για να τιμήσουν τον δικό τους Αλέκο που ξυπόλυτος, ορφανός και από το μηδέν ξεκίνησε για να μεγαλουργήσει βγάζοντας το Ηπειρώτικο τραγούδι στα πέρατα του κόσμου. Χιλιάδες οι παρουσίες του Αλέκου στο δημοτικό τραγούδι και σχεδόν σε όλο τον κόσμο όπου υπήρχαν Έλληνες και 2.500 περίπου τραγούδια είναι αυτά που άφησε παρακαταθήκη. Αξιέπαινη η πράξη των γυναικών του Ριζοβουνίου που 4,5 χρόνια μετά τον θάνατό του τιμούν την μνήμη του δικού τους Αλέκου, του δικού μας Αλέκου, του Αλέκου όλων των Ελλήνων, όλων των εποχών!

 

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.