ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!
Βγαλμένη από τα παλιά η ομιλία του Κώστα Τασούλα στη Βουλή μετά την πρωτόγνωρη εκλογή του με 283 ψήφους. Μια ομιλία που θύμισε ανάλογες του παρελθόντος, τότε που οι πολιτικοί τιμούσαν το αξίωμά τους περισσότερο από το επάγγελμά τους. Ομιλία που απευθύνονταν όχι μόνο προς τους 298 της Βουλής αλλά προς όλους τους Έλληνες όπου γης.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ!..
Δεν έκανε επίδειξη γνώσεων τις οποίες κατέχει ο Κώστας Τασούλας αλλά έκανε κατάθεση ψυχής κάνοντας όμως «βουτιές» στην ιστορία και στις αλήθειες που πρέπει να λέγονται, έστω κι αν αυτές είναι ενοχλητικές. Ήταν μία πολιτική ομιλία που έρχονταν από το παρελθόν για να σε ταξιδεύσει στο μέλλον. Στοιχεία τα οποία χρειάζονται αν θέλουμε να πούμε ότι ετούτος ο τόπος δεν χάθηκε ακόμη.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ...
Δεν ήταν τόσο τα καλολογικά στοιχεία όσο τα μηνύματα που εξέπεμπε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής από το υψηλότερο βήμα της. Περιέγραψε την Ελλάδα του παρελθόντος, του παρόντος και ευχήθηκε ένα καλύτερο μέλλον που είναι και το ζητούμενο. Έστειλε ένα σωρό μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ζήτησε την σύνεση και την συναίνεση όλων των πτερύγων της Βουλής για ν’ αλλάξει η νοοτροπία σε πολλούς τομείς αφήνοντας πίσω όλα όσα πληγώνουν τον τόπο.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ...
«Δεν ζητάμε επιστροφή στην κανονικότητα αλλά προσπάθεια κατάκτησης της κανονικότητας», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Κώστας Τασούλας κι έδειχνε να το εννοεί στέλνοντας το μήνυμα προς όλους τους Έλληνες αρχής γενομένης από τους τριακόσιους της Βουλής. Αυτή η κανονικότητα έφτασε να είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο την οποία όλοι επικαλούνται αλλά στο χέρι τους είναι ν’ αποδείξουν στην πράξη ότι το εννοούν και θα το επιδιώξουν. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους θέλουν να δοξαστούν αγωνιζόμενοι για τα ιερά και όσια της... Βουλής κι όχι κρυπτόμενοι! Αυτή είναι η δική μας ευχή.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ...
Ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής δεν άφησε ιστορικό ή πολιτικό περασμένων εποχών που να μη τον θυμηθεί. Τσώρτσιλ, Χόλαντ, Βηλαράς, Τσάτσος, Σβώλος και Κων/νος Καραμανλής είχαν την τιμητική τους. Δεν έκανε αναφορά στον Ευάγγελο Αβέρωφ παρατήρησαν ορισμένοι. Προφανώς το θεώρησε περιττό να κάνει ειδική αναφορά στον άνθρωπο που του άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής, διότι τον κουβαλούσε μέσα του τον Ευπατρίδη. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή ως Πρόεδρος της Βουλής θα βρει την ευκαιρία ν’ αποτίσει ένα φόρο τιμής προς τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία στο διάβα του από την πολιτική.

❁ ΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ!
Και μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, δηλαδή τα μπουρίνια στη Χαλκιδική, κυρίως, «ενεργήθηκε» και το ρήγμα της Πάρνηθας και έδωσε σεισμό 5,1 ρίχτερ! Έτσι ακριβώς γράφτηκε και ειπώθηκε από Αθηναϊκά ΜΜΕ για να αποτυπώσει το μέγεθος της πράξης του ρήγματος που είχε να «ενεργηθεί» από το 1999 και έναν κοιλόπονο τον τράβαγε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ευτυχώς η ενεργοποίηση του ρήγματος δεν είχε θύματα, αλλά λίγο μόνο «ενεργήθηκαν» οι Αθηναίοι από τον φόβο τους!

■ Η ΕΞΙΣΩΣΗ...
Ήλθε ο Μητσοτάκης στην εξουσία και πλάκωσαν σεισμοί και καταποντισμοί, έλεγαν οι Συριζαίοι που πήγαν να εξισώσουν τους 26 νεκρούς της Μάνδρας και τους 102 στο Μάτι. Για να έλθει ο ίδιος ο Κυριάκος να συνεχίσει τις στραβές με την ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 2019! Αυτό κι αν δεν ήταν χτύπημα ενάντια στους μετά Χριστόν προφήτες που έφεραν την καταστροφή για να τονώσουν το ηθικό τους.

❖ ΑΝΑΣΚΕΛΑ!..
Δεν περίμενε κανείς ότι ο Κυριάκος θα βάλει μπροστά τις υποσχέσεις του και το πρόγραμμά του από το 2019 και όχι από το 2020-2021! Εν τω άμα και το θάμα είναι η λογική του κι έριξε ανάσκελα πολύ κόσμο που ήταν έτοιμος για αντιπολίτευση. Αυτά που είπε ο Κυριάκος και εξήγγειλε ανάγκασαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρατήσει άμυνα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές πριν από τους έξι μήνες. Δηλαδή τον παίρνει να τις ζητήσει στον πρώτο ή δεύτερο χρόνο;

❁ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ!
Ένας άλλος Τσίπρας, αυτός ο προχθεσινός, κατά την προγραμματική συζήτηση στη Βουλή. Έδειξε να μην καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει έδρανο και θέση κι αυτό όσο πιο νωρίς το εμπεδώσει τόσο καλύτερο για αυτόν και την παράταξή του. Οι ακραίες φωνές και θέσεις ανήκουν στο παρελθόν και κυρίως πριν από το 2014. Αυτά τα περί ανένδοτου και επιστροφής σ’ εποχή αγανακτισμένων θα πρέπει να τα ξεχάσει!

❖ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ...
Ενοποίηση - ανάπλαση ιστορικών χώρων σε Αθήνα, γκρέμισμα των φυλακών Κορυδαλλού, αξιοποίηση πάρκων στο Κερατσίνι, αξιοποίηση των χώρων της ΔΕΘ, ήταν μερικές από τις εξαγγελίες του Κυριάκου στις προγραμματικές δηλώσεις του. Μήπως να έβαζε κάποιος από τους τέσσερις ντόπιους βουλευτές ή και οι τέσσερις μαζί ή και όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου ή ακόμη - ακόμη κι άλλοι βουλευτές του Κοινοβουλίου την ανακατασκευή και αξιοποίηση των κτιρίων στο παλιό Πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη στα Ιωάννινα;

❁ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ!
Από την δεκαετία του 1980 έχει μετακομίσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη σημερινή του θέση στην Δουρούτη και το παλιό κτίριο αφέθηκε στη μοίρα του. Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για ένα κομμάτι στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου μεταφέρθηκαν υπηρεσίες της Εφορίας και του Μηχανολογικού, ενώ το μπροστινό μέρος είναι ντροπή της πόλης και της ιστορίας, χώρια το «φτύσιμο» προς όλους εκείνους που ευεργέτησαν το Πανεπιστήμιο την περίοδο που δημιουργούνταν αυτό.

■ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...
Δυστυχώς μέχρι τώρα, εκτός του Πανοζάχου που είχε δείξει ένα ενδιαφέρον και είχε αναθέσει μελέτη για την ανακατασκευή του παλιού Πανεπιστημίου, εδώ και 15 χρόνια κανείς ούτε από την Πολιτεία ούτε από την ντόπια εξουσία δεν ενδιαφέρθηκε για την τακτοποίηση αυτού του αίσχους που δεσπόζει σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης μας!
❖ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ...
Η πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι γεγονός και πέρασε στην ιστορία. Με τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. να λένε ναι στο πρόγραμμα της σημερινής Κυβέρνησης και όλοι οι άλλοι να λένε το καθιερωμένο όχι σε όλα, ακόμη και στην μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019!

❁ ΕΥΤΥΧΩΣ!..
Ευτυχώς αυτή η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν θα χρειαστεί δεκανίκια για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν υποσχέθηκε πολλά προεκλογικά ο Κυριάκος για να μη γίνει Τσίπρας που έταζε τον ουρανό με τ’ άστρα πριν το 2015, για να του πέσει κατακέφαλα στις επτά Ιουλίου και να μείνει σχεδόν με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα.

■ ΑΝΤΑΡΤΕΣ...
Ό,τι υποσχέθηκαν προεκλογικά αυτά ψήφισαν στην Βουλή προχθές οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. Λίγο πριν την ψηφοφορία έψαχναν οι Συριζαίοι ενημερωτάδες αντάρτες βουλευτές της Ν.Δ. να την κάνουν γυριστή επειδή δεν πήραν υπουργικό χαρτοφυλάκιο! Μιλούσαν για το πρώτο ρήγμα της Κυβέρνησης και έφτασαν σε σημείο να κάνουν υπαινιγμούς για βουλευτίνα που δεν πήρε το Υπουργείο που της έδινε ο Κυριάκος γιατί ήθελε η ίδια ν’ αλλάξει επίπεδο προσφοράς! Τελικά δεν τους έκατσε και οι ίδιοι το περέπεμψαν στο μέλλον!

❁ Η... ΣΚΟΥΦΙΑ!
Για το νέο πάρκινγκ του Χατζηκώστα πετάει τη σκούφια στον αέρα ο διοικητής του σύντροφος Καρβούνης και προσπαθεί να το «πουλήσει» προς την κοινωνία, αλλά και προς την εξουσία ντόπια και κεντρική. Αν εξέφραζε και την μεγάλη του χαρά για την λειτουργία του Νοσοκομείου τι καλά που θα ήταν και που κι εμείς θα πετούσαμε την σκούφια από τη χαρά μας.

■ ΤΟ ΒΑΡΟΣ...
Επί τέσσερα χρόνια ολοκληρώνει και βάζει σε λειτουργία την πτέρυγα της απεξάρτησης και τέσσερα χρόνια στον τόπο τα βιολιά! Προφανώς έριξε όλο το βάρος στο πάρκινγκ όταν ένα άλλο «πάρκινγκ» βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη κι αυτό είναι οι διάδρομοι του Νοσοκομείου που είναι γεμάτοι από ασθενείς. Νοιάστηκε περισσότερο για το πάρκινγκ τη στιγμή που απουσιάζουν τα στοιχειώδη από το Νοσοκομείο όπως είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Σεντόνια - κουβέρτες - κρεβάτια «φιλοξενούν» τους ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στο άλλοτε κραταιό νοσοκομείο για να βρουν την υγειά τους.

ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ
Με τους πανηγυρισμούς του ο κ. Καρβούνης, εκτός των άλλων, ρίχνει και γέφυρες προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, βάζοντας στο κάδρο τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη επικαλούμενος την στήριξή του. Ας πούμε ένα καλό λόγο για τον Αλέκο για να τον βρούμε μπροστά μας, σκέφτεται και τον ευλογάει κατά καιρούς. Απομένει να δούμε τον Κικίλια ή τον Κοντοζαμάνη να επισκέπτεται το «Χατζηκώστα» και να εγκαινιάζει το πάρκινγκ του Καρβούνη - του «Χατζηκώστα»ήθελα να πω. Άμα έλθει ο Κικίλιας, να έλθει νύχτα και αιφνιδιαστικά όπως έκανε σε νοσοκομεία της Αθήνας!

❁ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Επ’ ευκαιρία και τώρα που θυμηθήκαμε, να ρωτήσουμε τον κ. Καρβούνη κι αν θέλει μας απαντά: Εκείνη η υπόθεση με τους γιατρούς του «Χατζηκώστα» που κατηγορήθηκαν για παραβάσεις από ΚΕΕΛΠΝΟ και είχαν σχέση με τα περιβόητα επιθέματα πού βρίσκεται και αν έχει λήξει ή υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμη; Πώς γίνεται να τιμωρούνται γιατροί κατ’ επιλογή και την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι ν’ απαλλάσσονται; Πώς γίνεται για το ίδιο αδίκημα να αποπέμπεται γιατρός από τη δουλειά του δύο χρόνια τώρα για ζημίωση του δημοσίου για 1.500 ευρώ και ν’ απαλλάσσεται άλλος με 5.500 ευρώ και να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του; Μια απάντηση του κ. Καρβούνη θα μας υποχρέωνε...

■ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ...
Έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα για εκείνους που δεν ξέχασαν τους ψηφοφόρους και μετά τις εκλογές και απέστειλαν ευχαριστήρια μηνύματα. Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έστειλε προς όλο τον κόσμο τέτοιο μήνυμα λίγο μετά την εκλογή του στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.