ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΑΜΚΑ!
Η στήλη ασχολήθηκε με την υπόθεση εκχώρησης ΑΜΚΑ σε κάθε πικραμένο που περνούσε τα σύνορα της χώρας μας και είτε αυτός ήταν μετανάστης-πρόσφυγας, λαθραίος και πάει λέγοντας. Τα «λαβράκια» τα ανακαλύψαμε και στην Ήπειρο, όπου κάποια ΚΕΠ υποχρεώνονταν να εκδίδουν ΑΜΚΑ σ’ όποιον περνούσε τα σύνορα και μέσω Δήμων εξασφάλιζε βεβαίωση νομίμου και μονίμου διαμονής, με αποτέλεσμα χωριά της Θεσπρωτίας και του Πωγωνίου να έχουν γεμίσει από άγνωστους κατοίκους-«ψηφοφόρους» οι οποίοι σωρηδόν εθεάθησαν να ψηφίζουν στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου! Και το πιο σπουδαίο, όλοι αυτοί έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα διάφορα επιδόματα αλληλεγγύης!

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ...
Αυτό ήλθε να σταματήσει ο νέος υπουργός Εργασίας με την εγκύκλιο που παύει το καθεστώς ασυδοσίας και που ξεσήκωσε τους ψυχοπονιάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, που νοιάζονται για τα απροστάτευτα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που θα μείνουν χωρίς ΑΜΚΑ. Το ότι έχει γεμίσει ο τόπος από Αλβανούς ακόμη και Τσάμηδες που «ελληνοποιούνται» με αυτό το κόλπο, ούτε που νοιάζεται κανείς, αρκεί να μετατρέπεται ο ΑΜΚΑ σε ψήφο, όπου οι επιτήδειοι την καταβρίσκουν. Αυτή η εγκύκλιος Βρούτση ανακουφίζει και εργαζόμενους στα ΚΕΠ, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν βρεθεί στα όρια της νομιμότητας και της παρανομίας, χώρια που δέχονταν απειλές από ενδιαφερόμενους εντός και εκτός συνόρων. Θα πρέπει παρ’ αυτά να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με όλο το σύστημα έκδοσης ΑΜΚΑ και η εγκύκλιος Βρούτση δίνει το δικαίωμα. Το να μένει στα Τίρανα, να δηλώνει διεύθυνση κατοικίας Μαυρόπουλο ή Σελεύκεια και μάλιστα με βεβαίωση από τον Δήμο αυτό, δείχνει το αλισβερίσι που γίνεται.

❁ Η ΕΝΤΟΛΗ
Για να είμαστε εντάξει με φίλους και αντίθετους, η νέα κυβέρνηση πήρε εντολή στις 7 Ιουλίου να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήθελε ο λαός Τσίπρα και Θεανώ με Καρανίκα, θα έδινε την πλειοψηφία σ’ αυτούς και όχι στον Κυριάκο και την 51άδα του υπουργικού του συμβουλίου…

■ Ο… ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ
Μόλις δέκα μέρες έχουν περάσει από τις εκλογές και άρχισε ο ανένδοτος από τα Συριζόπουλα που έχασαν τις καρέκλες και τα γραφεία στα οποία συντροφιά τους κρατούσαν οι κατσαρίδες, όπως αποκάλυψε ο Υφυπουργός Εργασίας. Μάλιστα σ’ αυτό το υπουργείο είχε αποκτήσει καρέκλα ο «δικός μας» Κώστας Μπάρκας από την Πρέβεζα και μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν άφησε κατσαρίδες στο πόδι του.

❖ ΦΡΟΥΡΑ-ΦΡΟΥΡΑ!
Δεκαπέντε αστυνομικούς φρουρά είχε ο μπάρμπα Φλαμπουράρης, οχτώ ο Τόσκας, έξι ο Πάγκαλος, τέσσερις η Παναγοπούλου με τα κότερα και πάει λέγοντας! Από όλους αυτούς τους προστατευόμενους(;) στόχους επανέφερε στην υπηρεσία του πολίτη αρκετές εκατοντάδες ο Χρυσοχοΐδης και άρχισε το κλάμα και το μουρμουρητό.

❁ ΟΥΚ ΑΕΙ ΑΡΧΟΥΝ
Όσο πιο νωρίς καταλάβει ο Α. Τσίπρας τι είχε και τι έχασε, τόσο καλύτερα θα πορευτεί τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Πρέπει να γνωρίζει και αυτός και οι περί αυτόν και γενικά οι πολιτικοί ουκ αεί άρχουν. Το ν’ αρχίζει σπέκουλα από τις πρώτες ώρες της διακυβέρνησης από την ΝΔ ο Τσίπρας, είναι κομματάκι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο που στην πλειοψηφία του στις 7 Ιουλίου αποδοκίμασε τον ίδιο και την πολιτική του. Τόσο πολύ ψέμα δεν ξαναματαείδε αυτός ο κόσμος!

■ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει κάτι που δεν είχε πει πριν από τις εκλογές. Είχε πει ότι θα καταργήσει το άσυλο στα πανεπιστήμια της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγείται. Είπε ότι θα φέρει την τάξη και την ασφάλεια και ανέθεσε στον Χρυσοχοΐδη να το κάνει πράξη. Είπε ότι θα δώσει λύσεις στο έργο του Ελληνικού και τον Αύγουστο θα δώσει λύση ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είπε ότι θα μειώσει την φορολογία και ετοιμάζει νόμους. Ό,τι είπε το προχωράει. Τι δεν καταλαβαίνουν οι Συριζαίοι;

❖ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ!
Υπομονή χρειάζεται και κυρίως αναστοχασμός όπως θα έλεγαν οι «φιλόσοφοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τρελάθηκε ο λαός και έδωσε 40% στον Κυριάκο να τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στις δημοκρατίες είθισται να κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα εκπαιδεύονται να ξαναγίνουν εξουσία. Αν έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν και εμείς να βάλουμε πλάτη!

❁ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Είπαμε, η Βουλή μπήκε σε κανονικότητα και αυτό το είδαμε κατά την ορκωμοσία των υπουργών. Τουλάχιστον, δεν είδαμε την «λετσαρία» που ζήσαμε σε προηγούμενους καιρούς. Το μόνο που ήταν ίδιο ήταν ο Ιερώνυμος, ο οποίος αν και αντιμετωπίστηκε με απαξία, εν τούτοις ήταν ο αγαπημένος των άθεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι μισοί και πλέον πρώην υπουργοί και βουλευτές αρνούνταν τον θρησκευτικό όρκο και στο νου τους, είχαν τους Στάλιν-Λένιν, Κάστρο, Μαδούρο κ.λπ.

■ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κανονικό Πρόεδρο θα έχει από αύριο η Βουλή και αυτός θα είναι ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος βαρύνεται μόνο με γνώσεις, αξιοπρέπεια και προπάντων αστείρευτο χιούμορ. Δεν θα έχει καμία σχέση με ότι είδαμε τα τελευταία 4 ½ χρόνια με την «κατάληψη» που είχαν κάνει οι προκάτοχοι. Ο Κώστας Τασούλας θα έχει πολύ δουλειά αν υπολογίσουμε ότι έχει μπροστά του σοβαρά πολιτικά ζητήματα να διαχειριστεί αρμοδιότητάς του. Και ξέρει και μπορεί και κυρίως επιβάλλεται να τα καταφέρει ο νέος Πρόεδρος.

❖ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΞΑΔΕΡΦΟΥ!
Αυτά τα περί «θα κατεβούμε στους δρόμους» που απείλησε ο ξάδερφος Γ. Τσίπρας, ας τα κρατήσει για πάρτη του. Τα παλιά της συγχωρεμένης και πριν του 2015, ας τα κρατήσουν για φυλαχτό και να ‘χουν να θυμούνται. Από τα πεζοδρόμια μέχρι τα κότερα και από το «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», μέχρι τα χειροφιλήματα και τις υποκλίσεις στη Μέρκελ, είναι πολύς ο δρόμος.

 

■ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!
Κάτω τα χέρια από το άσυλο των πανεπιστημίων, λέει η Μερόπη Τζούφη πρώην Υφυπουργός Παιδείας, η οποία είναι η μόνη που διεσώθη στο Νομό Ιωαννίνων από τις Εθνικές εκλογές. Η κ. Τζούφη προφανώς είναι ξετρελαμένη από την εικόνα που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας και από το καθεστώς του μπαχαλακισμού και φωνάζει να μην πειραχτεί τίποτα απ’ όσα εκείνη και η Κυβέρνησή της αποδέχτηκαν 4 ½ χρόνια. Ούτε που της πάει στο νου ότι μπορεί να μπει τάξη από μια άλλη κυβέρνηση, η οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά για κάτι τέτοιο.

❖ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!
Δεν έχουν το κουράγιο να δουλέψουν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλλον αρκετά πρόωρα παραδίδουν τα κλειδιά στην επόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να ξαναπιάσει το κουβάρι του σχεδιασμού έργου από την αρχή, και κυρίως να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν κάποια έργα. Δυστυχώς, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έμεινε στο σχεδιασμό και στο πάμε και βλέπουμε.

❁ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!
Πρωταγωνιστικό ρόλο, όλο το προηγούμενο διάστημα, έπαιξε η ΔΕΥΑΙ με την διοίκησή της να έχει αναγάγει την υπόθεση ύδρευση-αποχέτευση σε δικαστική διαμάχη διαρκείας. Η πρωτοτυπία στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ είναι παγκόσμια όταν εκχωρήθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στον αντιπρόεδρο τον οποίον αναπλήρωνε ο πρόεδρος και δήμαρχος! Κατάφεραν ν’ αφήσουν την επιχείρηση χωρίς διευθυντή επί τρία χρόνια και μόλις πρόσφατα μπήκαν στην διαδικασία πρόσληψης νέου, κάτι που έχει φέρει σε κόντρα την απερχόμενη με την επερχόμενη.

■ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ...
Εκείνο δε που φαίνεται ότι συνέβαινε στην ΔΕΥΑΙ τα τελευταία χρόνια, είναι ότι στην ουσία ασκούνταν διοίκηση μέσω νομικών «κύκλων», υπολογίζοντας μόνο την νομιμότητα των πράξεων και κινήσεων, αφήνοντας πίσω το έργο. Έξι χρόνια ήταν «συρταρομένο» το έργο αποχέτευσης και βιολογικού κάτι που έφερε στα όρια την λειτουργία του βιολογικού και το ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, όταν τα λύματα ξεχείλισαν, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος.

❖ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!
Το όλο ζήτημα το πήρε πάνω του ο ίδιος ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο οποίος εξέδωσε για πρώτη φορά ανακοίνωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ενημέρωσης. Σ’ αυτή την ανακοίνωση επέρριπτε τις ευθύνες στα μεγάλα συμφέροντα που καθυστερούσαν το έργο των πολλών εκατομμυρίων επί έξι ολόκληρα χρόνια. Πόλεμος συμφερόντων λοιπών, αλλά ποιων συμφερόντων θα αναρωτηθεί κανείς, αν υπολογίσει ότι κάποια απ’ αυτά τα συμφέροντα έχουν αναλάβει και το έργο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δουρούτης και την εκμετάλλευση του βιοαερίου! Αλήθεια, το τελευταίο σε ποια φάση βρίσκεται; Ξέρει κάποιος να μας πει;

❁ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ
Έξι χρόνια κρατούσαν στα συρτάρια τις προσφορές για την κατασκευή του αποχετευτικού κόστους 19,5 εκατ. ευρώ και μόλις προχθές τις άνοιξαν και ανέδειξαν τον τυχερό, με τον οποίο υπέγραψαν την σχετική σύμβαση ανάληψης εργολαβίας. Δεν θα εξετάσουμε τον «τυχερό», αλλά την καθυστέρηση των έξι χρόνων, περίοδο κατά την οποία η πόλη στερήθηκε ενός τέτοιου μεγάλου έργου. Γι’ αυτό δεν θα δοθούν εξηγήσεις. Ούτε θα μάθουμε ποτέ, ποια ήταν αυτά τα μεγάλα συμφέροντα που εμπόδιζαν τον διαγωνισμό και τα οποία έκαναν στην μπάντα για άλλα «συμφέροντα».

■ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ...
Ας μας πει κάποιος από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και κυρίως κάποιος μεταξύ των απερχόμενων Ν. Γκόλα-Ε. Βασιλείου, τι ακριβώς ετοίμασαν για την πλατεία Αίγλης η οποία παρουσιάζει σήμερα αυτό το άθλιο θέαμα. Εντάξει, πλάτυναν τα πεζοδρόμια, τοποθέτησαν και καθίσματα στις στάσεις Αστικού και ΤΑΧΙ και από κει και πέρα το απόλυτο χάος. Είχαν φροντίσει να κοπούν και ένα σωρό δέντρα, χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα για κάτι καινούργιο στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης μας. Λίγο πριν είχαν φροντίσει να βουλώσουν τα σιντριβάνια φυτεύοντας λουλούδια με το πρόσχημα της αδυναμίας λειτουργίας τους. Ούτε που τους πήγε στο μυαλό να διορθώσουν τα σιντριβάνια και επίσης ούτε που τους πήγε στο μυαλό ότι ετοιμάζονται αλλαγές στην κεντρική πλατεία από τον διαγωνισμό που έγινε πριν από τις εκλογές. 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.