ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ!
Τελική, τελική ευθεία για τις εκλογές παντός είδους πλην εθνικών! Γίνονται οι τελευταίες κινήσεις από υποψηφίους γενικώς και την Κυριακή το πρωΐ βούρ για κάλπες. Η αλήθεια είναι πως μας έχουν λήψει οι εκλογές. Με κυβέρνηση αριστεράς ξεχάσαμε τις εκλογές για 4 χρόνια!

ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ…
Είναι η μόνη μνημονιακή κυβέρνηση που βάσταξε τέσσερα χρόνια και το χουν καμάρι τους οι Πολάκηδες και οι Καρανικαίοι. Καμάρι εκείνοι, πίκρα ο Πάνος που επί τέσσερα χρόνια τους κανάκευε για να ντύνεται στρατάρχης και να φυλάει σκοπιά στο Πεντάγωνο.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΑΡΗ!
Έφυγε ο Πάνος από την κυβέρνηση και νάτον τώρα τον Αλέξη να ντύνεται… Άρης Βελουχιώτης και να βγάζει λόγους στη Λαμία και στην πλατεία απ’ όπου μίλησε κι’ ο Άρης πριν από 75 χρόνια. Μετά το κότερο και την γλυκιά ζωή, νάτον τώρα να φωνάζει «σαμπάνια, χαβιάρι και με το Βελουχιώτη Άρη»!

ΣΤΗ ΜΕΣΟΥΝΤΑ…
Προφανώς την ιστορία με τον Άρη Βελουχιώτη την γνωρίζει μέχρι εκεί, στην Λαμία και δεν έμαθε τι του έκαναν οι σύντροφοί του οι τότε αριστεροί στην Μεσούντα, λίγο πιο μακριά από το χωριό του πατέρα του, το Αθαμάνιο.

ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ…
Ήταν 19 Οκτωβρίου 1944 και μόλις είχε απελευθερωθεί η Λαμία από τους Γερμανούς. Τότε μπήκε στη Λαμία ο Άρης και εκεί, στην πλατεία, έβγαλε έναν λόγο ιστορικό τον είπαν, όπου μιλούσε ενάντια στον πολικαντισμό. «Δεν ήλθαμε να σας υποσχεθούμε γιοφύρια και ποτάμια, ούτε θα τάξουμε λαγούς με πετραχίλια…» άρχισε τον λόγο του και έκανε ιστορική αναφορά στην χώρα και τους αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι εκείνη την στιγμή.

ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ;
Τι κοινό μπορεί να έχει ο Τσίπρας με τον Άρη και το διατυμπάνιζε κάτω από τον ίδιο πλάτανο στην Λαμία; Ο ένας προέρχονταν από την πείνα και την ψείρα κι’ ο άλλος από το κότερο με τα χαβιάρια, τις σαμπάνιες και τα πούρα! Ο ένας έλεγε «δεν θα σας τάξω ποτάμια και γιοφύρια» κι’ ο άλλος έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ο ένας είχε από κάτω αντάρτες και Λαμιώτες κι’ ο άλλος από κάτω είχε «μουσαφιραίους» από Πακιστάν, Αφγανιστάν…

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ…
Έφευγαν οι Γερμανοί κι από κοντά ο Άρης «απελευθέρωνε» τις περιοχές. Μέχρι την Ήπειρο ήλθε τον Δεκέμβριο του 1944 για να την απελευθερώσει μετά την απελευθέρωση από τον Ν. Ζέρβα! Αυτή η παραμονή και επιμονή για την «απελευθέρωση» της Ηπείρου τον στέρησε από τις επιχειρήσεις στα Δεκεμβριανά της Αθήνας και χάθηκε η ευκαιρία να σκλαβωθεί η Αθήνα και να πάνε όλοι στη συνθήκη της Βάρκιζας! Πλην Άρη, κάτι που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του!

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ…
Όλα τα παρα πάνω για να μη χανόμαστε ιστορικά και όταν ακούμε παρλαπίπες να είμαστε κουμπωμένοι. Θυμήθηκε τον Άρη μετά το χαβιάρι ο Αλέξης και λίγο έλειψε να βάλει τον σκουσμό! Τόση συγκίνηση ανακατεμένη με παπατζιλίκι δεν την ξαναματάδαμε!

ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ…
Αν θέλει να μοιάζει σε όλα με τον Άρη, θα πρέπει να διαθέτει και τα ανάλογα προσόντα. Δεν είπαμε να αρματωθεί και να βγει στα βουνά, αλλά να κρατά τα προσχήματα ως «ορκιζόμενος» εχθρός της δεξιάς, την οποία οι πρόγονοί του υπηρέτησαν κι ας το αποποιείται τώρα αυτός και το σόϊ του! Επειδή δηλώνει και πιστός χριστιανός, τώρα τελευταία Θεός φυλάξει μην έχει το τέλος του Άρη από τους συντρόφους του. Οι 53 με την Κωσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη καραδοκούν.

Η ΕΥΧΗ…
Η ευχή που έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην εκδήλωση που έκανε στα Γιάννινα ήταν μία και μοναδική: Στο Δήμο Ιωαννιτών να εκλεγεί δήμαρχος από την παράταξή μας…! Προσέξτε: Παραταξιακός δήμαρχος; Όχι, ο Θόδωρας δεν το άκουσε ούτε αυτό!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ 0 – 1!
Είχε κόσμο ο Βαγγέλης, όχι όμως σαν του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Αυτή ήταν η εικόνα που αποκόμισαν κάποιοι που είναι πιστοί του Βαγγέλη από την εποχή της ΟΝΝΕΔ ακόμη! Υπήρξαν κι εκείνοι που δεν ξέχασαν την εναλλαγή στην θέση του προέδρου στην ΟΝΝΕΔ από τον Αβερωφικό στον Μητσοτακικό. Τότε που σε μία νύχτα ήλθαν τα πάνω κάτω και από την περίοδο του Μιχαλολακισμού περάσαμε στην περίοδο του Μητσοτακισμού. Που να τα θυμόμαστε τώρα!

ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΙ!...
Γάτα όμως ο Βαγγέλας. Δήμαρχο παραταξιακό ευχήθηκε! Αυτός τουλάχιστον ήλθε διαβασμένος στα Γιάννενα και δεν έκανε την μ…ία όπως κάποιοι άλλοι που στέλνουν επιστολές συμπαράστασης – παρηγοριάς. Να ξέρουν όσοι σπέρνουν ανέμους μην κλάψουν όταν έλθει η ώρα του θερισμού. Επίσης, να γνωρίζουν ότι μπορούν να παραμυθιάζουν έναν μια φορά κι όχι πολλούς για πολλές φορές. Μιλάω γι’ αυτούς τους πολιτικάντηδες τους επαγγελματίες της αλητείας.

ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ!
Μόνο τα νερά του Αώου δεν έπεσαν στην λίμνη μας αυτή την προεκλογική περίοδο. Το τι δάκρυ και κλάμα πέφτει αυτό τον καιρό για την σωτηρία της δε λέγεται. Μόνο που ξερετε τι λέει ο λαός μας για τις πολλές μαμές όταν ξεγενούν τη λεχώνα. Εκείνοι που δικαιούνται δια να ομιλούν για τη λίμνη είναι εκείνοι που επί θητείας τους έκαναν κάτι για την σωτηρία της κι αυτό το κάτι δεν ήταν μικρό. Ήταν ο Βιολογικός Καθαρισμός και το αποχετευτικό της πόλης μας. Ήταν ο Φιλ. Φίλιος που έκανε τον πρωτοβάθμιο καθαρισμό έστω και πολωνικής τεχνολογίας και ο Τάσος Παπασταύρος με τον Νίκο Γκόντα που ολοκλήρωσαν το αποχετευτικό της πόλης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και κατασκεύασαν τον τριτοβάθμιο Βιολογικό, μοναδικός στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

ΜΕ ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ!
Αλήθεια, όλα τ’ άλλα προσώπατα που πέρασαν απ’ αυτό τον τόπο να μας πουν με ποια μεγάλα έργα συνέδεσαν τα ονόματά τους για να τους περιλάβει στας δέλτους της η ιστορία; Με αστειάκια και ανεκδοτάκια, με χαρούλες και νταχτιντίρια κανείς δεν έφτιαξε έργα, ούτε καταγράφηκε ως χρήσιμος πολιτικός. Καλούνται εδώ, απ΄αυτή τη στήλη να σηκώσουν τα χέρια ένας – ένας κι’ όλοι μαζί για να κόβουμε φάτσες. Αν δεν μπορούν να γίνουν χρήσιμοι, τουλάχιστον να μην γίνονται γελοίοι!

Η ΣΗΜΑΣΙΑ…
Δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές μεθαύριο. Αυτές τις τελευταίες τις έχουν βάλει στη μπάντα κι ανάθεμα αν ξέρει κανείς τη σημασία που έχουν για την Ευρώπη στην οποία κι εμείς ανήκουμε. Ασχοληθήκαμε με του Κυριάκου τα 7ήμερα και του Τσίπρα τα κότερα και τους μεγαλόσταυρους. Με το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη ούτε που ασχολήθηκε κανείς.

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ…
Ήταν και το φιάσκο της 13ης σύνταξης Μαγιάτικα που δεν είναι τίποτα άλλο από την εξαγορά της ψήφου των λεηλατημένων ελλήνων. Αυτό το πράμα ονομάστηκε 13η σύνταξη και το διαλαλεί ως πραμάτεια ο πρωθυπουργός στα ξενοδοχεία και τις πλατείες της χώρας όπου γκιζεράει.

ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΠΟΤΑ!
Πουθενά λέξη για την Ευρώπη και την Ελλάδα του μέλλοντος. Επικαλείται το παρελθόν ο Αλέξης για να δημιουργήσει το μέλλον. Στην αρχή θυμήθηκε τον Καποδίστρια, τον Κολοκοτρώνη, τον Μεταξά και περνώντας από την Λαμία έκανε μία στάση στον Άρη Βελουχιώτη. Λίγο πριν ξάπλωσε στο παλιοκότερο της Παναγοπούλου για να ξεκουραστεί και να τον τώρα να ετοιμάζεται την Κυριακή το βράδυ να σκέφτεται διαολιές για να διακαιολογήσει τ’ αποτελέσματα. Θα είναι νίκη, θα είναι δημοσκόπηση; Πάντως, για ήττα δεν πρόκειται να κάνει λόγο. Το ζήσαμε στις 5 Ιουλίου 2015 με το δημοψήφισμα. Τότε που το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ κι’ έκτοτε πλαντάζει στο κλάμα η Περιστέρα του!

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ…
Κακλαμάνης σε ρόλο Τσοπάνου, είναι να γελά και να κλαίει κανείς. Ποιός; Ο Κακλαμάνης που έκανε το αντάρτικο επάγγελμα και ως… μετανοιωμένη μπούτσικα ξανα μπήκε στο μαντρί παριστάνοντας το μαντρόσκυλο! Γίνονται αυτά τα πράγματα την σήμερον ημέρα;

ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗ!
Η Κυριακή 26 Μαΐου δεν είναι οποιαδήποτε μέρα, αλλά η μέρα του πολίτη. Ας την σεβαστούν κι’ εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα ασχημόνησαν για να στηριχθούν οι εστεμμένοι και οι εστεμμένες, μόνο που δεν έχουμε παλάτια! Κάτι ψευτομέγαρα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Επομένως και ο Γιαννιώτης έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής χωρίς υπογραφή γραμματίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΟΣ…
Όποιος λεύτερα ψηφίζει, το βέβαιο είναι πως ψηφίζει σωστά. Οι δοκιμασμένοι και οι πετυχημένοι πρέπει να προτιμηθούν. Σ’ αυτούς τον πρώτο λόγο δικαιωματικά έχει ο Νίκος Γκόντας. Όλοι οι άλλοι έπονται και ο καθείς θα πρέπει να κριθεί για το έργο του και την προσφορά του. Τα οικόσημα δεν είναι ούτε για το σήμερα, ούτε για τον τόπο μας!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.