ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΕΛΟΣ!
Πάνε κι αυτές οι γιορτές και τώρα τα κεφάλια μέσα! Όσοι έχουν δουλειές στις δουλειές τους για τον επιούσιον, όσοι δεν έχουν θα συνεχίσουν να ψάχνουν έχοντας στο νου μη τυχόν περάσει η ανάπτυξη και δεν τους θυμηθεί και για τους συνταξιούχους καλή ψυχή να παραδώσουν, διότι δεν έχουν και πολλά περιθώρια επιβίωσης!

ΟΙ ΕΥΧΕΣ...
Τα περί αισίου και ευτυχισμένου 2019 που ακούστηκαν αυτές τις μέρες είναι μία ευχή που κρατάει χιλιάδες χρόνια ρίχνοντας μάλιστα στον Καιάδα την προηγούμενη χρονιά. Όμως το «κάθε πέρισυ και καλύτερα» ισχύει στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια κι εμείς μένουμε με την προσδοκία του «κάθε φέτος και καλύτερα». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ένα πράγμα...

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ...
Μέσα σ’ όλο αυτό το πυκνό σκοτάδι για το τι μέλλει γενέσθαι, νάτος ένας χιονιάς που τα έκανε όλα άσπρα και έφταναν λίγες ώρες χιονιού για να δείξει πόσο... μεσάνυχτα έχουν μέρα μεσημέρι οι κρατούντες τις τύχες των πολιτών στα χέρια τους. Δύο ώρες έφταναν για ν’ αποδείξουν ότι ούτε αυτή την καθημερινότητα δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν και θέλουν να ονειρεύονται τα μεγάλα έργα που... θα γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα!

ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ...
Κάνει κανείς επισημάνσεις για την ανικανότητα και παίρνει την απάντηση ότι «όσο εσείς μας πολεμάτε, τόσο εμείς θα γιγαντωνόμαστε»! Μιλάμε για την απόλυτη ύβρη προς τους πολίτες, τους οποίους κατατάσσουν στο ευτελές πόπολο που είχε την ατυχή έμπνευση πρις από εννιά χρόνια να τους βάλει στο σβέρκο του.

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ!
Την πατήσαμε! Περιμέναμε τον χιονιά μία μέρα νωρίτερα, γι’ αυτό δεν είχαμε ούτε μηχανήματα, ούτε αλατιέρες, ούτε προσωπικό να αποκαταστήσουμε την τάξη, φαίνεται να είπε αξιωματούχος του Δήμου Ιωαννιτών! Τι λες, ρε μεγάλε; Σου έκανε τέτοια κασκαρίκα ο χιονιάς και σ’ έβαλε στον ύπνο και δεν ήλθε στο ραντεβού που είχατε καθορίσει; Τόσο μπαγάσας τελικά ο χιονιάς που άργησε μια μέρα να έλθει και εσύ κοιμόσουν τον ύπνο του δικαίου αφήνοντας μια ολόκληρη πόλη στο έλεος του μπαγάσα που δεν τήρησε την συμφωνία να είναι πιστός στο ραντεβού;

ΤΟ ΑΛΑΤΙ...
Πάρτε αλάτι να ρίξετε στους δρόμους και τις αυλές σας, αν θέλετε να μην έχετε προβλήματα, έλεγαν και ξανάλεγαν από τους Δήμους. Καθόλου και σε κανένα δεν πήγε στο μυαλό ότι για να πλησιάσει κανείς στους χώρους προμήθειας αλατιού προϋπόθεση ήταν να έχει προηγηθεί ένα εκχονιστικό με μια αλατιέρα, πράγματα ανύπαρκτα όλες τις ώρες της χιονόπτωσης. Μπλοκαρίστηκαν όλοι οι δρόμοι κι όλοι οι μπλοκαρισμένοι έβριζαν εαυτούς και αλλήλους και την κακιά τους τύχη που όλα ήταν στραβά κι ανάποδα!

Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ...
Το πρώτο μέλημα, έλεγαν και ξανάλεγαν, ήταν να κρατηθούν οι δρόμοι ανοικτοί προς τα Νοσοκομελια! Ε, αυτά ήταν που επί ώρες κρατήθηκαν κλειστά και μπλοκαρισμένα. ιδιαίτερα στο «Χατζηκώστα» επικρατούσε το απόλυτο χάος. Όταν βρέθηκε εκχιονιστικό μηχάνημα ήταν αδύνατο να πλησιάσει, διότι οι εποχούμενοι οδηγοί είχαν αποκλείσει τους δρόμους, καθότι αλυσίδες γιοκ!

ΣΤΡΑΒΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ!
Όλα στραβά κι ανάποδα και η τύχη μας ακόμη χειρότερη. Λες και όλοι μας είχαμε εξασφαλίσει την άνετη κυκλοφορία και ούτε που μας πήγαινε στο νου ότι θα πλάκωνε και σε μας ο χιονιάς με το γυναικείο όνομα Σοφία, η οποία έφτανε για να φέρει το απόλυτο χάος. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών κι εμείς οι οδηγάτζες που είτε έχουμε αλυσίδες είτε όχι το χαβά μας. Σιγά μη τύχει σε μας η στραβή, λέμε και κάναμε σλάλομ στους δρόμους της πόλης λέγοντας ότι θα μεριμνήσει ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Πολιτεία για την δική μας ασφάλεια.

Η ΜΟΜΦΗ...
Δεν μέμφεται κανείς τις αρχές που δεν έχουν ένα εκχιονιστικό για τον κάθε πολίτη, σε στιγμές κρίσης. Τις μέμφεται διότι ακόμη και στα πιο απλά πνίγεται σε μια κουταλιά νερού ή σε πέντε νυφάδες χιονιού. Μια αρχή πρέπει να κρίνεται από το πόσο προνοητική είναι και πόσο προετοιμάζει τον «πόλεμο» όταν βρίσκεται σε καιρούς ειρήνης!

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...
Δεν μπορεί να λέει η Δημοτική Αρχή «ελάτε να πάρετε αλάτι» όταν όλοι οι δρόμοι είναι φρακαρισμένοι. Ούτε να λένε «μας τελείωσε το αλάτι και να δούμε πώς θα πάμε στο Μεσολόγγι να φέρουμε;». Δεν μπορούν να βγαίνουν στα κανάλια και να επιρρίπτουν ευθύνες στους πολίτες που δεν προνόησαν να λάβουν μέτρα όταν οι ίδιοι δεν έκαναν το αυτονόητο!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...
Πράγματι, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευθύνη καθαρισμού των αυλών τους και των πεζοδρομίων τους. Όμως στους δρόμους την ευθύνη την έχει η κάθε Δημοτική Αρχή, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται σε Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες ευχές, οι οποίες τελικά δεν φάνηκε να πιάνουν στην περίπτωση του χιονιά στην Ήπειρο και στη χώρα ολόκληρη.

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ...
Απόλυτος τραγέλαφος ο χιονιάς των προηγούμενων ημερών. Δεν ήταν τόσο η χιονόπτωση αλλά χειρότερος ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να την αντιμετωπίσουν και να δικαιολογηθούν οι παντός είδους υπεύθυνοι. Οι οδηγίες «βάλτε αλυσίδες,πάρτε αλάτι, μη κυκλοφορείτε» ήλθαν κατόπιν εορτής και απλά έδειξαν για μια ακόμη φορά τις παιδικές χαρές που παριστάνουν τα υπεύθυνα όργανα που σε καιρούς ξαστεριάς αλλάζουν τον κόσμο ολόκληρο με παχειά λόγια!

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ...
Παιδιά φυλαχτείτε. Ο Καμμένος απειλεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση σπάζοντας την συγκατοίκηση με το ταίρι του τον Αλέξη. Για μια ακόμη φορά θα κάνει κάτι τέτοιο ο γνωστός Πάνος που εκ περιτροπής παραιτείται τις μισές μέρες της εβδομάδας και τις άλλες μισές ντύνεται στρατάρχης και πολεμάει πότε τους Σκοπιανούς και πότε την Τουρκιά!
ΚΑΤΑΚΑΡΔΑ!..
Την πήρε κατάκαρδα ο Πάνος την μυστική συνάντηση του γιατρού με το λειρί στο κεφάλι Παπαχριστόπουλου με τον Πρωθυπουργό. Είναι ο χώρος που δεν έχει πιάσει στασίδι ο εν λόγω γιατρός οπότε ζαχαρώνεται μπας και ξαναγίνει βουλευτής, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΑΝΕΛ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ ο σκληρός αυτός πολιτικός που έχει κάνει επάγγελμα τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό!

Η ΔΙΑΤΑΓΗ...
Όποιος κτηνοτρόφος θα ξεκληρίζει το κοπάδι του θα επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτά λέει πρόσφατη ντιρεκτίβα η οποία πάει να φέρει τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στη χώρα μας και στην Ήπειρο ειδικότερα. Άμα ένα κτηνοτρόφος πάρει ζεστό χρήμα για κάτι τέτοιο θα τραβιέται στα βουνά και στα ρουμάνια χειμώνες - καλοκαίρια για να πουλάει το γάλα μπιρ - παρά; Θα μπει στον πειρασμό και θα κλείσει στάνες και μαντριά και θα ραχατιάζει κι εκείνος στα καφενεία «απολαμβάνοντας» τον κόπο της επιδότησης!

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ!
Και η Ελληνική Πολιτεία; Τι θα κάνει; Τι μέτρα προληπτικά έχει λάβει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σιγά την Πολιτεία. Θα παραδοθεί αμαχητί και σε μια ακόμη διαταγή των Ευρωπαίων οι οποίοι θα φροντίσουν να μας στέλνουν γάλα για να το φτιάχνουμε φέτα όπως κάνουν και σήμερα πολλές γαλακτοβιομηχανίες πλην Ηπείρου και κανείς δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας των ντόπιων κτηνοτρόφων!

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ «Π.Λ.»...
Πλούσια και η φετινή εκδήλωση, η πρωτοχρονιάτικη του «Π.Λ.» που γίνεται ανήμερα των Φώτων. Παρά το τσουχτερό κρύο και παρά τα προβλήματα του χιονιά που δεν επέτρεπε μετακινήσεις, εν τούτοις τα γραφεία της εφημερίδας πλημμύρισαν από κόσμο και από παιδικές φωνές που έψαλλαν τα κάλαντα στα αδέλφια Κουτσολιόντου Εύη και Γιάννη, που έχουν παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα εκδότη Βασίλη Κουτσολιόντο.

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ...
Εκδότες, δημοσιογράφοι, συνεργάτες, πολιτικοί, υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολλοί φίλοι της εφημερίδας έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και ο καθένας είχε να πει μια καλή κουβέντα για την εφημερίδα που επί πολλές δεκαετίες μάχεται για την σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των Ηπειρωτών απανταχού και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Π.Λ.» κατατάσσεται στις τέσσερις μεγαλύτερες εφημερίδες της περιφέρειας, όλης της χώρας. Η εφημερίδα που έκανε πράξη τον πλουραλισμό που φτάνει σε σημείο να έρχεται σε αντίθεση η πρώτη σελίδα με τις άλλες και ενίοτε με την «κινητή» στήλη ΤΟΛΜΗΡΑ που πολλές φορές κάνει... του κεφαλιού της και βάζει σε περιπέτειες την ίδια την εφημερίδα και την ιδιοκτησία της. Όλα καλά κι εφέτος με την ελπίδα ότι θα έλθουν τα καλύτερα το 2019. Και του χρόνου παιδιά!

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...
Τα πρώτα ονόματα που θα κοσμούν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ανακοινώσει ο Κυριάκος αύριο το απόγευμα. Καμιά εκατοστή ονόματα για όλη τη χώρα θα πάρουν τις ευλογίες της Πειραιώς δια χειλέων Κυριάκου σε εκδήλωση που θα γίνει στο «Μείζονος Ελληνισμού» και μεταξύ των 100 φαίνεται να υπάρχουν ονόματα από το περιβόητο μητρώο μελών. Αυτή η 100άδα θα είναι η πρώτη φουρνιά κυρίως νέων προσώπων, κάτι που δίνει το στίγμα του πώς σκέφτεται να κινηθεί ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εν όψει εκλογικής αναμέτρησης.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ...
Με αυτή την κίνηση ο Κυριάκος θέλει να σηματοδοτήσει άνοιγμα προς την νεολαία στην οποία φαίνεται να έχει μια αδυναμία η Ν.Δ. Όχι πως θα αφανίσει τα παλιότερα πρόσωπα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αναθέτει σε νέες γενιές την ευθύνη της επιλογής και της εκπροσώπησης στο εθνικό κοινοβούλιο. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στη χώρα μας να γίνεται μεγάλη φασαρία για την ανανέωση προσώπων, αλλά την στιγμή της κάλπης προτεραιότητα έχουν και πάλι οι παλιοί. Όποιος έχει μάτια βλέπει!

ΤΟ «ΑΠΟΡΡΗΤΟ»...
Η στήλη έχει ονόματα που κλήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση στο «Μείζονος Ελληνισμού» αλλά σεβόμενη το «απόρρητο» αλλά και την αγωνία των υποψηφίων για υποψηφιότητα δεν κάνει ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ενός ή δύο ονομάτων δεν σημαίνει ότι θα κλείσει εκεί το ψηφοδέλτιο στο Νομό. Θα υπολείπονται άλλα πέντε - έξι ονόματα με σταθερή τη θέση του Κώστα Τασούλα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι ο αχώριστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας για πρώτη φορά εφέτος δεν παρέστη στην καθιερωμένη εκδήλωση της εφημερίδας μας την περσμένη Κυριακή, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του κόμματος στην Αθήνα!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.