ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΤΗΒΕΝΝΟΣ...
Τούρμπο τον έκανε τον Ν. Βούτση ο Κυριάκος κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Εκεί για μια ακόμη φορά είχε φορέσει την κομματική Συριζαϊκή τήβεννο ο κ. Βούτσης και νόμιζε ότι ήταν σε σχολική τάξη και προσπαθούσε να επαναφέρει στην τάξη τους ατάκτους. Ορθώς ο Κυριάκος του μπήκε!

ΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΒΟΥΤΣΗ!
Το... αμάρτημα του Κυριάκου ήταν που έκανε παρατήρηση στην φωνασκούσα Αυλωνίτου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πήρε σαν αφορμή ο Βούτσης κι άρχισε να ουρλιάζει παριστάνοντας τον σπουδαίο. Την ίδια ευαισθησία δεν έδειξε στην περίπτωση του Πρωθυπουργού, που τα έριξε στην βουλευτή Ν.Δ. Κ. Μάρκου, η οποία διαμαρτυρήθηκε για προσωπική προσβολή. Μέσα σε λίγα λεπτά ο Ν. Βούτσης αναίρεσε τον εαυτό του και από Πρόεδρος της Βουλής μετατράπηκε σε παιδονόμο παλιάς κοπής και εποχής.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ!
Το παραπάνω στιγμιότυπο ήταν απ’ αυτά που είχαν περισσότερο ενδιαφέρον στην Βουλή, κατά την συζήτηση του τελευταίου προϋπολογισμού αυτής της Βουλής μ’ αυτή τη σύνθεση. Ένας Πρωθυπουργός που τελούσε εν συγχύσει, θεωρώντας ότι ήταν κυβερνήτης της Ελβετίας ή των ΗΠΑ. Όλα βαίνουν καλώς είπε και ότι από 21 Αυγούστου 2018 όλα άλλαξαν! Οι Έλληνες... τρώνε με χρυσά κουτάλια και τα μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν και στις κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΘΑΨΙΜΟ...
Το άλλο κλου της βραδιάς, εκτός εκείνου του Βούτση με τον Κυριάκο, ήταν το θάψιμο που έκανε ο Τσίπρας στον σύντροφό του Πάνο Καμμένο. Χρέωσε στη Ν.Δ. αποκαλύψεις για αρχηγό της 17Ν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κακόμοιρος ο Αλέξης κάτι είχε ακούσει, αλλά ούτε που του πήγαινε στο νου ότι τέτοιο βιβλίο είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος κάπου το 1992, δοκιμάζοντας τη συγγραφική του δεινότητα! «Τρομοκρατία, Θεωρία και Πράξη» ο τίτλος του βιβλίου!

Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ...
Το έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, το είχε γράψει ο μέντορας του συντρόφου - μπούλη Πάνου, ο Γιώργος Γεωργαλάς, υπεύθυνος επικοινωνίας των Γ. Παπαδόπουλου - Παττακού και εν γένει της «εθνοσωτηρίου»! Ο ίδιος ο Γεωργαλάς απαιτούσε τα δεδουλευμένα του γι’ αυτό το αποκαλυπτικό πόνημα, το οποίο είχε υπογράψει, υιοθετήσει, εκδόσει ο Πάνος Καμμένος.

Η ΜΗΤΡΑ...
Κατά τον συγγραφέα Πάνο, ως μήτρα της τρομοκρατίας φέρεται η «Νέα Ελλαδική Αριστερά» (σελ. 336-377), την οποία αποτελούσαν διάφορες ομάδες, μία εξ’ αυτών το «Κίνημα 20ης Οκτώβρη», την οποία χρεώνει σε πρόσωπα τα οποία σήμερα βρίσκονται στα υπουργικά ή βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτά δεν τα έμαθε, δεν τα διάβασε ο Αλέξης για να μην εκτίθεται δημοσίως. Ήταν τότε, το 1992, όπου η λέξη σύντροφος είχε συνομωτικό χαρακτηρισμό, για να τον χρησιμοποιήσει ο ίδιος το 2016 στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. «Συντρόφισσες και Σύντροφοι» είχε αποκαλέσει τότε τους Συριζαίους!

ΑΣΥΜΦΟΡΗ!..
Ήταν αναμενόμενη η άρνηση του Υπουργείου να κάνει δεκτό το αίτημα τοπικών φορέων και παραγόντων για δημιουργία κόμβου στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Δρίσκου. Είναι ασύμφορη η κατασκευή ενός τέτοιου κόμβου, είπε ο Πρόεδρος της Εγνατίας και έκλεισε το συγκεκριμένο ζήτημα, με τους παράγοντες να μην έχουν τρόπο αντίδρασης!

ΠΩΛΕΙΤΑΙ!
Η Εγνατία Οδός είναι προς πώληση και το μόνο που ενδιαφέρει το κράτος είναι το πώς θα την φορτώσει με αύξηση του κόστους των διοδίων για να βρεθούν πιο εύκολα οι επίδοξοι γαμπροί. Σιγά μη ξοδέψουν τώρα για ένα έργο που έτσι κι αλλιώς στους τότε σχεδιάζοντες τον δρόμο μάλλον δεν είχε πάει στο νου ένας κόμβος στο Δρίσκο.

ΚΟΥΦΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΙ!
Το ξαναγράφω για πολλοστή φορά και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν πως δεν ακούνε ή δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν ν’ ακούσουν και να καταλάβουν. Στα παγκόσμια χρονικά δεν πιστεύω να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στα Ιωάννινα, όπου ένας διεθνής δρόμος διασχίζει τη μεγαλύτερη πόλη της Β.Δ. Ελλάδας, μετά τη Θεσσαλονίκη και να μην συνδέεται η πόλη αυτή με κόμβο. Οι σημερινοί «πενθούντες» για τον κόμβο Δρίσκου ήταν απόντες, όταν έμενε η πόλη των Ιωαννίνων χωρίς προσέγγιση στην Εγνατία.

Ο ΑΧΤΑΡΜΑΣ...
Ένας αχταρμάς είναι αυτό το πράγμα που συνδέει σήμερα τα Ιωάννινα με την Εγνατία. «Κόμβος» σταυρόλεξο για όσους προσπαθούν να προσεγγίσουν την Εγνατία Οδό από την πόλη μας, ενώ πιο τυχεροί είναι οι προερχόμενοι από Άρτα - Πρέβεζα μέσω της Ιονίας Οδού, μέσω κανονικού κόμβου στο ύψος της Αμπελιάς. Αυτός ο αχταρμάς συνδέει το παρελθόν και το μέλλον της πόλης μας, ζήτημα με το οποίο κανείς δεν ασχολείται. Όλο το παράπονο κι ο μεγάλος πόνος πάει για τον κόμβο Δρίσκου, ο οποίος παραπέμπεται στις... καλένδες!

ΟΙ ΑΣΥΓΚΙΝΗΤΟΙ...
Δεν είναι κανείς αντίθετος με κόμβο στο Δρίσκο, στο Ζαγόρι, στο Μέτσοβο και όπου αλλού αυτό απαιτείται. Από το σημείο αυτό μέχρι το να μη συγκινείται κανείς για τον κόμβο της πόλης μας, μάλλον κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους οι όψιμοι επαναστάτες.

ΟΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ!..
Από τον καιρό που σχεδιάστηκε η Εγνατία πέρασαν δύο - τρεις κυβερνήσεις, στις οποίες υπήρξαν και αρμόδιοι επί του θέματος υπουργοί, νομάρχες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι. Εν τούτοις, κανείς δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για το Δρίσκο και κυρίως για την πόλη των Ιωαννίνων. Η τωρινή απαίτηση που τελικά δεν ικανοποιείται, φυσικό είναι να φέρει πικρία και απογοήτευση, αλλά σε ποιον να το πει κανείς όταν την Εγνατία Οδό την έχουν για ξεπούλημα και είναι θέμα χρόνου...

ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!..
Δεν είδα όμως να υπάρξει «επανάσταση» για τον διπλασιαμό σχεδόν των διοδίων, αρχής γενομένης από την Τύρια όπου από 2,10 ευρώ πάει στα 3,40 ευρώ από πρώτης Γενάρη του 2019. Κάτι ανάλογο θα γίνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη κι αυτό για να’χει προίκα ο νέος ιδιοκτήτης. Αυτό δεν το είδε κανείς, πλην ορισμένων εκπαιδευτικών από το Νομό Θεσπρωτίας που την ανάγκη φιλότιμο εποίησαν και παρουσιάστηκαν για μία ώρα ένα απόγευμα στο συγκεκριμένο σημείο.
ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ...
Πού είναι εκείνες οι εποχές που τα διόδια έπρεπε να καταργηθούν, διότι η Εγνατία Οδός ήταν περιουσιακό στοιχείο του κράτους και ως τέτοιο δεν θα έπρεπε να εισπράττει από το λαό; Ήταν τότε που οι αγανακτισμένοι πολίτες του Τσίπρα με τον ίδιο μπροστάρη και τον λεβένταγα Βαξεβάνη, έσπαγαν τις μπάρες των διοδίων και έβαζαν φωτιές!

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕ!
Οι τότε επαναστάτες έγιναν κρατικοί λειτουργοί και είναι οι ίδιοι που βάζουν δυσβάσταχτα διόδια, που πρέπει το πόπολο να σκάει και να τα... σκάει! Πώς θα πληρώνονται οι μετακλητοί και οι χρυσοπληρωμένοι Πετσίτηδες αν δεν καταβάλλει τον οβολό ο εξαθλιωμένος Έλληνας που κατά τον Αλέξη Τσίπρα περνάει καλά, αλλά απλά δεν το ξέρει;

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ...
Είναι δύσκολο και ακριβό ένα τέτοιο έργο σαν αυτό του κόμβου του Δρίσκου, λέει ο πρόεδρος της «Εγνατίας Οδού» και αραδιάζει ένα σωρό εμπόδια. Κάτι για μηκοτομές, κάτι για ανώμαλα εδάφη που θέλουν στήριξη, κάτι για ύψη 10 μέτρων ξεφούρνισε και κάπως έτσι έκλεισε το ζήτημα...

ΣΕΙΡΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ!
Μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σειρά πήρε ο Λευτέρης Αυγενάκης να συστήσει στους Νεοδημοκράτες υποψηφίους δημάρχους όλης της χώρας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην προεκλογική περίοδο, διότι υπάρχει και β’ γύρος. Αφού τα έκανε μπάχαλο κι αφού έβαλε τους προέδρους ΝΟΔΕ να δίνουν χρίσματα, τώρα έρχεται να μαζέψει το... χυμένο γάλα για το οποίο ο ίδιος έχει ευθύνη. Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι ΑυγενοΚακλαμάνηδες από πολύ νωρίς, έρχονται τώρα εκ των υστέρων να δώσουν οδηγίες προς ναυτιλομένους. Σ’ αυτό το τρυπάκι των «ευλογιών» έβαλαν και την τοπική ΝΟΔΕ, η οποία ύστερα από τα νέα δεδομένα είναι υποχρεωμένη να τα μαζέψει για να μην είναι εκτεθειμένη παντιοτρόπως. Ήδη πολλά μέλη της ΝΟΔΕ νοιώθουν απελευθερωμένα για να πράξουν το σωστό κι όχι την διαταγή άνωθεν! Όποιος δεν θέλει, δεν το αντιλαμβάνεται!

ΕΥΧΕΣ...
Τελευταία «ΤΟΛΜΗΡΑ» τα σημερινά γι’ αυτή τη χρονιά. Θα τα πούμε από τη νέα χρονιά. Και τη νέα χρονιά θα έχουμε πολύ... μαλλί για γνέσιμο, καθ’ ότι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις συγχρόνως. Αυτοδιοικητικές - Ευρωεκλογές και ίσως Εθνικές. Ωστόσο, θερμές ευχές για καλά Χριστούγεννα και καλή νέα χρονιά. Για το 2019 να ευχηθούμε σε όλους να έλθουν τα καλύτερα. Προπάντων, υγεία και καλή καρδιά! Χρόνια πολλά!

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...
Ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αρχίζει να διαμορφώνεται ένα σκηνικό σε επίπεδο και Περιφέρειας Ηπείρου. Εκείνο που με μία πρώτη ματιά διακρίνει κανείς είναι ότι ξεχωρίζει το δίδυμο που θα πάει στον Β’ γύρο και πρόκειται για τον Αλέκο Καχριμάνη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Σπ. Ριζόπουλο. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι το Μάιο, αλλά μια πρώτη εικόνα υπάρχει. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις οι υπόλοιποι συνδυασμοί Ζάψας - Δημητρίου υπολείπονται κατά πολύ, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!

ΕΝΔΕΙΞΗ...
Δεν μπορεί να υιοθετήσει κανείς τα αποτελέσματα αυτών των πρώτων δημοσκοπήσεων, δεν μπορεί όμως και να τις αγνοήσει. Υπάρχει μία ένδειξη για το πού οδηγούνται τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την κυριάρχία του Αλέκου Καχριμάνη, ούτε όμως μπορεί ν’ αγνοήσει την παρουσία του Σπ. Ριζόπουλου, ο οποίος ξεπερνά άλλες υιοθετημένες πολιτικές κομματικές δυνάμεις, όπως είναι αυτές του ΚΙΝΑΛ με τον Δ. Δημητρίου και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Ζάψα. Για να έχουμε ασφαλείς προβλέψεις θα περάσει αρκετός καιρός, όταν θ’ ανοίξουν τα χαρτιά τους οι ενδιαφερόμενοι. Τώρα αναγνωριστικό χαρακτήρα έχουν οι έρευνες που γίνονται και που διενεργούνται διαδικτυακά.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.