ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ...
Σκηνές βγαλμένες μέσα από αρχαία τραγωδία ξετυλίχτηκαν την Κυριακή εκεί στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Η τραγική μάνα του Κώστα Κατσίφα σπάραξε από τον καημό της για τον χαμό του παλικαριού της. Χτυπούσε το στήθος της και τραβούσε τα μαλλιά της από τη συμφορά που τη βρήκε την ίδια και την οικογένειά της και καταριώνταν τους βάρβαρους που δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν ότι υπάρχουν πατριώτες που αγαπούν την πατρίδα τους και σέβονται και τα ιερά και όσια της φυλής τους.

ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΠΕΤΡΑ!
«Μου έφαγαν το παιδί μου οι Αλβανοί επειδή ήταν πατριώτης» έλεγε και ξανάλεγε και υπόσχονταν πως θα κάνει πέτρα την καρδιά της ν’ αντέξει αυτόν τον πόνο που για μια μάνα είναι αβάσταχτος. Δεν πρόκειται να μας λυγίσουν και αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, είπε η Ελληνίδα μάνα και κάλεσε την μάνα Ελλάδα να κάνει κι εκείνη το καθήκον της προστατεύοντας τα παιδιά της.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ...
Δέκα μέρες πέρασαν από την ημέρα της δολοφονίας του Κώστα Κατσίφα κι ακόμη η Αλβανική Κυβέρνηση το μαγειρεύει. Τι προσπαθούν να κάνουν και με ποιο σκεπτικό οι Αλβανοί παρακωλύοντας την παράδοση της σορού του αγρίως δολοφονηθέντα Βορειοηπειρώτη; Θεωρούν ότι θα κλείσουν οι πληγές με τις καθυστερήσεις; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με όλα όσα διαδραματίζονται στη χώρα τους μεγαλώνουν ακόμη πιο πολύ τις αντιδράσεις των Βορειοηπειρωτών και όχι μόνο;

Η ΚΑΘΑΡΣΗ...
Στις αρχαίες τραγωδίες πάντοτε στο τέλος επέρχεται η κάθαρση για να απαλλαγεί ο θεατής από το άγχος και τα ψυχολογικά συναισθήματα που προκαλεί η «δράση». Στην προκειμένη περίπτωση οι βάρβαροι της γειτονικής χώρας αλλοιώνουν ακόμη κι αυτά τα χαρακτηριστικά και τα νοήματα της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, διότι τα δικά τους βάρβαρα εκ καταγωγής συναισθήματα δεν τους το επιτρέπουν.

Ο ΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΣ...
Έστω κι αν σήμερα στην Αλβανία η ιστορική πραγματικότητα της αρχαίας Ελλάδας αποτυπώνεται μέσα από τα αρχαία Ελληνικά θέατρα όπως στο Βουθρωτό, στους Αγ. Σαράντα, εν τούτοις ο βαρβαρισμός τους και η καταγωγή τους δεν τους επιτρέπουν να ξεστραβωθούν και να εκπολιτιστούν. Επιμένουν Χοτζικά, τέχνη που οι Αλβανοί πολιτικοί δεν ξέχασαν διότι έχει περάσει στο DNA τους!

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ...
Όταν άνοιξαν τα σύνορα το 1990 η πρώτη χώρα και η μοναδική ήταν η δική μας στην οποία βρήκαν καταφύγιο για να επιβιώσουν. Εδώ, στη δική μας χώρα, βρήκαν αποκούμπι να διασωθούν από το καθεστώς του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που ήταν ένα στυγερό καθεστώς και ίσως η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. Εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί και κανένας δεν μπήκε στη διαδικασία να εξετάσει αν ήταν Αλβανοί ή Έλληνες. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικές ηγεσίες της Αλβανίας εξακολουθούν να συμπεριφέρονται διχαστικά και αλυτρωτικά ζητώντας και τα... ρέστα!

ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!
Ο υπογράφων δεν στιγματίζει συλλήβδην τον Αλβανικό λαό, αλλά τους ανθέλληνες πολιτικούς της γειτονικής χώρας οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το διάβολο μέσα τους δείχνοντας την αχαριστία που τους διακατέχει. Εναντίον αυτής της ηγεσίας πρώτοι πρέπει να τα βάλουν οι εν Ελλάδι Αλβανοί, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλέον να κάνουν συγκρίσεις. Ό,τι στερούνται τα Ελληνόπουλα της Αλβανίας τα καρπώνονται στο πολλαπλάσιο τα Αλβανόπουλα στην Ελλάδα, στην οποία έπαψε, και καλώς, να υφίσταται το στίγμα του Αλβανού, σε αντίθεση με την Αλβανία όπου τα Ελληνόπουλα ακόμη διδάσκονται την «Μεγάλη Αλβανία»!

ΜΑΚΑΡΙ...
Την ώρα που γράφεται η στήλη δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την τύχη της σορού του Κώστα. Μακάρι να έχει τελειώσει το δράμα και η τιμωρία του ακόμη και ως νεκρού! Μακάρι να έχει πάρει ένα τέλος η τραγωδία για τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους που επί δέκα μέρες ψάχνουν τον Κώστα τους να τον τιμήσουν με την ταφή στα χώματα της πατρίδας του.

ΑΠΟΥΣΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Επίσης, την ώρα που γράφεται η στήλη ακόμη δεν έχει πάρει θέση η Εκκλησία, ούτε η Ελληνική, ούτε η Αλβανική. Ούτε ένας λόγος παρηγορίας στη μάνα που μπορεί να της στέγνωσαν τα δάκρυα στα μάτια, δεν στέγνωσαν όμως η ψυχή της και η καρδιά της. Όσο ζει θα κλαίει, θα μοιρολογάει στο μνήμα του Κώστα της και θα καταριέται τους κακούργους που τον σταύρωσαν για την τιμή της Σημαίας και την αγάπη προς την πατρίδα του! Επίσης, κανένας ιεράρχης της Ν. Ηπείρου δεν ακούστηκε!

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ...
«Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Κατερίνα Παπακώστα καταθέτει στεφάνι». Ακούστηκε από τα μεγάφωνα σε τελετή στην Αριδαία της Μακεδονίας! Ένα παρατεταμένο ουουου ακούστηκε από το πλήθος εις ένδειξη «τιμής κι ευγνωμοσύνης» για τη συμβολή της στο ξεπούλημα της Μακεδονίας!

Η ΔΟΚΙΜΗ...
Δοκιμή έκανε η Κυβέρνηση κι έστειλε την Κατερίνα να την «βαπτίσει» στις ιδέες της αριστεράς. Είναι μια δοκιμασμένη τακτική της αριστεράς που έρχεται από πολύ παλιά και από τότε που οι σημερινοί μνημονιακοί του «ΝΑΙ σε όλα» ήταν «όχι σε όλα». Για να φτιάξει στελέχη η ΚΝΕ έριχνε στη μάχη τους νεοφώτιστους και μετά άρχιζαν τις δοκιμασίες για να τους χαλυβδώσουν. Μέχρι και ξυλοδαρμούς σκαρφίζονταν τους οποίους φόρτωναν σε ακραία στοιχεία της δεξιάς για να τους κάνουν οχτρούς! Ακριβώς αυτό έκαναν προχθές στην Αριδαία όπου η Κατερίνα άκουγε τους εξάψαλμους περί ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Πού πήγαινε ήθελα να’ ξερα!

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ...
Στην ίδια εκδήλωση την ίδια μεταχείριση είχε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουμουλίδης. Εκείνος είχε το θράσος να ζητήσει τον λόγο από το πλήθος για το γιουχάισμα, για να εισπράξει τα... δέοντα! «Παρέδωσες την Μακεδονία και βρήκες το θράσος να καταθέσεις στεφάνι», τον σιχτήρισαν κι εκείνος έψαχνε να βρει τρύπα να κρυφτεί αλλά την είχε καταλάβει πιο πριν η Κατερίνα Παπακώστα που το «φτύσε κι άλλο» το πήρε σαν ψιχάλα!

Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ...
Να δείτε που θα τους γίνει αγαπημένη συνήθεια το γιουχάισμα και θα το κυνηγάνε για να παίρνουν τα εύσημα της Κουμουνδρούρου και του Μαξίμου. Θα υπάρχουν οι πρόθυμοι που θα λανσάρουν μια νέου τύπου επικοινωνία με το λαό που θα στηρίζεται στο δημόσιο βρισίδι και τις αποδοκιμασίες.

ΟΙ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ»...
Την ίδια στιγμή σε σχολεία της χώρας έπεφταν «καμπάνες» σε αγενείς μαθητές που είχαν το θράσος να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή». Γι’ αυτά η στοχοποιημένη πατριώτισσα Κατερίνα δεν είχε να πει μία κουβέντα. Ευτυχώς που υπάρχουν τα νέα παιδιά που κρατούν τα μάτια ανοιχτά και δεν είναι διατεθιμένα να παραδώσουν τα όπλα αμαχητί...

ΟΙ ΝΕΟΙ...
Εντός του μηνός Νοεμβρίου θα ανακοινώσει τους νέους, εντελώς ολοκαίνουργιους υποψηφίους βουλευτές του κόμματος, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι εννοεί νέους, θα το δούμε όταν έλθει η ώρα. Εννοεί άραγε νέους κι αυτούς που κατά το παρελθόν δοκίμασαν και δεν είχαν τύχη ή να εννοεί μόνο εκείνους που ενεγράφησαν στο μητρώο μελών. Να εννοεί τους νέους στο κόμμα προερχόμενους από άλλα κόμματα ή να εννοεί τους νέους στην ηλικία; Ότι και να εννοεί, ο τόπος μας έχει απ’ όλα τα είδη δόξα τω Θεώ! Ωστόσο, κρατείστε τέσσερα ονόματα νέων σε ηλικία και εκ μεταγραφής: Δαρδαμάνης, Γεωργόπουλος, Κεφάλα, Σιαράβας. Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις καλύψτες τις εσείς, όλα εγώ θα τα κάνω;

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...
«Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά και ευχαριστώ το Θεό που φεύγω υγιής». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια που έγραψε ο αποστρατευθείς με τον βαθμό υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. Ηλίας Ντόντης που τα τελευταία χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας. Σπάνια διαβάζει κανείς τέτοιο κείμενο από ένστολο κι αυτό δείχνει πως ο κ. Ντόντης κάνει τη διαφορά τώρα, στο κλείσιμο της καριέρας του!

Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ...
Κάποια στιγμή έρχεται για όλους το τέλος της σταδιοδρομίας και σημασία έχει πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί την κατάσταση. Ο κ. Ντόντης απέδειξε ότι και ήθος και αξιοπρέπεια διαθέτει. Δεν ήταν πολύ γνωστός φίλος της στήλης παρά μόνο από την δράση του στην ΕΛ.ΑΣ. Εδώ επιβεβαιώνεται η ρήση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»!

ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ...
Την ίδια «τύχη» με τον κ. Ντόντη είχε ο Αστυνομικός Δ/ντής Ιωαννίνων κ. Βασιλάκος, ο οποίος όλα τα χρόνια σ’ αυτή τη θέση δούλεψε αθόρυβα χωρίς ν’ απασχολήσει και πολύ τα φώτα της δημοσιότητας. Στις έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. από το «δίδυμο» Όλγα - Κατερίνα και ο κ. Βασιλάκος εκρίθη ως τερματίσας τον ένστολο βίο ευδοκίμως. Αυτό το ευδοκίμως το κολάνε πάντοτε, μάλλον για να χρυσώσουν το χάπι. Καλός πολίτης κι ο στρατηγός πλέον Γ. Βασιλάκος.

ΣΚΟΥΜΑΣ Ο ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ!
Πάμε τώρα στην περίπτωση του Γενικού Επιθεωρητή Ηπείρου Κώστα Σκούμα του οποίου δεν τερμάτισαν τον ένστολο βίο στις έκτακτες κρίσεις κι αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι. Η στήλη μας την προηγούμενη Παρασκευή τον «έφτασε» στη θέση του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. για να τηρηθεί η παράδοση που θέλει Ηπειρώτη ή υπηρετήσα στην Ήπειρο και στη θέση του Επιθεωρητή. Κρατείστε όμως αυτή την πρόβλεψη για τις κανονικές κρίσεις που θα γίνουν τον Γενάρη ή Φλεβάρη του 2019!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.