ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ...
Η Μέρκελ είχε απώλειες, ο Σούλτς έχασε, ο Ολυμπιακός έχασε, ο ΠΑΣ Γιάννινα επίσης και πώς να κοιμηθούμε! Κέρδισαν η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και οι ακροδεξιοί στη Γερμανία. Γαμώτο! Δεν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που του έχουν γίνει αγαπημένες συνήθειες οι ήττες!
ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ!
Η Μέρκελ έχασε, ζήτω η Άγκελα! Εκείνη θα είναι πάλι καγκελάριος, για τον Σόιμπλε παίζεται. Αυτός θα πληρώσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Αλοίμονό μας! Σόιμπλε θα λέμε και θα κλαίμε, όπως είπε και η Ντόρα λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών στην Γερμανία.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ...
Αν έτσι θα είναι τα πράγματα, δηλαδή αν φτάσουμε σε σημείο να νοσταλγούμε τον Σόιμπλε, τότε να την κλειδώσουμε την ρημάδα τη χώρα και να ρίξουμε τα κλειδιά στον Σαρωνικό για να μη τα ξαναδούμε ποτέ έτσι όπως κατάντησε κι αυτός.
ΤΑ ΣΥΧΑΡΙΚΙΑ...
Πρώτος και καλύτερος που συνεχάρη την Άγκελα Μέρκελ ποιος ήταν λέτε; Πού σας πάει το μυαλό; Ακριβώς αυτός! Αυτός, ο δικός μας Αλέξης έστειλε τα συχαρίκια στην άλλοτε «go home madame Merkel»! Ναι, όπως σας το λέω. Το «βάστα Μέρκελ» είναι παρόμοιο με το «βάστα Ρόμελ» για όσους ξέρουν από ιστορία...
ΑΝΟΔΟΣ...
Άνοδος της ακροδεξιάς στην Γερμανία με τριπλασιασμό της δύναμής της και φυσικά είσοδο στη Βουλή! Έχει να γίνει του... Αδόλφου η καγκελαρία! Στο 25% ανήλθε η δύναμη των ακροδεξιών στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία απ’ όπου κατάγεται και η Άγκελα!
Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ...
Φταίει, λένε οι αναλυτές, η ξενοφοβία για την άνοδο της ακροδεξιάς και το ένα εκατομμύριο μεταναστών που προστέθηκαν στα 82 εκατομμύρια Γερμανών! Σιγά τις φοβίες. Περισσότερους έχει η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων και δεν το κάνει και βούκινο!
ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ...
Ενώ αυτά συνέβησαν στην Γερμανία, στην Ελλάδα γίνονται τα άλαλα, τα μάλαλα! Συζητούσαν στη Βουλή την άρση ασυλίας του Πανούλη που τι έκανε το παιδί, απλά είχε στήσει ένα μουαμπέτι μ’ έναν ισοβίτη τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκείνες τις ώρες έπλεκαν την φανέλα του φαντάρου και ως υπουργός στρατιωτικών έκανε ψιλοκουβέντα με το φιλαράκι, όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 13 φορές με το χρυσό παιδί που έχει γίνει «καγκελάριος».
ΠΛΕΞΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ!
Εκεί λοιπόν και πάνω στα πλεξίματα άρχισαν και τα μπλεξίματα και στη Βουλή συζητούσαν τα ξεμπλεξίματα με τον Πάνο να βγαίνει... Αρσακειάδα, επειδή τέτοιου είδους συζητήσεις υπουργών με ισοβίτες είναι μια καθημερινή υπόθεση που καταντάει και ρουτίνα σε τελική ανάλυση.
Η ΕΥΧΗ...
Ένα πετραχήλι φόρεσε ο αδελφός Αλέξης (κατά το αδελφός Στέλιος, κλπ.) και αφού ευλόγησε το τέκνο Παναγιώτη, του διάβασε μια ευχή και όλες οι αμαρτίες διεγράφησαν. Για να ευχαριστήσει τον «παπά» του, την άλλη μέρα, που ήταν η σειρά ευλογίας του Πάνου, δέχτηκε την αλλαγή φύλου με μια υπογραφή κατά το μ’ ένα νόμο, ένα άρθρο διέγραψαν τα μνημόνια!
ΕΦΑΓΕ... ΠΟΡΤΑ!
Τα καλά νέα έρχονται από το Άγιον Όρος όπου οι εκεί γεροντάδες δεν δέχτηκαν τον Πρωθυπουργό ως προσκυνητή! Μια και του λουρί της μάνας είπαν και του έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα! Σου λένε οι γέροντες, την προηγούμενη φορά που τον άφησαν να περάσει τα σύνορα έγινε το θαύμα και νάτον τώρα να κυβερνά την Ελλάδα!
Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ...
Ένας σοβαρός λόγος αποκλεισμού του Αλέξη από το Άγιο Όρος οφείλεται στα όσα μαγειρεύονται αυτή τη στιγμή για την αλλαγή στοιχείων ταυτότητας με μια υπογραφή. Σου λένε οι άνθρωποι, να γιομίσουν τα μοναστήρια από... Σούλες που έγιναν Μήτσοι, οπότε δώστου πέντε να’χει δέκα. Τόσα χρόνια στο Περιβόλι της Παναγίας οι γεροντάδες, σιγά μη τους έπιανε στον ύπνο ο Καρανίκας!
Η ΡΟΜΠΑ...
Είχαν ακούσει οι γεροντάδες και την Ντόρα που στη Βουλή «φορούσε» φούστες στον κ. Τσίπρα μέσα στις οποίες κρύβεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας! Δεν το έβγαλα από το μυαλό μου κι ούτε ποτέ θα έλεγα τέτοια πράγματα για τον πρωθυπουργό που είναι θεσμός. Τα είπε η Ντόρα στη Βουλή που διεπίστωσε πόσο ρόμπα έγινε ο προστατευόμενος υπουργός Άμυνας, ο οποίος ήταν φιλαράκι του Μαρινάκη και μπαινοέβγαινε στο γραφείο του, ενίοτε δε έστελνε και τη σύζυγό του! Στο τέλος του πέταξε κι εκείνο το «εγώ φοράω παντελόνια κι όταν χρειάστηκε ζήτησα από τη Βυλή να ψηφίσουν την άρση της ασυλίας μου». Και οι γυναίκαι γεγόνασι άνδρες, οι δε άνδρες κρύβονται στις φούστες των πρωθυπουργών. Όμορφος κόσμος, ηθικός...
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ...
26 Σεπτεμβρίου 1989 - 26 Σεπτεμβρίου 2017. 28 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η 17Ν δολοφονούσε τον Παύλο Μπακογιάννη και πολλοί ήταν που τον θυμήθηκαν προχθές. Εκείνη λοιπόν την ημέρα θυμάμαι αυτή την πράξη που έκανε ο τότε Περιφερειάρχης Ηπείρου Ευγένιος Χαϊτίδης και που την πλήρωσε ακριβά! Εκείνη λοιπόν την ημέρα ο κ. Χαϊτίδης έκανε κάτι πρωτότυπο σε σχέση με πολλούς άλλους. Αντί συλλυπητήριου τηλεγραφήματος στην οικογένεια Μητσοτάκη, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με το οποίο κατήγγειλε την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον ίδιο τον Ανδρέα ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας!
ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ!
Τι το ήθελε αυτό. Τα ΠΑΣΟΚικά όργανα στην περιοχή έστειλαν το δελτίο στην Αθήνα και μάλιστα στα χέρια του αείμνηστου Γεννηματά. Όταν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν προσπάθησαν ν’ ακυρώσουν το δελτίο τύπου αλλά ήταν αργά. Το ίδιο βράδυ ο Γ. Γεννηματάς το έκανε σημαία στη Βουλή ζητώντας την κεφαλή επί πίνακι του Ευγένιου Χαϊτίδη για το θράσος που είχε να μπλέξει το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την πράξη. Πράγματι, ύστερα από κάμποσες μέρες ο Ευγένιος αποχαιρετούσε την Ήπειρο για ν’ αναλάβει τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έκανε... γαργάρα αυτού του είδους την «συμπαράσταση» εκ μέρους του κ. Χαϊτίδη, αλλά βρήκε έναν άλλο τρόπο να τον αξιοποιήσει, διότι πίστευε στις δυνατότητες και στον πατριωτισμό του στελέχους που εκείνος είχε αξιοποιήσει στην Ήπειρο πρώτα και στη Θεσσαλονίκη αργότερα!
ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ...
Δεν χρειάζονταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εξάρει με μήνυμά του το φιλανθρωπικό και όχι μόνο έργο του Δεσπότη μας Μαξίμου, διότι στην τοπική κοινωνία κι όσοι δεν έχουν παρωπίδες το βλέπουν μπροστά τους. Η αφορμή για τους επαίνους ήταν η δημιουργία ΚΔΑΠ για τους φτωχούς. Εντάξει, το ξέρουμε πως είναι δικό του πνευματικό παιδί ο Μάξιμος, αλλά οι έπαινοι περισσεύουν όταν το έργο μιλάει από μόνο του. Εκτός κι αν ο Ιερώνυμος μας προετοιμάζει τον διάδοχό του!
ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ;
Ακούστε και τούτο! Από τη φασαρία που δημιούργησαν οι ντόπιοι «αντεξουσιαστές - φασίστες» εκείνο που έκανε εντύπωση και σήκωσε κουρνιαχτό δεν ήταν η μπαχαλοποίηση της εκδήλωσης όπου μίλαγε ο καθηγητής Συρίγος, αλλά η καθυστέρηση της Αστυνομίας. Έκανε, λένε, μισή ώρα να πάει στα Σφαγεία, σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Και με τα πόδια να πήγαιναν πάνω από δέκα λεπτά δεν θα έκαναν. Όχι πως θα γίνονταν κάτι σπουδαίο αν έφτανε πιο νωρίς η ΕΛ.ΑΣ., αφού συλλήψεις απαγορεύονται, αλλά θα έκλεινε τα στόματα όλων εκείνων που ψάχνουν ευκαιρία για μια επίθεση στο σώμα. Ακούει το μέγαρο, κ. Σκούμα;
ΟΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ...
«Έφτασαν τα μακαρόνια στη Ντραμπάτοβα», είπε ο Αλ. Καχριμάνης και έβαλε «φωτιά» στη λίμνη μας και στους κώλους πολλών υπευθύνων. Και επαγγελματιών ανευθύνων. Ετούτη η Παμβώτιδα από λίμνη των στεναγμών έχει μετατραπεί σε λίμνη των... μακαρονιών ένα πράγμα. Ο Περιφερειάρχης το πήγε και παραπέρα το ζήτημα ζητώντας ευθύνες από συγκεκριμένους χώρους. Τελικά όλοι κι όλα καταλήγουν στην ίδια αφετηρία. Για όλα φταίει το Προεδρικό Διάταγμα που εκτός των άλλων θα καθορίζει το ποιος κάνει κουμάντο σ’ αυτή τη λίμνη! Ως τότε καλές «μακαρονάδες» με μπόλικη λάσπη για σάλτσα!
Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ...
«Οι προτάσεις Μητσοτάκη είναι η μόνη ελπίδα» λέει ο πρώην υπουργός Α. Φούσας σε άρθρο του στον «Π.Λ.» και δίνει διάσταση σε όλα όσα είπε ο Κυριάκος στη ΔΕΘ. Ανάμεσα στα γραφόμενα ο κ. Φούσας αναφέρεται στην προσωπική φιλία του με τον αρχηγό της Ν.Δ. από τα χρόνια που βρίσκονταν και οι δύο στο Κοινοβούλιο και τη συνεργασία τους στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ...
Θα μου επιτρέψει όμως ο κ. Φούσας να επισημάνω τις παραλείψεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου στη συνέντευξη κυρίως απουσίαζε από το μενού της ανάπτυξης η περιφέρεια και η εξωτερική πολιτική! Τα περισσότερα στρέφονταν περί την Πλατεία Συντάγματος, το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο λοιπός πρωτογενής τομέας δεν ήταν στην ατζέντα. Και φυσικά απουσίαζε παντελώς η Ήπειρός μας. Να θυμίσω στον κ. Φούσα τη θέση που εξέφρασε το 2003 από την ίδια θέση ο Κων/νος Καραμανλής, που είχε αναλάβει δέσμευση να ισχύσουν τα ίδια αναπτυξιακά μέτρα στην Ήπειρο όπως εκείνα της Θράκης, πράγμα που έγινε. Έτσι απλά, για να μη ξεχνιώμαστε...
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ...
Φύγε εσύ, έλα συ ένα πράγμα τις προηγούμενες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας. Η «προεδρική φρουρά» του Μαξίμου καλούσε δημάρχους, πρυτάνεις, εκκλησιαστικούς, φορείς και ένα σωρό άλλους ενδιαφερόμενους να προετοιμάσουν την υποδοχή του Αλέξη στο περιφερειακό συνέδριο που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ήπειρο. Ο χώρος υποδοχής του ξενοδοχείου θύμιζε προθάλαμο γυναικολογικής κλινικής όπου περίμεναν το «νεογέννητο» από το υπόγειο όπου δημιουργούσαν οι Συριζαίοι το μέλλον της Ηπείρου! Αφού θα έλθει που θα έλθει ο Αλέξης δεν τραβάει κι ένα «εγκαίνιο» στην Ιόνια Οδό; Έχουμε καιρό να το ξαναζήσουμε...

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.