ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΦΕΤΑ «ΜΑΪΜΟΥ»
Ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει εδώ και πολλά χρόνια με την φέτα είναι το πώς προστατεύεται στην εγχώρια αγορά απ’ όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται την ονομασία της και τα οικονομάνε αντικαθιστώντας την με λευκά τυριά αγνώστου προέλευσης. Ειδικά στους χώρους εστίασης σ’ όλη τη χώρα πάει η φέτα μαϊμού σ’ άλλο κόσμο, ενώ ακριβοπληρώνεται σαν φέτα. Όσοι ξέρουν από φέτα το αντιλαμβάνονται αμέσως.
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αυτή την προστασία και στην κατανάλωση στην Ελληνική αγορά επισημαίνουν οι Περιφερειάρχες της χώρας προς τον αρμόδιο Υπουργό «φίλο» Αποστόλου μεταξύ των άλλων και ο δικός μας Αλέκος Καχριμάνης με σχετική επιστολή που του απέστειλαν. Είναι κάτι που επιβάλονταν να γίνει και που κανείς στο παρελθόν δεν το άγγιζε το θέμα. Όχι πως ελπίζουμε να κάνει κάτι ο Υπουργός, αλλά η πράξη αυτή έπρεπε να γίνει από καιρό. Αν εμείς δεν προστατεύουμε τη «φέτα» πώς να περιμένουμε από τους Ευρωπαίους ή τους Καναδούς να μας σεβαστούν!

❁ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
«Νομίζω ότι το χρειαζόμασταν σαν χώρα αυτή τη στιγμή». Απλά λόγια μιας σπουδαίας Ελληνίδας που έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ και πέρασε από πάνω του! Πρόκειται για την Κατερίνα Στεφανίδου αθλήτρια άλματος επί κοντώ που έκανε άλμα στα 4,91 κερδίζοντας το παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο δοξάζοντας μια ακόμη φορά τα γαλάζια χρώματα!
■ Η ΣΗΜΑΙΑ
Με την Ελληνική σημαία στους ώμους της η Ελληνίδα μετά την παγκόσμια πρωτιά της, πανηγύρισε την επιτυχία της χαρίζοντας την νίκη στη χώρα της που αυτή τη στιγμή την έχει ανάγκη. Είναι η απάντηση στον «αστράτευτο» Υπουργό Παιδείας που για το Ελληνικό σύμβολο έχει άλλη άποψη. Ευτυχώς στην περίπτωση της Κατερίνας Στεφανίδου η αριστεία και άρα η σημαία στους ώμους της δεν ήλθε με κλήρωση. Δυστυχώς για τον Υπουργό Γαβρόγλου και τον υπάλληλό του, άλλοτε πολλά βαρύ Ελληναρά, Ζουράρη που τα σύμβολα τα έχουν του πεταμού.
❖ Ο ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΣ
Με λίγα χιλιάρικα σε δραχμές τότε και επί χούντας ο Υπουργός Παιδείας ξεπλήρωσε το χρέος προς την πατρίδα που ήταν η απαλλαγή της υποχρέωσης στράτευσης. Όλοι αυτοί οι αριστεροί και μερικοί δεξιοί έβγαζαν σπυράκια όταν έρχονταν η ώρα της στράτευσης. Άλλοι πουλούσαν τρέλα, άλλοι πλατυποδία, άλλοι φορούσαν γυναικεία φορέματα και 12ποντα ψηλοτάκουνα και οι πιο τυχεροί υπηρετούσαν στο «τριεθνές» που ήταν μεταξύ Ψυχικού - Χαλανδρίου - Χολαργού! Οι λίγο πιο άτυχοι στον Πόρο στο Ναυτικό!
❁ ΑΧΑΜΝΑ...
Του ήλθε κάπως αχαμνά του σύντροφου Γαβρόγλου που μετά τον κουρνιαχτό για τα περί κλήρωσης στα σχολεία για την ανάδειξη σημαιοφόρου, είδαν το φως της δημοσιότητας ο δικός του πατριωτισμός και η εκπλήρωση της υποχρέωσης προς την πατρίδα. Σπούδαζε, λέει, και δεν άδειαζε να ασχοληθεί περισσότερο με την πατρίδα γι’ αυτό είπε να πληρώσει κάτι τις για να απαλλαγεί. Ήταν νόμος της «χούντας» την οποία τόσο πολύ απεχθάνονταν, όχι όμως και τα ευεργετήματά της.
■ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Θα μου πείτε ήταν ο μόνος «αριστερός» που εξυπηρετήθηκε όχι από τους νόμους της χούντας, αλλά από τους ίδιους τους χουνταίους που είχαν αγαπημένα παιδιά τους γνωστούς εργολάβους που μονοπωλούσαν τις εργολαβίες ανά την Ελλάδα. Ονόματα να μη λέμε υπολήψεις να μη θίγουμε. Τα έχουμε γράψει πολλάκις κατά το παρελθόν.

❖ ΤΟ ΠΕΑΚΙ
Νέα ήθη και έθιμα πάει να εφαρμόσει η «νέα» διοίκηση του ΠΕΑΚΙ και η οποία έχει να κάνει με την μη προστασία προσωπικών δεδομένων των παιδιών που μέσω των ομάδων τους θα ασχολούνται με διάφορα αθλήματα. Με σχετικό «φετφά» που εξέδωσε πρόσφατα απαιτούν από τις ομάδες εκτός των άλλων και τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών για εντελώς ανεξήγητους λόγους.

❁ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ...
Ρωτούν οι εκπρόσωποι των συλλόγων ότι αφού υπάρχουν λεπτομεριακά στοιχεία τα δικά τους και των εργαζομένων σ’ αυτά για ποιο λόγο απαιτούνται από την διοίκηση του ΠΕΑΚΙ τα στοιχεία των παιδιών, εκτός βέβαια των αθλητών που για ευνόητους λόγους τα προσωπικά στοιχεία πρέπει να καταγράφονται.
■ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Δεν ζητά η στήλη απαντήσεις γιατί είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να δώσει η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, όπως έκανε και στο παρελθόν. Ας εξηγήσουν όμως στους γονείς τους λόγους που θεωρούν απαραίτητη την καταγραφή των στοιχείων των παιδιών και να εκτιμήσουν εκείνοι αν πρέπει να τα δώσουν ή αν πρέπει να μη ξαναστείλουν τα παιδιά στους χώρους άθλησης.

❖ ΤΑ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ
Εντάξει κόπηκε και η τελευταία κορδέλα της Ιόνιας Οδού κι όλοι το χαρήκαμε εδώ στην Ήπειρο. Το ερώτημα που μπαίνει τώρα είναι πότε θα δοθεί αυτή στην κυκλοφορία! Το γράφω αυτό διότι κάθε φορά που γίνονταν ένα κομμάτι Ιόνιας την επόμενη μέρα έκλεινε για να γίνουν διάφορα μερεμέτια. Θυμηθείτε τι έγινε το περασμένο Πάσχα στην Κλόκοβα κατά την επιστροφή των «εξοδούχων»...

❁ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ
Προτού δοθεί το τελευταίο κομμάτι της Ιόνιας έκλεισε στη Φιλιππιάδα για μια βδομάδα για να γίνουν οι «απαραίτητες» εργασίες, οι οποίες όμως δεν ήταν απαραίτητες κατά την κατασκευή της! Σε δουλειές να βρισκόμαστε δηλαδή.

■ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Θέλω όμως να σημειώσω κάτι πολύ ενδιαφέρον για το κατασκευαστικό κομμάτι της Ιόνιας σε σχέση με την Εγνατία. Αυτό το οδόστρωμα της Ιόνιας απέχει παρασάγγας από εκείνο της Εγνατίας. Τα «σαμάρια» που είχαν σχηματιστεί από τότε που δόθηκε η Εγνατία στην κυκλοφορία εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ στην Ιόνια το οδόστρωμα είναι εκείνο που θέλει ένας οδηγός για ν’ απολαμβάνει το ταξίδι.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Αφού έκανε τη δουλειά της κορδέλας ο Σπίρτζης κι αφού φωτογραφήθηκε κι αφού άκουσε ευλογήματα ήρθε και η ώρα της υπόσχεσης. «Δεν τελειώνει εδώ η Ιόνια Οδός. Δεν θα ησυχάσω αν δεν την φτάσω στην Κακαβιά» είπε και κοίταζε γύρω του να δει ποιος τον πιστεύει!

❁ Ο ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
Αυτή η δέσμευση του Σπίρτζη μου θυμίζει έναν πολιτευόμενο παλαιότερης εποχής που επισκέφτηκε το χωριό μου τις Παπαδάτες στην Πρέβεζα. Τι να πει για να γίνει πιστευτός από τους κατοίκους και σκέφτηκε να γιομίσει τον ξηροπόταμο που χωρίζει τα πέρα και τα δώθε χωριά της κάτω Λάκκας Σουλίου. Εκεί λοιπόν που κάθονταν στον πλάτανο στην κεντρική πλατεία και κοιτούσε προς τον κάμπο αναφώνησε «Ήρθε η ώρα να πνιγείς στο νερό κι εσύ ωρέ ξηροπόταμε». Πάει το χειροκρότημα βρόντος από τους συγχωριανούς οι οποίοι πίστεψαν ότι ήλθε η ώρα να γίνουν ποτιστικά τα λίγα ξεροχώραφά τους. Έκτοτε ο ξηροπόταμος κάνει ότι έκανε σ’ όλη του τη ζωή. Πολλά νερά το χειμώνα, εντελώς ξερός το καλοκαίρι!

■ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΡΝΗΣΗ
Δεν παραιτείται για κανένα λόγο ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς Τίτος κι αυτό γίνεται με αυστηρή ανακοίνωση του αντ’ αυτού π. Βελισσάριου, κάνοντας λόγο για αήθη δημοσιεύματα τα οποία φέρουν ως ασθενούντα ή ανίκανο τέλεσης των καθηκόντων του! Αφού είναι καθ’ όλα καλά ο ποιμενάρχης Παραμυθιάς και περιχώρων γιατί ο ίδιος δεν βγαίνει να το πει ή να γράψει εκείνος την ανακοίνωση;

Η ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ
Μακάρι να μακροημερεύουν ως ανθρώπινες υπάρξεις οι «Άγιοι» καθ’ άπασαν την επικράτειαν και να μην χρειάζεται η αμφισβήτηση από το ποίμνιο. από τη στιγμή όμως που βγαίνει «καπνός» το σίγουρο είναι ότι κάτι σιγοκαίει και τότε κανένας πρωτοσύγγελος δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Κάποια στιγμή θα πρέπει και στην Εκκλησία να μπει «κόφτης» ηλικίας διότι κανείς δεν εξασφαλίζει την αρτιότητα της υγείας και την διαύγεια πνεύματος και των «αγίων» μας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ζωντανό παράδειγμα ο μακαριστός «Άγιος» Ιωαννίνων Θεόκλητος ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του ήταν ανήμπορος με ότι σήμανε και σημαίνει ακόμη για την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Δεν αμφισβητεί κανείς τις δράσεις και το έργο του Θεόκλητου, αλλά από τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπορούσε να έχει την άμεση επίβλεψη και διαχείριση στα της Μητρόπολής του η κατάσταση ξέφυγε, με αποτέλεσμα ο διάδοχος «Άγιος» Μάξιμος να βρει όγκο προβλημάτων.

Η ΤΑΞΗ
Ας το δει το όλο ζήτημα ανήμπορων Μητροπολιτών η ίδια η Αρχιεπισκοπή και ας βάλει μια τάξη στα του οίκου της. Λίγοι είναι εκείνοι οι Μητροπολίτες που αποχώρησαν με τη θέλησή τους από το ιερατικό αξίωμα για να σώσουν το κύρος τους και το κύρος της εκκλησίας. Υπάρχουν νεότεροι ικανοί αντικαταστάτες που μπορούν να διακονίσουν το χώρο.

❖ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ
Επανερχόμενος στην περιοχή της Μητρόπολης Παραμυθιάς και ιδιαίτερα σε μια ενορία όπου οι κάτοικοι έχουν γίνει «βίδες» με τον παπά του χωριού τους και που ο «Άγιός» τους δεν μπορεί ή δεν θέλει να βρει λύση. Ρωτάμε εμείς ποιος είναι υπεύθυνος να δώσει λύση και τι ρόλο παίζει ο «Άγιος» και ο «αντ’ αυτού» αρχιερατικός επίτροπος π. Βελισσάριος που δεν μπορεί να μην έχει πάρει κάτι τ’ αυτί του.

❁ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Του έδωσε η χούντα Ελληνική υπηκοότητα κι εκείνος για να την εκδικηθεί αρνήθηκε τη στράτευση κάνοντας αντίσταση! Τα μαρτύρησε 50 χρόνια μετά ο αντιστασιακός - αριστερός Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου. Μέχρι να γίνει όμως Έλληνας υπήκοος ήταν Τούρκος ο σύντροφος Γαβρόγλου. Κάτι τέτοιοι αντιστασιακοί δήλωσαν και οι «αντιρρησίες» στράτευσης Λαζόπουλος - Τριανταφυλλόπουλος - Σαββόπουλος κλπ.


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.