ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ...
Η μεγαλύτερη είσοδος - έξοδος της χώρας προς Αλβανία είναι αναμφισβήτητα η Κακαβιά όπου από το 1991 λειτουργεί αδιάκοπα το τελωνείο. Ένα τελωνείο που λειτουργεί όπως λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία όλων όσων εργάζονται εκεί, είτε Τελωνειακοί είναι αυτοί είτε Αστυνομικοί. Ένα τελωνείο που φτιάχτηκε το 1991-92 με προδιαγραφές εκείνης της περιόδου, χωρίς έκτοτε να ενδιαφερθεί κανείς για να γίνουν κάποιες ενέργειες εκσυγχρονισμού.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ...
Ούτε τα στοιχειώδη δεν διαθέτει το Τελωνείο αρχίζοντας από τις τουαλέτες που είναι απαραίτητες αφού αυτό είναι κι ένας ενδιάμεσος σταθμός για τους διερχόμενους. Μη τύχει και πέσουν ομαδικά διερχόμενοι όπως γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, διότι στις χημικές τουαλέτες γίνεται συνωστισμός άνευ προηγουμένου! Τύχαμε σ’ ένα περιστατικό με λεωφορείο Κινέζων που έτρεχαν για τουαλέτα και... σταυροκοπιούνταν με αυτό που είδαν!

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ...
Ανύπαρκτος είναι και ο εξοπλισμός σε μηχανολογικό επίπεδο ενώ τα λίγα αυτοκίνητα μένουν ακίνητα διότι δεν διατίθενται καύσιμα για μεγάλες μετακινήσεις. Λειψοί και οι λοιποί εξοπλισμοί διεκπεραίωσης των διαδικασιών που έτσι και πέσει πολύς κόσμος γίνεται το σώσαι. Παρ’ όλα αυτά και η αστυνόμευση γίνεται και οι έλεγχοι γίνονται και μεγάλες επιτυχίες έχουν στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στο ναρκωεμπόριο, άσχετα αν αυτές οι επιτυχίες δεν γίνονται ευρέως γνωστές. Στο σκοτάδι ας πούμε έμεινε η σύλληψη 1,5 τόνου χασίς πριν από κάμποσο καιρό λόγω έλειψης επικοινωνιακής τακτικής...

❁ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ ΞΙΝΟ!
Είπε να έλθει πιο κοντά με τους άλλους αρχηγούς και του βγήκε ξινό. Ο λόγος για τον Αλέξη που μετά την «νίκη» που πέτυχε με την αξιολόγηση, θέλησε να τρατάρει ένα νερατζάκι, ένα περγαμόντο, ένα κάτι τις τέλος πάντων, όλα τ’ άλλα παιδιά του κυνοβουλίου για να τα καλοπιάσει κι εν όψει της συζήτησης στη Βουλή!

■ Α ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ!
Τι το ήθελε ο «Χριστιανός» και δεν αναπαύονταν στις δάφνες της επιτυχίας του! Τα άκουσε από την ορθή και την ανάποδη, κυρίως από την ανάποδη και πρέπει να σκυλομετάνοιωσε γι’ αυτή του την πρωτοβουλία. Ένα χιουμοράκι τόσο δα πήγε να κάνει στη Φώφη κάνοντας λόγο για ένα ταξιδάκι μέχρι το Καστελόριζο! Τι ήθελε και τόπε! Λαμπάδιασε η Φώφη και λίγο έλλειψε να φουντώσει το Μαξίμου. Α, να χαθείς που θα μου θυμίσεις το Καστελόριζο! Έχεις γίνει μνημονιακότερος των μνημονιακών και μιλάς για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, ήταν περίπου η απάντηση της Φώφης, η οποία του την φύλαγε.

❖ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ!
Ακούει τα περί Καστελόριζου ο Γιωργάκης και γίνεται μπουρλότο. Δες εσύ με τον φίλο σου τον Κώστα και τον Αντώνη Σαμαρά πού οδηγήσατε τη χώρα κι άμα γουστάρεις πάμε μαζί στο Καστελόριζο. Πας και τα βάζεις με γυναικόπαιδα και κάνεις άσεμνες προτάσεις για ταξίδια στα ακριτικά νησιά. Α να χαθείς! Δεν τα είπε έτσι ακριβώς, αλλά αυτά εννοούσε ο «λεφτά υπάρχουν» Γιωργάκης που ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει ότι έγινε ο πρωθυπουργός του πρώτου μνημονίου γιατί τον έτρωγε ο κ...ος και πήγαινε γυρεύοντας το 2009 με τον ανένδοτο που έκανε εναντίον του Καραμανλή!

❁ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ;
Πριν από την Φώφη το Μαξίμου είχαν επισκεφτεί ο πρόσφατα εγχειρισμένος Στ. Θεοδωράκης και ο φοβερός και τρομερός Βασίλης Λεβέντης. Ο μεν πρώτος επανέλαβε τα περί μνημονίου, ο δε δεύτερος αν και λεβέντης δεν πολυκατάλαβε τι συζήτησαν. Μάλλον κατάλαβε ότι ο Αλέξης θέλει συγκυβέρνηση με Κυριάκο, αλλά ο Κυριάκος δεν θέλει διότι αν θέλει ο ένας και δεν θέλει ο άλλος τότε και οι δύο δεν θέλουν κι αφού δεν θέλουν οι δυο τους τότε πώς να θέλουν και οι υπόλοιποι που έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν...

■ Η... ΚΗΔΕΙΑ!
Τελευταίος επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό Αλέξη ο Πρόεδρος Ν.Δ. Κυριάκος και το όλο σκηνικό θύμιζε κηδεία! Ένα μισάωρο και χωρίς καφέ η κουβέντα. Συμφώνησαν μόνο ότι το μεγάλο «πανηγύρι» θα γίνει στη συζήτηση στη Βουλή που θα πάει η «επιτυχία» της αξιολόγησης στις Βρυξέλλες! Να κεράσω κάτι Κυριάκο; Όχι ευχαριστώ! Δεν θα πάρω τίποτα, είμαι και από πένθος! Είπαν και κάτι άλλα και ο Κυριάκος έφυγε εντελώς αμίλητος!

❖ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ...
Τα καλά όμως ακούστηκαν στο θέατρο που κάποιοι το ονομάζουν και υπουργικό συμβούλιο. Ο ρόλος του ενός ταίριαζε απόλυτα στον Αλέξη που, μιλούσε για κάποια χώρα της ευημερίας, σοβαρότητας, υπευθυνότητας, αποτελεσματικότητας, κι άλλων τινών ων ουκ έστιν αριθμός κι ενώ ήταν στην Ελλάδα όλα τα παραπάνω ταίριαζαν σε μια χώρα που τύφλα να έχει η Βόρεια Κορέα. Αυτό το τελευταίο φάνηκε από το χειροκρότημα των Υπουργών του που λες και ήταν σε κηδεία!

❁ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...
Ξεχάστε τις διακοπές και τρέξτε το κυβερνητικό έργο, τους είπε ο Αλέξης και οι άλλοι χειροκρότησαν! Έρεξαν ύστερα στα Υπουργεία και μερικοί άρχισαν κοπιώδη εργασία μέχρι εξαντλήσεως! Άλλοι δεν το έπιασαν καλά αυτό που τους είπε για διακοπές και συνεχίζουν αυτό που έκαναν μέχρι σήμερα και που άρχισαν δυο καλοκαίρια πριν...

ΚΑΙ ΠΙΛΟΤΟΣ!
Εκείνος που συνεχίζει απτόητα το μεγάλο του έργο είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος που πότε ντύνεται πιλότος και πιλοτάρει ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πότε εξαντλείται στις συζητήσεις με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη του Noor 1 για να ρίξουν άπλετο φως στο φορτίο των ναρκωτικών!

❖ ΟΙ... ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
Σας έγραφα προχθές για το φετφά Καρβούνη στο «Χατζηκώστα» για το πώς και από ποιον θα ορίζονται τα χειρουργεία με το αιτιολογικό της ευταξίας. Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι χειρουργεία... γιόκ για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο διότι, λέει, εξαντλήθηκε η μηνιαία δαπάνη για τέτοιου είδους εγχειρήσεις! Στο Θεό σας έχετε ξανακούσει κάτι τέτοιο;

ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ...
Θα γίνονται, λέει, έκτακτα χειρουργεία, οπότε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα να το ξεχάσουμε. Ένα ατύχημα μας σώζει για να δούμε γιατρειά στο «Χατζηκώστα». Βέβαια το μεγάλο ατύχημα το πάθαμε πριν από δυόμισι χρόνια με την φαεινή ιδέα του λαού να ψηφίσει αριστεροακροδεξιά για να παίζει ο Καμμένος με τα ελικοπτεράκια και ο Πολάκης με την υγεία του λαού.

■ ΟΙ ΡΩΜΑΛΑΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ!
Μέσα στα 300 καλύτερα Πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάποιοι άνθρωποι, Πανεπιστημιακοί, εξακολουθούν να αγωνίζονται και να εργάζονται γι’ αυτόν τον πολύπαθο χώρο που για τον κάθε Υπουργό Παιδείας γίνεται πειραματόζωο. Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν κάποιοι ρωμαλαίοι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που αψηφούν κάθε αντιξοότητα που κυρίως προέρχεται από την αδιαφορία της ίδιας της Πολιτείας...

❖ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ;
Καθυστέρηση παρατηρεί ο Στ. Καλογιάννης στην αναστήλωση του γιοφυριού της Πλάκας! Μαζί του συμφωνεί και ο Δήμαρχος Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές που αναστήλωση ακούει και αναστήλωση δεν βλέπει! Απορώ με τον κ. Σεντελέ που δεν πιστεύει όλους όσους ήλθαν, είδαν, υποσχέθηκαν και απήλθαν για να κάνουν τους «γεφυροποιούς» μεταξύ εισαγγελέων και ισοβιτών! Καλό παιδί ο Δήμαρχος Τζουμέρκων αλλά ολίγον τι εύπιστος. Λέγεται ότι αυτό το γιοφύρι ο Μπέγκας το έφτιαξε σ’ ένα δίμηνο!

❁ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Εκλογές στην Αλβανία μεθαύριο και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα βρίσκεται σε αναταραχή και αναζήτηση πολιτικής πυξίδας. Ψηφίστε κατά συνείδηση, όχι όμως σοσιαλιστικό κόμμα είναι η θέση του προέδρου της «Ομόνοιας» Λεωνίδα Παππά. Καλή αυτή η οδηγία αλλά άντε να ψηφίσουν Δημοκρατικό κόμμα και να βρουν μπροστά τους τον σοσιλιστή Βαγγέλη Ντούλες ο οποίος επί 25ετίας δεσπόζει στα Βορειοηπειρωτικά πράγματα παρασέρνοντας τον Ελληνισμό στις δικές του επιθυμίες.

■ ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΕΦΑΛΩΝ!
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι αυτές οι εκλογές για τον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου. Δεν μπορώ να διαννοηθώ ότι θα υπάρξουν Έλληνες που θα στηρίξουν Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε κυνηγό κεφαλών Ελλήνων, βάζοντας στον κόρφο του τους αλβανοτσάμηδες. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι ένα από τα λεγόμενα «δεξιά» κόμματα θα πέσει στην παγίδα του μεταλλαγμένου σοσιαλιστή Έντι Ράμα, ο οποίος είναι το αγαπημένο παιδί του Ερντογάν...

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...
Τη σταθερή του θέση στήριξης των εργαζομένων στο Δήμο εξέφρασε ο Ν. Γκόντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκαν οι απολύσεις 23 εργαζομένων στην καθαριότητα. «Και τότε που είμαστε δημοτική αρχή είμασταν κατά των απολύσεων και τώρα που κινδυνεύουν εργαζόμενοι με απολύσεις είμαστε στο πλευρό τους. Κάποιοι άλλοι είναι όψιμοι υποστηρικτές», είπε ο Ν. Γκόντας και ο νοών νοείτω.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.