ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ...
Θα έχουμε να θυμόμαστε και να μολογάμε την τελευταία κακοκαιρία η οποία ήταν τέτοια και τόση που αναστάτωσε γενικά τις δομές του κράτους που δεν είχαν όμως υποδομές. Έφταναν τριάντα εκατοστά χιονιού να μας νικήσουν κατά κράτος και να ψάχνουμε για ευθύνες και δικαιολογίες.

ΝΙΚΗΣΕ!
Θέλω μέσα απ’ αυτή εδώ τη στήλη να εξάρω την συμβολή του Δημήτρη Μαυρογιώργου, υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, που είναι ο μόνος όχι που διεσώθη αλλά νίκησε κι αυτή την κακοκαιρία, διότι «σε εποχές ειρήνης προετοίμαζε τον πόλεμο». Και ξέρει και θέλει και μπορεί να ανταπεξέλθει όλων των κρισίμων περιστάσεων, είτε αυτές δημιουργούνται το καλοκαίρι με τις φωτιές είτε με καταιγίδες και χιονοπτώσεις τον χειμώνα.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...
Δεν έχει ανάγκη των δικών μας καλών λόγων και των επαίνων ο κ. Μαυρογιώργος διότι κατ’ αυτόν πράττει το αυτονόητο που για κάποιους άλλους είναι δυσνόητο και δεν το κρύβουν άλλωστε! Είναι όμως δική μας υποχρέωση, όλων όσων δεχόμαστε τις καλές υπηρεσίες του, να του χαρίσουμε τον καλό λόγο, πρώτα για τον ίδιο και ύστερα για όλους όσους θα ήθελαν να τον μιμηθούν, αν βέβαια υπάρχουν τέτοιοι.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ...
Ας πούμε ότι για εφέτος τελείωσε ένας τέτοιος χιονιάς που δεν ήταν ούτε ιστορικός ούτε ακραίος. Ιστορική και ακραία θα μείνει η ωχαδελφική αντιμετώπιση του όλου φαινομένου, εξ αιτίας του οποίου οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές παρατάθηκαν για μια εβδομάδα ακόμη. Ιστορική θα είναι και η προσπάθεια των «υπευθύνων» αν υπάρχουν και τέτοιοι, να κάνουν το «άσπρο» «ροζ» κι ότι εκείνοι δεν φταίνε που ο χειμώνας φέρνει ενίοτε και χιόνια. Ιστορική θα μείνει και η δικαιολογία του Μπουτάρη που... φταίει η κακή ποιότητα του αλατιού που πάγωνε στις αλατιέρες και έμεινε η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό! Ό,τι να’ ναι δηλαδή...

ΤΟ ΑΛΑΤΙ...
Ιστορική θα μείνει και η άγνοια των μεγεθών τόσο της κακοκαιρίας όσο κι όλων όσων διαχειρίστηκαν τα εργαλεία με τα οποία την πολέμησαν. Με μία νταλίκα αλάτι φυσικό ήταν να φτάνει μόνο για... φασολάδες και όχι για ν’ αλμυρίσουν τους δρόμους των πόλεων. Ούτε μία ή δύο -ανάλογα ποιος το λέει- δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα υπήρχαν για ν’ ανοίξουν τους δρόμους τους κεντρικούς, σε πόλεις και χωριά.

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ...
Αυτά με τα καιρικά φαινόμενα που, αν δεν βάλαμε μυαλό, είναι βέβαιον ότι θα τα ξαναζήσουμε. Τότε θέλω να δω τι δικαιολογίες θα επιστρατευτούν από τους αρμοδίους οι οποίοι μετατρέπονται σε αναρμόδιοι όταν τους καλεί το καθήκον. Αυτό το καθήκον υπηρετεί ο Δ. Μαυρογιώργος, ο οποίος όταν χρειάστηκε ήταν εκεί και έδινε λύσεις τις οποίες είχε προετοιμάσει... Δεν ήταν απ’ αυτούς που κατέβασαν τα τηλέφωνα και σήκωσαν τα χέρια την ώρα που κλήθηκαν να προσφέρουν υπηρεσία στους συμπολίτες.

ΤΑ ΒΕΛΗ...
Για την γεωργία και την κτηνοτροφία ήταν ο λόγος της συνεδρίασης της Βουλής προχθές, τελικά στον ΔΟΛ αναλώθηκαν περισσότερα κι εκεί επικεντρώθηκαν τα βέλη της αντιπολίτευσης. Προσπαθούσε να κάνει... γαργάρα την υπόθεση «γάτα Ιμαλαΐων» ο Πρωθυπουργός πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι ανέλαβε η Κυβέρνησή του την έκδοση και λειτουργία των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, εφημερίδες που θα προστεθούν στην ΑΥΓΗ! Δυστυχώς αυτή ήταν η τύχη του συγκροτήματος το οποίο πολλά παλούκια πήδηξε από τότε που ιδρύθηκε. Κάποια στιγμή θα ερχόταν να κάτσει πάνω σ’ ένα απ’ αυτά. Ποιος θα ξεχάσει την συμπεριφορά Ψυχάρη σε Καραμανλήδες - Μητσοτάκη. Τότε που παρουσίαζε τον Καραμανλή ως ντόλυ!

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ...
Αυτός ο ΔΟΛ τελικά είχε μία αδυναμία στ’ απολυταρχικά καθεστώτα και υπέκυπτε στις θελήσεις της εξουσίας. Τότε, στην επταετία των συνταγματαρχών, τις ειδήσεις και τα κείμενα τα έγραφαν, τα περνούσαν από έγκριση των συνταγματαρχών και ύστερα δημοσιεύονταν. Τώρα αποδεικνύεται ότι η γάτα των Ιμαλαΐων ήταν ένα... γατάκι που προτίμησε αντί να γκιζεράει στα κεραμίδια να παραδοθεί εις χείρας του σημερινού καθεστώτος της αριστεράς.

ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ...
Το συγκρότημα ΔΟΛ πλέον μετατρέπεται σε καθοδηγητικό όργανο της Κυβέρνησης, αφού η ΑΥΓΗ των 1.000 φύλλων δεν ανταποκρίνεται σε τόσο αναγνωστικό κοινό όσο θα ήθελαν. Έβαλαν τον περιβόητο Μουλόπουλο, πρώην βουλευτή τους, να καθοδηγήσει τον ΔΟΛ και φυσικά μέσω αυτού το λαό ο οποίος νόμιζε ότι όλα θα εμφορούνται από πλαίρια ελευθερία του Τύπου!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ...
Αφού λοιπόν δεν κατάφεραν να ανεβάσουν την κυκλοφορία της ΑΥΓΗΣ να δείτε που θα κατεβάσουν την κυκλοφορία των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ στα 500 - 1.000 φύλλα για να τα φέρουν στα μέτρα τους! Έτσι, το ιστορικό συγκρότημα Λαμπράκη θα μετατραπεί σε καθοδηγητικό όργανο του Καρανίκα και της Θεανούς, η οποία θα δίνει και καμιά συνταγή για γεμιστά και κοκτέιλ τζιν φις! Και με τιμονιέρη τον Μουλόπουλο θα πάει η φουρτούνα σ’ άλλο κόσμο! Θα τον θυμόσαστε φαντάζομαι όταν ήταν βουλευτής και μιλούσε στη Βουλή με πόσα μποφόρια ασκούσε τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, αφού πριν ανοίξει το στόμα του είχε φροντίσει να γίνει... σκόπι!

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Την τιμητική της είχε στη Βουλή προχθές η δική μας γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ όταν ο Κυριάκος την ανέφερε ως παράδειγμα υγιούς ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης που ήταν προηγουμένως κάτω από συνεταιριστικό καθεστώς. Ο Κυριάκος είχε ιδίαν άποψη για την λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ αφού ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γίνει κοινωνός της λειτουργίας της στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην πόλη μας. Είδε από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί και κυρίως έμαθε τα αποτελέσματα της εύρυθμης πορείας της και της σχέσης της επιχείρησης με τους κτηνοτρόφους οι οποίοι αφειδώς τροφοδοτούν με το γάλα τους τον κολοσσό ΔΩΔΩΝΗ!

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ!..
Σε αντίθεση με τον Αλέξη που ως αντιπολίτευση βρέθηκε στα κάγκελα της ΔΩΔΩΝΗΣ να υπόσχεται στους κτηνοτρόφους και τους τότε «προστάτες» τους ότι όταν γίνει πρωθυπουργός θα την επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς που την είχε χρεώσει καμιά εξηνταριά εκατομμύρια κάνοντας σπέκουλα με τον καϋμό και τον πόνο των ανθρώπων του μόχθου. Ευτυχώς που δεν πραγματοποίησε εκείνη την «απειλή» και η ΔΩΔΩΝΗ απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να ζήσει εκτός συνεταιριστικού πλαισίου, αλλά να μεγαλουργήσει και να κάνει τα προϊόντα της ακόμη πιο πολύ περιζήτητα. Επ’ ευκαιρία, δοκιμάστε τα νέα προϊόντα της ΔΩΔΩΝΗΣ και κυρίως το Κυπριακό χαλούμι με σφραγίδα ΔΩΔΩΝΗ.

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!
Σε 21 χρόνια θα έλθει η ανεργία στα επίπεδα του 2001-2008 στη χώρα μας, σε 12 χρόνια στην Ιταλία και σε 6 χρόνια στην Ισπανία. Αυτές τις εκτιμήσεις κάνει ο γνωστός Τόμσεν, ο οποίος μια... συμπάθεια την έχει προς τους Έλληνες. Ως τότε... καλό κουράγιο συνέλληνες!

ΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ...
Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς σώφρων άνθρωπος ότι δεν προχωρά η κατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου, όχι γιατί δεν υπάρχουν μελέτες, όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά διότι υπάρχει ένα βενζινάδικο μεσοστρατίς για το οποίο σε κάποια στιγμή εκδόθηκε ειδική άδεια κατασκευής του κι έκτοτε λειτουργεί εμποδίζοντας την διάνοιξη.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ...
Από εκείνη την εποχή που κατασκευάζονταν αυτή η επιχείρηση είχαμε επισημάνει τα εμπόδια που θα δημιουργούσε στο μέλλον κι όταν ήταν γνωστό ότι αυτός ο δρόμος ήταν εθνική οδός που, εκτός των άλλων, οδηγούσε σε αρχαιολογικό χώρο (Δωδώνη) και στο Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός τότε και εμείς απλά χαλάγαμε τις καρδιές φίλων που είχαν ιδιοκτησίες στην περιοχή...

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και ωρίμασαν οι συνθήκες όπως ωρίμασαν και οι μελέτες και ενώ όλα είναι έτοιμα για να δημοπρατηθεί η κατασκευή της Λεωφόρου αυτή ξαναπαραπέμπεται στις καλένδες από πλευράς Δήμου για τους λόγους που εκείνοι γνωρίζουν. Αυτή όμως η απόφαση του Δήμου έρχεται σε αντίθεση με την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία είναι εκείνη που επιμένει να ενταχθεί το έργο σ’ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλιώς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα!

Η ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ...
Δρόμος - καρμανιόλα η Λεωφόρος Νιάρχου (πρώην Πανεπιστημίου) που έχει «ποτιστεί» με πολύ αίμα, κάτι που δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα και κάποιοι επιμένουν να αδιφορούν για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Δρόμος απ’ όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα, μικρά και μεγάλα, κάτι που δείχνει ότι έπρεπε να είχε τελειώσει προ πολλού. Εν τούτοις, εξακολουθεί να παραμένει στα αζήτητα και δεν μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους ότι η όλη αδιαφορία οφείλεται στο ότι έχει στηθεί ένα βενζινάδικο στο δρόμο.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...
Έχει αντιδράσει η Περιφέρεια, για την μη ένταξη του έργου, έχει αντιδράσει το Πανεπιστήμιο με σκληρή επιστολή που έχει στείλει ο Πρύτανης προς πάσα δημόσια αρχή η οποία καθυστερεί την ένταξη και κατασκευή της Λεωφόρου. Αντίδταση αναμένεται και από τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αν δεν την έχει ήδη στείλει, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της κατασκευής του δρόμου. Κραυγή διαμαρτυρίας απ’ όλους τους κατοίκους όχι μόνο της πόλης μας, αλλά κι όλων των κατοίκων που εξυπηρετούνται από Νοσοκομείο και Πανεπιστήμιο απ’ όλη την Β.Δ. Ελλάδα κι όχι μόνο.

ΟΙ ΦΩΝΕΣ...
Αυτές τις φωνές πρέπει να τις ακούσουν, να τις λάβουν υπ’ όψιν οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι, να δώσουν άμεσα λύση και να προβούν στην δημοπράτηση του έργου. Ο Αλέκος Καχριμάνης μπορεί να πατήσει πόδι και όταν δεν βρίσκουν οι άλλοι λύσεις τραβάει μαχαίρι και κόβει τον γόρδιο δεσμό! Η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη μαθαίνω ότι έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση και απέστειλε αυστηρή επιστολή προς κάθε αρμόδιο με την επισήμανση να μη χαθεί άλλος χρόνος.

ΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!
Το σύστημα τα δικά μας παιδιά επικρατεί και στη σημερινή εποχή. Υπάρχει όμως και το καθεστώς τα «καταδικά μας παιδιά» όπως στην περίπτωση παιδιού Ηπειρώτη βουλευτή που έπιασε... στασίδι στην ΕΡΤ! Όχι θα κάτσουν να σκάσουν. Έτσι θα έχει παρέα η Ακριβοπούλου που ανέλαβε εσχάτως τις αναλύσεις στον κρατικό φορέα ενημέρωσης. Η Ελένη Καλογεροπούλου απομένει για τακτοποίηση...

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.