ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΝΗΣΙΑ...
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά δεκαοκτώ ολόκληρα νησιά του Αιγαίου θέλουν να τα κάνουν δικά τους οι Τούρκοι, κι αυτά έτσι για να τους ανοίξει η όρεξη! Από την δική μας πλευρά ο Έντι Ράμα σαν... ορεκτικό ζητά την επιστροφή των ΑλβανοΤουρκοΤσάμηδων στη Θεσπρωτία και σαν κύριο πιάτο την Ελλάδα μέχρι την Ακρόπολη!

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ;
Έχουμε ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα να τα βρούμε, είπε προχθές ο Αλβανός Πρωθυπουργός σε κάποια συνάντησή του στην Ε.Ε. Τι ακριβώς εννοούσε, θα πρέπει να μας το πει το Υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται το ζήτημα, αν βέβαια το χειρίζεται!

ΤΟ «ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ»...
Μόλις συναχωθεί ο Ερντογάν αρχίζει τα... φταρνίσματα ο Ράμα, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι έγινε Πρωθυπουργός και με την βοήθεια μέρους της Ελληνικής Μειονότητας διά του περιβόητου Ντούλες, ο οποίος αμείφθηκε δια τον κόπο του με αντιπροεδρία στην Αλβανική Βουλή. Τώρα κι εκείνος τρέχει να καταγγείλει την Αλβανική Κυβέρνηση για τους διωγμούς προς τους Χειμαριώτες και τον εναγκαλισμό των Τσάμηδων.

❁ ASTA VRASTA!
«Adio Comandante - Asta la victoria»! «Αντίο Αλέξη - Άστα βράστα»! Εδώ καίγεται ο κ...λος της χώρας σου κι εσύ με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο σεργιανάς στα πέρατα του κόσμου για να ξεπροβοδίσεις το ίνδαλμά σου ή μάλλον να το κάψεις πρώτος και μόνος Ευρωπαίος ηγέτης! Τι ηγέτης; Λέμε τώρα...

■ ΤΟ ΤΑΜΑ...
«Έχουμε λόγο για κάθε περίπτωση, για κάθε χώρα, για κάθε λαό, για κάθε κόμμα, για κάθε συνάφι. Φωνάξτε μας κι εμείς είμαστε εδώ να κλάψουμε, να γελάσουμε, να κάψουμε, να γκρεμίσουμε, να δείρουμε κι ό,τι άλλο χρειαστεί»! Κάτι τέτοιο είναι ο δικός μας Comandante (από τα Lidl) που ήταν τάμα ζωής να συναντήσει έστω και νεκρό τον ηγέτη - επαναστάτη της Κούβας, με τον κρυφό καημό να δει εκείνο τον καβαλάρη 35.000 γκομενών που πέρασαν από την αγκαλιά του Comandante Φιντέλ.

❖ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ!
Μας πίνουν το αίμα οι φονιάδες των λαών της Ευρώπης κι εμείς αντιστεκόμαστε κάργα. Κάτι τέτοια είπε στον επικήδειο του Κάστρο ο Αλέξης μας, ο οποίος πριν από λίγες μέρες εκθείαζε και υποδέχονταν με κόκκινα χαλιά τον «φονιά των λαών Ελλάδας - Κούβας» Ομπάμα! Του γράφουν λόγους για κάθε περίσταση τα τσακάλια της επικοινωνίας και δεν ξέρεις πότε να τον πάρεις στα σοβαρά και πότε στην πλάκα!

❁ ALEXIS KAVALIERO!
Καβάλησε λοιπόν το πρωθυπουργικό σκάφος και... βουρ για Κούβα να βγάλει επικήδειο στον «φίλο» που δεν γνώρισε ποτέ από κοντά, αλλά εξ ακοής! Για τον άνθρωπο που απάλλαξε τον Κουβανικό λαό από έναν δικτάτορα για να του πάρει τη θέση επί 50-60 χρόνια ξεχνώντας να κάνει εκλογές, εφαρμόζοντας την αμεσοδημοκρατία, που είναι νέα «μ...κία» όπως ξεφούρνισε ο Ζουράρις μέρα μεσημέρι από την ελληνική τηλεόραση.

■ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ...
Όποιος χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Φιντέλ Κάστρο είναι ένας μεγάλος μα...κας. Δεν χρειάζονταν να κάνει εκλογές στη χώρα του διότι εφάρμοζε την αμεσοδημοκρατία! Δηλαδή καθημερινά οι πολίτες έδειχναν με την στάση τους ότι θέλουν Κάστρο, άρα οι εκλογές ήταν αχρείαστες κατά τον νεομ...κα Ζουράρι, ο οποίος αυτό τον όρο τον δανείζεται από τον Ισοκράτη και τον Αριστοφάνη, άρα δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή καθημερινή χρήση των Ελλήνων!

❖ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ!..
Δημοκράτης - διδάκτορας ο Φιντέλ Κάστρο κατά τον υφυπουργό Παιδείας του Καμμένου και του Τσίπρα και φασίστας - δικτάτορας ο Παπαδόπουλος που κι εκείνος είχε ακριβώς τις ίδιες απόψεις με τον Ζουράρι περί δικτατορίας και επανάστασης! Έτσι τότε κι εκείνος, ο Παπαδόπουλος, έλεγε ότι έκανε επανάσταση για να γλυτώσει τον τόπο από το διεφθαρμένο κράτος των πολιτικών. Έκανε την «επανάσταση» κι επέβαλλε την «αμεσοδημοκρατία» βάζοντας την χώρα στο γύψο για επτά χρόνια! Κι εκείνος άκουγε τον λαό να του λέει να μην κάνει εκλογές, οπότε νάτα τα επτά χρόνια της αμεσοδημοκρατίας! Όποιος διανοούνταν να μιλήσει για δικτατορία ήταν ένας σκέτος μ...κας κατά τις θέσεις, απόψεις και ιστορικές γνώσεις του σύντροφου Ζουράρι που φαίνεται να έχει κόψει άλυσσο εδώ και πολλά χρόνια!

❁ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ...
Είπε και το άλλο ο υφυπουργός Παιδείας Ζουράρις: «Σας θυμίζω την τυραννία κατά την αρχαιότητα στην Κόρινθο, της οποίας εφαρμογή έκανε και κάνει το Καστρέικο στην Κούβα»! Βέβαια, για τη δημοκρατία του Περικλέους ούτε που το διάβασε ποτέ και θα αισθάνθηκε λίγο... στριμόκωλα όταν τις προάλλες του το θύμισε ο «φονιάς των λαών», αλλά επιστήθιος φίλος του Αλέξη, Πλανητάρχης...

Η «ΚΑΛΗ» ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!
Έβγαλε γιατρούς και δασκάλους ο Φιντέλ, μας κοπανάνε οι νοσταλγοί του! Γιατί η Ελλάδα πάει πίσω σ’ αυτό; Δασκάλους, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς βγάζει σωρηδόν η Ελλάδα, που όμως δεν έχει χρήματα να τους πληρώσει, διότι με 31 δολάρια μισθό το μήνα δεν δουλεύει κανείς. Έβγαλαν γιατρούς και δασκάλους και πήγαιναν οι Έλληνες εθελοντές στην Κούβα να μαζεύουν καπνά και ζαχαροκάλαμα! Όσοι πήγαν τότε έχουν να λένε για τα «αγαθά» της «καλής» δικτατορίας του Κάστρο.

❖ Η ΕΡΤ...
Κοντά σ’ αυτά, νάτην και την κρατική τηλεόραση να ντύνεται στα μαύρα και τα μαύρα μεσάνυχτα να μας μεταδίδει τον επικήδειο του Έλληνα Πρωθυπουργού για να βάλουμε κι εμείς τα μαύρα από την απώλεια! Η ΕΡΤ που πληρώνεται από το υστέρημα του Έλληνα κάλυψε το ταξίδι και την ομιλία του δικού μας Comandante, ο οποίος άρχισε να ξαναψυθιρίζει στα αυτιά των ψευτοαριστερών ότι «εστέ έτοιμοι (όπως θα έλεγε ο Παπαδόπουλος) για εκλογές»! Αμφιβάλλει κανείς ότι προετοιμάζει έξοδο ηρωική ο Αλέξης με όλα αυτά που κάνει τον τελευταίο καιρό; Ο ίδιος άνοιξε τον εκλογικό χορό και αναγκάζονται να τον σύρουν και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης.

❁ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...
Είχε εκλογές ο Εμπορικός Σύλλογος προχθές και η πόλη μας παρεδόθη στις δυνάμεις της αριστεράς. Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας έμπορος της πόλης ή δεν ήταν αρκετοί έτσι ώστε να φτιαχτεί ένας συνδυασμός από τον χώρο της κεντροδεξιάς, με αποτέλεσμα να υπάρξει μόνο ένας συνδυασμός κι αυτός να είναι της αριστεράς. Και, ως ήταν φυσικό, να εκλεγεί όλο το Δ.Σ. από αυτόν τον συνδυασμό.

■ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ...
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Νταλαμάγκας έκανε ό,τι μπορούσε μπας και συγκινήσει συναδέλφους του εμπόρους, οι οποίοι μάλλον δεν έφταναν να συγκροτήσουν συνδυασμό και απογοητευμένος θα παραδώσει τα κλειδιά σ’ εκείνους που θα βάλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά.

❖ ΤΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΑ;
Όμως, εγώ θέλω να βάλω κάποια ερωτήματα προς όλους εκείνους που διαφεντεύουν την αγορά γενικώς και ιδιαίτερα αυτές τις παραγωγικές τάξεις που στριμώχνονταν το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας να δώσουν διαπιστευτήρια στον Κυριάκο και στους διάφορους γαμπρίζοντες της εξουσίας, αν του είπαν ότι είναι εντελώς ανίκανοι να κατεβάσουν ένα συνδυασμό στον Εμπορικό Σύλλογο και ότι κατέβασαν τα χέρια και τα παντελόνια στο ΠΑΜΕ!

❁ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ...
Όλοι αυτοί οι «κλαρινογαμπροί» και οι «κλαρινονύφες» που έτρεχαν να φωτογραφηθούν στο πλάι του Κυριάκου, ο οποίος έμοιαζε να κινείται στη σφαίρα του ευτυχισμένου εν δυνάμει πρωθυπουργού που θα κυβερνήσει με τις selfies, αφήνοντας κενά στους χώρους των παραγωγικών τάξεων που κάποτε τις ονόμαζαν ραχοκοκαλιά της οικονομίας!

■ ΑΝΙΚΑΝΟΙ!..
Όλοι αυτοί που διαφεντεύουν τα Επιμελητήρια, δεν ήταν ικανοί να βρουν πέντε νοματαίους να στελεχώσουν ένα ψηφοδέλτιο στον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων και περνιούνται ως ικανοί να κυβερνήσουν τη χώρα όταν γίνει ο Κυριάκος Πρωθυπουργός; Όλοι αυτοί που μοστράριζαν προχθές στο «Du Lac» και στην Περιφέρεια και περιέφεραν το σαρκίον τους στην αγορά της πόλης μας με τον Κυριάκο, βλέπουν τους εαυτούς τους μόνο ως σωτήρες μέσω βουλευτικών, υπουργικών θέσεων κι όχι ως απλοί προεδρούληδες ενός ιστορικού Συλλόγου όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων!

❖ ΓΙΑ...ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ!
Από κοντά και η κομματική οργάνωση της Ν.Δ. που είναι μόνο για πανηγύρια και για τα... ταρατατζούμ και φωτογραφίσεις ανφάς - προφίλ, όρθιοι, ανάποδα και ό,τι άλλο φανταστούν. Ούτε που πήραν χαμπάρι ότι ο εμπορικός Σύλλογος είχε εκλογές, διότι είχαν πολύ σπουδαιότερα πράγματα να κάνουν. Ξεκομμένοι από την ντόπια κοινωνία έχουν στραμμένο το νου στα Αθηναϊκά μεγαλεία περιμένοντας την νομή της εξουσίας που φαντάζονται ότι θα τους μοιράσει η Πειραιώς όταν γίνει Μαξίμου!

❁ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ...ΠΕΙΡΑΙΩΣ!
Ένας Σπανάκης που πάει κι έρχεται στα Γιάννενα μαζί με κάτι άλλα παιδιά της «Πειραιώς» που έχουν αναλάβει τα οργανωτικά της Ν.Δ. κι εκείνοι είναι απασχολημένοι με την ημέρα που θα γίνει ο Κυριάκος Πρωθυπουργός, για να γίνουν κι εκείνοι ένοικοι του Μαξίμου και ν’ αρχίσουν να κουνάνε κι εκείνοι το δάχτυλο στο πόπολο, το οποίο όμως δεν πρόκειται να τους ανεχτεί.

■ ΤΑ ΨΑΡΙΑ...
Στην πατρίδα μου λένε, «αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρια δεν τρως»! Δεν βλέπω να είναι κανένας διατεθειμένος να βρέξει κώλο με το αιτιολογικό ότι δεν του αρέσουν οι κυπρίνοι. Πάνε κατευθείαν για τις συναγρίδες που προσφέρει η Πλατεία Συντάγματος, που όμως είναι για λίγους κι εκλεκτούς και που δεν είναι Ηπειρώτες!

❖ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!
Ωστόσο, ένας καλός λόγος για τον απερχόμενο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργο Νταλαμάγκα επιβάλλεται, διότι στάθηκε επάξια στο τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια. Με μετριοφροσύνη και χωρίς ακρότητες υπηρέτησε τον εμπορικό κόσμο της πόλης κι αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλη την αγορά. Μια αγορά που στα χρόνια της κρίσης στέρεψε κάτω από τα βάρη που κλήθηκε και καλείται να σηκώσει.

Η ΣΗΜΑΝΣΗ...
• Καλή η προσπάθεια του Δήμου Τζουμέρκων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής κι έχει να επιδείξει προορισμούς απαράμιλλης ομορφιάς, με την προϋπόθεση ότι θ’ αρχίσουν από τα μικρά κι απαραίτητα όπως είναι η σήμανση της περιοχής. Ανύπαρκτες έως ελάχιστες οι πινακίδες που δείχνουν τους προορισμούς για ανθρώπους οι οποίοι δεν έτυχε να κατάγονται από Πράμαντα ή Συρράκο, Καλαρρύτες, Φορτώσι, κλπ. Το ξανάγραψα και απάντηση από τον φίλο μου τον Δήμαρχο Γ. Σεντελέ ή τον Αντιδήμαρχο κ. Τσιλογιάννη, δεν πήρα...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.