ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΚΑΚΟ...
«Θεός φυλάξοι μη μας βρει κανένα κακό και εκλεγεί ο Τραμπ Αμερικανός Πρόεδρος»! Το είχε ευχηθεί ο δικός μας άθεος, κολλητός όμως του Ιερώνυμου Αλέξης και, ως ήταν φυσικό, ο Θεός των Αμερικανών δεν τον άκουσε και έκανε το «θαύμα»!

ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ...
Μάθαμε όμως προχθές ότι δεν έπιασε η ευχή του Αλέξη διότι ένας άλλος... τρισκατάρατος μυστικά προσεύχονταν στο δικό του Θεό μέσω του Ιερωνύμου. Ο στρατάρχης Πάνος έκανε βουντού και ξόρκια κάθε βράδυ λέγοντας εκείνο που λέγαμε παιδιά: «μια γριά από την πόλη έφερε το χάσει - χάσει, Παναγία μου να χάσει», χωρίς να προσδιορίζει ποιον ήθελε η γριά να χάσει! Τελικά έχασε η Χίλαρι και ο Πάνος την προηγούμενη Κυριακή μας περιέγραφε τις χάρες όλες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ! Πόσο κοντά βρίσκεται το σταύρωσον από το ωσανά! Με τέτοιο δάσκαλο (Ιερώνυμο) τέτοια γράμματα θα μάθαινε ο Πάνος.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ...
Ήταν τότε το 1999 που ένας άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ έρχονταν στην Ελλάδα και στήνονταν δίκες και αγχόνες στην Πλατεία Συντάγματος. Πρωταγωνιστές και τότε οι αριστεροί όπως και σήμερα, αλλά με κωλοτούμπα διαφορά! Τότε ήταν διώκτες και όρθιοι και τώρα οικοδεσπότες γονατιστοί για μια στάλα λύπησης. Πάει το γλύψιμο σ’ άλλο κόσμο προς τους άλλοτε φονιάδες και νυν... αγγελούδια!

Ο ΙΔΙΟΣ!..
Πρωταγωνιστής ο ίδιος ο Αλέξης και τότε όπως και σήμερα. Τότε αναρχικός, τώρα παιδί του Κατηχητικού. Εισαγγελέας στη «δίκη» τότε ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής, ο οποίος τώρα κάνει ρεβεράτζες στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό. Ρεμάλια της Αριστεράς των Εξαρχείων τότε, αριστοκράτες στα σαλόνια της εξουσίας σήμερα. Άντε τώρα να μπεις στον κόπο να βγάλεις τον μέσο όρο σ’ όλο αυτό το τουρλουμπούκι που κάνει πως κυβερνά τη χώρα.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ...
Κάπου έρχεται και ο Λεβέντης και δίκαια εκφράζει το παράπονο που δεν τον «παίζει» ο Αλέξης. Ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτηρίζει φασισμό την αντιμετώπιση από πλευράς Κυβέρνησης. Το παράπονο γίνεται πιο έντονο και πιο μεγάλο όταν μαθαίνει ο Λεβέντης ότι η γνωστή αοιδός Έφη Θώδη θα αφήσει το μαντρί της Φθιώτιδας και θα πηδήξει στο «μαντρί» του Λευκού Οίκου καλεσμένη του νέου Πλανητάρχη Τραμπ που εξεδήλωσε τον πόθο ν’ ακούσει το δημοτικό άσμα «μπήκαν τα γίδια στο μαντρί».

Η ΕΙΚΟΝΑ...
Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα είναι χρήσιμος για τη χώρα μας ο Ομπάμα που τώρα αποχωρεί από την Αμερικάνικη πολιτική σκηνή! Εκτός από το ότι θα παίξει μια εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ με ποικίλο περιεχόμενο, αρνητικό και θετικό, σε τι άλλο θα χρησιμεύσει για τη χώρα μας όταν άλλος θα κάνει κουμάντο στον Λ. Οίκο και σ’ όλο τον κόσμο. Αν ήταν να συμπαρασταθεί στη χώρα μας θα το είχε κάνει όσο καιρό πλανητάρχευε. Αυτόν τον Ομπάμα δεν είδε ο Τσίπρας πριν από κάμποσο καιρό στον Λ. Οίκο; Ε και! Τι πέτυχε μέχρι τώρα και δεν το μάθαμε;

ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ...
Στο παρελθόν έκαψαν σωρηδόν Αμερικάνικες σημαίες και μαζί μ’ αυτές έκαψαν και την Αθήνα από ένα αντιαμερικανικό μίσος και τώρα έρχονται να επενδύσουν στην αγάπη και την λύπηση των «φονιάδων των λαών»! Πόση αλήθεια ν’ αντέξει τελικά ετούτος ο έρμος ο τόπος;

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!
Μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, της Αμβρακίας Οδού, της Ε-65 τώρα σειρά έχει η σιδηροδρομική γραμμή που θα διασχίζει την Ήπειρο και θα ενώνει τα λιμάνια της χώρας με αυτά της Ευρώπης, της Αφρικής, κλπ. Το μαντάτο μας το σεβίρισε ο αρμόδιος Υπουργός Σπίρτζης που το θυμάται από την περίοδο που ήταν ΠΑΣΟΚ και που τότε ένας άλλος συνάδελφός του Πασόκος Υπουργός ονόματι Βερελής, το... ξανασφύριξε το τρένο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων!

ΤΑ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ!
Εδώ ένα ραδιοβοήθημα στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν μπορούν να τοποθετήσουν εδώ και σαράντα χρόνια, άρχισαν να στήνουν σιδηροδρομικές γραμμές πουλώντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, όπως είναι η παλιά τους τέχνη κόσκινο. Ποιος σιδηρόδρομος θα σφυρίξει για να μεταφέρει ποια προϊόντα από και προς μια χώρα που ξεπούλησε ό,τι ασημικό βρήκε στα ντουλάπια της;

ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ...
Συνελήφθησαν, λέει, δύο Αλβανοί που μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό με στόχευση την διδαχή του οράματος της «μεγάλης Αλβανίας»! Ήταν, λέει, οδηγοί του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας η οποία ζητάει και τα... ρέστα από την «παρανομία» που έκαναν οι Ελληνικές αρχές και κάνουν διαβήματα! Το θράσος των «γειτόνων» δεν έχει όρια με τους οποίους έχουμε μπλέξει αλλά και με μια Ελληνική Πολιτεία να μη μπορεί ν’ αντιδράσει.

ΤΟ ΛΟΥΣΙΜΟ...
Αποτέλεσμα του οινοπνεύματος που καταναλώνει είναι η πολιτική που εφαρμόζει εναντίον της Ελλάδος ο Έντι Ράμα, ο οποίος πληρώνεται από την Τουρκία να κάνει και να λέει όσα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Αυτά τα είπε ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος «έλουσε» για τα καλά τον Αλβανό Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ...
Σας υποσχέθηκα ότι δεν θ’ αφήσω κάποια στελέχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να λειτουργούν κατά το δοκούν κι όχι όπως οι νόμοι του κράτους επιβάλουν. Αναφέρομαι στην τακτική που ακολούθησε η τριμελής επιτροπή στην αξιολόγηση διδακτόρων σε προκήρυξη θέσης συνεργάτη για μία από τις σχολές του.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΟΜΩΝ!
Για να γίνει ένα «έγκλημα» χρειάζονται τουλάχιστον να υπάρξουν δύο πλευρές κι αυτό για την κάλυψη της θέσης. Μπορεί να μην είναι έγκλημα με όλη την σημασία της λέξης αλλά είναι παράβαση νόμου και παράβαση κάθε κανόνα ηθικής τάξης όταν η επιτροπή προτάσει τον υποκειμενισμό από την αντικειμενικότητα, κάτι που το ζητάει ο νομοθέτης όταν κάνει την προκήρυξη της θέσης.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ...
Ενώ η προκήρυξη βάζει κανόνες και όρια τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά από τα δύο μέρη και από τους κρίνοντες και από τους κρινόμενους, αυτό αγνοείται στην προκειμένη περίπτωση και η εισήγηση κινείται στην κατεύθυνση του «εκλεκτού» στον οποίο έχει ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες κι όλα τα δικαιολογητικά που αρμόζουν για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ;
Εντελώς... συμπτωματικά, η επιτροπή δεν εξέτασε τους όρους τους οποίους βάζει η προκήρυξη που έχουν να κάνουν εκτός των άλλων με το αν είναι νομότυπη η συμμετοχή του εν λόγω υποψηφίου στην διεκδίκηση της θέσης και που έχει να κάνει με την τήρηση των απαγορεύσεων στη συμμετοχή. Εκτός κι αν ο ίδιος ο υποψήφιος είχε υποχρέωση να κάνει γνωστοποίηση, εκτός των προσόντων του και των απαγορευτικών διατάξεων συμμετοχής στην διεκδίκηση της θέσης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ...
Παρ’ όλα αυτά, η τριμελής επιτροπή μετά την αρχική συμμετοχή ενός Πανεπιστημιακού και στη συνέχεια την παραίτησή του (γιατί άραγε;) προχώρησε στην αξιολόγηση και αποφάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος κάλυπτε όλα εκείνα τα κριτήρια άρα ήταν και ο κατάλληλος για την συγκεκριμένη θέση. Έλα όμως που η γενική συνέλευση της σχολής είχε διαφορετική άποψη και χάλασε την «αγιογραφία» της επιτροπής αναγνωρίζοντας ως καλύτερο τον επόμενο! Βρήκε τη δύναμη και είπε όχι, γιατί είδε κάτι που δεν πρόσεξε η επιτροπή ή όσα «πρόσεξε» η επιτροπή ήταν περίεργα και γι’ αυτό έβαλε στα αζήτητα την κρίση - αξιολόγηση - αγιογραφία της;

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...
Το όλο ζήτημα εκτός από το ηθικό μέρος που έχει να κάνει με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, έχει και το νομικό που πρέπει να το εξετάσει κάθε αρμόδιος από το Πανεπιστήμιο μέχρι τον Εισαγγελέα για να αποκαλυφθεί το πώς λειτουργεί το σύστημα αξιολόγησης όχι μόνο στο δικό μας Πανεπιστήμιο αλλά και σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αν υπάρχει απόστημα, αυτό πρέπει να αποκοπεί από τη ρίζα διότι στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να υπάρχουν τα «δικά μας παιδιά» και τα απόπαιδα. Δεν μπορεί να προηγούνται τα παιδιά των Πανεπιστημιακών, νυν ή συνταξιούχων και να είναι απόπαιδα τα παιδιά εκείνα που έχουν μοχθήσει να μπουν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και να είναι άτυχα!

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...
Η στήλη θα το τραβήξει το σχοινί μέχρι ν’ αποκαλυφθεί το πώς λειτούργησε αυτή η επιτροπή και βεβαίως δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο υποψήφιος, ο οποίος προφανώς δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από την προκήρυξη της θέσης. Κάποιος ή κάποιοι παρέβησαν ακούσια ή εκούσια τα όσα ορίζει ο νόμος και γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουν λόγο ακόμη και στη δικαιοσύνη αν χρειαστεί. Η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα...

ΑΠΟΡΙΕΣ...
Δύο ερωτήματα για την επιτροπή: α) Γνώριζε αν ο ενδιαφερόμενος εργαζόταν παράλληλα σε άλλη απαγορευτική θέση όταν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά; β) Έπρεπε να τα γνωρίζουν προτού ασχοληθούν με την αξιολόγηση; Ερώτημα προς τον ενδιαφερόμενο: α) Γνωστοποίησε στην επιτροπή την ενασχόληση με άλλη Πανεπιστημιακού ενδιαφέροντος δραστηριότητα; Τήρησαν όλοι μαζί τις από τον νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρξει το αδιάβλητο στην αξιολόγηση και επιλογή; Ερωτήματα προς άπαντες: Γιατί παραιτήθηκε από την επιτροπή καθηγητής και πώς αντικαταστάθηκε; Γιατί η γενική συνέλευση δεν αποδέχτηκε την εισήγηση της τριμελούς επιτροπής; Τέλος, το γνωστικό αντικείμενο ήταν εκείνο που προέβλεπε η προκήρυξη; Σε όλα αυτά ας δοθούν πειστικές απαντήσεις για να μάθει και ο λαός πώς ακριβώς κινούνται εκεί στο Πανεπιστήμιο που ορισμένοι το έχουν δει... τσιφλίκι και έμαθαν να μένουν στο απυρόβλητο. Αν καλά είμαι ενημερωμένος, αυτές οι θέσεις δημιουργούνται για ν’ αποκτήσουν εμπειρία και νέοι επιστήμονες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα!

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΑΜΠΡΙΖΟΝΤΕΣ!
Αυτή η διαρκής σπερμολογία περί εκλεκτών της Ν.Δ. που θα έχουν τύχη σε επόμενες εκλογές δεν ξέρω πόσο καλές υπηρεσίες προσφέρει στην παράταξη. Πέφτουν κάθε τόσο ονόματα στο πολιτικό τραπέζι έτσι για να’χουν να πορεύονται όσοι δεν έχουν δουλειά να κάνουν. Κυρίως αυτό το παιχνίδι το παίζουν «παίκτες» που είναι εκτός χώρου της Ν.Δ. και μάλλον σκοπό έχουν να ρίξουν ονόματα στην πιάτσα για να τα κάψουν.

ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ...
Ο τάδε είναι κολλητός του Κυριάκου άρα θα είναι υποψήφιος, ο δείνα είναι κολλητός της Ντόρας άρα βάλτον κι αυτόν μέσα. Ένας άλλος ήταν κολλητός του Καραμανλή και του Μεϊμαράκη, άρα αυτούς κλάφτους! Και πάνε γαϊτανάκι αυτές οι φήμες, με αποτέλεσνα ν’ ανοίγει ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ των υποψηφίων υποψηφίων και να έχουν αρχίσει να χαλάνε ακόμη και καρδιές. Χώρια που σε κάποιες περιπτώσεις μαλώνουν πολλοί γάιδαροι σε ξένο αχυρώνα!

ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ...
Από την άλλη μεριά, στην πιάτσα έχουν βγει και κάποια «παιδιά» που αφού έφτυσαν κάμποσες φορές τη Ν.Δ. σε καιρούς δύσκολους, τώρα μοστράρουν ως εκλεκτοί του Κυριάκου διεκδικώντας θέση σε ενδεχόμενη Κυβέρνηση Ν.Δ. Είναι εκείνοι που έχουν σφιχταγκαλιάσει την νέα Ν.Δ. του Κυριάκου, που καποια στιγμή η τύχη θα του χαμογελάσει και του το έχει τάξει να γίνει πρωθυπουργός.

ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ...
Υπάρχουν κι εκείνοι που είδαν φως και μπαίνουν αλλάζοντας στρατόπεδα. Είναι και τα ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση, όχι όμως τέτοια που τ’ ανοίγματα να μετατρέπονται σε αέρα κοπανιστό. Αυτό τον αέρα τον κοπανιστό έχουν ως προσόν πολλοί εξ’ αυτών που μοστράρονται για υποψήφιοι και στο τέλος θα έχουμε κλάματα - δράματα!

Η ΜΑΣΤΙΓΑ...
Συμμερίζεται απόλυτα η στήλη τις ανησυχίες της Πανεπιστημιακής κοινότητας για την κατάσταση που επικρατεί στον Πανεπιστημιακό χώρο με τα αδέσποτα. Το κακό έχει παραγίνει όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο αλλά και στο ΠΠΓΝΙ στην κεντρική πλατεία και γενικά σε όλα τα Γιάννενα. Έχουν καταντήσει μάστιγα τα σκυλιά το τελευταίο διάστημα και κάθε τόσο μαθαίνουμε για επιθέσεις σε πολίτες οι οποίοι όσο κι αν διαμαρτύρηθούν δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

ΔΙΚΑΙΩΣ...
Δίκαια λοιπόν διαμαρτύρεται η Σύγκλητος για τις αγέλες που κατοικοεδρεύουν στους Πανεπιστημιακούς χώρους και δικαίως αναγκάζονται να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, η οποία θ’ αναλάβει την καυτή πατάτα να την κάνει τι; Θα την πετάξει στον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος έχει σηκώσει προ πολλού τα χέρια στο φαινόμενο διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την αντιμετώπισή του.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ...
Θα παρακαλούσα την Σύγκλητο να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και τις ίδιες ευαισθησίες για κάποια άλλα «αδέσποτα» που κυκλοφορούν στους ίδιους χώρους και που «δαγκώνουν» άλλα «παιδιά» που δεν έχουν γονείς Πανεπιστημιακούς. Καλόν είναι να προστατεύονται φοιτητές και καθηγητές από τ’ αδέσποτα, το ίδιο καλόν είναι να τυγχάνουν προσοχής και τα «ορφανά» από καθηγητές πατέρες. Καταλαβαινόμαστε πιστεύω...

ΤΩΝ ΟΜΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ!..
Αμ, το άλλο! Η γνωστή Γιάννα Αγγελοπούλου πήρε των ομματιών της και ξενητεύτηκε σε άλλες χώρες προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Αυτή η Γιάννα που το βράδυ των εκλογών το Γενάρη του 2015 πηδούσε από όροφο σε όροφο από τη χαρά της για την αλλαγή αριστερής σελίδας στην χώρα της! Ο δικός της Αλέξης είχε έλθει ως σωτήρας για να λυτρωθεί ο λαός κι αυτή λοιπόν η Γιάννα ανακάλυψε πρόσφατα ότι δεν είναι ο Αλέξης που περίμενε και αφού μας τον φόρεσε... κολλάρο, τώρα την κάνει γυριστή. Μια λεπτομέρεια: Μόνο 750 εκατ. ευρώ έχασε ο όμιλός της από την «αλλαγή» που η ίδια εμπνεύστηκε το 2015 στρατεύοντας και τον κανακάρη της στον στρατό του ΣΥΡΙΖΑ!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.