ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΜΕΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ... ΠΗΛΗΚΙΟΝ!
Μετά την για πολλοστή φορά επαναδημοσίευση των οφειλετών, μικρών και μεγάλων, στο δημόσιο, πόσο πιο πλούσια έγινε η χώρα μας από τα χρήματα που δεν εισέρρευσαν στα ταμεία; Μεδέν εις το πηλίκον είναι η απάντηση, διότι οι μακαρίτες, ως είναι γνωστόν, δεν πληρώνουν και οι ζωντανοί δεν έχουν ούτε το κουράγιο ούτε τη θέληση και προ πάντων τον τρόπο να πληρώσουν αφού... κίκια γιοκ!

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ... ΝΕΚΡΩΝ!
Δεν ήταν λίστα οφειλετών αυτή που ξαναείδαμε, αλλά προσκλητήριο νεκρών που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχουν γίνει περιπατητές του παραδείσου, αφού την κόλαση την έχουν αφήσει για τους ζωντανούς! Ένα απέραντο νεκροταφείο η λίστα και, ως είναι γνωστόν, οι νεκροί είναι κομματάκι δύσκολο να πληρώσουν έστω κι αν υπήρχε περίπτωση επανόδου στη ζωή!

ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!
Πόσοι από τους οφειλέτες της λίστας δεν προτίμησαν τον θάνατο από την ζωή στην Ελλάδα της κρίσης; Χιλιάδες οι αυτόχειρες, μέχρι το σωτήριο έτος 2015 όπου ενέσκυψε αριστερά στη χώρα. Έκτοτε οι αυτοκτονίες έχουν... απαγορευτεί διά ροπάλου και μόνο αυτή του Κυριάκου Μαμιδάκη τους ξέφυγε και πήρε το δρόμο της δημοσιότητας!

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ...
Άνθρακες ο θησαυρός από τη λίστα των οφειλετών, η οποία όπως είπαμε έχει ξαναδημοσιευτεί χωρίς να έχει συγκινηθεί κανείς ώστε να τακτοποιήσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες! Η δημοσιοποίηση έγινε για το θεαθήναι και ξανά στον τόπο τα βιολιά. Άντε και πληροφορήθηκε το κοινό τα ονόματα, ποιο το όφελος; Μήπως επιδίωξη ήταν ο διασυρμός; Τίνος, του Γεωργακόπουλου του ΜΙΝΙΟΝ ή του Στράτου της Πειραϊκής - Πατραϊκής που ήταν και τα πεθερικά του Βαρουφάκη!

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ...
Όσον αφορά στους οφειλέτες της Ηπείρου, λόγος να μη γίνεται. Ένα απέραντο νεκροταφείο βασιλεύει κι εδώ. Σχεδόν όλοι οι οφειλέτες έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια και οι εναπομέιναντες εν ζωή είναι ζωντανοί - νεκροί επιχειρηματικά, οπότε παρά του μη έχοντος ουκ έχει λαμβάνειν...

ΤΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ...
Εκείνο που έχει τη δική του σπουδαιότητα είναι ότι πολλοί από τους οφειλέτες είτε του δημοσίου είτε των τραπεζών είχαν επενδύσει στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί Σεισάχθειας! Ήταν πολλοί από κείνους που προπαγάνδιζαν τον ερχομό της Αλεξοπαρέας που θα τους διέγραφε όλα τα χρέη και άφηναν τους πάσης φύσεως λογαριασμούς να φουντώνουν!

ΟΙ ΤΡΑΝΟΙ!..
Πρωτοκλασάτοι Πασόκοι, Νεοδημοκράτες που επί δεκαετίες έγιναν τρανοί, τον Γενάρη του 2015 έβγαιναν στα κάγκελα ενάντια στις κυβερνήσεις που τους είχαν αναθρέψει και υποστήριζαν την αριστερή στροφή υπολογίζοντας στην ΕΛΠΙΔΑ που έρχονταν! Είναι κι εκείνοι μεταξύ των μεγαλοοφειλετών που φιγουράριζαν στη λίστα χωρίς βέβαια να έχουν διάθεση ή δυνατότητα να κάνουν κάτι για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ!
Τριάντα οκτώ ολόκληρα λεπτά μιλούσε ο δικός μας Αλέξης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα! Μιλάμε για κοσμογονία άνευ προηγουμένου! Αφιέρωσε 38 ολόκληρα λεπτά ο Αλέξης μας για να συζητήσει με τον Πλανητάρχη ώστε ν’ αλλάξει την τύχη του κόσμου! Μέχρι και για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησε ο Έλληνας «πλανητάρχης»!

«ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙ...»
Μπαράκ, δες λίγο τον Βλαδήμηρο και μη τον αποπαίρνεις. Είναι καλό παιδί και τον χρειαζόμαστε, του είπε ο Αλέξης. Δικό σου φιλαράκι είναι και πες του να μαζευτεί, του απάντησε ο Μπαράκ και πήρε το σκυλάκι του αγκαλιά μη του το ματιάσει ο Αλέξης. Μάλιστα, ο Αλέξης απαίτησε τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία. Πες το στο φιλαράκι σου τον Βλαδήμηρο, του ξαναείπε ο Μπαράκ!

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ...
Από δω το δεξί αίσθημά μου, ο λεβέντης μας ο Πάνος, σύστησε τον Καμμένο ο Πρωθυπουργός στην Άγκελα! Κάπου το ξέρω το παιδί, απαντά η Φράου και έκλεισε το μάτι με νόημα. Τι εννοούσε, θα το μάθουμε εν καιρώ, όπως κάναμε ένα χρόνο να μάθουμε για το πραξικόπημα που ετοίμαζε η παρέα!

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ!
Τρεις «πρόθυμους» με οποιονδήποτε τρόπο ψάχνει η Κυβέρνηση για να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο. Ψάχνει τρεις αποστάτες ο Αλέξης από άλλα κόμματα να πουν «ναι σε όλα» για να πάει σ’ εκλογές το Φθινόπωρο ώστε να περισώσει όσο μεγαλύτερη δύναμη στο κόμμα του μπορεί. Αυτοί οι τρεις θα θυσιαστούν με το αζημείωτο για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ!

ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ...
Μπορεί να ενοχλεί ο όρος «αποστάτες», αλλά δεν είναι δική μου εφεύρεση. Είναι οι πρώτοι διδάξαντες οι σημερινοί κυβερνώντες που ως αντιπολίτευση το είχαν κάνει ψωμοτύρι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν τότε, το Γενάρη του 2015, που όποιος τολμούσε να ψηφίσει Σταύρο Δήμα ήταν... πουλημένος, αργυρώνητος, αποστάτης! Μήπως δεν το θυμόμαστε! Απλά εμείς επαναλαμβάνουμε τους χαρακτηρισμούς τους για να ισοφαρίσουμε τα πράγματα κι επειδή ξέρουμε ότι τους πονάνε...

ΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ...
Γίνεται, λέει, προσέγγιση σε βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πρώτο το ΠΟΤΑΜΙ για να εξοικονομίσουν ότι τους λείπει. Η προσέγγιση έγινε σε βουλευτή «νύφη» Ηπειρώτισσα, η οποία αντιστέκεται και δεν το τολμά όσο κι αν «αγαπά». Επίσης, λέγεται, ότι γίνονται ανήθικες προτάσεις και σε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εννοώντας κάποιους φευγάτους που έχουν το σύνδρομο της έλλειψης της καρέκλας!

ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ!..
Με το νου στραμμένο στον εκλογικό νόμο κι αυτό το φροντίζει καλά η Κυβέρνηση, ξεχάσαμε τα καλούδια που μας έφερε ο Πρωθυπουργός από την Κίνα. Ένα ποδήλατο κι αυτό του το αποδόμησε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος προκλήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μόλις είχε επιστρέψει από εκδρομή στο Σινικό τείχος! Μπορεί κάποιος να θυμηθεί τι άλλο έφερε από την Κίνα η κουστωδία εκτός από την επαναβεβαίωση της παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, για το οποίο τόση λιποθυμία έριξε εκείνος ο πρώην ανένδοτος Θ. Δρίτσας, νυν «πάρτε διαβόλοι βάγια»!

ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ!..
Δεν θα γίνει Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που επισκέφθηκε τα Γιάννενα πρόσφατα. Απλά θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο έτσι όπως τον μαγειρεύει η συγκυβέρνηση γιατί αυτό επιβάλει το κομματικό του συμφέρον! Μετά απ’ αυτή την τοποθέτηση ησυχάσαμε και δεν φοβόμαστε για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης!

Ο... ΤΟΤΟΣ!
Το άλλο με τον τοτό -τον Λεβέντη ήθελα να πω- το ακούσατε; «Μ’ έχει σε μεγάλη εκτίμηση ο Τσίπρας και θαυμάζει τις αγορεύσεις μου στη Βουλή. Μάλιστα, κρατάει σημειώσεις σ’ ένα μπλοκάκι για τα τσιτάτα που λέω τα οποία έχουν ένα φιλοσοφικό περιεχόμενο!», δήλωσε ο Λεβέντης, ο οποίος τσίμπησε στο γαζί που τον περνάει ο Αλέξης για να κάνει τη δουλειά του με την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Το και μ...κας και λεβέντης εδώ δένει απόλυτα!

ΟΙ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ...
Λίγο έλλειψε ν’ ανοίξουν σαμπάνιες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο παραβρέθηκε ανήμερα της γιορτής της η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία την ανάγκη φιλότιμο εποίησεν και παρέστη στη «γιορτή» που έγινε και με αφορμή την αξιοποίηση των σκουπιδιών. Σαμπάνιες κι από την συμπολίτευση με την οποία συμπορεύτηκε ένα κομμάτι της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της παράταξης της Όλγας, με το άλλο κομμάτι να αρνείται την πρόταση Αλέκου - Τατιάνας για το σχεδιασμό διαχείρησης των αποβλήτων Ηπείρου.

ΟΛΑ ΚΑΛΑ!
Όλα καλά καμωμένα τα βρήκε η Όλγα στην Περιφέρεια ύστερα από τόσους μήνες απουσίας της από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, από το οποίο έπρεπε να «κοπεί» από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έχει σημασία που η ομάδα Τσίκαρη είχε διαφορετική άποψη, αλλά σημασία είχε ότι η σωστή άποψη είναι μία και μοναδική, αυτή του διδύμου Αλέκου - Τατιάνας, δηλαδή η εξής μία, αυτή της Τατιάνας, η οποία είναι η μόνη που το έχει δουλέψει το ζήτημα απόβλητα και το ξέρει καλά απ’ έξω κι ανακατωτά!

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ...
Η ασθένεια «δεν το πιστεύω αλλά λιποθυμώ και ψηφίζω» έπεσε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με τον Γ. Ζάψα να ακολουθεί την ασθένεια βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν ψήφισαν τον σχεδιασμό, οι μισοί της Όλγας, η Όλυ Τσουμάνη και ο Αναγνώστου της Χρυσής Αυγής. Κατά τ’ άλλα, χρόνια πολλά για την γιορτή της Όλγας και να μην κάνουμε μαύρα μάτια να την ξαναδούμε. Είπαμε, η Ήπειρος είναι φιλόξενος τόπος και μαζί με τους μετανάστες αγαπά και τα ξενιτεμένα της παιδιά!

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
Να φανταστείτε ότι το όλο εγχείρημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα κοστίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Μιλάμε για πολλά λεφτά που όσο νάναι κάποιοι θα τα έχουν βάλει στο μάτι! Έτσι, για την ιστορία, χωρίς κανένα υπαινιγμό, η υπόθεση απορρίμματα ενδιαφέρει πολύ έναν ενδιαφερόμενο και για τηλεοπτική άδεια εργολάβο, ο οποίος είναι κουμπάρος του Σπίρτζη και του Καμμένου!

ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΕ...
Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτή η υπόθεση της δωρεάς απινιδωτών γίνεται για μια φωτογράφιση των ’διακινητών»; Μήπως παρατράβηξε το «παραμύθι» και θα πρέπει να το ξανασκεφτούν οι εμπνευστές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προβολή, η οποία περισσότερο έχει να κάνει με σπέκουλα πολιτική; Το ξέρω ότι ενοχλώ ακόμη και φίλους μ’ αυτό το σχολιασμό, αλλά ας περιοριστούν στην χειρονομία κι ας αφήσουν τις φανφάρες. Παρατράβηξαν αυτού του είδους οι αγαθοεργές πράξεις, κάτι που υποψιάζει ακόμη και τους πιο ανυποψίαστους για τους σκοπούς. Όλα δεν μπορούν να θυσιάζονται στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας. Ελπίζω να μη θυμώσουν οι κατασκευάστριες εταιρίες απινιδωτών που η Ήπειρος προμαχούσα έχει γίνει καλύτερη ντήλερ με το αζημείωτο!

Η ΦΟΡΤΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ!
Δέστε και τούτο φίλοι μου. Εκκλησία στην Αργολίδα διαφήμιζε πανηγύρι εις μνήμην του Αγίου Παϊσίου, όπου επί διήμερον θα προσκυνούσαν οι πιστοί τα γυαλιά του Αγίου! Μάλιστα, η όλη εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της ιεράς Μητρόπολης Αργολίδας και προφανώς θα είχαν την ευλογία του «Αγίου» της οικείας Μητρόπολης! Με κάτι τέτοια είναι να μη σηκωθεί ο Άγιος Παΐσιος, ν’ αρπάξει... φορτωτήρα και... πού σε πονεί και πού σε σφάζει με τους «αγιογδείτες» - «αγιέμπορους»;
Δεν σχολιάζω την πρόσκληση του Δήμου Κόνιτσας που καλούσε τους πιστούς να γιορτάσουν την μνήμη του οσίου Παϊσίου που εκοιμήθη πριν από 22 χρόνια ακριβώς. Φαίνεται πως στην Κόνιτσα όπου έζησε ο Άγιος μαζί με τα άλλα του 8 αδέλφια προερχόμενος από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, δεν έφτασε το μήνυμα της προ ετών Αγιοποίησής Του! Από κει, από την Κόνιτσα, πήγε στο Αγ. Όρος για να επιστρέψει ξανά στην Κόνιτσα και στην Ι. Μονή Στομίου, από κει στο Σινά κι από κει ξανά στο Αγ. Όρος.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ...
Είχα την τύχη και την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον πρώην Πρύτανη και νυν βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Θόδωρο Φορτσάκη και μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισα απ’ αυτόν τον άνθρωπο των γραμμάτων πρώτα και μετά τον πολιτικό. Άνθρωπος με περιεχόμενο και χωρίς φανφαρωνισμούς, ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω του και ανάλογα συμπεριφέρεται και πράττει...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ!
Άφησε τον χώρο των επιστημών φθάνοντας στο ύπατο αξίωμα όπως ήταν η Πρυτανεία κι αφού έδωσε δείγματα υπευθυνότητας, μεταπήδησε στο χώρο της πολιτικής με τη σκέψη ότι με όσα είχε βιώσει στην εκπαίδευση και κυρίως τα προβλήματα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων μέσα από το μετερίζι της Βουλής, είτε σαν βουλευτής σήμερα, είτε σαν υπουργός αργότερα...

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ!
Ο Θ. Φορτσάκης ήταν εκείνος ο δάσκαλος ο πανεπιστημιακός που από τη θέση του Πρύτανη τα έβαλε μ’ εκείνο το σκυλολόι που λυμαίνεται το χώρο των Πανεπιστημίων και που σαν στόχο είχαν την μπαχαλοποίηση κι όχι την μάθηση. Ήταν εκείνος που αψήφισε το σύνθημα «Φοιτητής κομμένος, καθηγητής σφαγμένος» και έστειλε αδιάβαστους όλους όσους είχαν αυτού του είδους τις απόψεις. Δεν πτοήθηκε από τις ασκήσεις επανάστασης των γεροντοφοιτητομπαχαλάκηδων και τους έκοψε τις παλιές συνήθειες!

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ...
Την εκτίμηση προς το πρόσωπο του Φορτσάκη την διεπίστωνε κανείς από τον τρόπο αντίδρασης αγνώστων ανθρώπων που τον αναγνώριζαν απ’ όπου κι αν περνούσε στα στενοσόκακα της Πάργας. Χαιρετούσαν περισσότερο τον αποφασιστικό Πρύτανη και λιγότερο τον πολιτικό. Η προσφώνηση ήταν «τι κάνετε κύριε Πρύτανη» και «σας θαυμάζουμε για τον τρόπο που αντισταθήκατε στο Πανεπιστήμιο, απέναντι σ’ αυτό το κατάντημα». Αυτή είναι η πιο σπουδαία αναγνώριση, κάτι που ο κ. Φορτσάκης το εισέπραττε με περίσσια ικανοποίηση...


Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.