ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΤΟΚΕΤΟΣ...
Ώδυνεν Ν.Δ. κι έτεκεν Κυριάκον Μητσοτάκην μετά από εκατό μέρες κυοφορίας! Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, εκεί κατά τις 9, ένας Μητσοτάκης, ο Β’, μπήκε στο τιμόνι της Ν.Δ. και είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός όταν έλθει η ώρα!

ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ...
Μεγάλος χαμένος δεν είναι ο Β. Μεϊμαράκης που από φαβορί κατέληξε να χάσει την προεδρία. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι «πάτρωνες» που τον βοηθούσαν μέσω κύκλων που τελικά ήταν... αέρας κοπανιστός και κατά το κοινώς λεγόμενο ανεμογκάστρι!

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ...
Επίσης, μεγάλη χαμένη η ΑΥΓΗ, ο Τράγκας, ο Χατζηνικολάου, με την Κουροπαρέα και το υπόλοιπο σύστημα που ήθελε τη λεηλασία της Ν.Δ. για να σωθεί η παρέα του Μαξίμου...

ΟΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ...
Η στήλη απέφυγε τις ακρότητες αυτό το διάστημα της «γκαστριάς» της Ν.Δ. Δεν έγινε οξεία στην κριτική απέναντι σε όσα συνέβαιναν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλά εκ των οποίων πλήγωναν τον ίδιο τον Νεοδημοκράτη που τελικά πήρε την τύχη του κόμματος στα χέρια του και ξεκαθάρισε την ήρα από το στάρι.

Η ΔΙΑΔΟΧΗ...
Αφού εσείς δεν έχετε μυαλό και όρεξη να δώσετε λύση στο ζήτημα της ηγεσίας στη Ν.Δ. για τη διαδοχή της οποίας ο δρόμος άνοιξε από τον Β. Μεϊμαράκη, θα δώσουμε εμείς λύση, είπαν καμιά τρακοσαριά χιλιάδες Νεοδημοκράτες που ξαναπήγαν στις κάλπες κι έδωσαν τελικά τη λύση, αφήνοντας τους «κύκλους» με την... χαρά στο χέρι!

ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ!..
Επαναλαμβάνω ότι οι χαμένοι δεν βρίσκονται στη Ν.Δ. αλλά εκτός αυτής και κυρίως όσοι θέλησαν να στηρίξουν την συγκυβέρνηση μέσω της μεγάλης παράταξης που έχει τις ρίζες της βαθιά στην κοινωνία όπου την φύτεψε ο Κων/νος Καραμανλής ο ορίτζιναλ και που κάποιοι επίγονοί του δεν θέλησαν να το καταλάβουν και επί επτά χρόνια ούτε ένα ποτήρι νερό δεν της έριξαν για πότισμα, πίνοντας το... αμίλητο νερό οι ίδιοι!

ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ...
Δεν είναι χαμένος ο Μεϊμαράκης που ανέλαβε κάρβουνα αναμένα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά είναι χαμένος που πίστευε τους παραμυθάδες τύπου Αντώναρου - Ρουσόπουλου που βγήκαν από το καβούκι τους και προσπαθούσαν να επιφέρουν αλλαγές στη Ν.Δ. με το ζόρι.

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ...
Οι «κύκλοι» του Καραμανλή τον μόνο που κατάφεραν να ταράξουν ήταν τον ίδιο και να τον ξυπνήσουν από τον επταετή «λήθαργό» του. Έγινε και τώρα αυτό που είχε γίνει το 1984 όταν ο Μητσοτάκης ο Α’ πήρε το κόμμα από την εποπτεία του εθνάρχη και το έφερε στην εξουσία και μάλιστα με το τρίτο σε ποσοστό μέγεθος στην ιστορία (47%) μετά το 48% του Αντρέα το 1981 και το 54% του Εθνάρχη το 1974.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ...
Η τακτική του Κυριάκου καθ’ όλη την μακρά προεκλογική περίοδο ήταν σοφή και μιλούσε για την επάνοδο στο δρόμο των καθαρών λύσεων σε επίπεδο εθνικό και κοινωνικό αφήνοντας τους άλλους συνυποψηφίους να... βγάζουν τα μάτια τους. Είχε εστιάσει την προσοχή του στη λύση των προβλημάτων που μαστίζουν την χώρα. Είχε βρει τον αντίπαλο που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική του...

ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ...
Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους που αναλώθηκαν στην αλληλεξόντωσή τους βγάζοντας πολλές φορές τα μαχαίρια από τα θηκάρια τους. Ο Μεϊμαράκης έβαλε απέναντι τον Απόστολο διότι αυτόν θεωρούσε επικρατέστερο για τον β’ γύρο κι όταν όλα στις 20 Δεκεμβρίου ήλθαν τούμπα και το αουτσάιντερ Κυριάκος ήρθε φαβορί, τότε άρχισε να τον κυνηγά βγάζοντας από το μαγικό «καπέλο» του τις μάγισσες των «κύκλων» για να χάσει τελικά την πρωτιά! Κατόρθωσε να φτιάξει εχθρούς κι όχι αντιπάλους. Κατάφερε να συνασπίσει τους άλλους δύο, Απόστολο - Άδωνι, με τον Κυριάκο, ο οποίος ήλεγχε το παιχνίδι. Όποιος δεν ήθελε δεν καταλάβαινε πού θα κάτσει η μπίλια, η οποία έδωσε «τζόκερ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

ΤΑ «ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ»!
Αυτό που έβλεπε ο απλός πολίτης απορώ πώς δεν το έβλεπε ο Κ. Καραμανλής ο οποίος άφησε τα «παπαγαλάκια» διαφόρων αποχρώσεων να κάνουν παιχνίδι αντ’ αυτού! Χρεώθηκε μια ήττα ο Καραμανλισμός επειδή ο Κ. Καραμανλής δεν βγήκε φάτσα - μπάλα ή να πάρει θέση καθαρή ή να «σφάξει» τα «παπαγαλάκια» του που έστειλαν τον κόσμο στον Κυριάκο, ο οποίος δεν φάνηκε να αστειεύεται όταν έλεγε ότι «εγώ θα γίνω ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ.» για να δικαιωθεί με το παραπάνω σε τελική ανάλυση και, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, το δικαιούνταν διότι η εποχή των τσιφλικάδων έχει περάσει προ πολλού. Απέφυγα συνειδητά να επισημάνω όλους αυτούς τους μήνες την δια της πλαγίας οδού εμπλοκή Καραμανλή...

ΟΙ ΣΑΜΑΡΙΚΟΙ...
Βέβαια, δεν έμειναν αμέτοχοι οι Σαμαρικοί, οι οποίοι μέσω της εκλογής Κυριάκου πήραν το αίμα τους πίσω για την «αμνησία» Μεϊμαράκη στεχικά με την περίοδο της πρωθυπουργίας του. «Εγώ απλά προέδρευα της Βουλής εκείνη την εποχή και δεν είχα πάρει θέση μνημονιακή, ούτε συμμετείχα στις απολύσεις που έκαναν ο Σαμαράς με τον Κυριάκο», έλεγε και ξανάλεγε ο Βαγγέλης κι ένιπτε τα χέρια του!

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ...
Ο λαός της Ν.Δ. αλλά και πολλοί άλλοι σκεπτόμενοι Έλληνες απ’ όλα τ’ άλλα κόμματα έλαβαν σοβαρά τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος και επί της προεδρίας του στη Ν.Δ. οι προσδοκίες για κάτι άλλο στη χώρα αναπτερώνονται. Πλην βέβαια εκείνων των ΑΝΕΛ που ως μικρόψυχοι βγήκαν να καταγγείλουν την εκλογή Κυριάκου. Μάλιστα, κάποια Χρυσοβελώνη από τον Βόλο που κάνει την εκπρόσωπο τύπου δήλωσε γελοιωδώς ότι οι ΑΝΕΛ είναι οι καθαρόαιμοι κληρονόμοι του Καραμανλισμού!

ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ...
Ήταν πολλά ζητήματα που πλήγωσαν και θύμωσαν τους Νεοδημοκράτες εδώ κι ένα χρόνο. Τρεις απανωτές ήττες σ’ ένα χρόνο τους σήκωσαν από τους καναπέδες, πήραν την τύχη της παράταξης επάνω τους κι έδωσαν μαθήματα συμπεριφοράς και υπευθυνότητας σε όλους όσους έκαναν επάγγελμα τον τυχοδιωκτισμό. Σ’ αυτούς τους έσωθεν πρώτα αλλά και τους έξωθεν έστειλαν το μήνυμα και το ράπισμα κι αν δεν το κατάλαβαν, μάλλον η ιδιώτευση είναι μονόδρομος...

ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ...
Όσοι έβλεπαν ή επεδίωκαν την διάσπαση της Ν.Δ. θα μείνουν μ’ αυτή την αγωνία και μ’ αυτή τη... χαρά. Η πίκρα και η αγωνία μεταφέρεται πλέον στα δύο μέγαρα της οδού Ηρώδου Αττικού όπου οι ένοικοί τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υποσκάψουν το χώρο της Ν.Δ. στην εκλογική διαδικασία και έσπασαν τα μούτρα τους τελικά.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ...
Όσον αφορά την εικόνα που παρουσίασε η Ήπειρος εκλογικά την περασμένη Κυριακή, τα αποτελέσματα ήταν μισά - μισά. Ιωάννινα - Θεσπρωτία επέλεξαν Κυριάκο και Άρτα - Πρέβεζα Βαγγέλη! Τα Γιάννενα με 50 ψήφους διαφορά προτίμησαν Κυριάκο χωρίς να έχει τα μεγάλα δημόσια στηρίγματα! Να δείτε που θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης όσον αφορά την γαλάζια ανθρωπογεωγραφία στον τόπο μας.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ...
Τέλος, όσον αφορά τον υπογράφοντα, η επόμενη μέρα του Κυριάκου θα είναι κατά τα συνηθισμένα. Η θέση μου τώρα μετατρέπεται σε θέση άσκησης κριτικής σε ό,τι δεν συμβαδίζει με τα όσα υποσχέθηκε και για όσα έγιναν αφορμή να τον προτιμήσουν οι εκλογείς του.

ΕΧΕΙ ΡΙΖΕΣ!..
Η Ν.Δ. είναι μεγάλη παράταξη με ρίζες και περιεχόμενο. Δικαίωμα στην διεκδίκηση της ηγεσίας έχουν όλοι και ο στίβος είναι ανοικτός. Αυτή τη φορά μπήκαν τέσσερις στο στίβο και η θέση ήταν μία. Σ’ αυτή την κούρσα νικητής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Κων/νου και θα κριθεί κι εκείνος όπως οι προηγούμενοι οκτώ αρχηγοί που πέρασαν απ’ αυτό το αξίωμα.

ΛΟΓΙΚΗ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ!
Γιατί κέρδισε ο Κυριάκος και γιατί έχασε ο Βαγγέλης είναι το ερώτημα! απλά ο μεν Κυριάκος μίλησε στη λογική των ανθρώπων, ενώ ο Βαγγέλης προσπάθησε να εγείρει το συναίσθημα! Τελικό αποτέλεσμα, λογική - συναίσθημα 1-0!

ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ...
Κατά τ’ άλλα οι 400.000 Νεοδημοκράτες καθάρισαν για το μέλλον του τόπου μας, όπως το ακούτε. Αν έπραξαν καλά ή άσχημα, το μέλλον θα το δείξει. Το κρίμα στο λαιμό τους, μηδέ του υπογράφοντος εξαιρουμένου.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
Το «όλοι μαζί τώρα» είναι μια σωστή σκέψη για το μέλλον της Ν.Δ. και του τόπου μας, αρκεί αυτό να γίνει πράξη άμεσα. Το απαιτεί ο λαός της Ν.Δ. και όχι μόνο, διότι και από άλλους πολιτικούς χώρους προερχόμενοι Έλληνες, επιθυμούν την ισχυροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αυτή αποτελεί την ελπίδα για το μέλλον του. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν διά των αντιπροσώπων τους και στον α’ και στον β’ γύρο των εκλογών. Αυτό το μήνυμα έχει στα χέρια του ο Κυριάκος, ο οποίος οφείλει να το επεξεργαστεί και να πράξει ανάλογα επ’ ωφελεία της χώρας, η οποία έχει πέσει εις χείρας μαθητευόμενων αριστερών τύπου Καφαντάρη, Δούρου, κ.α.

Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ...
Από την άλλη πλευρά εκφράζεται η βεβαιότητα πως η πίκρα δεν θα αφήσει τον Μεϊμαράκη να παρασυρθεί και να μπει σε άλλες ατραπούς. Ο ίδιος δήλωσε στον Χατζηνικολάου ότι θα συστρατευτεί με τον νέο πρόεδρο όπως και προεκλογικά είχε δεσμευτεί και όπως το επιθυμούν οι χιλιάδες των Νεοδημοκρατών που τον στήριξαν.

Η ΕΥΤΥΧΙΑ...
• Σε δύο χρόνια κλείνει ένα αιώνα ζωής ο Κων/νος Μητσοτάκης και ευτύχησε να δει ένα από τα παιδιά του να αναλαμβάνει την ηγεσία στο κόμμα που ο ίδιος έγινε αρχηγός και πρωθυπουργός.
Έχει όλο το δικαίωμα να είναι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτή την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και δίκαια έδωσε την ευχή «και πρωθυπουργός τώρα»!

 

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.