ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

❁ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ…
Αυτό ήταν! Ο σοφός λαός ξαναμίλησε και φόρτωσε με μεγαλύτερες ευθύνες τον Αλέξη. Κυρίαρχος του παιχνιδιού μέσα κι έξω από το κόμμα του, μέσα κι έξω από τη χώρα, οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες και εμείς θα είμαστε να δούμε πόσα…απίδια θα χωρέσει ο σάκος του.

■ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ!
Το 61% είναι ευχή και κατάρα μαζί. Ευχή από τους Έλληνες να διαχειριστεί τις τύχες τους και κατάρα διότι έχει να αναλάβει να χορέψει στο ταψί τους Ευρωπαίους όπως έχει υποσχεθεί.

❖ ΕΝ ΛΕΥΚΩ…
Εν λευκώ οι Έλληνες κι εν χορώ είπαν ΟΧΙ, δεν έχει σημασία αν και σε ποιο ερώτημα απαντούσαν και αυτό μεταφράζεται αυτομάτως σε ΝΑΙ! Αλέξη πάρτα όλα σημαίνει το ΟΧΙ και κάνε τα κουμάντα σου από δω και πέρα, είναι η εντολή.

❁ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ…
Είναι βαρύ το φορτίο που φορτώνεται ο Αλέξης και στην πράξη θα φανεί αν θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς εδώ θα είμαστε να παρενοχλούμε την εξουσία όπως κάνουμε όλο τον καιρό…

■ Η ΨΑΛΙΔΑ…
Το 61% είναι ευχή και για ένα επιπλέον λόγο. Το άνοιγμα της ψαλίδας κατά 21 μονάδες βάζει τα πράγματα σε μία άλλη διάσταση καθώς η πρόταση για ΝΑΙ δεν πλειοψήφησε στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον σε επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων δεν θα υπάρξει διχασμός. Ήταν ξεκάθαρη επιλογή και εντολή προς την αριστερά να διαχειριστεί την τύχη των Ελλήνων και της Ελλάδας.

❖ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Δεν έχει καμία σημασία ούτε καμία αξία να αναλύσει κανείς τα όσα προηγήθηκαν κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος. Ούτε να επιρρίψει ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν έτσι όπως διαχειρίστηκαν την υπόθεση δημοψήφισμα από τον χώρο της επιλογής του ΝΑΙ. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και θα ασχοληθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Απλά, κάποιοι πρέπει να αρκεστούν στο 61-39 και να πάνε γι άλλα…

❁ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ…
Είχε ονοματεπώνυμο και πατέρα το ΟΧΙ κι αυτός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Η άλλη πλευρά είχε τόσους πατεράδες και μανάδες που ήταν σαν να ήταν εντελώς ορφανό το «παιδί». Ανεμομαζώματα-διαβολοσκορπίσματα, ένα πράγμα…

■ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!
Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Α. Σαμαράς στις 26 του περασμένου Γενάρη δυστυχώς γι’ αυτόν και την Ν.Δ. το έπραξε την Κυριακή το βράδυ που και ο ίδιος λαβωμένος βγήκε και την παράταξή του τραυματισμένη αφήνει. Δυστυχώς γι αυτόν, δεν ήρθε η δικαίωση που περίμενε και ίσως την δικαιούνταν, διότι δεν έγινε πρωθυπουργός σε κανονικές συνθήκες.

❖ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ…
Είχαμε κραυγές μετά το αποτέλεσμα των εκλογών τον Γενάρη ότι ο Α.Σαμαράς πήρε ότι του χρωστούσε η πατρίδα. Έγινε πρωθυπουργός για 2½ χρόνια και αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με τους πρώην φανατικούς αντιπάλους της παράταξης τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ, κάτι που ο λαός το εξέλαβε ως συγχωροχάρτι για ότι είχε προηγηθεί επί κυβερνήσεως Γιώργου. Αυτή η σύγχυση οδήγησε εκεί που οδήγησε την παράταξη και τον Γενάρη και την περασμένη Κυριακή.

❁ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ…
Σοφή πράξη λοιπόν του Α. Σαμαρά να αποχωρήσει από την ηγεσία της άλλοτε κραταιάς φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής, αλλά αυτό έγινε ύστερα από μία οδυνηρή ήττα, στην οποία άμοιροι ευθυνών δεν είναι όλοι όσοι δεν ήθελαν να δουν την καταιγίδα που ερχόταν και που τελικά σάρωσε ό,τι βρήκε μπροστά της.

■ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…
Η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ίδια με εκείνη του περασμένου Σαββάτου. Όλα τα πρόσωπα πλέον νέα, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Νέος προσωρινός πρόεδρος στη Ν.Δ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο να οδηγήσει το κόμμα σε διεργασίες ανανέωσης της ηγεσίας του και της ηγετικής του ομάδας.

❖ Η ΠΟΡΕΙΑ…
Ο Α. Σαμαράς «γεννήθηκε κι ανδρώθηκε» μέσα στη Ν.Δ. από την ίδρυσή της μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Η πορεία του μέσα στον χώρο είχε πολλές διακυμάνσεις και πέρασε από ένα σωρό συμπληγάδες. Στέλεχος ιδρυτικό της ΟΝΝΕΔ, έδωσε τις δικές του πολιτικές μάχες και στα εύκολα και στα δύσκολα. Εκείνο όμως που τον στιγμάτισε ήταν η ανατροπή του Κων/νου Μητσοτάκη το 1993, η οποία ήταν και η απαρχή πολλών δεινών και για την παράταξη και για τη χώρα. Δεινά που τα βρήκε μπροστά του όταν έγινε αρχηγός στη Ν.Δ. και πρωθυπουργός της χώρας.

❁ Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ…
Ο επίλογος του Α. Σαμαρά ως εξέχοντος πολιτικού προσώπου γράφτηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ όταν εκ των πραγμάτων διαπίστωσε ότι ο λαός δεν είχε άλλη διάθεση να συμπορευτεί μαζί του! Δεν έχει σημασία αν επέλεξε το σωστό με το 61% του ΟΧΙ, αλλά το 39% του ΝΑΙ δεν δίνει άλλη ευκαιρία για δικαίωση που ήταν το ζητούμενο για τον Α. Σαμαρά…Η δικαίωση θα έλθει μέσα από την ιστορία, όπως δικαιώνεται σήμερα ο Κ.Μητσοτάκης για τις αλλαγές που ήθελε κι έπρεπε να κάνει το σύντομο χρονικό διάστημα της πρωθυπουργίας του…

■ Η ΑΛΛΑΓΗ…
Τώρα η Ν.Δ. βρίσκεται στον δρόμο προς αλλαγή σελίδας και αλλαγή ενός ακόμη αρχηγού. Ήδη έχουν αρχίσει να συνωστίζονται οι «μνηστήρες» στη Συγγρού και ετοιμάζονται για…τοξοβολίες όπως στην εποχή του Οδυσσέα, με πρώτο και καλύτερο τον Φαίακα Νικόλαο Δένδια που άρχισε το ταξίδι προς την Ιθάκη! Ακολουθεί ο Αρκάδας Τατούλης, η Ρεθυμνιώτισσα Όλγα και κάπου εκεί ανάμεσα ο γνωστός Βορίδης. Προς το παρόν τα κουμάντα τα κάνει ο κομάντος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και που, ποιος ξέρει, μπορεί να του ανοίξει η όρεξη και να μην θέλει να αφήσει την παράταξη σε ξένα χέρια. Φυσικά, τον κύριο και πρώτο ρόλο τον έχει ο πρωτανηψιός και βασικός μέτοχος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής και όχι ο Κωστάκης ο Γ’, ο του Αχιλλέως, που κατάφερε στο δημοψήφισμα να πουν και οι Σέρρες ένα περήφανο ΝΑΙ στον Τσίπρα με το ΟΧΙ  που ψηφίσαν.

❖ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ…
Κάποτε θα βρω την ευκαιρία να περιγράψω την συμπόρευση με τον Α. Σαμαρά από την δεκαετία του ’80 μέχρι τον Ιούνιο του 1993 που αποφάσισε να πηδήξει από το μαντρί. Δεν έλαβε υπ’όψιν του τις σκέψεις και τις προτάσεις γνησίων και άδολων φίλων, έφτιαξε το δικό του κοπάδι και οδηγήθηκε στην αγρανάπαυση για 17 ολόκληρα χρόνια!

❁ ΟΙ «ΣΕΙΡΗΝΕΣ»…
Οι τότε σειρήνες πήραν τα μυαλά του Αντώνη και ενώ ήταν ο φυσικός πολιτικός διάδοχος του Κ. Μητσοτάκη, εκείνος βιάστηκε να αναρριχηθεί στην ηγεσία της Ν.Δ., κάτι που δεν του το συγχώρεσε η βάση του κόμματος για πολλά χρόνια. Η επιστροφή του ασώτου έγινε επί Κ. Καραμανλή για να κάνει τελικά το όνειρό του πραγματικότητα τον Νοέμβριο 2009 ανταγωνιζόμενος την Ντόρα, η οποία στη συνέχεια έκανε το δικό της λάθος. Αλλά αυτά θα τα πούμε λίγο αργότερα, διότι τώρα οι πληγές είναι ανοιχτές και όπως και να το κάνουμε πονάνε πολύ.

■ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!
Ένα δημοψήφισμα για δύο παραιτήσεις πάει πολύ! Παραιτήθηκε ο Α. Σαμαράς από την ηγεσία της Ν.Δ. και ο Γιάνης Βαρουφάκης από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Και οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Ήταν ανεπιθύμητοι ο ένας στους μέσα και ο άλλος στους έξω.

❖ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑΙ…
Έγινε ένα δημοψήφισμα για να πει το 61% ΟΧΙ σε εκείνο που το 39% είπε ΝΑΙ και το οποίο ΝΑΙ πάει να εφαρμοστεί και μάλιστα κατά τον πιο επικίνδυνο τρόπο, αν το δεχτούν τελικά οι εταίροι μας. Πείτε μου, δεν είμαστε λαός των άκρων;

❁ ΤΟ ΠΕΣΚΕΣΙ…
Μέχρι 30 Ιουνίου μας παρακαλούσαν οι Γιουνκέριδες με τις Μέργκελες να δεχτούμε τα μνημόνιά τους. Μετά το ΟΧΙ του 61% τους παρακαλούμε εμείς να εφαρμοστεί ό,τι εκείνοι μας πρότειναν και μάλιστα τους πήγαμε πεσκέσι το κεφάλι του Γιάνη του νέου…οσιομάρτυρος για να γίνουμε πιστευτοί. Τώρα δεν θέλω εκείνοι που ενώ πρώτα ήθελαν μετά δεν ήθελαν και εμείς θέλαμε αλλά μετά δεν θέλαμε και που τώρα θέλουμε αλλά δεν θέλουν εκείνοι και που όταν ήθελαν εμείς κάναμε τον κάργα μάγκα και τώρα που κάνουμε εμείς τις κότες εκείνοι ξανακάνουν τον κάργα…ούτε ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού να ήταν!

■ ΤΟ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ…
Επί πέντε μήνες ο Γιάνης μάζευε υλικό για να γράψει την δική του ιστορία. Στα από τέτοια του οι συμφωνίες, τα μνημόνια και το τραπεζικό σύστημα. Το στερητικό σύνδρομο θα το έχουν οι δημοσιογράφοι που ξημεροβράδιαζαν έξω από το υπουργείο και κάτι κυριούλες που έχασαν τον Αλαίν Ντελόν τους! Άντε τώρα να βολευτούν όλοι αυτοί με τον Αγγλοελληνοπρεβεζιάνο Τσακαλώτο, ανιψιό του θείου Θρασύβουλου που κυνηγούσε τους αντάρτες του Δημοκρατικού στρατού (αλλιώς τους λέγανε τότε) σε Γράμμο-Βίτσι!

• ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ…
Με Ηπειρώτες πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών η Ήπειρος μπαίνει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης! Αρκεί να γνωρίζουν κι εκείνοι την καταγωγή τους. Η Ελλάδα είχε να δει πρωθυπουργό Ηπειρώτη από την εποχή του Κωλέτση και η Πρέβεζα από την εποχή του Α. Μπάλκου και του Κωνοφάγου. Τι θυμάμαι κι έγω…

• Ο ΔΕΛΑΠΑΤΡΙΔΗΣ…
Όσοι ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι Γερμανοτσολιάδες, απεφάνθη την περασμένη Κυριακή το βράδυ ένας Δελαστίκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συμπαρομαρτούντων. Όσοι θα εφαρμόσουν το ΝΑΙ πώς χαρακτηρίζονται κ. Δελαπατρίδη; Πώς αλλιώς γράφεται η βλακεία, η ηλιθιότητα και η αριστερή νοοτροπία; Περί σοβαρότητας να μην γίνει και λόγος…

• ΤΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ…
Το διαβάσαμε κι αυτό! Η παγκόσμια διανόηση χαιρετίζει το ΟΧΙ στην Ελλάδα του Τσίπρα! Φιντέλ Κάστρο, Μαδούρο και άλλα παρόμοια παιδιά της Λ. Αμερικής! Στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε φαίνεται ότι ή δεν έφτασε ακόμη το χαμπέρι ή δεν μας παίρνουν και πολύ στα σοβαρά!

• ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ…
Γαμώτο! Πέρασαν τρείς μέρες και ακόμη δεν έχω ακούσει διάγγελμα της επιλοχία Ζωής! Για να ακούσω τον Τσοπανάκο της ΕΡΤ τον εθνικό ύμνο και το «Ελληνίδες-Έλληνες» της Ζωής της ζωής μας! Γιατρέ μου, είμαι πολύ άρρωστος;

• ΥΠΕΥΘΥΝΑ!..
Και κάτι τελευταίο για σήμερα. Ας μου απαντήσει κάποιος σοβαρός και υπεύθυνος αναλυτής, σε ποιο ερώτημα κλήθηκε να δώσει απάντηση ο Ελληνικός λαός την περασμένη Κυριακή και αποφάσισε έτσι όπως αποφάσισε; Μιλάμε για υπεύθυνη και γραδαρισμένη απάντηση κι όχι σαν εκείνες που έδωσαν οι δημοκόποι των δημοσκοπήσεων που είναι κάτι μεταξύ…αστρολόγων, καφετζούδων και χαρτοριχτρών!

• Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ…
Και κάτι χρήσιμο και ενημερωτικό: Αντί να ξενυχτάτε και να ταλαιπωρείστε στις ουρές των ΑΤΜ και των τραπεζών για τις συναλλαγές, δεν έχετε παρά να απευθύνεστε στα καταστήματα, τις θυρίδες και τα ΑΤΜ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου που ανταποκρίνεται κατά τον αριστότερο τρόπο. Εξ’ άλλου, στις Συνεταιριστικές Τράπεζες επικρατεί διαφορετικό καθεστώς απ’ότι στις υπόλοιπες. Δέστε τι έγινε στην Κύπρο όταν έγιναν εκεί τα κουρέματα σε όλες τις άλλες Τράπεζες πλην των Συνεταιριστικών. Οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην Ελλάδα περιορίζονται στο μηδέν με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

• ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
• Οι γνωστοί-άγνωστοι έδρασαν ακόμη μία φορά εναντίον του Αλ.Καχριμάνη χρησιμοποιώντας ακραία βία. Ήταν, λέει, αναρχικοί που βρήκαν αυτόν τον χρόνο να απαντήσουν σε όσα πρεσβεύει ο Περιφερειάρχης για την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των Ιδεών! Όταν το «κράτος» έχει άλλη άποψη που είναι σύμφωνη με το «παρακράτος», τότε είμαστε καταδικασμένοι να καταδικάζουμε εκ των υστέρων τέτοια γεγονότα και να βγάζουμε ανακοινώσεις συμπαράστασης που όμως είναι εντελώς ανώφελες και χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο και ιδιαίτερη αξία. Κι όμως, αυτό  το «παρακράτος» έχει ονόματα και διευθύνσεις που για το κράτος είναι εντελώς άγνωστα!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.