ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΚΟΝΤΡΑ...
Γινόμαστε μάρτυρες μιας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην υφυπουργού Α. Μπέζα και κάποιων ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και μη, με αφορμή την πρόσληψή του ως συμβούλου στο Δήμο Πάργας με την υπ’ αριθμ. 13/2015 απόφαση του Δημάρχου. Δεν αντιλαμβάνομαι προς τι τέτοιος και τόσος ορυμαγδός επειδή ένας πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής αποφάσισε να εργαστεί όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι που είναι σε παραγωγική ηλικία, είτε είναι πολιτικοί είτε όχι.

ΠΡΟΣ ΤΙ;
Προς τι λοιπόν τόση φασαρία για την απόφαση του Α. Μπέζα να συνεργαστεί με τον Δήμαρχο κ. Νάστα για ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Πάργας; Δικαίωμα του Δημάρχου η συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, δικαίωμα και του Α. Μπέζα να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του συμβούλου, για την οποία κρίθηκε ικανός ν’ ανταποκριθεί στο έργο έτσι όπως το προσδιορίζει η προκήρυξη του Δημάρχου.

ΑΚΑΙΡΟ...
Ο Α. Μπέζας από τον περασμένο Γενάρη κρίθηκε από τον Θεσπρωτικό λαό ο οποίος δεν ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, κάτι που του στέρησε και την απασχόληση. Από κει και πέρα, δεν δεσμεύεται από τίποτα και από κανένα να εργαστεί ή να απασχοληθεί όπου κι όπως θέλει και μπορεί. Το να δέχεται τώρα «επιθέσεις» για το αυτονόητο και άκαιρο και ανέντιμο είναι.

Η ΚΡΙΣΗ...
Ο κ. Μπέζας μπορεί να κριθεί για το έργο που έκανε όσο καιρό ασκούσε εξουσία από ισχυρά κυβερνητικά πόστα. Κι αυτό έπρεπε να γίνει κυρίως όταν ασκούσε την εξουσία, για να επισημανθούν τυχόν λάθη, οι παραλήψεις και οι αδυναμίες ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες βελτιώσεις. Το να επικρίνεται τώρα με τέτοια αυστηρότητα επειδή διεκδίκησε το δικαίωμα στην εργασία είναι μέγιστο λάθος και άδικο. Το να ξυλεύει κανείς επί πεσμένου δένδρου μόνο παλικαριά δεν δείχνει. Όλα τα παραπάνω τα γράφω εγώ που έχω πλείστους όσους λόγους να είμαι αυστηρός με τον πρώην υφυπουργό που αποδείχτηκε αδύναμος σε κάποια ζητήματα πολιτικής τάξης.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...
Ούτε η δημόσια λεκτική αντίδραση του Α. Μπέζα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Όταν έχεις τιμηθεί από χιλιάδες συμπολίτες δεν αναλώνεσαι με πικρόχολες αναρτήσεις για τους ολιγοστούς επικριτές, διότι δεν απέχεις και πολύ από το να γίνεις όμοιος και ίδιος! Δεν λέω να γυρίσει το άλλο μάγουλο στους ραπισμούς, αλλά υπάρχει και ο δρόμος της αξιοπρεπούς αντίδρασης και δόξα τω Θεώ, την ικανότητα για κάτι τέτοιο την έχει με το παραπάνω. Αυτά προς γνώση και επίγνωση ενός παλιού φίλου, που, όπως και να το κάνουμε, είναι ακόμη λαβωμένος από το αποτελέσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

❁ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ...
Ακατανόητα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Ν.Δ. σαράντα μέρες μετά το κακό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε συνέδρια, ούτε χρόνος για αυτοκριτική. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τις εκλογές κι απλά χάσαμε από ένα κόμμα που έδινε αφειδώς υποσχέσεις». Κάτι τέτοιο ισχυρίστηκαν και προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αντώνης Σαμαράς και οι γνωστοί Σαμαροφύλακες...

■ Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ...
«Έβαλα το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και δεν διεπίστωσα ότι υπάρχουν βουλευτές που να με αμφισβητούν. Επομένως το θέμα αλλαγής ηγεσίας δεν μπαίνει, κι επομένως δεν χρειάζεται συνέδριο, διότι κάτι τέτοιο θα σημάνει εσωστρέφεια, κάτι που θα είναι εις βάρος της παράταξης και του Έθνους μας που κινδυνεύει από τις αριστερές δυνάμεις που είναι έτοιμες να μας κάνουν Κούγκι». Αυτά είπε ο Α. Σαμαράς και νομίζει ότι έκλεισε το ζήτημα...

❖ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ...
Τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ήταν πολύ λίγα μπροστά σε όσα έγιναν προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο. Στην Κ.Ο. πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο διάλογος μεταξύ Άννας Ασημακοπούλου και Γ. Βλάχου, με τον δεύτερο να παίζει το ρόλο κακιάς πεθεράς που μάλωνε τη νύφη, που, σαν φρέσκια που ήταν, δεν έπρεπε να έχει άποψη για την πορεία και την τύχη της Ν.Δ.!

❁ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!
Εδώ θα υποστηρίξω την Άννα Μισέλ και θα τα βάλω με το σκεπτικό του Γ. Βλάχου. Τουλάχιστον η Άννα δεν είδε... φως και μπήκε στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά από τα γεννοφάσκια της σ’ αυτόν τον χώρο βρέθηκε και δεν προήλθε από άλλον πολιτικό χώρο, επομένως έχει λόγο να καταθέσει απόψεις, είτε αρέσουν είτε όχι σε παλιότερους όπως είναι ο Γ. Βλάχος. Από κει και πέρα, αν οι απόψεις και θέσεις της κ. Άννας είναι και προς την σωστή για το μέλλον της Ν.Δ. κατεύθυνση είναι θέμα για συζήτηση. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος αυτή τη στιγμή που υπάρχει ένας απέραντος απλωμένος τραχανάς σ’ όλη τη χώρα.

■ Η ΕΙΚΟΝΑ...
Στο Πολιτικό Συμβούλιο η εικόνα ήταν διαφορετική από κείνη της Κ.Ο. Εκεί οι Σαμαροφύκαλες έδρασαν κατά τρόπο ανάξιο για το χώρο της πρώην φιελελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης. Εκεί διαγκωνίζονταν τα στελέχη της Ν.Δ. για το ποιος θα επιτεθεί περισσότερο σ’ εκείνους που είχαν την άποψη ότι πρέπει να πάνε σε συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο της παράταξης που ίδρυσε ο Καραμανλής.

❖ ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ...
Για την αλλαγή ή όχι στην ηγεσία της Ν.Δ. θα πρέπει να κληθούν ν’ αποφασίσουν οι Νεοδημοκράτες, όπως έγινε και τον Νοέμβριο του 2009. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρξει διευρυμένος διάλογος μέσω ενός συνεδρίου όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος κι όχι μέσω των ύβρεων και του κεκρακτισμού τύπου Γιακουμάτου όπως έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

❁ Η ΕΚΛΟΓΗ...
Αν θυμάμαι καλά, το καταστατικό του κόμματος της Ν.Δ. προβλέπει την εκλογή ή την επανεκλογή αρχηγού από τα μέλη της Κ.Ο., δηλαδή από τους βουλευτές. Ο τελευταίος αρχηγός που εξελέγη έτσι ήταν ο Κώστας Καραμανλής το 1997. Ο επόμενος αρχηγός που είναι ο Σαμαράς εξελέγη από την βάση της Ν.Δ., κάτι που για λόγους δημοκρατικοφάνειας έγινε αποδεκτό από τους αντιπάλους του! Τώρα ποιος φοβάται και τι να ξαναζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην ηγεσία; Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς που αισθάνεται ισχυρός είναι ο πρώτος ο οποίος πρέπει ν’ ανοίξει τον δρόμο για ένα συνέδριο και όχι ν’ αφήνει την διαχείριση της όλης κατάστασης σε ψευτοσαμαροφύλακες που εκτροχιάζουν την παράταξη και την λογική όσων ακόμη στηρίζουν το κόμμα.

■ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ...
Δεν χρεώνει κανείς το κακό αποτέλεσμα στον Α. Σαμαρά, τουλάχιστον από τον κόσμο της Ν.Δ. Ο Α. Σαμαράς δούλεψε πολύ και σκληρά σαν πρωθυπουργός, όσο κανείς άλλος. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν και προϊόν συγκυρίας λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Πήρε μια βόμβα στα χέρια του και την κράτησε για 2½ χρόνια κι έκανε ό,τι μπορούσε για να μη γίνει η χώρα... Κούγκι! Αυτό αναγνωρίζεται από το 28% τουλάχιστον των Ελλήνων, που του εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Αυτό το 28% δεν πρέπει να το απογοητεύει με την άρνηση να γίνει ένας γενικότερος απολογισμός στα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τα 2½ χρόνια της πρωθυπουργίας του, γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παραπέρα συρρίκνωσης της άλλοτε κραταιάς παράταξης, που έχει φτάσει στο διπλάσιο ποσοστό (στο 54%) από τον ιδρυτή της.

❖ ΝΤΡΟΠΗ!..
Είναι ντροπή και αίσχος να δημιουργούνται φατρίες και ομάδες λιθοβολιτών στο χώρο της κεντροδεξιάς. Οι κραυγές και οι προπηλακισμοί σαν αυτά που έγιναν προχθές δεν τιμούν την παράταξη και τον ίδιο τον Α. Σαμαρά που κάποτε ο ίδιος λιθοβολήθηκε κατά τον πιο επαίσχυντο τρόπο, όταν είχε αντίθετη άποψη από τον τότε πρωθυπουργό και αρχηγό. Αυτός ο αναθεματισμός και ο λιθοβολισμός τον άφησαν στο περιθώριο για 17 χρόνια, που, όπως ο ίδιος έχει πει, έμεινε να κοιτάζει το ταβάνι!

❁ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ...
Δεν έχει την ίδια άποψη ολόκληρη η βάση της Ν.Δ. με εκείνη που επικρατεί στην Σαμαροφυλακή, είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η πλειοψηφία των κεντροδεξιών απαιτεί πάραυτα να γίνουν αλλαγές σε όλες τις γραμμές της Ν.Δ. και ν’ ακουστεί και η δική της φωνή. Αυτό μόνο με ανοικτό συνέδριο μπορεί να γίνει κι όχι με ύβρεις και αφορισμούς.

■ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ...
Η διαφορετική άποψη όχι μόνο δεν πρέπει να δολοφονείται στην κεντροδεξιά, αντιθέτως, θα πρέπει να επιδιώκεται. Οι απόψεις των Σταμάτηδων, των Μπούρηδων κι άλλων τέτοιου τύπου συμβούλων δεν φτάνουν για να ανασυνταχθεί ο χώρος της Κεντροδεξιάς. Ούτε οι Μπαλντάκοι επιτρέπεται στο εξής να διαφεντεύουν την παράταξη που κυριάρχησε για πολλά χρόνια μετά την μεταπολίτευση.

❖ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ...
Δεν θα γίνει συζήτηση για το πώς από αντιμνημονιακή η Ν.Δ. έγινε μνημονιακή; Δεν θα γίνει κουβέντα πώς η πλειοψηφούσα στην συγκυβέρνηση Ν.Δ. έγινε ο... ΠΑΣΟΚοφύλακας με την οικονομία να την διαχειρίζονται οι Στουρναραίοι και οι Χαρδουβελαίοι που τώρα μαθαίνουμε ότι δεν εμπιστεύονταν τους εαυτούς τους και διοχέτευαν τις «οικονομίες» τους στις Τράπεζες του εξωτερικού; Αυτά κι άλλα πολλά δεν θα πρέπει κάποτε να ειπωθούν σε όλους εκείνους που έμειναν πιστοί τον περασμένο Γενάρη, αλλά και σε όλους τους άλλους που έφυγαν και ψάχνουν ένα σοβαρό λόγο να επιστρέψουν στην παράταξη;

❁ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ...
Για να γίνει πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012 ο Α. Σαμαράς και να κάνει στη συνέχεια υπουργούς τους Γιακουμάτους χρειάστηκε και η σύμπραξη με τη Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία εξύβριζαν προχθές. Διαθέτει πολλά άξια στελέχη ο Α. Σαμαράς που τα ρίχνει στα κομματικά «πιράνχας» για να διασωθεί ποια τιμή και ποια υπόληψη της συρρικνωμένης και στριμωγμένης στα δεξιά Ν.Δ.;

■ ΤΟ ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ...
Μ’ αυτή την τακτική το βέβαιο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα στο κόμμα. Αν δεν το επιδιώξει ο σημερινός αρχηγός θα το κάνει ο λαός που θα βρει τον χρόνο και τον τρόπο να το πράξει. Αρκεί να μην χρειαστεί να ματώσει ξανά χειρότερα απ’ όσο μάτωσε πριν από 40 μέρες.

❖ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΣΟΚ!
Το «αν δεν αλλάξουμε τακτική και μυαλό θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ» λέει και ξαναλέει η Ντόρα κι αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί τις... αυθεντίες. Και πού είστε! Όποιος θεωρεί ότι η Ν.Δ. δεν έχει «πάγκο» είναι βαθιά νυχτωμένος. Υπάρχει και ο «βασικός μέτοχος», ο οποίος την κατάλληλη στιγμή πρέπει να βγει από τη σιωπή.

❁ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ!..
Δεν φτάνουν αυτά που υπέστη ο Έλληνας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μη εξαιρουμένων των Νεοδημοκρατών, τώρα πρέπει ν’ απολογούνται για τις συγκυβερνητικές επιλογές. Απολογούνται για τους Χαρδουβελαίους που έβγαζαν τα ευρώ στα εξωτερικά για νάχουν... στα γεράματά τους! Ενώ δεν έκανε τίποτα η συγκυβέρνηση για να ξεβρακωθούν οι αριστεροί αστέρες τύπου Παπαδημούλη, Βαλαβάνη, που φρόντιζαν για τα δικά τους ευρά να τα ασφαλίζουν στην Ελβετία...

❖ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ!..
Το «στα τέσσερα και με τον βούρδουλα» γίνεται αγαπημένη συνήθεια εσχάτως στη χώρα μας. «Δείρτε μας, συμμορφωνόμαστε εύκολα» ένα πράμα ζούμε τον τελευταίο καιρό κι έχει αρχίσει να μας αρέσει το ξύλο που τρώμε κι επειδή έχουμε αριστερή εξουσία, το απολαμβάνουμε με όλες τις αισθήσεις!

❁ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ!
Μας περνούν... ψιλό γαζί οι εταίροι μας και περνάνε εκείνα που έπρεπε να περάσουν. Μάλιστα, η πλάκα έχει να κάνει και με όσα απλόχερα δίνουμε, αρκεί να μη το λέμε τρόικα! Βαλτός κι εκείνος ο άτιμος ο Σόιμπλε, έλεγε και ξανάλεγε για τρόικα, βάζοντας αλάτι στις πληγές, όπως έκαναν και στην κατοχή:

■ Η ΠΤΩΣΗ...
Αυτό το 84% που αλλάλαζε από εθνικό πατριωτισμό για τις κινήσεις της κυβέρνησης έπεσε στο 64% δεκαπέντε μέρες μετά. Αυτά λένε οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες λατρεύει η κυβέρνηση με τα επιτελεία της.

❖ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ!..
Σας το έγραφα τις προάλλες ότι ο πρώτος που θα πέσει στην «αρένα» θα είναι ο Βαρουφάκης για να χρεωθεί όσα έρχονται και δεν λέγονται με το όνομά τους. Προχθές στο Eurogroup υπήρξε μια πρώτη φήμη ότι αντικαθίσταται από τον Δραγασάκη. Διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνει την δρομολόγηση του θέματος! Άλλωστε, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι, αν γίνει ποτέ υπουργός, θα τον έχουν εξωπετάξει σε μια εβδομάδα επειδή δεν θα αντέχουν τις παραξενιές του! Μήπως πέρασε πολύς χρόνος;

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ...
• Συριζότερος του ΣΥΡΙΖΑ ο ΠανοΚαμμένος που ηράσθη σφόδρα την αριστερά και φοβάται μη τυχόν και πάει σ’ εκλογές ο Τσίπρας και χωρίσει η δεξιά με την αριστερά! Γι’ αυτό τον ακούμε να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η συγκυβέρνηση πάει από νίκη σε νίκη!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.