ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ...
Τέσσερα - ένα το σκορ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων. Οι άλλοι, μια άλλη φορά και κάποιοι να ευχαριστούν και το Θεό που μπήκαν στη Βουλή. Γιόγιακας και Στ. Γιαννάκης οι τυχεροί και νεοεκλεγέντες στην Ήπειρο από πλευράς Ν.Δ., ο πρώτος στη διεδρική Θεσπρωτία και ο δεύτερος στην διεδρική Πρέβεζα. Τυχεροί ο διμηνίτης υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος στην Άρτα και ο Κ. Τασούλας στα Γιάννενα που διασώθηκαν.

ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ!..
Τέσσερα νέα πρόσωπα στη Βουλή από την Ήπειρο κι από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις απ’ αυτούς στα Γιάννινα και ο τέταρτος στην Θεσπρωτία που δεν είναι ο «καλαντάκιας» πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γ. Οικονόμου, ο οποίος με το έτσι θέλω πήγε να κλέψει έδρα σε μια περιοχή που η μόνη σχέση του μ’ αυτή είναι η καταγωγή. Σοφός λαός ο Θεσπρωτικός που έκανε αυτό που έπρεπε σαν σωστό και το πέτυχε με το παραπάνω...

ΜΕΤΑ 92 ΧΡΟΝΙΑ...
Μετά από ενενήντα δύο χρόνια η Ελληνική Βουλή δεν θα έχει στις τάξεις της έναν Παπανδρέου! Ο Γιωργάκης κατάφερε να βγάλει την οικογένεια από τη Βουλή και ησύχασαν αυτός, η οικογένεια και η χώρα από σωτήρες. Τώρα θα έχει όλον τον ελεύθερο χρόνο να παραδίδει μαθήματα πολιτικής προς τριτοκοσμικούς λαούς.

❁ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...
Η επόμενη ημέρα ήταν η περασμένη Δευτέρα όπου ο ήλιος ανέτειλε στις 7,34 όπως κάνει εδώ και κάμποσα χρόνια την ίδια ημερομηνία, ο μηχανοδηγός του τρένου Αλέξης έγινε πρωθυπουργός, η Ραχήλ εξελέγη στην Κοζάνη, ο Καμμένος μπήκε συνοδηγός στην άμαξα του Αλέξη, ο Ποταμίτης τέταρτος και καταϊδρωμένος, ο Γιωργάκης έμεινε από καύσιμα, το ΚΚΕ τσίμπησε κάτι ψιλά, ο μπάρμπα - Φώτης στ’ αζήτητα και μη τον είδατε μη τον απαντήσατε, ο Γκλέτσος της ΤΕΛΕΙΑΣ έγινε κόμμα και δικαιούται χρηματοδότησης, ο Χρυσαύγουλας παρ’ ολίγο να γίνει ρυθμιστής και τέλος ο Αντώνης έπεσε από το Παλαμίδι και προς το παρόν στέκεται στα πόδια του, αφού με το 28% θα διαδραματίσει το ρόλο του στο ακέραιο.

■ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!..
Όλα τα παραπάνω έγιναν την περασμένη Κυριακή στη χώρα που λέγεται Ελλάδα, με την πολυπόθητη αυτοδυναμία που ζήτησε ο Αλέξης να μη γίνεται πράξη. Έτσι, ο γνωστός πρόθυμος Πάνος έκανε το δικό του όραμα πραγματικότητα. Η μεγάλη απουσία του Τέρενς θα είναι εμφανής αλλά κι αυτός θυσιάστηκε για την πατρίδα. Μια θέση στην κυβέρνηση της Αριστεράς θα τον περιμένει να του γλυκάνει την πίκρα, διότι γι’ αυτόν δεν περίσσεψε μια θέση στο Επικρατείας, αφού οι θέσεις ήταν περιορισμένες και πρόκαναν οι άλλοι!

❖ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!
«Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα...». Όχι, ρε π...η μου. Αναστήθηκε ο Αντρέας, είπα και ακόμα θέλει να σηκώσει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα για να ξαναγράψει ιστορία όπως παλιά! Ίδιος κι απαράλλακτος ο Αλέξης! Μωρέ δεν του άφησε τίποτε ο άτιμος!

❁ ΤΟ ΑΜΑΝΑΤΙ...
Ποιον ήλιο θέλει να σηκώσει; Αυτόν που άφησε αμανάτι ο Γιώργος στον Βαγγέλη, ο οποίος δεν ξέρει τι να τον κάνει, πού να τον βάλει, που έχει τα άτιμα τα κέρατα και εμποδίζουν πάσα χρήση;

■ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!..
Κι ο Γιώργος δεν μπήκε στη Βουλή κι ο Αλέξης δεν έφτιαξε αυτοδυναμία. Να γιατί το παιδί με τα τρενάκια είπε να βάλει χεράκι να σηκώσουν μαζί τον ήλιο καταχείμωνα! Έβαλε, λέει, τα κλάματα το παιδί της Μαργαρίτας που του πήρε το παιγνίδι από τα χέρια ο Πάνος. Ήθελε εκείνος να παίξει το ρόλο του συνοδηγού της άμαξας που λέγαμε!..

❖ Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΒΡΑΔΙΑ...
Αχ τι βραδιά ήταν κι εκείνη της περασμένης Κυριακής που ο υπογράφων την αφιέρωσε στο ΗΠΕΡΟΣ TV1! Χαμένοι και κερδισμένοι ένα πράγμα. Υπήρχαν κι εκείνοι που δεν κατάλαβαν τι ακριβώς έγινε. Δεν κατάλαβαν ότι η χώρα περιήλθε εις χείρας αριστερών στην ρεβάνς. Η δεξιά όμως εκεί, να υπερασπίζεται του πατρίου εδάφους και να κρατά δυνάμεις για τις επόμενες αναμετρήσεις...

❁ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ...
Δεν πήγε, λέει, ο Σαμαράς να παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον νέο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κι αυτή η πράξη χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη και εκτός πολιτικού πολιτισμού. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτές τις αντιδράσεις όταν πριν από μερικές ώρες από το Ζάππειο είχε παραδώσει ολόκληρη τη χώρα! Στην παράδοση του Μαξίμου θα έμενε που ήταν μια απλή τυπική διαδικασία;

■ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!..
Τώρα, εδώ που τα λέμε, πού να περίμενε ο Α. Σαμαράς να παραδώσει στον Αλέξη όταν για πρώτη φορά ανακοινώθηκε σχηματισμός κυβέρνησης από τον αρχηγό του έκτου κόμματος στη Βουλή. Είχε αναλάβει την διαδικασία αυτή ο Πάνος Καμμένος που ήταν ο πρώτος πρόθυμος για κυβερνητική συνεργασία, για να προλάβει κανέναν άλλον τυπου Θεοδωράκη.

❖ ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑ!
Θα μπορούσε όμως και ο Α. Σαμαράς να υποδεχτεί τον Αλέξη μ’ ένα δίσκο γεμάτο γλυκά του κουταλιού, έτσι για το καλό του τόπου. Αντ’ αυτού όμως την παράδοση των κλειδιών έκανε ο κ. Μπούρας, ο οποίος ήταν ο πιο κατάλληλος για τέτοιου είδους τελετές. Όλα τ’ άλλα ήταν απλές λεπτομέρειες που δεν αξίζει τον κόμο να μένει κανείς σ’ αυτές.

❁ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ...
Μετά τα επικοινωνιακά των πρώτων ημερών από την νέα Κυβέρνηση θα έλθει η προσγείωση στην ωμή πραγματικότητα. Όλοι οι Έλληνες, μη εξαιρουμένης της Γ. Αγγελοπούλου, περιμένουν την πραγματοποίηση των υποσχέσεών της. Μάλιστα, περιμένουν χωρίς καθυστερήσεις οι άνεργοι να βρουν δουλειά εδώ και τώρα, οι απολυμένοι να επιστρέψουν εδώ και τώρα στις θέσεις τους, οι δανειολήπτες τη σεισάχθεια να καταργηθεί εδώ και τώρα και γενικά όλοι οι Έλληνες κάτι έχουν να προσδοκούν!

■ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ...
Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. τα πράγματα την άλλη μέρα δεν μοιάζουν σε τίποτα με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν στην Κυβέρνηση. Μπορεί να διασώζει προς το παρόν την κατάσταση το 28% που πήρε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι... ανθηρά. Ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να κινήσει διαδικασίες τέτοιες που θα επαναφέρει ξανά την παράταξη σε τροχιά διεκδίκησης του χαμένου εδάφους.

❖ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ...
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που έγινε «ιδιοκτήτης» της κεντροδεξιάς ο Α. Σαμαράς με τον Μπούρα που ήταν αυτός ο οποίος παρέδωσε τα κλειδιά στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτά τα τέσσερα χρόνια η παράταξη πέρασε μεγάλη δοκιμασία, έστω κι αν για διόμιση χρόνια βρέθηκε να συγκυβερνά τη χώρα κάτω από δραματικές συνθήκες.

❁ ΔΕΝ ΜΑΤΑΓΙΝΕ!..
Το ότι η χώρα δεν μπήκε σε χειρότερες περιπέτειες, όπως π.χ. έξοδο από την Ε.Ε. και από την ΟΝΕ είναι στα θετικά της συγκυβέρνησης. Χρεώθηκε όμως την φτώχεια και γενικά την ανέχεια, που είχε αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που έγινε αλλά δεν ματάγινε την προηγούμενη Κυριακή. Να παραδοθεί δηλαδή η χώρα εις χείρας αριστερών!
■ Ο ΟΡΚΟΣ...
Γούστο και καπέλο του Αλέξη Τσίπρα να μη θέλει να ορκιστεί κατά τα ειωθότα. Προτίμησε τον πολιτικό όρκο αποφεύγοντας τους τύπους του παρελθόντος. Αυτό είναι το σωστό που έκανε κι όχι αυτό που τον έβαζαν να κάνει προεκλογικά. Να πηγαίνει δηλαδή σε μοναστήρια, ν’ αμολάει περιστέρια κι άλλα τέτοια που δεν ήταν του χαρακτήρα του...

❖ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΝΤΡΙ!
Η χοντρή πλάκα είναι αυτή που έπαθε ο Καμμένος. Άλλαξε μαντρί στην Ραχήλ για να την ξεφωρτωθεί και τελικά την ακολούθησε ο ίδιος! Η ζωή είναι π...να τελικά και σου επιφυλάσσει εκπλήξεις. Δεν ξέρω πώς θα αισθάνεται η Ραχήλ σ’ ένα σκάφος με συγκυβερνήτη τον Πάνο!

❁ ΕΠΑΘΕ... ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ!
Έναν ενθουσιασμό έπαθε η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Μανχάταν όπου απολάμβανε μαζί με το ποτό της την παράδοση της χώρας στον Κομμουνισμό! Μια Αγγελοπούλου πολυταλαιπωρημένη αλλά πολυδιαβασμένη που μπέρδεψε τον Μακιαβέλλι με τον Ηράκλειτο!

■ ΟΙ «ΠΤΩΧΟΥΛΗΔΕΣ»...
Πνιγμένοι στη φτώχεια λόγω ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των Βορείων προαστίων έδωσαν διπλάσια δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.! Έχουν δίκιο οι άνθρωποι, αφού ο ΕΝΦΙΑ για τις πισίνες και τις βίλες τους έρχονταν βαρύς. Με τον Αλέξη Τσίπρα κατ’ αυτούς θα ελαφρυνθούν από τα βάρη και θα τα πληρώσουμε εμείς οι υπόλοιποι των Βορείων συνόρων της χώρας που μας περισσεύουν!

❖ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ...
Οι εκλογές τελείωσαν. Το αποτέλεσμα συντριπτικό υπέρ της Αριστεράς για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η ήττα της κεντροδεξιάς μεγάλη, όχι όμως απογοητευτική. Απομένουν η διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης που διέρχεται η χώρα μας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι αφ’ ετέρου η διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε στα κόμματα της αντιπολίστευσης με πρώτη τη Ν.Δ...

❁ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ...
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος πρώτος ανακοίνωσε την επιθυμία του να οδηγήσει το κόμμα του σε διαδικασίες ξεκαθαρίσματος του τοπίου. Θα πάει σε συνέδριο και θα βάλει ακόμη και θέμα ηγεσίας, αποκλείοντας όμως το κόμμα του Γιώργου.

■ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...
Αναμένονται ανάλογες αποφάσεις και στο χώρο της Ν.Δ. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς έχει υποχρέωση ν’ ανοίξει τον δρόμο σε παρόμοιες διαδικασίες και να ξαναγίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μπορεί το βράδυ της περασμένης Κυριακής να υποσχέθηκε συνέχεια δραστηριοποίησης της παράταξης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός από την πικρία και την  αναταραχή στην παράταξη.

❖ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ...
Υποχρέωση, λοιπόν του Α. Σαμαρά να πάει σε συνέδριο και να ζητήσει αναβάπτιση στην ηγεσία του κόμματος. Να κάνει αυτό που έκανε το 2009. Να ζητήσει την λαϊκή νέα εντολή από τα μέλη του κόμματος και να μη μείνει στην υποστήριξη μόνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν όμως ο ίδιος σκέφτεται κάτι άλλο, όπως της απουσίας από το πολιτικό προσκήνιο, δεν έχει παρά να βγει φάτσα - μπάλα στο λαό και να το ανακοινώσει. Το ν’ αφήνει στο πόδι του έναν κάποιο Μπούρα να διαχειριστεί τα της Ν.Δ. είναι τουλάχιστον ιεροσυλία για τον πολιτικό χώρο που πριν 40 χρόνια δημιούργησε ο Κων/νος Καραμανλής ο και Εθνάρχης αποκαλούμενος...

❁ Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ...
Έχει μεγάλη δεξαμενή στελεχών η Ν.Δ. που μπορούν να φτάσουν στο αξίωμα του προέδρου. Ας τους δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουν ακόμη και την αρχηγία του κόμματος, αν ο ίδιος ο Σαμαράς δεν αντέχει να παίξει το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή δεν θέλει ή δεν αντέχει να βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο λαός της χώρας αποφάσισε, καιρός να αποφασίσει και ο λαός της Ν.Δ. όπως έκανε το 2009.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!
• Μαζί με την αλλαγή κυβέρνησης έρχεται και η αλλαγή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψάχνει η Κυβέρνηση για υποψήφιο και μάλιστα πρόσωπο από την άλλη μεριά, με πρώτο πρόθυμο τον γνωστό Δημητράκη που δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Μάλιστα, έτρεξε να δώσει πρώτος τα τηλεφωνικά διαπιστευτήριά του στην νέα Κυβέρνηση!
Κάπου εκεί ανάμεσα στην προεδρολογία μπαίνει και το όνομα του Καραμανλή, ο οποίος προς στιγμήν δεν φαίνεται να συγκινείται εμφανώς από τέτοιου είδους κινήσεις. Κάποιοι λένε ότι ένας Καραμανλής δεν σαγηνεύεται από τέτοιες προσκλήσεις και προκλήσεις. Απλά ο ίδιος επιμένει να υποστηρίζει ότι όλα γίνονται στην ώρα τους!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.