ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!..
Ως την ώρα που γράφεται η στήλη δεν έχει μεταδοθεί το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ούτε έχει «κλειδώσει» κάποιο όνομα που να συγκεντρώνει τους 180. Όμως, γράφονται ιστορικές στιγμές για τις οποίες δεν θα πρέπει να μετανοιώσουν πρώτα εκείνοι που έχουν την ευθύνη της εκλογής Προέδρου και μετά εμείς, οι απλοί πολίτες, που θ’ αποφασίσουμε για την εκλογή πρωθυπουργού.

Ο ΚΛΗΡΟΣ...
Όσον αφορά τις υποψηφιότητες, εκείνος που δεν έχει πολυκαεί είναι ο Στ. Δήμας και σ’ εκείνον έλαχε ο κλήρος να βάλει το κεφάλι στη... γκιλοτίνα και το μόνο που θα εύχεται να είναι χαλασμένη η λαιμητόμος και να γλιτώσει, όπως έγινε στην περίπτωση του ποντιακού ανέκδοτου. Από μας απλά καλή τύχη!

ΜΗ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ...
Μην πάρει όμως νερό το κουτάλι των ΣΥΡΙΖΑίων και καβαλήσουν το καλάμι ως επόμενη κυβέρνηση επειδή υπάρχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Με τρεις μονάδες διαφορά δεν κάνεις κυβέρνηση, οπότε θα πάνε τζάμπα τα γλέντια. Θα κληθεί κι εκείνος πρώτα να βρει 151 πρόθυμους για εκλογή Προέδρου και μετά ναβρει συμμάχους (ΑΝΕΛ δεν βλέπω να μπαίνουν στη Βουλή) για να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ...
Είναι μακρύ λοιπόν το ταξίδι του Αλέξη προς την εξουσία και φυσικά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι το προσκύνημα στην Μέρκελ. Είπαν κι άλλοι ότι δεν θα το έκαναν, αλλά πείσθηκαν ότι έτσι έπρεπε να γίνει για το καλό τους και υπέκυψαν. Ο μεν ένας έμεινε δύο χρόνια στο τιμόνι κι άλλος 2½.

❁ Η ΑΓΩΝΙΑ...
Μαύρα Χριστούγεννα τα φετεινά! Με τον νου στραμμένο στην εκλογή Προέδρου και με την αγωνία αν θα βγουν οι 180 από την μια πλευρά και οι 120 από την άλλη, οι βουλευτές μας καλούνται να... στολίσουν το δέντρο της Βουλής και να υποδεχτούν το 2015 μαζί με τους Σύριους στην Πλατεία Συντάγματος!

■ ΤΟ ΔΡΑΜΑ...
Τι δράμα κι αυτό αυτών των ανθρώπων! Όχι των Σύριων, ποιος τους λογαριάζει αυτούς, κι εκείνος ο Μιχελογιαννάκης τους έσωσε μόνο ένα τριήμερο. Το δράμα είναι των τριακοσίων που κρατούν στα χέρια τους αναμμένα κάρβουνα και είναι απ’ αυτά που τους έριξαν Σαμαράς - Βενιζέλος, διότι αρκετά ψήθηκαν οι ίδιοι τα τελευταία χρόνια.

❖ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ!
Ας έλθουμε όμως στα σοβαρά, διότι τίποτα δεν είναι εύκολο απ’ όσα θα δούμε, θα ακούσουμε και θα πάθουμε στο εξής. Έφτασε η ώρα μας, έλεγε και ξανάλεγε ο Αλέξης Τσίπρας. Άντε να έλθει η ώρα του για ν’ απολαύσει ο λαός και τα καλά της αριστεράς, έτσι όπως αποκαλεί το παλιό ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης...

❁ ΔΕΝ ΤΕΛΕΥΕΤΑΙ...
Δεν ξέρω να πω αν είναι καλό να παλαίψει την εκλογή του Προέδρου ο Α. Σαμαράς ή να αφήσει τον λαό ν’ αποφασίσει για την τύχη του και την κυβέρνηση που θέλει. Η τωρινή κατάσταση με τους δυνάστες τροϊκανούς και το έμπα ψυχή - έβγα ψυχή, με την σεμπριά της φυλής των πρασίνων που απόμειναν, δεν τελεύεται, όπως έλεγε και η μακαρίτισσα η μάνα μου, της οποίας η καμπούρα είχε φορτωθεί πολλές κακουχίες και πολλές κυβερνήσεις.

■ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ!..
Κατ’ ευθείαν εκλογές λοιπόν για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να δει... πόσα απίδια παίρνει ο σάκος. Επειδή πρέπει να τηρηθεί και το τυπικό της διαδικασίας, οι εκλογές θα γίνουν τέλος Φλεβάρη. Η Άνοιξη θα τους βρει με οίστρους τέτοιους που θα γυρίσουν όλα ανάποδα. Το χρέος θα έχει σβήσει, οι τροϊκανοί θα έχουν εξαφανιστεί, θα έχουν βρει δουλειά οι πρώτοι 300.000 άνεργοι, θα έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους οι απολυμένοι, θα επανέλθουν οι μισθοί στην περίοδο του 2009 και που τότε πάλι τους κατέκριναν, θα... θα... θα...

❖ ΟΙ ΤΥΠΙΚΟΥΡΕΣ...
Αφού λοιπόν προβλέπεται τέτοια κοσμογονία γιατί να την καθυστερούμε με τυπικούρες που αφορούν την εκλογή Προέδρου; Βγάλαμε κι άλλους προέδρους, θυμηθείτε τον κ. Σαρτζετάκη και χαΐρι δεν είδαμε. Γι’ αυτό σας λέω... βουρ για εκλογές και να δούμε τίνος μάνα θα κλάψει την αυγή!

❁ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ!
Το έργο με τον εκβιασμό για εκλογή Προέδρου το ξαναείδαμε πολλές φορές, αλλά από άλλη όχθη. Τελευταία φορά το είδαμε το 2009 όπου ο γιος της Αμερικάνας Margaret και αδελφός του Νίκου και του Αντρέα (κρατείστε τα ονόματα) έριξε τον Καραμανλή για να γίνει πρωθυπουργός. Αφού έγινε, άρχισαν να του πιάνουν τα... οπίσθια οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και, αφού δεν τα έπαιρνε τα γράμματα τον έστειλαν... αδιάβαστο. Τώρα εδώ είμαστε ν’ απολαύσουμε το «έργο» που ετοιμάζεται για την Πλατεία Κουμουνδούρου...

■ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΨΕ!..
Δυόμιση χρόνια ο Α. Σαμαράς την πάλαιψε και προς τα έξω και προς τα μέσα. Το ότι άντεξε, δείχνει ότι έχει δυνατό γονίδιο. Του έψηναν το ψάρι στα χείλη οι φίλοι Γερμανοί και του έτρωγαν τα σωθικά οι δικοί του, είτε ήταν πράσινοι είτε γαλάζιοι. Ο καθένας είχε στήσει το καπετανάτο του και την είχε δει αρχηγός.

❖ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ...
Πρώτη απόπειρα εκλογής προέδρου στις 17 του μηνός, η τρίτη απόπειρα στις 29. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε σε 40 μέρες το πολύ πάμε για εθνικές εκλογές, κι ας είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές. Τότε σ’ εκείνο το «ραντεβού» θα γίνει το έλα να δεις...

❁ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ...
Μαζί με τ’ άλλα μεγάλα προβλήματα που θα λύσει η νέα κυβέρνηση θα είναι και η λευτεριά του Ν. Ρωμανού! Ως τότε μπορεί να λύσει την απεργία κι ας βάλει κάτι στο στόμα, διότι άμα βγει ο Αλέξης θα τον απελευθερώσει μετά φανών και βαΐων, αφού θα πλησιάζει και το Πάσχα!

■ ΞΑΦΝΙΚΑ!
Η ξαφνική απόφαση της Κυβέρνησης να συντομεύσει την εκλογική διαδικασία ακυρώνει κάθε άλλο ζήτημα επικαιρότητας. Ακυρώνει την ψήφιση του προϋπολογισμού που κάποτε θεωρούνταν κορυφαία διαδικασία της Βουλής. Άνευρη και χωρίς μεγάλες εξάρσεις η τριήμερη συζήτηση που έμοιαζε με τη νηνεμία πριν την καταιγίδα.

❖ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ!..
Η μόνη αξιοπρόσεκτη πολιτική πράξη ήταν εκείνη του Μιχελογιαννάκη, βουλευτή αυτή την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιμούμενος τον Ν. Ρωμανό ορκίστηκε να μη ξαναματαφάει αν δεν τακτοποιηθούν οι Σύριοι του Συντάγματος. Είναι όμως ένας όρκος που κράτησε λίγες ώρες, διότι έπαθε στερητικό σύνδρομο στον καφέ! Η «επαναστατικότητα» άρχιζε και τελείωνε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα δελτιά ειδήσεων των Αθηναϊκών καναλιών. Όλες τις άλλες ώρες έπινε καφέδες στα καφέ - σαντάν της Πλατείας Συντάγματος όπου, ειρρήσθω εν παρόδω, το κόστος του εσπρέσσο φτάνει κοντά στο δεκάευρω, δηλαδή όσο 15 λίτρα γάλα για να πιουν τα παιδάκια, για την τύχη των οποίων ο ίδιος έκανε απεργία πείνας!

❁ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ!..
Σ’ αυτό το σημείο έχει φτάσει πλέον η πολιτική στη χώρα μας και έχουν αρχίσει να σπάνε πλάκα μαζί μας οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Εστιάζουν οι κάμερες στο χαστούκισμα του διαδηλωτή από έναν αγανακτισμένο αστυνομικό (κακώς αγανάκτησε) και δεν βλέπουν τον ουρανό που έβρεχε κουζινικά, μηδέ εξαιρουμένου και ψυγείου. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα σ’ αυτήν την πρόσφατη «εξέγερση» των αγανακτισμένων αναρχικών, κι αυτό επειδή είχαν «φύλακες αγγέλους» τους ίδιους τους ΕΛΑΣίτες! Αυτά τα ωραία μόνο στη χώρα μας συμβαίνουν. Τα όμορφα καταστήματα και αυτοκίνητα μόνο στη χώρα μας καίγονται τόσο όμορφα, όπως έλεγαν παλαιότερα τα συντρόφια!

■ Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΛΘΕ!
Με το νου στραμμένο στην έξοδο από τα δεσμά του μνημονίου η Κυβέρνηση και με την προσδοκία παραμονής σ’ αυτό η αντιπολίτευση επί τριήμερο μάχονταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να πείσει ο ένας τον άλλον περί του δίκαιου των θέσεών του, χωρίς όμως να γίνεται πιο σοφός ο λαός, ο οποίος ελπίζει πάντοτε σ’ ένα θαύμα.

❖ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...
Ήταν και ο τριήμερος «εορτασμός» των παιδιών των Εξαρχείων που σε συνδυασμό με την επίσκεψη Νταβούτογλου έφτιαχναν έναν αχταρμά γενικότερης φύσεως. Στα κάγκελα, κυριολεκτικά, ο αγωνιστής Ν. Ρωμανός που θέλει να σπουδάσει για να «πιάνει σωστά το καλάζνικωφ», όπως είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μπάρμπα-Γιάννης Μπουτάρης.

❁ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...
Προϋπολογισμός μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο, λίμπα έξω στους δρόμους. Κάποιοι ήθελαν το αντίθετο, αλλά δεν τους έβγαιναν οι δυνάμεις. Οπότε, για όλα αυτά φταίει η ΕΛΑΣ που όπλιζε τα χέρια των αγανακτισμένων (;) υποψήφιων συσπουδαστών του Ρωμανού με βόμβες μολότωφ! Τα σπασμένα του «εθίμου» θα τα πληρώσουν οι καταστηματάρχες που μαζεύουν τα συντρίμια των επιχειρήσεών τους, σα να μη τους έφταναν οι αναδουλειές. Έγιναν, λέει, και κάποιες προσαγωγές! Ε, και;

■ ΤΟ «ΕΘΙΜΟ»...
Εφέτος τηρήθηκε το «έθιμο» και στα Γιάννενα. Ένα «έθιμο» που ήταν ζόρικο σε σχέση με άλλες χρονιές. Έκλεισαν δρόμοι, έγιναν καταλήψεις και έγιναν προσαγωγές για να τηρηθεί και σ’ αυτό το επίπεδο η... παράδοση! Άντε και του χρόνου, παιδιά...

❖ ΣΤΑΘΕΡΟΙ
Όλοι οι Ηπειρώτες βουλευτές της συγκυβέρνησης είπαν «ναι» στον προϋπολογισμό, «όχι» είπαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και... τα σκυλιά δεμένα! Κι αυτός ο Μ. Κασσής ψήφισε τον προϋπολογισμό, ο οποίος είχε «γιορτάσει» τον μπαχαλακισμό μια βδομάδα πριν κάπου εκεί στην παραλίμνια περιοχή. Ο ίδιος δεν έδειξε να το «διασκεδάζει» και πολύ το ζήτημα, γιατί είχε απλωμένο τραχανά μπροστά του.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ...
• Ένεκεν Ν. Ρωμανού Α’ του αγωνιστού κατάληψη και στο Δημαρχείο του Δήμου Ιωαννιτών. Κατάληψη μέχρις εσχάτων, δηλαδή μέχρι την αμνηστεία στον αγωνιστή της ζωής, του βουνού, του κάμπου μέχρι και της Βελβενδούς, αφού με την νομιμότητά του χωρίζει μια «υπεξαιρεσούλα» από τράπεζα. Έτσι λέγεται η κλοπή στη γλώσσα των επαναστατών! Επίσης μερικά κάγκελα χωρίζουν τον Ρωμανό από την ελευθερία και δύο κουτάλια φαΐ από την ζωή και τον θάνατο. Έρχεται όμως όπου νάναι ο Αλέξης, οπότε η νομιμότητα θα επιβληθεί «εις άπασαν την χώραν», όπως ακούγαμε μια περίοδο, κατά την οποία ένας γύψος έμπαινε ανάμεσα στην Ελευθερία και στη Δημοκρατία!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.