ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΣΤΟ ΜΑΤΙ!..
Επ’ ευκαιρία, να επισημανθεί ότι και το Πανεπιστήμιό μας έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά το «ροκάνισμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο χαρακτηρισμός είναι του Πάγκαλου που έβλεπε αλλά δεν μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα. Άλλοι τα «ροκάνισαν» και δυστυχώς οι σημερινοί διοικούντες το Πανεπιστήμιο καλούνται να διαλευκάνουν τις υποθέσεις κι όχι να δώσουν λόγο.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ...
Όταν τα γράφαμε και τα λέγαμε επί τρεις δεκαετίες χαρακτηριζόμασταν εχθροί του Πανεπιστημίου. Τώρα που έρχεται η ώρα του λογαριασμού δυστυχώς θα τον πληρώσουμε όλοι μαζί, χωρίς να ευθυνόμαστε γι’ αυτό. Είχαμε πιάσει πολύ κόσμο με τη... γίδα στην πλάτη, αλλά κανενός δεν ίδρωνε το αυτί. Να δω τώρα ονοματάκια στη δημοσιότητα, κάτι που θα μας δικαιώνει...

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ...
«Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανένα που έχει παραβατική δράση στο Πανεπιστήμιό μας, δήλωσε ο Πρύτανης κ. Γ. Καψάλης. Ζούμε και γι’ αυτή την ώρα, κ. Πρύτανή μας. Να δούμε ποιος έφαγε με δώδεκα μασέλες, ποιος έφαγε τα προγράμματα των ρομά, ποιος μάδησε τα «ιδρύματα» κι έψαχναν μετά για υπογραφές «συμφαγόντων» και άλλα τέτοια.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!
Κατά τ’ άλλα, ο ...φωστήρας Υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος ακόμη περιμένει να τον ειδοποιήσουν να παραστεί στη δοξολογία στην εκκλησία του Διονυσίου Αρεοπαγίτου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου! Δεν τον ειδοποίησαν τα στελέχη του Υπουργείου ότι ο μήνας είχε 28 και ότι εδώ και 72 χρόνια (από το 1942 άρχισαν οι εορτασμοί), γίνεται δοξολογία και παρελάσεις! Έλειπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου στα Γιάννινα, έλειπε και ο σύμβουλός του Σ. Τζαλαλής κι έμεινε σαν την καλαμιά στον κάμπο ο έρμος ο Ανδρέας, που ούτε τα κανόνια στο Λυκαβητό δεν του θύμισαν την γιορτή. Εις άλλα με υγεία, φωστήρα και της Παιδείας Ανδρέα που έχασες την ευκαιρία να κοιτάξεις μια φορά ψηλά!

❁ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!
Ψηλά το κεφάλι Έλληνες, ηκούσθη εξ ουρανού φωνή μεγάλη! Δεν ήταν ο Ύψιστος αλλά ο ιπτάμενος σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας που θέλησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους σκυμμένους από τα οικονομικά βάρη και από όλες τις λοιπές κακουχίες των τελευταίων κατοχικών χρόνων.

❖ ΜΕ ΤΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ;
Ψηλά το κεφάλι ναι, αλλά με τι κουράγιο, σμηναγέ; Έστω όμως για μία στιγμή κι όσο κράτησε το πέρασμα του F16 οι Έλληνες σήκωσαν το κεφάλι στον ουρανό αισθάνθηκαν μια πατριωτική ανάταση και την επόμενη στιγμή ξανά στην κατήφεια, περιμένοντας την επόμενη παρέλαση της 25ης Μαρτίου που θα έχουμε ολοκαίνουργιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

■ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ!..
Πατριωτική και η εμφάνιση του νέου Δεσπότη Ιωαννίνων, που την ημέρα της δοξολογίας στην Μητρόπολη προσκάλεσε τους πιστούς να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και «Τω Υπερμάχω», πράγματα πρωτοφανή και πρωτάκουστα για την Εκκλησία μας. Μπορεί να ξαφνιάστηκε το εκκλησίασμα, αλλά στο τέλος ακολούθησαν την προτροπή και μάλλον το φχαριστήθηκαν! Εδώ είχαμε ψυχική ανάταση κι αυτό έρχεται σαν συνέχεια του «ψηλά το κεφάλι» του Έλληνα αεροπόρου...

❖ Η ΕΡΗΜΙΑ...
Έρημα τα ακριτικά χωριά και την ημέρα της Εθνικής Γιορτής. Δεν εύρισκες άνθρωπο να πεις μια καλημέρα, όπως γίνονταν άλλες χρονιές πριν την κρίση. Λίγοι οι επισκέπτες στις περιοχές που πρωταγωνίστησαν την ημέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος και εκεί όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδες και ονομάστηκε έκτοτε Έπος του ’40. Μόνο στην Κόνιτσα το γιόρταζαν σ’ ένα κέντρο με κλαρίνα και μπουζούκια! Όπως το καταλαβαίνει κανείς σε τελική ανάλυση!

■ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ!..
Μετά μας κακοφαίνεται που οι Αλβανοί διεκδικούν την Ήπειρο. Βλέπουν την ερημιά που επικρατεί και τους... ανοίγει η όρεξη να καλύψουν τα κενά! Τρομάρα τους! Θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. οι ρεμπεσκιέδες με τέτοια μυαλά που κουβαλούν στην «μόκα» τους! Δύο-τρεις τέτοιους σμηναγούς ακόμη θέλουμε και τελειώσαμε!

❁ ΤΑ ΟΧΙ!..
Αλήθεια, πόσα ΟΧΙ είπαμε μετά το ’40 που γιορτάσαμε προχθές; Έναν ενδοτισμό διακρίνει κανείς τα τελευταία χρόνια γιατί δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος κανένας να θυσιαστεί υπέρ πατρίδος, αφού έχουμε ριχτεί με τα μούτρα στον νυν υπέρ... παρτίδος αγώνα!

❖ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!
Οι μόνες που αντιστέκονται σθεναρά είναι η Ραχήλ με την Δούρου. Έχουν πιάσει τα χαρακώματα του... Ποδονύφτη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και βάλουν από πρωΐας μέχρι νυκτός κατά των στρατευμάτων του Ντινόπουλου, που κι αυτός με τις πυτζάμες σχεδόν ως ο Ιωάννης Μεταξάς, εμφανίστηκε στο μέτωπο της κακοκαιρίας και στεντορία τη φωνή ανεφώνησε ΟΧΙ, δεν θα πνιγούμε σ’ ένα κουτάλι νερό. Όπερ κι εγένετο! Ούτε ένα θύμα δεν θρηνήσαμε αυτή τη φορά από τη νέα θεομηνία...

■ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ...
Είμαστε κι εμείς κάτι Ελληνάρες που η φύση δεν έχει ματαγεννήσει! Αφού μπαζώσαμε όλες τις ρεματιές και τα ποτάμια κι αφού κτίσαμε όλη την Αττική εντελώς αυθαίρετα, μας έπιασε ξαφνικά το παράπονο που χωρίς να μας ρωτήσει ο ουρανός άδειασε το τουλούμι του και χωρίς να μας ρωτήσει το νερό έκανε το δρόμο του προς τη θάλασσα, ένα δρόμο που τον είχαν φράξει αυτοί που γλύτωσαν προχθές και καταριούνταν εκείνους που τους είχαν νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες!

❁ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ!..
Είμαστε σαν λαός για δέσιμο αφού έχουμε καταντήσει τη χώρα ένα απέραντο φρενοκομείο, όπως είχε διαπιστώσει ο μεγάλος ψυχίατρος Καραμανλής! Είμαστε η μόνη φυλή που σκοτώνουμε για να βρούμε μια ευκαιρία να μοιρολογήσουμε για να το φχαριστηθεί η ψυχή μας.

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ!..
Να πάρει ευχή, σε εκείνους που το ’40 είπαμε ΟΧΙ και γιόμισε η Ήπειρος κορμιά Ελληνόπουλων, σ’ εκείνους 74 χρόνια μετά λέμε ναι σε όλα! O Tempora O Mores! Πατριωτικές κορώνες θα πει κανείς! Δυστυχώς, ο πατριωτισμός την σήμερον ημέραν έχει καταντήσει συνώνυμος του φασισμού και του παλιοκαιρισμού.
❖ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ... ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ!
Έφταιγαν όλοι οι προηγούμενοι που πνίγηκαν τα δυτικά προάστια της Αττικής. Έτσι αόριστα οι προηγούμενοι και μάλιστα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. που δεν έφτιαξαν έργα αντιπλημμυρικά! Οι δήμαρχοι ούτε που έχουν ευθύνη, οι οποίοι έτσι συμπτωματικά ήταν και είναι προοδευτικής κατεύθυνσης!

■ ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΙΝΕ...
Αν φταίνε οι Κυβερνήσεις, φταίνε που δεν κατεδάφισαν τα αυθαίρετα για να βρει διέξοδο το νερό που, ως είναι γνωστό από κτήσεως σύμπαντος, ψάχνει δρόμο προς τη θάλασσα κι όταν εμποδίζεται στο διάβα του τα καταπνίγει όλα! Απλά πράγματα, απλή λογική που όμως ακυρώνονταν όταν έχουν να κάνουν μ’ έναν λαό όπως τον Ελληνικό που τα θέλει και γαλάτα και μαλάτα και την προβατίνα στέρφα!

❁ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ!..
Δεν ήλθε κανένας να μας δει από την Κυβέρνηση, ούρλιαζαν οι αυθαίρετοι κατά την νεροποντή. Όταν εμφανίστηκε ο Ντινόπουλος που είναι ο αρμόδιος Υπουργός και για τις θεομηνίες, μόνο που δεν λιντσαρίστηκε από τους εξαγριωμένους που είχαν στήσει οδοφράγματα στο νερό!

❖ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ...
Από κοντά και η Περιφερειάρχης Δούρου που οι σταγόνες της βροχής της είχαν... χαλάσει την μιζανπλί να καταριέται κι εκείνη την Κυβέρνηση που δεν έβαλε κατσαρόλες και ταψιά να πιάσει τις σταλαγματιές, όπως γίνονταν παλιά στα σπίτια! Ούτε που της πέρασε από το μυαλό ότι αυτοί οι δήμοι έχουν και εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες που είχαν... ξεχάσει τ’ αυτονόητα. Να καθαρίσουν δηλαδή τις σχάρες του αποχετευτικού δικτύου μπας και μειώσουν την ορμή των χειμαρόνερων! Ήταν δικά της παιδιά οι δήμαρχοι, άρα απαλλάσσονται των ευθυνών...

■ ΤΟ ΑΛΥΣΟΔΕΜΑ...
Δούρου! Το κορίτσι – μάλαμα. Έβριζε και ξέσκιζε τους προκατόχους της και την συγκυβέρνηση για τις αθλιότητες εις βάρος των καθαριστριών! Μάλιστα, έφτανε σε σημείο να αλυσοδένεται με τις άτυχες απολυμένες καθαρίστριες για να δείξει την αγανάκτησή της προς το ανάλγητο κράτος! Η ίδια η επαναστάτρια των Κορυσχάδων Δούρου, προχθές έδωσε την καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρεία, λησμονώντας την επανάσταση που αποδείχτηκε πως ήταν της πλάκας τελικά! Αυτή κι αν δεν είναι μετάλλαξη! Είναι μια πρόγευση για το τι περιμένει τη χώρα αν γίνει αυτό που υποπτευόμαστε και που πάμε να κάνουμε δοκιμή...

❁ Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ...
Το πιο τρομερό! Η κ. Δούρου δήλωσε ότι ουδέποτε δεσμεύτηκα ότι θα προσλάβω τις καθαρίστριες. Άλλωστε ρωτήστε και τις ίδιες αν θέλουν να δουλέψουν στην Περιφέρεια. «Εγώ απλά συμπαραστάθηκα στον πόνο τους»! (Περιστασιακά και για πολιτική σπέκουλα λέμε εμείς).

❖ Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ...
Καπάκι έρχονται οι απολυμένες επαναστάτριες πλέον καθαρίστριες κι επιβεβαιώνουν την Περιφερειάρχισσα ότι ουδέποτε τους υποσχέθηκε εργασία και ότι οι ίδιες ουδέποτε της ζήτησαν εργασία! Συμπέρασμα: οι αλυσοδεμένες διαμαρτυρόμενες καθαρίστριες δεν έχουν ανάγκη από δουλειά αλλά ανάγκη από... τζερτζελέ και φραμπαλά! Κι εμείς τις είχαμε παρεξηγήσει τόσο καιρό και καταγγέλαμε το... ανάλγητο κράτος που τα είχε βάλει με τις φτωχές βιοπαλαιστίνες!

■ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ... ΤΙΜΩΡΙΑ!
Αλλαγές είχαμε στις Εφορείες Αρχαιοτήτων που μάλλον δεν έγιναν με ορθολογικό τρόπο. Στα Γιάννινα αναλαμβάνει ο Κ. Σουέρεφ και η Β. Παπαδοπούλου οδεύει προς την Άρτα, κάτι που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι και τόσο δίκαιο. Εκτός κι αν θεωρήθηκε αναγκαία η μετακίνηση της κ. Παπαδοπούλου για να δώσει τα φώτα της και στην Άρτα, βοηθώντας τις εκεί εργασίες ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού. Μόνο αποτυχημένη δεν θεωρείται η παρουσία της κ. Β. Παπαδοπούλου από τότε που ανέλαβε το πόστο της προϊσταμένης στην 8η Εφορεία!

❁ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ...
Στα Γιάννινα περιόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας, τον οποίο… αγκαζάρισε η διευθύντρια Εκπαίδευσης Δώρα Χουλιάρα και τον περιέφερε ως... αξιοθέατο! Δεν αντιλήφθηκα αν είχε επίσημες επαφές με φορείς της περιοχής και συγχωρείστε μου την άγνοια. Εθεάθη δε στα «Καλπάκια» μετά του έτερου φίλου του Α. Λοβέρδου, πρώην μπασκετμπολίστα Σ. Τζαλαλή...

❖ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ...
Ήταν θέμα χρόνου να αποδειχτεί και στην πράξη ότι αυτή η φαεινή ιδέα δημιουργίας συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια ήταν μια «φούσκα» και... αέρας κοπανιστός. Απλά δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους Πανεπιστημιακούς να κάνουν δημόσιες σχέσεις στα πέρατα του κόσμου για ν’ αποκομίσουν πανεπιστημιακά οφέλη προσωπικού περιεχομένου, παραμερίζοντας τις Πρυτανικές Αρχές, που παρά τις αντιξοότητες, πώς να το κάνουμε, έχουν να κάνουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα εξ ορισμού και εξ αντικειμένου.

■ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ!..
Τα τίναξε στον αέρα προχθές το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου μας που θέλησε να γιορτάσει εν κρυπτώ τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Κυνηγήθηκαν μέχρι το GRAND SERAI, που για μια φορά ακόμη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης γιατί το Συμβούλιο ήθελε να γιορτάσει μόνο του τα 50χρονα και χωρίς φοιτητές κι απολυμένους...

❁ ΚΡΙΜΑ...
Λυπήθηκα ειλικρινά τον καθηγητή Π. Σουκάκο που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με μια χαμένη υπόθεση όπως είναι το Συμβούλιο Διοίκησης. Έχει αποδείξει στο παρελθόν τις επιστημονικές του κι άλλες δραστηριότητες ο κ. Σουκάκος και δεν ήταν ανάγκη να... σέρνεται κρυπτόμενος από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου.

❖ ΦΤΑΝΕΙ Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ!
Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι και το Πανεπιστήμιο μας έχει Πρυτανική Αρχή και φτάνει αυτή να το διοικήσει. Ό,τι άλλο κυκλοφορεί είναι εκ του περισσού και απλά εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα του Υπουργείου...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.