ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ...
 Απογοητευμένος επέστρεψε ο Αλ. Καχριμάνης από τις Βρυξέλλες και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που χειρίζονται πολλά ζητήματα διάφορα εγχώρια Υπουργεία όσον αφορά την περπατησιά του ΕΣΠΑ. «Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ζητούν επιδοτήσεις κι έχουν να κάνουν με γεωργία και κτηνοτροφία», δήλωσε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος διεπίστωσε ιδίοις όμμασι τις αγκυλώσεις του Ελληνικού κράτους όσον αφορά την οργάνωση. Άλλο να βλέπει τα πράγματα κανείς από μακριά κι άλλο να τα βλέπει επί του τόπου όπου παίρνονται οι αποφάσεις κι αυτός είναι οι Βρυξέλλες.

ΟΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ...
 Θυμάμαι την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Λ. Γκλίναβος που είχαμε προσκληθεί από τον Γιάννη Ρουμπάτη στο Ευρωκοινοβούλιο και διαπιστώσαμε από κοντά την ωμή πραγματικότητα. Ενώ εδώ στην Ήπειρο γίνονταν χαμός με την Εγνατία Οδό, αν θα είναι δίιχνη ή τετράιχνη και γίνονταν πόλεμος από την Κυβέρνηση μέχρι το Δημαρχείο, όταν συναντήσαμε τους ειδικούς μας είπαν ούτε καν συζητείται τέτοιο θέμα σε τέτοιες λεπτομέρειες. Κόκκαλο η Ελληνική αποστολή απ’ αυτή την αλήθεια. Ήταν τότε που ο Κ. Λαλιώτης μας διαβεβαίωνε ότι η Εγνατία θα ολοκληρώνονταν το 2009! Άργησε μόνο κατά μία δεκαετία...

ΑΛΛΑ ΛΕΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ!
 Γι’ αυτό σας λέω. Άλλα συζητούμε και βλέπουμε στο εσωτερικό της χώρας, άλλα φροντίζουν για μας οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Αυτή την ωμή πραγματικότητα αντάμωσε στις Βρυξέλλες ο Αλ. Καχριμάνης, γι’ αυτό γύρισε πιο προβληματισμένος σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα ανάπτυξης και της Ηπείρου.

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ!
 Μια απλή διαδικασία όπως ήταν αυτή η ψηφοφορία για την εκλογή της ΠΕΔ Ηπείρου τείνει να γίνει μείζον εθνικό ζήτημα, διότι κάποιοι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το σχετικό νόμο.
Όταν ο εξ’ Αθηνών εξειδικευμένος σε τέτοια ζητήματα νομικός κ. Ζυγούρης γνωμοδοτεί για την αδιάθετη έδρα ότι πάει στην πρώτη παράταξη, τότε το ζήτημα έχει τελειώσει. Μόνο ως κεντροδεξιός δεν προσδιορίζεται ο κ. Ζυγούρης που επί δεκαετίες προσφέρει νομικές υπηρεσίες στην Αυτοδιοίκηση...

❁ ΜΕ ΚΕΡΔΗ...
 Όπως αναμένονταν κύλησε τελικά η υπόθεση «ψήφος εμπιστοσύνης» που ζήτησε από την Βουλή η Κυβέρνηση. Κερδισμένη κατά μία ψήφο η Κυβέρνηση, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να επιστρέφει στη Ν.Δ. διότι αυτή είναι το κόμμα που τον μεγάλωσε και το υπηρέτησε πιστά για πολλές δεκαετίες! Ήταν και η προσωπική φιλία με τον Α. Σαμαρά, οπότε ήρθε κι έδεσε το «γλυκό» της επιστροφής.

■ Η ΕΥΧΗ...
 Θα εύχονταν ο Τσίπρας να είχε μείνει στην Ιταλία ο Α. Σαμαράς κι όχι να βρεθεί και να μιλήσει στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή το βράδυ με αυτά που είδε κι άκουσε. Άκουσε έναν Σαμαρά αρκετά σκληρό στις πολιτικές του θέσεις αλλά και στις εκφράσεις. Ο χαρακτηρισμός του «μικρού Ναπολέοντα» έφτανε για ν’ αναποδογυρίσει τον εξάψαλμο του Αλέξη και των εξαπτέρυγών του που ήθελαν ζωντανό στη Βουλή τον Πρωθυπουργό! Φυσικά, όπου «Ναπολέοντας» κοντά και το Βατερλώ!
❖ ΟΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ...
 Ωρύονταν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για την απουσία του Πρωθυπουργού από την συζήτηση στη Βουλή! «Φέρτε μας τον Πρωθυπουργό να τον κάνουμε με τα κρεμμμυδάκια», έλεγαν και ξανάλεγαν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ που αναθεμάτιζαν τη στιγμή! Είχαμε καιρό να δούμε τέτοιο Σαμαρά. «Μπορεί οι συνιστώσες σας να φλερτάρουν με την τρομοκρατία αλλά δεν τρομοκρατούμαστε εμείς από κάτι τέτοια... Και να προσέχετε τις απειλές περί μη αναγνώρισης του έργου της Κυβέρνησης, όταν μάλιστα μας ακούει όλος ο κόσμος», είπε ο Α. Σαμαράς.

❁ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ...
 Με την υπερψήφιση από την Βουλή η Κυβέρνηση πήρε παράταση χρόνου για ένα πεντάμηνο και μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δύο μελήματα έχει τώρα. Το ένα είναι τα ξεμπερδέματα με τα μνημόνια, κάτι που άρχισε να διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ και βάσει αυτής της εξόδου μπορεί να εξευρεθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών.

■ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ...
 Το άλλο μέλημα του Πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός με αφορμή την πλήρωση της θέσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την αποχώρηση του Αβραμόπουλου. Επιβάλλεται να κάνει αλλαγές πολλών Υπουργών του που απλά κάνουν θητεία με το βλέμμα στραμμένο στην επανεκλογή τους. Απαιτούνται άτομα ειδικών αποστολών που να στηρίζουν την Κυβέρνηση και το έργο της κι όχι να στηρίζονται απ’ αυτή. Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν και στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, αρκεί να αφιερώσουν λίγο χρόνο για την αξιοποίησή τους.

❖ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...
 Από την αντίδραση της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του Μ. Βορίδη στον οποίο ανέθεσε να υπερασπιστεί τις θέσεις της Ν.Δ. στη Βουλή, αποδεικνύεται ότι ήταν καλή η επιλογή του Α. Σαμαρά. Ο Μ. Βορίδης διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας κοινοβουλευτικός για να κρατά βήμα στη Βουλή. Το ότι οι αριστεροί τον «φοβούνται» είναι δική τους αδυναμία...

❁ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ!..
 Τους ενοχλεί τους αριστερούς ο Μ. Βορίδης, που στα χρόνια της νιότης του ήταν περισσότερο «εθνικόφρων» απ’ όσο εκείνοι θα ήθελαν. Αν ήταν κανένας αριστερός «μπαχαλάκιας» που έκαιγε, έσπαγε και διέλυε τις περιουσίες θα τον είχαν... εικόνισμα και θα τον ηρωοποιούσαν όπως έχουν κάνει με τόσους και τόσους.

■ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ...
 Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο την σήμερον ημέρα. Το ζητούμενο είναι να απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά των δανειστών μας. «Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, εμείς θα είμαστε δίπλα σας κι αν χρειαστεί θα βάλουμε πλάτη». Αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Λαγκάρντ, κάτι που κάνει την αντιπολίτευση συλλήβδην να βγάζει... καντήλες και να ζητά επίσπευση εκλογών για να προκάνουν.

❖ ΟΙ... ΑΧΝΙΣΜΕΝΟΙ!
 Το ωραίο το είπε η Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή. Εσείς οι ΣΥΡΙΖΑίοι είσαστε σαν την ζάχαρη την άχνη στα κουλούρια, που, άμα τη φυσήξεις, βρίσκεσαι μπροστά στην ωμή πραγματικότητα. Εξ αριστερών τα βέλη στον σύντροφο Αλέξη...

❁ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...
 Τα πρώτα «δώρα» της Κυβέρνησης προς τον καθημαγμένο λαό ήταν οι ρυθμίσεις χρεών προς Δημόσιο και ταμεία από 72 έως 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος των χρεών. Μόλις γίνει νόμος του κράτους τις επόμενες μέρες, όσοι πιστοί και έχοντες περάστε από Εφορία για ρυθμίσεις. Οι υπόλοιποι περιμένετε την ανάπτυξη που θα βάλει μπροστά την οικονομία! Όλοι μας μαζί καλό κουράγιο!

■ ΤΟ... ΞΕΦΩΤΟ!
 Κι ένα καλό νέο μέσα στην μαυρίλα της εποχής. Επί τέλους ξεμπλοκάρεται το στρατόπεδο στο Αβγό και δεν θα εμποδιστεί η κατασκευή της Ιονίας Οδού μέχρι την συνάντησή της με την Εγνατία. Η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των υπευθύνων τώρα για το τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα του δρόμου Ιωάννινα - Κακαβιά για το οποίο δεν υπάρχουν χρήματα, λέει το αρμόδιο Υπουργείο και το οποίο ορθώς επαναφέρει ο Στ. Καλογιάννης που παρατηρεί πως ανάλογο έργο στην Πελοπόννησο έτυχε ειδικής προσοχής.

❖ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ!..
 Ήμουν νιος και γέρασα με την εγκατάσταση συστήματος προσγείωσης των αεροπλάνων στο Αεροδρόμιό μας. Μαζέψτε το νου σας, λέει η περιβόητη Υ.Π.Α., το ανάγλυφο της περιοχής δεν το επιτρέπει. Εν έτει 2014 που η παγκόσμια κοινότητα είναι έτοιμη να μεταναστεύσει στον... Άρη, το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν μπορεί να δεχτεί αεροπλάνα τον μισό χρόνο λόγω ομίχλης ή αέρηδων. Αν δεν μετακινήσουμε το Μιτσικέλι διεθνείς πτήσεις γιοκ κατά την Υ.Π.Α. Κανενός δεν έκοψε ο νους να μετακινήσουν τους μονίμους αρνητές από την Υ.Π.Α.!

❁ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!
 Το έγραψε η νέα... Κουριάδα με διευθυντή τον Αιμίλιο Λιάτσο ότι εφοπλιστές προσπαθούν να χρηματίσουν βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πάνω σ’ αυτή πάτησε ο Π. Σκουρλέτης, «αποκάλυψε» την δοσοληψία και έγινε ο χαμός μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Ξαναζούμε μέρες 1985 από το ίδιο συγκρότημα που δημοσίευε φωτογραφία του Μητσοτάκη με Γερμανούς παρουσιάζοντάς τον ως συνεργάτη τους, για να περάσουν χρόνια και ν’ αποκαλύψει ο Κουρής ότι ο Λαλιώτης ήταν πίσω απ’ αυτή την ιστορία. Οι ίδιες μέθοδοι από τους ίδιους ανθρώπους, σε διαφορετικές εποχές!

■ ΘΕΟΥΛΗ ΜΟΥ!
 Θεούλη μου εσύ, που τα φτιάχνεις όλα, κάνε το 24ωρο 48ωρο για να μπορέσει η Βίκυ της Αποκεντρωμένης να καλύψει τις ανάγκες της Διοίκησης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας και περιχώρων. Αυτό το αίτημα άμα ικανοποιήσεις θα είσαι ο Θεός της Βίκυς. Τώρα, άμα λέει και κανένα... ψεμματάκι ότι καμία ανάμειξη δεν είχε στις εκλογές της ΠΕΔ, μη το παίρνεις τοις μετρητοίς, Θεούλη μου και την τιμωρήσεις. Κοινοί θνητοί είμαστε, λέμε και καμιά μ...α να περνάει η ώρα!

❖ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ...
Φαίνεται ο ίδιος να έχει ενοχληθεί αρκετά από το σχολιασμό που έκανε η στήλη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη σε ότι αφορούσε την παρουσία του στην εκπομπή της Αννίτας την ημέρα και την ώρα που η Ν.Δ. γιόρταζε τα 40χρονα από την ίδρυσή της. Ίσως ήταν λίγο πιο πάνω απ’ ότι έπρεπε η δόση κριτικής που ασκήσαμε στον κ. Ψωμιάδη μόνο σε ότι αφορά την εικόνα που παρουσίαζε εκείνη τη στιγμή, αλλά μ’ αυτό καθόλου δεν ήταν στην πρόθεση του υπογράφοντος να υποτιμήσει την προηγούμενη διαδρομή του όσο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο πολιτικό στερέωμα.

❁ Η ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ...
 Η αναφορά είχε να κάνει κυρίως με την παρουσία του σε τέτοιου είδους τηλεοπτικές εκπομπές που δεν έχουν να κάνουν με αντικείμενα σαν αυτά που υπηρέτησε ο κ. Ψωμιάδης κι αυτό ήταν η αφορμή για τον σχολιασμό που ενδεχομένως στεναχώρησε τον Παναγιώτη, τον οποίο θεωρούσαμε και θεωρούμε ικανό για πιο ουσιαστικά πράγματα για τον ίδιο αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

■ ERRARE HUMANUM EST!
 Αφού λοιπόν τον πικράναμε τον Π. Ψωμιάδη αποσύρουμε κάποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αλλά κρατούμε το δικαίωμα της κριτικής στον πολιτικό Π. Ψωμιάδη, για τον οποίο κατά το παρελθόν έχουμε γράψει διθυράμβους οι οποίοι ποτέ ενδεχομένως να μην έφτασαν στα αυτιά του ή δεν φρόντισαν οι «καλοθελητές» να του τα μεταφέρουν. Ήταν οι εποχές που πολλά από τα ΜΜΕ της χώρας ασκούσαν σκληρή κριτική στο πρόσωπό του, ιδιαίτερα όταν περνούσε την δικαστική περιπέτεια βάσει της οποίας έμεινε εκτός αυτοδιοίκησης κι εμείς τον υπερασπιστήκαμε με νύχια και με δόντια, διότι θεωρήσαμε άδικη την μεταχείριση...

❖ Η ΣΥΣΤΑΣΗ...
 Όσον αφορά την συμπεριφορά της Ν.Δ. απέναντί του όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένα έχω να του διαμηνύσω: Είναι η τύχη πολλών στελεχών αφού τα κόμματα τους χρησιμοποιήσουν και τους ξεζουμίσουν να τους στέλνουν στα... αζήτητα της περισσότερες φορές. Σ’ αυτή την «κλάση» δεν είναι μόνος ο κ. Ψωμιάδης, γι’ αυτό να μην έχει παράπονο. Θεωρώ ότι έγινα αντιληπτός όπως θεωρώ ότι δεν θα διαταραχτεί η μικρή έστω φιλία που είχαμε με τον κ. Ψωμιάδη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε εκ του σύνεγγυς, αφού κάθε τόσο βρίσκεται στην πόλη μας.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
ggtolmiros@hotmail.