ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ!
Για να μαζευόμαστε αδέλφια γιατί έχουμε χειμώνα βαρύ μπροστά. Η γιορτή της Παναγίας πέρασε και μαζί μ’ αυτή το διάλειμμα μικρό ή μεγάλο σιγά - σιγά τελειώνει και τα κεφάλια μέσα όπως λέει και το σχετικό ανέκδοτο με τους «τρόφιμους» της κολάσεως!

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ...
Τελειώνει και ο Αύγουστος με τα πολλά πανηγύρια και μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο που είναι ο μήνας της αρχής των... βασανιστηρίων μετά το μικρό διάλειμμα που λέγαμε παραπάνω. Δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος (σιγά μη πληρώσαμε την πρώτη), πρώτη δόση από τις έξι που μας λένε για τον ΕΝΦΙΑ, τον Οκτώβριο θ’ ακολουθήσει το πετρέλαιο θέρμανσης με ή χωρίς καπέλο και μέχρι τον Δεκέμβριο ζωή να έχουμε να πληρώνουμε.

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!
Δεν είχαμε κινήσεις πολιτικών το τριήμερο της Παναγίας, επομένως δεν είχαμε και ειδήσεις. Είδατε τι καλά που περάσαμε. Την βγάλαμε με τον άδικο χαμό του 10χρονου στη Μύκονο και με την παιδοκτονία στο Άστρος Κυνουρίας. Από την Δευτέρα ξαναμπήκαμε στην ρουτίνα της φορολογικής αφαίμαξης. Με μια μαργαρίτα στα χέρια οι Έλληνες την μαδάνε και αναρωτιούνται αν θα δεχτεί η Τρόικα τις εκατό δόσεις σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία ή θα μας πιάσουν από το λαιμό κι όποιος αντέξει, άντεξε.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!
Κυκλοφορεί εσχάτως και μια καλή είδηση ότι θα καταργηθεί η φυλάκιση για τους χρεοφειλέτες στο Δημόσιο. Δεν μας λένε αν θα γίνεται εκτέλεση επί τόπου επειδή οι φυλακές έχουν γιομίσει και λεφτά για νέες δεν περισσεύουν!..

❁ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Περίοδος εορτών και πανηγύρεων το καλοκαίρι με τον Αύγουστο να χτυπά πρωτιά! Σ’ αυτά τα πανηγύρια ξεσπαθώνουν οι μερακλήδες με τα βιολιά να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι οι μερακλήδες χορευτές σπανίζουν και τα βιολιά βαράνε ό,τι θέλουν και ο χορός να γίνεται στο σωρό! Δηλαδή εδώ δένει το κατά πως λαλούν χορεύουμε. Στα πατήματα της εξουσίας λαλητάδες και χορευτές.

■ ΣΠΑΝΙΑ...
Σπάνια ακούς κάτι από την παράδοση κυρίως την Ηπειρωτική όπου έχει καταληφθεί από Κατωαχαΐτικα ακούσματα και γυφτοτσιφτετέλια που φτάνουν ακόμη να κολάζουν και παπάδες που τινες εξ’ αυτών επιδίδονται με περίσσια χάρη. Ο «Ντελή παπάς ο λεβέντης» έχει αντικατασταθεί από το «απαπαπαπαπαπαπαπαπα... θα τρλαθώ» της Γωγούς Τσαμπά!

❖ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ!
Από τότε που ο παπα-Θανάσης «αυτομόλησε» στην Ιερά Μονή Δουραχάνης ήταν το κόκκινο πανί για την Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον μακαριστό Θεόκλητο. Ουδέποτε πάτησε πόδι Μητροπολιτικό στην απέναντι όχθη της λίμνης και το «άβατον» έσπασε προχθές ο Μάξιμος Παπαγιάννης όπου λειτούργησε κανονικά και χωρίς αποκλεισμούς.

❁ Η ΓΕΦΥΡΑ...
Η συγκεκριμένη κίνηση του Μάξιμου αυτή τη στιγμή γίνεται μια γέφυρα επικοινωνίας της οδού Μητροπόλεως με την όχθη Δουραχάνης που σημαίνει εκτός των άλλων την αναγνώριση του σπουδαίου έργου που έχει δημιουργήσει τα 40 χρόνια ο παπα-Θανάσης το οποίο όμως γίνονταν χωρίς την έγκριση της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και δεν αναφέρομαι στον Θεόκλητο μόνο αλλά και στους περί αυτόν συνδαιτημόνες.

■ ΤΟΥ... ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ!
Άραγε έκανε του κεφαλιού του ο Μάξιμος ή παρακινήθηκε από τους «Μητροπολιτικούς» να προβεί σ’ αυτή την κίνηση «μετανοίας» για το «αμάρτημα» της αποχής και της αποκοπής της Δουραχάνης από το υπόλοιπο σώμα της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Ότι και να συμβαίνει σημασία έχει ότι ο νέος Μητροπολίτης φαίνεται να διέπεται από νέες αρχές και ήθη και τρέχει να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα σαράντα χρόνια.

❖ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Θέλω εδώ να καταθέσω τη δική μου περιπέτεια επειδή είχα την έμπνευση να φέρω ως παράδειγμα κληρικού τον παπα-Θανάση. Διάβηκα όλες τις αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου και όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης (Πρωτοδικείο, Εφετείο, Άρειος Πάγος) για να δικαιωθώ για το αυτονόητο! Δηλαδή για το έργο που προσέφερε τα 40 χρόνια της διακονίας του ο παπα-Θανάσης που ήταν χωρίς φανφάρες και χρυσοποίκιλτα άμφια. Τίμησε με το παραπάνω το τριμμένο ράσο του ο παπα-Θανάσης κι αυτό αναγνώρισε με την επίσκεψή του στη Δουραχάνη ο Μάξιμος. Ελπίζω να μη υποστεί την ίδια περιπέτεια ο Μάξιμος που είχε και την δύναμη να λειτουργήσει υπό το φως των κεριών και των καντηλιών μακριά από τους πολυελαίους.

❁ ΟΙ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ
Να γιατί λένε οι περισσότεροι ότι ο Μάξιμος πάει να φέρει τα πάνω - κάτω σε σχέση με κάποιους μικρόψυχους που οδύρονται με το πρόσχημα ότι πάει να χαλάσει την πιάτσα. Οι δεύτεροι είναι εκείνοι που την έχουν δει δερβέναγες φτιάχνοντας τα δικά τους Βιλαέτια και με συγκεκριμένες «άκρες» εντός του Μητροπολιτικού μεγάρου υπηρετούσαν τον «μαμωνά» κι όχι το εκκλησίασμα.

■ Η ΔΙΑΦΟΡΑ
Τον λένε Γερβάσιο, είναι παπάς κι έχει αποφυλακίσει 16.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο. «Αγαλιάζει η ψυχή μου όταν βρίσκω λεφτά και ξεπληρώνω χρέη φυλακισμένων» έλεγε προχθές στην τηλεόραση ο συγκεκριμένος κληρικός, του οποίου η χάρη έχει φτάσει και στις φυλακές Ιωαννίνων. Βάλτε αυτόν τον «άγιο» δίπλα σε κάποιους άλλους ρασοφόρους που στοχεύουν στην φυλάκιση συνανθρώπων τους επειδή τους άσκησαν κριτική σε κάποιες συμπεριφορές τους!..
❖ ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ!..
Η πρόσφατη ασθένεια του Γ. Καρατζαφέρη είναι το διαβατήριο για ενδεχόμενο επιστροφής του στη Ν.Δ. ή στην χειρότερη περίπτωση η συνεργασία του με αυτή. Σ’ αυτή την κίνηση έχουν συμβάλει και οι δύο προξενητάδες προπομποί Βορίδης - Γεωργιάδης, που κρατούν την πόρτα μισοανοιχτή για να γίνει η αυτοκρατορική είσοδος του Γιωργάρα που εδώ και μια δεκαετία και βάλε δεν έχει βάλει γλώσσα μέσα ενάντια στον πολιτικό χώρο που τον μεγάλωσε.

Η ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ...
Άδικη είναι η μουρμούρα από κάποιους ακραιφνείς νεοδημοκράτες (;) για το ενδεχόμενο επιστροφής του Καρατζαφέρη για την δήθεν μόλυνση της παράταξης από ακραία φωνή. Αυτό τους μάρανε τους ανθρώπους που έχουν γίνει ένα με τους Πασόκους για να σώσουν την πατρίδα και την παρτίδα! Αλλά η κοντή μνήμη φαίνεται να είναι επιλεκτική σ’ αυτόν τον τόπο που η φαιδρά πορτοκαλέα εξακολουθεί να ανθεί.

■ ΟΛΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ετοιμάζεται, λένε, να βγάλει λαγούς και... περιστέρια από το καπέλο στην ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Τα καπέλα τα βλέπουμε, το ζωικό βασίλειο όχι. Διότι τι να υποσχεθεί και τι να δώσει ένας άνθρωπος όταν προσπαθεί να βγάλει λάδι από το καντήλι της Παναγίας. Αλλά και η ελπίδα καλή είναι μέχρι ενός σημείου διότι από κάποιο σημείο και μετά δεν θέλει και πολύ να πάρει ανάποδα η γκλάβα του νεοέλληνα...

❖ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ!
Το μεγάλο φιάσκο είναι αυτό του ΕΝΦΙΑ που δεν το πολυχωνεύει ο Έλληνας. Έκαναν την παπαριά οι κρατούντες στο Υπουργείο κι αντί να ζητήσουν συγνώμη λέγοντας «γράψε λάθος» μας... φουμάρουν με τις μηνιαίες δόσεις, λέτε κι αυτό ήταν το ζητούμενο. Το ζητούμενο κύριοι της εξουσίας είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως είχε υποσχεθεί ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που ήταν ο οικονομικός εγκέφαλος που τον εφεύρε. Όλα τ’ άλλα που λέγονται και γράφονται είναι για λαϊκή κατανάλωση και θα τα βρει μπροστά της η Κυβέρνηση.

❁ ΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ
Μας είπε η Κυβέρνηση να πάτε να πνιγείτε να πληρώσετε τους φόρους και πολλοί Έλληνες το πήραν της μετρητοίς και έτρεξαν να το κάνουν πράξη. Σχεδόν ένα μεγάλο χωριό εξαφανίζεται κάθε χρόνο από πνιγμούς ανθρώπων ακολουθώντας σε ρυθμούς και αριθμούς εκείνους που χάνονται από δυστυχήματα στους ελληνικούς δρόμους...

■ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ...
Χώρα με χιλιάδες χιλιάδων χιλιομέτρων παραλίες η Ελλάδα και με το κολύμπι ούτε που έχουμε ιδιαίτερη σχέση. Κάτι πάει να γίνει με τις νεότερες γενιές αλλά με τους παλιότερους τα πράγματα είναι ζόρικα και γι’ αυτό δεν περνά μέρα που να μην μετράμε μια αδικοχαμένη ζωή, έτσι τη λέμε, από πνιγμό.

❖ «ΕΥΤΥΧΩΣ»
«Ευτυχώς» που υπήρξε το εμπάργκο της Ρωσίας για τα ροδάκινα και έπεσε η τιμή τους στην ελληνική αγορά. Εκτός από την τιμή είδαμε και προϊόντα σε καλή ποιότητα κάτι που πριν έπρεπε να το τριπλοπληρώσεις για να το γευτείς. Πρώτης κατηγορίας πολίτες οι Ρώσοι παρακατιανοί οι υπερήφανοι Έλληνες που ψάχνουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια στο κλείσιμο των λαϊκών αγορών να μαζέψουν τα σάπια!

❁ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Αμ το άλλο! Εξάγουμε περί τα 400 εκατ. ευρώ προϊόντα στη Ρωσία και εισάγουμε περί τα 6 δισ. ευρώ! Μιλάμε για ισοζύγιο της... πλάκας! Επομένως πολύ φασαρία για ψίχουλα για την οποία τόσα πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Όσο για τα ροδάκινα που επιστράφηκαν δεν πρόκειται για τεράστιες ποσότητες που θα φέρουν την ολική καταστροφή της οικονομίας μας...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.