ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

❁ ΕΝ ΑΡΧΗ…
Εν αρχή ήν ο Λόγος και η αρχή του λόγου σήμερα της στήλης αφιερωμένη στον ερχόμενο νέο Δεσπότη Ιωαννίνων, Μάξιμο, που από την περασμένη Κυριακή, του Αη Λιός, το βράδυ ανέλαβε κανονικά τα ποιμαντικά του καθήκοντα.

❖ ΑΞΙΟΣ!
Ένα τεράστιο μακρόσυρτο και επαναλαμβανόμενο ΑΞΙΟΣ ήταν η υποδοχή που ακούστηκε από τα στόματα χιλιάδων λαϊκών και κληρικών που πιστοποίησαν έτσι την παρουσία του νέου Ιεράρχη στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.

■ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ
Αν η μεγάλη παρουσία χριστεπώνυμου πλήθους στην υποδοχή και στην ενθρόνιση θεωρείται πολυτέλεια σε τέτοιους καιρούς τότε ναι ήταν μια «πολυτέλεια» που ο λαός από μόνος του επέλεξε. Οι χιλιάδες των πιστών ή περιέργων που παραβρέθηκαν στην κεντρική πλατεία για να υποδεχτούν τον νέο και στην ηλικία Μητροπολίτη Ιωαννίνων δεν μαζεύτηκαν από τρία «πολυτελή» πανώ που τους καλούσαν στην υποδοχή, ούτε πτοήθηκαν από τις παραφωνίες ολίγων μίζερων που οδύρονταν το προηγούμενο διάστημα για πολυτελή ενθρόνιση, σε μια περίοδο που η δυστυχία έχει χτυπήσει την κοινωνία μας κατακέφαλα. Στη κεντρική πλατεία οδηγήθηκαν οι περισσότεροι για να ζήσουν μια εμπειρία πολλοί εκ των οποίων δεν ξανάζησαν ούτε και ενδεχομένως να ζήσουν στο μέλλον.

❁ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Από την εκδήλωση της υποδοχής και της ενθρόνισης του Μαξίμου, αξίζει τον κόπο να μείνει κανείς σε δύο-τρία σημεία από τις ομιλίες του αρχιεπισκόπου, του δημάρχου και του ιδίου Ο Ιερώνυμος γνωστοποίησε την απόφασή του  να ρίξει στα «βαθιά» τον Μάξιμο και ο ίδιος να φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τα βαθιά. Πρέπει ν' αποδείξει ότι γνωρίζει από κολύμπι, χωρίς σωσίβια πλέον. Από την πλευρά του ο Φίλιος εξέφρασε την ευχή να γίνει συνεχιστής του έργου του προκατόχου μακαριστού Θεοκλήτου!

❖ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΗΛΘΕ…
«Ξέρω που ήλθα και τι με περιμένει, αλλά με τη βοήθεια Θεού και λαού θα τα καταφέρουμε». Αυτά είναι σ' ελεύθερη μετάφραση όσα είπε ο Μάξιμος και από την Δευτέρα το πρωί σήκωσε τα φαρδομάνικα κι έπιασε δουλειά με πρώτη και κύρια την ενημέρωσή του.

■ ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Για να προλάβει τις βολές για τα κληροδοτήματα ο ίδιος άνοιξε το ζήτημα και υποσχέθηκε να βάλει τάξη εφ' όσον το επιτρέπουν και οι νόμοι και οι «προφήτες» του κράτους των Αθηνών που είχαν μέχρι τώρα διαφορετική άποψη.

❁ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Μέχρι τώρα είπαμε τα καλά για τον Μάξιμο και μετά τας εορτάς και πανηγύρεις έρχεται η αντιμετώπιση της αλήθειας. Αν κρίνουμε από την δράση του στην Γερμανία και στην Αρχιεπισκοπή, αλλά και από την αντίδραση του «παπαδαριού» στην Αθήνα, όπως μου είπε φίλος κληρικός, τότε τα Γιάννινα κάτι διαφορετικό θα πρέπει να ζήσουν στον ευαίσθητο χώρο της εκκλησίας. Από μας η ευχή καλή Αρχιερωσύνη να τον συνοδεύει και όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε ας γίνει το παράδειγμα σε άλλους κληρικούς, που κατά καιρούς συμπεριφέρονταν ως αντιπρόσωποι του Θεού και όχι ως εκπρόσωποί του επί της γης…

❖ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΧΩ!
Βοηθήστε με λίγο να θυμηθώ ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και τι κάνει για ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας γενικώς και ειδικώς. Τα γεγονότα στην Αλβανία καθημερινά φουσκώνουν με την Αλβανική κυβέρνηση να κόβει και να ράβει όσον αφορά την ελληνική μειονότητα κι εμείς εδώ ν' ασχολιούμαστε με τις ΕΛΙΕΣ του Βενιζέλου και το πώς θα εξυπηρετήσουμε ακόμη περισσότερο να βρουν δουλειά τα στελέχη του, κάποια εκ των οποίων έχουν μπει προ πολλού στη ναφθαλίνη…

■ ΟΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ!
Το φέραν από δω, το φέραν από κει οι Αλβανοί και νάτοι τώρα να αλλάζουν πληθυσμιακά τα χωροταξικά της ελληνικής μειονότητας έτσι ώστε αφ' ενός μεν να μπει στο περιθώριο κι αφετέρου να κάνουν το χατίρι των «τσάμηδων» που δεν εννοούν να ξεχάσουν όλα όσα έκαναν κατά τη Γερμανική κατοχή και δικαίως εξανδραποδήθηκαν από τους αντάρτες του Ν. Ζέρβα.

❁ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!
Όπως το ΠΑΣΟΚ επί Καποδιστριακών Δήμων κι αργότερα Καλλικρατικών, όπου έκανε συνενώσεις με κυρίαρχο το πράσινο χρώμα, έτσι στα χνάρια του ο Έντι Ράμα, αγαπημένος του Ντούλες, εξαφανίζει ολόκληρες περιοχές μειονοτικές εντάσσοντάς τες σε Αλβανικές, αλλοιώνοντας έτσι τα χαρακτηριστικά τους!

❖ ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ
Τώρα ξύπνησε η παρέα Ντούλες κι άρχισε τις κραυγές οι οποίες σκεπάζονται από τις φωνές των «Τσάμηδων» που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την εκδίκηση προς την Ελληνική πατρίδα με όποιο τίμημα.

■ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΥΡΙΕ!!
Και η Ελληνική πατρίδα τι κάνει; Ο Υπουργός Εξωτερικών Βενιζέλος με τι ακριβώς ασχολείται, όταν δεν παίζει «κλέφτες και αστυνόμους» σ' ένα κόμμα που κάποτε το έλεγαν ΠΑΣΟΚ που κι αυτό είχε χωριστεί σε «πατριωτικούς» «μαζί τα φάγαμε» και οι άλλοι;

❁ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ;
Και ο Α. Σαμαράς που λάτρευε το Βορειοηπειρωτικό; Ο Αντώνης της καρδιάς των Βορειοηπειρωτών που έχει χρεωθεί το άνοιγμα των συνόρων, ο Αντώνης που αποκαλούσε αδέρφια τα παιδιά της Δερβιτσάνης, όταν χόρευε το «Δέλβινο και Τσαμουριά δεν τα αφήνω τα παιδιά μες του Χότζα τη σκλαβιά…».

❖ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ;
Και ο Ντούλες με τον Γιάννη Γιάννη πρόξενο του Ράμα στα Γιάννινα, που «κόπτονται» για να υπηρετήσουν τον Έντι Ράμα, ο οποίος με την ψήφο τους αλλοιώνει την ελληνικότατη Χειμάρα που κάποτε είχε δήμαρχο τον Μπολάνο που κι αυτός υπηρέτησε το σύστημα Ντούλες-Ορφέα-Βενιζέλο-ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας;

■ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
Μάλλον είναι αργά για δάκρυα, τώρα από τους για λίγο μειονοτικούς. Η σημερινή Αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον πληθυσμιακό χάρτη σαρώνοντας την Αλβανία από την μια άκρη στην άλλη. Ό,τι παρέλειψαν να κάνουν Χότζα-Αλία θα το κάνει ο σοσιαλισμός Ράμα χωρίς να πέσει ούτε μια «ντουφεκιά» από τους ηγέτες (;) εντός κι εκτός συνόρων.

❁ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΟΙ
Μετά τον εικονομάχο Αλ. Καχριμάνη τώρα στη μάχη κατά των εικονοκλεφτών έχει πέσει ο εικονομάχος υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο οποίος δήλωσε ότι θα πατάξει το φαινόμενο που έχει παραγίνει στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Είναι λίγο πολύ γνωστοί οι δράστες αλλά κομματάκι δύσκολο να πέσουν στα χέρια της Δικαιοσύνης. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες του είδους και ξέρουν και να κλέβουν και να κρύβουν και προ πάντων να πουλάνε και να θησαυρίζουν. Πάνω απ' όλα είναι αθεόφοβοι που προφανώς συνεργούς έχουν κάποιους θεοσεβούμενους!

❖ ΤΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ!
Το έχω ξαναγράψει και θα επιμένω να το υπενθυμίζω. Η Εκκλησία είναι το αποκούμπι των ανθρώπων που όσο πιο βαθιά είναι η κρίση τόσο περισσότερο γίνεται προσεγγίσιμη από πιστούς ή και απίστους! Είναι ευχάριστη στιγμή να βρεθεί κανείς σε μια εκκλησία ενός χωριού τις Κυριακές όπου ο εκκλησιασμός είναι μια ευχάριστη διαδικασία και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

■ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Βρέθηκα στην εκκλησία του Μεγ. Περιστερίου, πριν από δύο Κυριακές και πραγματικά το ευχαριστήθηκε η ψυχή μου. Αν και ο ιερέας, από τα Σίτσαινα η καταγωγή του, μαζί με τους ψαλτάδες με πρώτο ψάλτη από Χρυσοβίτσα τράβηξαν την λειτουργία μέχρι τις 11:30, εν τούτοις το πλούσιο εκκλησίασμα δεν έλεγε να το κουνήσει. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έδωσαν το «παρών» και πρώτη φορά έβλεπα τόσο εκκλησιαζόμενο κόσμο σε χωριό.

❁ ΑΧ  ΑΤΙΜΕΣ ΤΙΜΕΣ!
Μετά την επιτυχή παρέμβαση του Κώστα Χατζηδάκη στην μείωση της τιμής του γάλακτος, από την ανάποδη, έρχεται η ώρα της μείωσης της τιμής του ψωμιού από τον… πολέμαρχο Γεράσιμο Γιακουμάτο που θα ζυγίζει το ψωμί! Από πρώτη Αυγούστου οι φουρναραίοι θα πουλάνε την φρατζόλα των 350 γρ. από 50-70 λεπτά! Δηλαδή όσο την πουλάνε και αυτή τη στιγμή, κι ανάλογα με τον τύπου του σκευάσματος. Για ποια μάχη μιλάει ο νέος Κίμων Κουλούρης που μάχονταν για την τιμή του αγγουριού, που όμως δεν το ξεχώρισε από το κολοκύθι. Θα το θυμούνται καλά οι παλιότεροι και τώρα θα το ζήσουν και οι νεότεροι.

❖ Η ΓΥΡΙΣΤΗ
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπέγραφε τα μνημόνια, την έκανε γυριστή προς Λοβέρδο μεριά και νάτον τώρα να αξιοποιείται στη θέση ειδικού Γραμματέα δια βίου μάθησης. Ο λόγος για τον πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη που είναι ο γεν. Διευθυντής του κόμματος του Λοβέρδου που τον πήρε μαζί του ο Ανδρέας στο Υπουργείο Παιδείας διότι μια μοναξιά την ένοιωθε ο άνθρωπος.

■ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑ
Δεν πήρε πουθενά το μάτι μου την αποκεντρωμένη Βίκυ Ευταξά στην εκδήλωση ενθρόνισης του Μαξίμου. Εγώ δεν είδα καλά ή εκείνη απουσίαζε λόγω ανηλειμμένων υποχρεώσεων στα πλαίσια τουριστικής ανάπτυξης μέσω… αναπτυξιακών βραχιόνων, όπως έκανε πρόσφατα στα Γρεβενά. Εκτός κι αν την κα Ευταξά την πειράζει το λιβάνι και για ν' αποφύγει «λιγοθυμιές» είπε να απουσιάσει σε καμιά ακρογιαλιά της Χαλκιδικής που η αλμύρα είναι προτιμητέα.

«ΜΠΟΡΑ… ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
• Ηπειρώτες… φυλαχτείτε τις επόμενες ημέρες! Έρχεται «μπόρα ανάπτυξης» μεγαλύτερη όλων των προηγούμενων που είχαμε πάθει από το παγκόσμιο συμβούλιο Ηπειρωτών που θα συνεδριάσει στην πόλη μας τις επόμενες μέρες. Να φανταστείτε ότι τους παίρνει στα σοβαρά και το υπουργείο Εξωτερικών και πως δίνει την αιγίδα του να κάνουν την… πλάκα τους παίζοντας με τον πόνο μας, πουλώντας μας ανάπτυξη!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.