ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΚΕΡΔΗ...

Αρκούντως θετικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», τα οποία ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση. Αυτά τα στοιχεία κάνουν την εταιρία να σκέφτεται ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπτυξης και διαχείρισης μεριδίου ακόμη και σε άλλες διεθνείς αγορές που μέχρι πρότινος ήταν απλησίαστες...

Η ΕΞΑΓΟΡΑ...

Αυτά λοιπόν τα στοιχεία οδηγούν την Διοίκηση της «Δωδώνης» να αγοράσει από τις άλλες Ενώσεις τα ποσοστά τους (32% περίπου), έτσι ώστε αφ’ ενός να έχει ολόκληρο το πακέτο, αφ’ ετέρου και οι Ενώσεις να πάρουν σε χρήμα το δικό τους μερίδιο για να κλείσουν δικές τους τρύπες που τις έχουν φέρει σε αδιέξοδα.

ΕΝΤΙΜΗ ΣΤΑΣΗ!

Η συμπεριφορά της σημερινής διοίκησης απέναντι στις Ενώσεις της Ηπείρου είναι έντιμη κι απ’ ότι μαθαίνω είναι έτοιμοι να τα βρουν σ’ ένα τίμημα που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές. Η «Δωδώνη» σ’ αυτή την περίπτωση κρατά το λόγο της και δεν μπαίνει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα εκμηδένιζε την αξία των μεριδίων των Ενώσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουν λαμβάνειν ούτε ευρώ!

ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ...

Και με τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους εξομαλύνονται τα πράγματα με την «Δωδώνη». Έχουν ξεπεραστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό προβλήματα του παρελθόντος και έχει συντομευτεί κατά πολύ το χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους, κάτι που κάνει πολλούς κτηνοτρόφους να επιστρέφουν σ’ αυτήν μετά από μια περιπέτειά τους σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Ο ΚΑΠΝΟΣ...

Δύο τινά μπορεί να σημαίνει η επιστολή Πατριάρχη για την εκλογή Μητροπολίτη Ιωαννίνων: α) Πέτυχε να γίνει το θέλημά του, άρα ο «εξάψαλμος» είναι για τα μάτια του κόσμου. β) Έχασε από τον Ιερώνυμο, άρα ο «εξάψαλμος» την ανάγκη φιλότιμον εποίησεν! Το βέβαιο είναι ότι από την Ιερά Σύνοδο καπνός θα βγει ανεξαρτήτως χρώματος και οσμής...
Με την επιστολή του ο Πατριάρχης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να γνωστοποιεί, όχι την απλή παραίνεση για εκλογή Μητροπολίτη, αλλά το δικαίωμα επιβολής της πρότασής του που απορρέει από το επιβληθέν καθεστώς των «νέων χωρών». Το λέει καθαρά ο άνθρωπος και δεν εννοεί να κάνει πίσω απ’ αυτή τη θέση.

❁ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Δύο εκλογές θα έχουμε σήμερα που θ’ αφορούν την πόλη μας και την περιοχή γενικά και που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη νέας Μητροπολιτικής αρχής και νέας Πρυτανικής αρχής. Η μεν πρώτη θα γίνει στην Αθήνα και τον πρώτο και μοναδικό λόγο έχουν οι ιεράρχες μας που θα ικανοποιήσουν το θέλημα του Θεού (Ιερώνυμος) και η δεύτερη εκλογή θα γίνει στο Πανεπιστήμιό μας με την «επιφοίτηση» των πανεπιστημιακών δασκάλων...

■ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ!

Σήμερα μπαίνει ένα τέλος στο σήριαλ διαδοχής του μακαριστού Σετάκη που εδώ και δύο μήνες περίπου παίζεται μ’ ένα σωρό πρωταγωνιστές που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μια εκλογή που τυπικά και ουστιαστικά γίνεται ερήμην του εκλησιάσματος, το οποίο απλά θα κληθεί ν’ αγκαλιάσει τον νέο Δεσπότη που θα δώσει ο Θεός, όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος.

❖ Ο ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...

Ωστόσο, ένας ιερός πόλεμος έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αρκετοί υποψήφιοι «Θεόσταλτοι» κάηκαν στην διαδικασία της προθέρμανσης! Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το όλο εγχείρημα έχει καταλήξει σε δύο ονόματα που δεν είναι επιλογές του Θεού ή του λαού αλλά ο μεν ένας, ο Αμφιλόχιος, είναι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ένεκεν «νέων χωρών» και η άλλη επιλογή του Ιερωνύμου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ακούει στο όνομα Μάξιμος! Και ο λαός Κύριε; Ποιος τον ρωτάει τον λαό που θέλει σώνει και καλά Ηπειρώτη Δεσπότη...

❁ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ...

Από τούτη τη στήλη δεν εκφράσαμε την προσωπική μας άποψη, όχι για το ποιον θέλουμε Δεσπότη, αλλά πώς τον θέλουμε. Αν τον λόγο έχει ο Θεός, ξέρουμε τι επιλογή θα κάνει, αν όμως τον έχει ο κλήρος, τότε ξέρουν εκείνοι ποιον θα στείλουν, που δεν διαφέρει και πολύ από δαύτους.

■ Η ΑΜΑΡΤΙΑ...

Επομένως, η «αμαρτία» θα είναι όλη δική τους για το αν βγει σκάρτος ο νέος Δεσπότης Ιωαννίνων που παραλαμβάνει μια πτωχευμένη πλέον Μητρόπολη που το μόνο που έχει να διαχειριστεί είναι η σωρεία προβλημάτων που λιμνάζουν εδώ και αρκετά χρόνια κι από τότε που ο εκλιπών Θεόκλητος ήταν ανήμπορος να δώσει λύσεις.

❖ ΘΟΡΥΒΟΣ ΧΩΡΙΣ
    ΛΟΓΟ...

Σε πρόσφατη κουβέντα που είχα με εκκλησιαστικό παράγοντα, βαθύ γνώστη στα της Μητρόπολης Ιωαννίνων αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναρωτήθηκε γιατί τόσος θόρυβος για τον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων που δεν είναι τίποτα άλλο από μια πλήρωση κενής θέσης όπως και σε άλλες Μητροπόλεις της χώρας. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων η σημερινή δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη του παρελθόντος απ’ όπου μόνο τεράστια προβλήματα έχει να κληρονομήσει.

❁ Η ΚΡΙΣΗ...

«Ποιος υπολόγιζε την οικονομική κρίση μετά το 2009 που έφερε τα πάνω - κάτω στα τραπεζικά πράγματα και ιδιαίτερα στην Εθνική Τράπεζα με τα κουρέματα που έγιναν. Ήταν η αρχή της οικονομικής κατάρρευσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, η οποία διατηρούσε τις μετοχές της!», μου είπε ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος μου συμπλήρωσε ότι ο νέος Μητροπολίτης θα κληθεί να μαζέψει τ’ αμάζευτα κι όχι να κάνει... περίπατο στα Γιάννενα!

■ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ...

Μία μικρή πιθανότητα να γίνει Ηπειρώτης Μητροπολίτης είναι να κόψουν στη μέση το καρπούζι οι Βαρθολομαίος - Ιερώνυμος για να μη θεωρηθεί ότι έχασε ο ένας ή ο άλλος. Το καλογερικό πείσμα σε κάτι τέτοιες περιστάσεις υπερβαίνει τα θεία και την προσγείωση στα ανθρώπινα την επιβάλλουν οι περιστάσεις και οι συσχετισμοί. Κατά τ’ άλλα, καλώς να υποδεχτούμε τον νέο Ιεράρχη, αν αυτό τελικά συμβεί σήμερα χωρίς τριγμούς και κονταροκτυπήματα μεταξύ των «αγίων» της Εκκλησίας μας, παλαιών ή νέων χωρών.

❖ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ...

Το 1975 σκάει το σκάνδαλο με τις «μερακλήδικες» πράξεις του «Αγίου Πρεβέζης» μακαριστού Στυλιανού που ξεσήκωσε θύελλες στο πανελλήνιο! Για να καλύψει αυτή την χέουσα πληγή ο τότε Αρχιεπίσκοπος μακαριστός Σεραφείμ έστειλε στην Πρέβεζα έναν Άγιο πραγματικά άνθρωπο, τον Μελέτιο, ο οποίος έκλεισε κυριολεκτικά ένα κεφάλαιο αμαρτωλό από πάσης απόψεως. Δεν έχει παρά να επαναληφθεί κάτι ανάλογο στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και ν’ αρχίσει μια νέα εποχή...

❁ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...

Η άλλη εκλογή που γίνεται σήμερα είναι στο Πανεπιστήμιο για την ανάδειξη νέας Πρυτανικής Αρχής. Οι τρεις υποψήφιοι Λεοντάρης, Καψάλης, Λαγαρής κατέθεσαν τις απόψεις τους σε κοινή συνέντευξη, όπως όριζαν οι νέοι κανόνες και σήμερα αναμένεται η επιλογή της νέας ομάδας που θα κυβερνήσει το Πανεπιστήμιό μας τα επόμενα χρόνια.

■ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...

Όλοι οι υποψήφιοι υπόσχονται ανανέωση σε όλα τα επίπεδα στο χώρο της παιδείας, όσο αυτό το επιτρέπουν οι καιροί. Απομένει στο νέο σχήμα που θα εκλεγεί να φέρει τον άνεμο ο οποίος θα φέρει δροσιά από μία «φωτιά» που σιγοκαίει εδώ και χρόνια τα φυλλοκάρδια της παιδείας. Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους εμάς τους απ’ έξω ποιοι είναι εκείνοι οι ικανοί και άξιοι ν’ ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών.

❖ ΤΟ ΛΑΘΟΣ...

Το μεγάλο και τραγικό λάθος που κάνουν οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι ότι πολλοί εξ’ αυτών βλέπουν το Πανεπιστήμιο σαν σκαλοπάτι για να καβαλήσουν στην πολιτική. Σκέφτονται και συμπεριφέρονται ως πολιτικά πρόσωπα, ως εξαρτημένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που αντίκειται στο παιδαγωγικό τους έργο! Να ένα σπουδαίο κριτήριο για την σημερινή εκλογή. Να εκλεγεί εκείνος που θα δεσμευτεί ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική!

❁ ΑΣΜΕΝΩΣ...

Περικοπές σε έξοδα και προσωπικό προστάζει η κεντρική εξουσία, αυτό αποδέχονται πολλές φορές ασμένως οι Πρυτανικές Αρχές. Καταλήψεις και αποχή προστάζουν οι κομματικές νεολαίες, μέσα οι δάσκαλοι, για να μη... στεναχωρηθούν τα παιδιά. Τελικά παιδαγωγικό και ερευνητικό έργο πότε θα γίνει; Σ’ αυτό το ερώτημα πρέπει ν’ απαντήσει εμπράκτως η νέα Πανεπιστημιακή ηγεσία που θα προκύψει από την σημερινή εκλογή.

■ ΚΑΛΩΣΤΗΝΕ!..

Ύστερα από πολλούς μήνες μάθαμε και νέα από την κ. Βίκυ Ευταξά και με τι σοβαρό ασχολείται τον τελευταίο καιρό. Επισκέφθηκε, λέει, τον νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο και συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας, τίνος δεν το πολυκαταλάβαμε! Του Ντινόπουλου ή της ιδίας, που όταν δεν βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, ρίχνει και μια επίσκεψη στην Ήπειρο! Οι φήμες που θέλουν ν’ αλλάζει «προϊστάμενο» η Ήπειρος και η Δ. Μακεδονία δεν επιβεβαιώνονται αυτή τη στιγμή, στα πλαίσια των σαρωτικών αλλαγών που έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός σε Υπουργεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες. Όπως ήδη έχει αρχίσει να κάνει, προς το παρόν η κ. Ευταξά επικαρπούται την εκλογή Καρχιμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου από την πρώτη Κυριακή, αλλά χρεώνεται την απώλεια της Δυτ. Μακεδονίας.

❖ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ...

Αν δεν τακτοποιηθούν άμεσα οι εκκρεμότητες με αρχαία και απαλλοτριώσεις στην Ιόνια Οδό, το έργο κινδυνεύει να ξανασταματήσει και να μην ξαναρχίσει ποτέ! Το καμπανάκι το κτύπησε ο Αλ. Καχριμάνης και ζήτησε τις παρεμβάσεις όλων των πολιτικών της Ηπείρου. Τον Καχριμάνη τον άκουσα, οι άλλοι... τσιμουδιά!

❁ ΟΙ ΣΦΑΙΡΑΤΟΙ!

Κατά τ’ άλλα, ξεχειλίζει από τα πατζάκια η αισιοδοξία του Μ. Χρυσοχοΐδη για ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μέχρι τέλος του 2015! Δηλαδή, σε 18 μήνες από τώρα θα πηγαίνουμε... σφαιράτοι προς Ρίο - Αντίρριο, κ. Μιχάλη μας, που έχεις αρχίσει κι εσύ να φτιάχνεις δρόμους με παχειά λόγια! Θα τελειώσουν 145 χιλιόμετρα σε 18 μήνες όταν 200 μέτρα στη γέφυρα στο Περιστέρι έκαναν... 10 χρόνια;

■ ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ...

Δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να λυθεί η διαφορά ενός ζευγαριού που αποφάσισε να διακόψει τον έγγαμο βίο με την δημοσιοποίηση των εν οίκω! Χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας δεν τα βρίσκουν και ο καθένας τραβάει το δρόμο του αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά. Με το να βάζει στη διαδικασία δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων η συγκεκριμένη επικοινωνιολόγος που το είδε επικοινωνιακά το ζήτημα είναι πράξη αυτομαστίγωσης, κάτι που δεν θα θελήσουν να το θυμούνται τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονταν. Δικαίωμα του καθενός η αυτοδιάθεση, αλλά υποχρέωση η διαφύλαξη κάποιων σταθερών αξιών που είναι προσωπική υπόθεση κι όχι δημόσιο κτήμα. Όχι θυσία όλα στην όποια σκοπιμότητα πολιτική, οικονομική, κοινωνική. Στο κάτω - κάτω, η συμβίωση ήταν κοινή υπόθεση και δεν ήταν κανείς ανήλικος που παρασύρθηκε στην «ακολασία», όπως την περιέγραψε εφημερίδα των Αθηνών. Συζυγικός πολιτισμός ώρα μηδέν, στην περίπτωση του Σάκη Οικονόμου, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, νυν στελέχους ΔΗΜΑΡ και προσεχώς!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.