Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΔΟΝ… ΚΙΧΩΤΕΣ!

  Ασφαλώς και δεν είχε φανταστεί ποτέ ο Θερβάντες ότι ο τίτλος και ο πρωταγωνιστής του έργου του θα γινόταν παντοτινό σύμβολο της ματαιότητας για όλους εκείνους που ονειρεύονται τους εαυτούς τους να καταστρώνουν και να… εκτελούν μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία φευ είναι πάντα μη πραγματοποιήσιμα και αυτό το γνωρίζουν! Εν τούτοις όμως… συνεχίζουν!

Όπως και νάχει το πράγμα, ένας τέτοιος «Δον Κιχώτης» εξελίχτηκε στην σημερινή Τουρκία. Και εξελίχτηκε σε ένα άτομο που φαίνονταν απόλυτα «φυσιολογικό» το οποίο όμως σιγά – σιγά απόχτησε φρούδες ιδέες μεγαλείου, οι οποίες στο τέλος τον γελοιοποιούν. Οι ιδέες αυτές όμως, πολυδάπανες στην εξέλιξή τους, παίζουν τον ρόλο τους στους αφελείς. Κι όταν σε μια χώρα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αφελείς τότε οι… Δον Κιχώτες «λοζάρουν» και αποδέχονται ως ορθές τις επευφημίες των αφελών. Υπάρχει επομένως… αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ τους!

Έτσι άρχισε πρώτα με την ανέγερση του πολυδάπανου και μυθικού παλατιού των χιλίων, όπως λέγεται, δωματίων. Υπήρξαν, όπως φαίνεται αντιδράσεις με προσπάθειες που ήθελαν να τον συνετίσουν. Και τότε στο δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες και μαζικότερες διώξεις συγκροτημένων ατόμων παντός επαγγέλματος, αρκεί ο φυλακιζόμενος να είχε πει κάτι που δεν άρεσε στον… Δον Κιχώτη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τέτοιοι φυλακισμένοι στην Τουρκία και απορεί κανείς ακόμα πώς παραμένουν κι άλλοι οι οποίοι… διαφωνούν μαζί του. Επί παραδείγματι, του έχει μπει στο μάτι ο εκλεγμένος Δήμαρχος της Κων/πολης. Με κάποιο πρόσχημα ο Δον Κιχώτης επανέλαβε τις εκλογές και… έφαγε τα μούτρα του. Μιλάμε φυσικά για μια πόλη των 15 εκατομμυρίων και τώρα προσπαθεί με γελοία επιχειρήματα να τον κλείσει στην φυλακή, ώστε να μη συμμετάσχει στις εκλογές, όπως έκανε και με τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος, άλλων 15 περ. εκατομμυρίων.

Η παγκόσμια κοινότητα αντιδρά ήπια, σχεδόν αδιάφορα, για τα καμώματά του, όπως συνέβη με την κάπως ανεξήγητη μετατροπή του παγκόσμιου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού μνημείου της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί! Νάναι καλά ο Αλλάχ, δεν λείπουν τέτοια από την Πόλη.

Βλέποντας λοιπόν τις χαλαρές αντιδράσεις ο Δον Κιχώτης, προχώρησε επιτέλους προ ημερών στην αποκάλυψη του Σουλτάνου με τον οποίο ήθελε να… ξομπλιάσει τον εαυτό του και η παγκόσμια κοινότητα έμεινε εμβρόντητη!

Είπε λοιπόν προ ημερών, αφού ξεκίνησε από την μάχη που νίκησε ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής καίρια τα στρατεύματα του Βυζαντίου και προχώρησε ακάθεκτος προς την Βασιλεύουσα, ότι με την μετατροπή που εκείνος έκανε της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, αυτή ήταν η… νέα «Άλωση» της Κων/πολης την οποία έκανε εκείνος! 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ λοιπόν, ονόμασε καθαρά τον εαυτό του σε νέο Μωάμεθ τον Πορθητή και… έπεται η συνέχεια!

Η διεθνής κοινότητα φαίνεται πια να ξυπνάει και να αντιλαμβάνεται με ποιον έχει να κάνει, όπως επίσης και με το ποιοι… «Σάντσοι» τον περιτριγυρίζουν. Ίδωμεν!

Όπως φαίνεται όμως το… παράδειγμά του είναι κολλητικό και διάφοροι… «Μωαμεθίσκοι» γειτονικών χωρών θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα που τόσο… εύκολα οδηγεί στην εξουσία. Αρκεί κάποιος να ανακαλύψει όλες τις εστίες των αφελών οι οποίες ξεκινούν από αλληλοσυγκρουόμενα ελατήρια και να δημιουργήσει ένα θορυβώδες μπουλούκι. Ένα μπουλούκι που να έχει «έναν» αρχηγό!

Τέτοιος όμως δεν βρίσκεται εύκολα, επειδή θα πρέπει τα μυαλά του να έχουν… «ξεφύγει» τόσο, ώστε να έχει μετατραπεί σε έναν Δον Κιχώτη. Έναν, ο οποίος να μπαίνει μπροστά και να λέει ό,τι του κατεβάσει η… «τρελή» του γκλάβα, χωρίς ντροπή, κυρίως όμως χωρίς συναίσθηση ότι αυτά που λέει είναι τρελά!

Έτσι έγινε προ ημερών, που στο «Ζάππειο» από όπου πέρασαν προσωπικότητες και προσωπικότητες και όπου υπογράφτηκε η συνθήκη της εισδοχής της Ελλάδας στην Ελλάδα στην Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ των 10 μεγάλων Κρατών) και ο νέος Δον Κιχώτης της Ελλάδος αποφάσισε, με μία φράση, όπως συνηθίζει, να καταργήσει την Ελληνική Βουλή!

Δεν είναι, λέει, των γούστων του και… δεν του κάνει το χατίρι να άρει την εμπιστοσύνη της από τον Μητσοτάκη απλά και μόνο, επειδή το θέλει αυτός. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σημερινούς ηγέτες της Ε.Ε.! Τι θα δούμε ακόμα…

Γι - Πας