Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ Ε.Σ.Υ.!.. 

Τι θυμήθηκα τώρα! Με τις… μεγάλες διαμαρτυρίες των παλαιοπασόκων (ΣΥΡΙΖΑ) και των νεοπασόκων (κι αυτών παλαιών βέβαια του Κιναλοπασόκ), για την… διάλυση, λέει, του Ε.Σ.Υ.!

Θυμήθηκα τις μέρες της θριαμβευτικής κατάληψης ολόκληρης της «υγείας» από τον Πρασινοφρουρισμό. Τότε που τα Ελληνικά Νοσοκομεία καταλήφτηκαν εξαπίνης από αυτούς που… «επιλέχτηκαν» για να υπηρετήσουν «αποκλειστικά» και μόνιμα σ’ αυτά εγκαινιάζοντας επίσημα το περίφημο «φακελάκι», τουτέστι αφορολόγητη αμοιβή των γιατρών με την χρήση του εξοπλισμού και του προσωπικού, πληρωμένα με την φορολόγηση του ελληνικού λαού! Φυσικά το… αποκλειστικά δεν ίσχυσε ποτέ, ενώ το μόνιμα ήταν η κρατική ομπρέλα γι’ αυτή την κατάληψη!

Θυμήθηκα τις μέρες εκείνες, όταν κάποιοι κληθήκαμε να παραλάβουμε την «διαπιστωτική κάρτα αποχώρησης από την υπηρεσία», όπως αποκαλούνταν τότε περιφραστικά η «απόλυση»! Ένας «διοικητικός υπάλληλος», ένας αγράμματος απόφοιτος γυμνασίου, που μετά βίας έγραφε το όνομά του (αυτό το λέω μετά γνώσης) μας παρέδωσε μαζί με την «κάρτα» και ένα «ανυπόγραφο non paper» το οποίο ήταν ό,τι χυδαιότερο μπορούσε κάποιος να φανταστεί για έναν γιατρό: «Του λοιπού απαγορεύονταν στους λαβόντες την προαναφερθείσα κάρτα να ανέλθουν από το ισόγειο, όπου βρίσκονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, στους ορόφους με τους θαλάμους των ασθενών»! Παγκόσμια πρωτοτυπία!

Μόλις είχα επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου είχα συνοδεύσει φίλο μου ασθενή της ειδικότητάς μου και οι συνάδελφοί μου Άγγλοι, έστειλαν στον θάλαμο του ασθενούς μία νοσηλεύτρια να με ενημερώσει ότι μπορούσα να μεταβώ στην αίθουσα του χειρουργείου, πράγμα το οποίο και έκαναν, ενώ οι συνάδελφοί μου με υποδέχτηκαν και μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν ένας από εκείνους σε όλες τις φάσεις.

Και οι τρεις λαβόντες εκείνη την ημέρα τις κάρτες – απολύσεις κατά τύχη είμασταν απόφοιτοι και διδάκτορες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, με παρουσίαση και έγκριση από την σύγκλητο εναίσιμων διατριβών.

Ήταν φυσικό, αυτό το… γιουρούσι του Παρασκευά Αυγερινού να προσκρούσει στους Νόμους του Ελληνικού Κράτους και κλήθηκε ο τεχνοκράτης Γιώργος Γεννηματάς να… διορθώσει τα πράγματα, όσο ήταν δυνατό αυτά να διορθωθούν, μέσα σε ένα τέτοιο κομφούζιο. Φώναζε ο… δυστυχής: Καταγγείλατε τους… φακελάκηδες!

ΚΑΙ Η… ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ!.. 

Το «φταίξιμο» αρχίζει από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο Υπουργός της Υγείας, ο Καθηγητής Σπύρος Δοξιάδης, αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στον χώρο της Υγείας στην πατρίδα μας, είχε εκπονήσει μια σοβαρή μελέτη και σχέδιο πλήρες, το οποίο υποβληθέν στην Βουλή συνάντησε κάποιες επιφυλάξεις από βουλευτές της ίδιας της παράταξής του και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ψηφιστεί προ των εκλογών. Έστω γνωστόν ότι σημαντική μερίδα των βουλευτών είναι οι λεγόμενοι… «μεγαλογιατροί»!

Ο Παρασκευάς Αυγερινός εφαρμόζοντας… περισσότερη «δημοκρατία» κατάφερε μέσα στον ενθουσιασμό της «Αλλαγής», να ψηφιστεί το προαναφερθέν Ε.Σ.Υ. και τα προβλήματά του συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας, διαχωρίζοντας τους γιατρούς στους… «φτωχούς» κρατικούς αμοιβόμενους όμως πλουσιοπάροχα με τον τρόπο του αφορολόγητου «φακελακίου» και στους «πλούσιους» ιδιώτες, στους οποίους, όπως προανέφερα, απαγορεύονταν δια ροπάλου η προσέγγισή τους στα Κρατικά Νοσοκομεία και οι οποίοι κατάφεραν να επιζήσουν στην αρχή και ύστερα να επιπλεύσουν σε πολύ οργανωμένους ιδιωτικούς Νοσοκομειακούς φορείς, με ό,τι επακολούθησε στα Κρατικά Νοσοκομεία, όπου είχε καταργηθεί κάθε ιεραρχία και τάξη! Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε αρκεί να ήταν «πρασινοφρουρός»!

Ασφαλώς και αυτό δεν ήταν ο κανόνας. Ασφαλώς και δεν ήταν όλοι οι γιατροί των Κρατικών Νοσοκομείων του ιδίου… «φυράματος» και αξίας, ασφαλώς και δεν υπήρξαν όλοι τους… «φακελάκηδες». Αυτό όμως που συνέβαινε με τους ασθενείς να έχουν… την «στάμπα» του «τίνος γιατρού ήταν», έκανε τον ιδιωτικό τομέα να γιγαντωθεί και να επιπλεύσει προσφέροντας πληρωμένες και φορολογούμενες μεν, άριστες δε συνθήκες περίθαλψης.

Έτσι… σέρνονταν το Ε.Σ.Υ. μέχρι την Πανδημία του Covid-19, όπου το Κράτος επενέβη και ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε στις τεράστιες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Και ανταποκρίθηκε απόλυτα ουσιαστικά, καθ’ ήν στιγμή υπήρξαν… «προοδευτικές», φωνές περί της βίαιης κρατικοποίησης ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα! Πισωγύρισμα, δηλαδή!

Η παρούσα όμως Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υπάκουσε σε αυτές τις καταστρεπτικές φωνές, αλλά αντίθετα, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του ιδιωτικού τομέα, αποφάσισε να συγκεράσει και να συμφιλιώσει τους δύο τομείς, τον κρατικό δηλαδή και τον ιδιωτικό, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την οριστική κατάργηση του αφορολόγητου «φακελακίου» εκ των πραγμάτων. Είναι κρίμα να αντιδρούν κάποιοι σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να θέλουν σώνει και καλά να διαιωνίζεται αυτή η φαύλη κατάσταση.

Γι - Πας