Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς. on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

«ΣΚΟΡΠΙΑ ΛΟΓΙΑ»!..

  Όπως φαίνεται τα… «Σκόρπια Λόγια» δεν έμειναν τελικά σκόρπια, επειδή θα ήταν πολύ κρίμα μια και συμπεριλάμβαναν πολύ σπουδαία πράγματα για την περιοχή μας. Η ερευνητική ευαισθησία της Μαίρης Κωστή, συνδυασμένη με την επιστημονική της εξειδίκευση κατάφερε να τα κάνει πολύ εύληπτα σε ολόκληρο τον πληθυσμό από τις σελίδες του «Πρωινού Λόγου».

Η νοικοκυρεμένη Μαίρη ήταν σίγουρο ότι αυτούς τους θησαυρούς που με τόση επιμέλεια και πολύ κόπο μάζευε τόσο καιρό, τους… σκόρπισε μεν για να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά ύστερα τους συμμάζεψε σε έναν καλαίσθητο τόμο για όσους θέλουν να πλουτίσουν τις βιβλιοθήκες τους.

Αυτόν τον καλαίσθητο τόμο κρατάω στα χέρια μου, τον οποίο είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει η καλή μου φίλη Μαίρη και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν την ευγενική της χειρονομία.

Κάποτε, κουβεντιάζοντας με τον αείμνηστο καθηγητή μου των Ελληνικών, Αρχαίων και Νέων, Γ. Παπαγεωργίου, ήρθε κάποιος και τον ρωτά: Κύριε καθηγητά Γιάννινα ή Γιάννενα και γιατί; Μα αγαπητέ μου το επίσημο όνομα της πόλης μας είναι Ιωάννινα, γιατί το εκλαϊκευμένο την καθοριστική συλλαβή να την αλλάζει με κάποια που δεν έχει κανένα νόημα; Με μεγάλη ευχαρίστηση παρατήρησα ότι η ειδική επιστήμων Μαίρη δεν θέλησε να παραβλέψει την επιστημοσύνη για τον… λαϊκισμό, στον τίτλο του βιβλίου της.

Την ίδια στιγμή ο ερωτών τον αείμνηστο καθηγητή μας λέει: Κύριε καθηγητά, των Ζωσιμάδων ή των Ζωσιμαδών και γιατί; Απάντησε του, Παππά, μου λέει! Μολονότι κεραυνοβολήθηκα απάντησα κι εγώ: Μα θα ήταν καραμπινάτο γραμματικό λάθος, κ. καθηγητά, αν λέγαμε «των Ζωσιμαδών». Δεν μιλάμε για Ζωσιμάδη αλλά για Ζωσιμά! Πώς θα πούμε δηλαδή τον… καστανά στον πληθυντικό, οι καστανάδες των κασταναδών;

Η Μαίρη χειρίζεται την ζωντανή… κινούμενη Ελληνική γλώσσα με ευαισθησία και μαεστρία χωρίς να κακοποιεί τις πραγματικές έννοιες της για… «επιδειξιακούς» σκοπούς! Να είσαι καλά Μαιρούλα μας. Ο Θεός να σου δίνει υγεία για να ερευνάς και να γράφεις. 

ΤΩΡΑ… ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕ!

Τώρα μάλιστα, φοβηθήκαμε. Δοκίμασε, λέει, ο Ερντογανίσκος πύραυλο, που… μπορεί να χτυπήσει την Αθήνα!

Φανταστείτε ότι αυτό έγινε την ημέρα που ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών αγνόησε ή μάλλον περιφρόνησε την θύελλα των πυραυλικών βομβαρδισμών από κάποιον που ο Ερτνογανίσκος μας δεν είναι σε θέση… ούτε τα ιμάτια των ποδών του να λύσει! 

Bρέθηκε στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο και συναντήθηκε και συζήτησε με αυτούς που πήγε να συζητήσει και είπε όλα όσα ήθελε να πει και έκανε όλα όσα ήθελε να κάνει! Σημασία έχουν οι λαοί, που οσμίζονται αυτά που πρέπει και κάνουν αυτά που πρέπει!

Ο αφύσικος ηγέτης της Περσίας, έντρομος κι αυτός από την οργή του λαού του με επικεφαλής τις γυναίκες, τις οποίες τόσο υποβάθμισε και υποτίμησε, τις βλέπει τώρα να αγνοούν τον θάνατο φωνάζοντας: «Θάνατος στον τύραννο Χαμενεΐ»!

Πού ακούστηκε αυτό; Ακούς εκεί! Τόσα χρόνια στυγνής τυραννίας δεν τις φοβίζουν; Έτσι εξηγείται το τραγικό τέλος του «παντοδύναμου» Καντάφι, που τόσο αποτελεσματικά φρουρούνταν κι ακόμα περισσότερο του γείτονά του Σαντάμ Χουσεΐν, που οι διώκτες του τον ξετρύπωσαν κάτω από τη γη και κάποιοι φαντάροι τον ξεφτίλισαν ψάχνοντας ακόμα και τα δόντια του, για να τον… έχουν «ζωντανό»! Άσε τον Τσαουσέσκου με την Τσαουσέσκαινα και… δεν συμμαζεύεται.

Τώρα έντρομος… ξοδεύει τις τρακατρούκες που κατασκεύαζε τόσα χρόνια, για να βοηθήσει τον… στριμωγμένο «παντοδύναμο» γείτονά του. Όπως καταλαβαίνετε ο δικός μας γείτονας μοιάζει Ερντογανίσκος, ακόμα πιο μικρός και από τον… Κιμ Γιονγκ Ούν που θέλει να… τρομάξει τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Εντάξει, είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα τώρα που βλέπει τα συμβαίνοντα γύρω του, βλέπει… ποιοι κάνουν παιχνίδι και τον αφήνουν απόξω! Τι να κάνουμε; Αυτά έχει η ζωή!

Γι - Πας