Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!..

Μου έλεγε επαγγελματίας της Κεντρικής Πλατείας (ρολόι): Κάθε πρωί δύο «αρμόδιοι» υπάλληλοι του Δήμου (ίσως ο ένας να είναι επιβλέπων), διέρχονται μπροστά από το μαγαζί της, πάνοπλοι με τα φαράσια και τις σκούπες τους, στην πλάτη όμως και χωρίς να τα χρησιμοποιούν… κάθονται «κατάκοποι» στο παρακείμενο πεζούλι, συζητούν για λίγο και ύστερα σηκώνονται και μετακομίζουν στο κάτω από τον βαθύσκιο πλάτανο παγκάκι, όπου απολαμβάνουν τον καφέ και το snack τους, φυσικά συνοδευόμενα από το απαραίτητο τσιγάρο. Συζητούν για ακόμα λίγο και τελικά αποχωρούν απολύτως άπραγοι!

Δεν έχω πληροφόρηση αν στο παγκάκι έχουν εγκαταλείψει και τα… παρελκόμενα του πρωινού τους, πάντως τα σκουπίδια που είχε μαζέψει η επαγγελματίας δίπλα από το παγκάκι παρέμειναν εκεί για να δείχνουν στους διερχομένους ότι τα Γιάννενα είναι μία από τις πιο όμορφες αλλά και πιο βρώμικες πόλεις!

Δεν γνωρίζω αν αυτές οι τελευταίες διαπιστώσεις ικανοποιούν τους εντεταλμένους για την παρακολούθηση μιας τόσο καίριας για κάθε πόλη του κόσμου εργασίας, όπως είναι η καθαριότητα.

Σημασία δεν έχει μόνο ο αριθμός αυτών που ασχολούνται και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για κάθε… «ανωμαλία»! Σημασία έχει, κυρίως για μένα, εάν αυτοί που κάνουν αυτήν τη δουλειά την κάνουν σωστά ή δεν την κάνουν και καθόλου, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Και μιλάμε για το… απόλυτο κέντρο της πόλης. Φανταστείτε τι γίνεται… παραπέρα. Σε τέτοιες συμπεριφορές, προστίθεται και η συμπεριφορά των πολιτών.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ!..

Με την ευκαιρία ενός ατυχήματος, στο οποίο ένας υπερήλικος οδηγός… σημάδεψε ένα δέντρο και ευτυχώς όχι άλλο όχημα ή πεζούς, ο φίλος μου ο Κώστας Αγόρης, διερωτήθηκε δικαίως πώς και γιατί οδηγούν οι υπερήλικες και ποιοι γιατροί δίνουν τις βεβαιώσεις για να εκδοθούν τα διπλώματα οδήγησης!

Επαναλαμβάνω ότι δικαίως διερωτάται ο φίλος μου. Υπάρχει όντως κάποια διαδικασία η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, επειδή επιβάλλεται.

Προσωπικά θεωρώ απόλυτο υπεύθυνο τον ίδιο τον υπερήλικα, ο οποίος θα πρέπει πρώτος να σταθμίζει τους κινδύνους για τον ίδιο του τον εαυτό και φυσικά για τους άλλους, είτε συνεπιβάτες, είτε οδηγούς, είτε και κόσμο που κυκλοφορεί στους δρόμους. Θα πρέπει οι ίδιοι να αποσύρονται αντί να παρακαλούν γιατρούς και άλλους παράγοντες προκειμένου να αποχτήσουν το δίπλωμα ή μάλλον την επέκταση του συνήθως πολυετούς διπλώματός τους. Και οι γιατροί επίσης θα πρέπει να σταθμίζουν τους κινδύνους της… υπογραφής τους.

Από την άλλη μεριά τα πιο συχνά και σκληρά… ατυχήματα γίνονται από οδηγούς… «πλήρων προσόντων», σαν εκείνον που ξεκλήρισε μία οικογένεια στο parking της Αθηνών – Κορίνθου και που κανένας γιατρός ή άλλος παράγοντας δεν θα μπορούσε να τους στερήσει την υπογραφή του, για την έκδοση διπλώματος οδήγησης.

Απλά αυτά τα… «αυξημένα αντανακλαστικά» δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν στις ταχύτητες «βολίδων» τις οποίες συνήθως αναπτύσσουν με τα σύγχρονα οχήματα. Εδώ δεν είναι δυνατό να αφήνεται κάποιος έρμαιο των… «αντανακλαστικών» του και να εξαρτά από αυτά την δική του ζωή και την ζωή των άλλων που προανέφερα.

Απλά συνήθως ο νεανικός εγκέφαλος τους έχει… πετάξει τις πιο πολλές φορές πάνω από τα μαλλιά τους, όπως λέει ο λαός και θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους στους κινδύνους και είτε πίνουν αλόγιστα, είτε δεν σκέφτονται καθόλου λογικά.

Ο φίλος μου ο Κώστας είναι σε θέση να μελετήσει τις σχετικές στατιστικές και να λύσει τις απορίες του. Οι πολλοί υπερήλικες σήμερα στην Ελλάδα αποτελούν όντως ένα σημαντικό πρόβλημα.

Γι - Πας