ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ… ΣΧΟΛΕΙΑ!
 Τάξη οχταταξίου Γυμνασίου (η λέξη Λύκειο δεν υπήρχε τότε) της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων 1940-1948 (Προτύπου Γυμνασίου). Κήρυξη πολέμου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη, νίκες και στη συνέχεια κατοχή Ιταλο-Γερμανική έως το 1945 και αμέσως μετά την είσοδο του Ζέρβα στα Γιάννενα, κυνήγι του από τον ΕΛΑΣ στην Κέρκυρα. Ύστερα ανταρτο-συμμοριτοπόλεμος μέχρι το 1948 και γέμισμα της πόλης από τους λεγομένους ανταρτόπληκτους μέχρι την σημαδιακή πολυάνθρωπη «δίκη της Πρίντζου», η οποία διεξάγονταν στην αίθουσα τελετών της Ζ.Π.Α.!
Σε μία γωνία του ίδιου επιβλητικού κτιρίου, το οποίο είχε ευτυχώς επισκευαστεί από τον βάρβαρο βομβαρδισμό των Γερμανικών Στούκας, σε μια μικρή αίθουσά του, ασφυκτικά γεμάτη, αποφοιτούσε η τάξη του 1940 της Ζωσιμαίας Σχολής, από την οποία κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της προαναφερθείσας δίκης, είχαν συλληφθεί τρεις μαθητές διαδοχικά, ως «συμμετέχοντες» στην δικαζόμενη ομάδα!
Αναφέρομαι φυσικά σ’ εκείνη την τάξη, που γεμάτη ελπίδες και όνειρα είχε αρχίσει να φοιτά στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής το 1940.
Κατά την διάρκεια των εποχών που προαναφέρθηκαν, από το επίσης βομβαρδισθέν μεγαλοπρεπές κτίριο του Γυμνασίου, οι δύστυχοι μαθητές του μεταφέρθηκαν διαδοχικά στο απέναντι κτίριο, όπου μέχρι πριν από λίγο ήταν τα γραφεία του ΚΤΕΛ, στο λεγόμενο τότε Ρουμανικό Γυμνάσιο, κάποια εποχή, εναλλάξ πρωί ή απόγευμα στο Γυμνάσιο Θηλέων (σημερινό ΙΚΑ) και τέλος στην προαναφερθείσα αίθουσα της ΖΠΑ από όπου και αποφοίτησαν!
Αντιλαμβάνεται κάποιος πώς γίνονταν με αυτές τις συνθήκες τα μαθήματα στα προαναφερθέντα κτίρια από τους ηρωικούς εκείνους καθηγητές, ο βασικός κορμός των οποίων ήταν αυτός που ξεκίνησε το 1940. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους!
Και είναι! Επειδή η μάζα εκείνων των μαθητών, μπορεί να πείνασε και να ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα κι όμως πρόκοψε στην συντριπτική της πλειοψηφία, σε όποιον τομέα και αν βρέθηκε κατώτερο ή και ανώτατο ακόμα.
Να πω και κάτι; Αυτά τα παιδιά θεωρούνται από όλους ότι: Έμαθαν γράμματα! Θέλω με τα παραπάνω να καθησυχάσω τους γονείς για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στην Παιδεία σήμερα. Αρκεί να διασφαλιστεί η υγεία όλων!

ΦΤΑΙΕΙ Ο… ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!
 Γινόμαστε μάρτυρες τελευταία αυτής της κλασσικής φράσης: Φταίει ο Μητσοτάκης. Για την πρώτη διαχείριση της πανδημίας, ότι δεν λογάριασε τις επιπτώσεις στην οικονομία και προκάλεσε… σκληρό lockdown! Ύστερα ότι έδωσε μεγάλη σημασία στον τουρισμό και χωρίς προετοιμασία… άνοιξε τη χώρα! Ύστερα ότι δεν αφήνει τον κόσμο να συγκεντρώνεται στις πλατείες, στις παραλίες και στα ταβερνεία! Ύστερα ότι άφησε τον κόσμο να συγκεντρώνεται στις πλατείες, κλπ. Ύστερα ότι κακώς προετοιμάζει τον κόσμο για… ανύπαρκτα εμβόλια, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας! Ύστερα ότι καθυστέρησε να παραγγείλει εμβόλια μέσω της Ε.Ε.! Ύστερα έπρεπε να… αγοράσει «πατέντες» και να τα παρασκευάσουν Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες! (Αυτές αρνήθηκαν ότι έχουν αυτήν την δυνατότητα). Ύστερα προτρέπει την ίδια την Ε.Ε. να το κάνει! (Με προσεκτικά βήματα ήδη εν όψει των δυσκολιών μπαίνουν για συνεργασία κολοσσοί, όπως η Synthelabo, Merk, κλπ.).
Δεν θα προχωρήσω άλλο στην εφαρμογή από ερασιτέχνες της προπαγάνδας του Γκέμπελς: Ρίξε λάσπη με το σωρό, κάτι θα μείνει!
Ο κ. Μητσοτάκης (πρώην Κούλης), δεν παριστάνει ούτε τον Μωυσή, ούτε τον παντογνώστη. Είναι απλά ένας μορφωμένος πλατειά άνθρωπος, ο οποίος εφαρμόζει τα αυτονόητα! Πρώτα – πρώτα επιλέγοντας τους σωστούς συνεργάτες (Πολλάκηδες και Καρανίκες δεν υπάρχουν στο επιτελείο του). Αν αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ή έχει βαθειά μεσάνυχτα ή κακοηθαίνει όταν επιτρέπει στους δικούς του αδαείς συνεργάτες να επιτίθενται σε επιστήμονες του κύρους και του ήθους ενός Τσιόδρα!
Ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας και προσπαθώντας να πείσει την Ε.Ε. ότι τα προβλήματα της Ελλάδος, δεν είναι δικά της προβλήματα, αλλά της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας τις συνθήκες. Αυτό έπιασε τόπο και έγινε πλήρως αντιληπτό. Όπως επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με το Brexit. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το τελευταίο δεν θα αργήσει πολύ να γίνει πλήρως αντιληπτό!
Όσο για τις «πατέντες» των εμβολίων ας ρωτήσει και κανέναν σοβαρό γιατρό του κόμματός του πώς οι καραδοκούντες… σαλτιμπάγκοι είναι έτοιμοι να τα παρασκευάζουν σε… αχούρια!
Γι - Πας