ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΒΛΕΨΙΕΣ;
Στο… πρώτο «λοκ ντάουν», τα Γιάννενα υπήρξαν από τις πιο «καθαρές» περιοχές της Ελλάδας, που σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους ήταν πολύ πειθαρχικοί ως προς τα επιβληθέντα μέτρα.
Όταν πια βγήκε όλη η Ελλάδα από αυτόν τον σκληρό βραχνά, επιβαλλόμενο από την πανδημία, τα Γιάννενα, οι κάτοικοί τους θέλησαν να διατηρήσουν αυτήν την καθαρότητα και απορούσαν με την κεντρική διοίκηση, επειδή κυρίως άφηνε την Κακαβιά τελείως ελεύθερη στην διακίνηση Αλβανών και Βορειοηπειρωτών καθ’ ήν στιγμή ο κορωνοϊός θέριζε μέσα στην Αλβανία, όπου τα «μέτρα» υπήρξαν ανύπαρκτα.
Επανειλημμένα ο «Πρωινός Λόγος» και άλλοι πολίτες μέσω αυτού είχαν επισημάνει τον κίνδυνο και ζητούσαν την λήψη μέτρων στην Κακαβιά και στις άλλες διόδους με την Αλβανία εγκαθιστώντας κλιμάκια ελέγχων του ΕΟΔΥ. Απ’ ό,τι θυμάμαι οι φωνές απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων και όταν κάποια φορά πήγε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά, σχηματίστηκε ουρά χιλιομέτρων αυτοκινήτων μέσα στην Αλβανία, πράγμα που σήμαινε το μέγεθος της καθημερινής διακίνησης με την γείτονα χώρα, επαναλαμβάνω με την πανδημία σε εξέλιξη.
Αντί επομένως η Ελλάδα να σφίξει τα λουριά των διακινουμένων υπέκυψε στις… διαμαρτυρίες τους και άφησε τις διόδους «ξέφραγο αμπέλι». Ιδού λοιπόν ο λόγος της αυξήσεως των κρουσμάτων στα Γιάννενα, τα περισσότερα των οποίων… «αδέσποτα». Κι ας αφήσουν οι αρμόδιοι τις αιτιάσεις για έναν γάμο στους Καλλαρύτες και μία βάφτιση στο Μέτσοβο, που και τα δύο είναι απολύτως ελεγχόμενα. Ας διερευνήσουν επίσης οι αρμόδιοι και την «μόλυνση» του Γηροκομείου των Ζωσιμάδων (και όχι των Ζωσιμαδών, όπως το θέλουν οι… αγράμματοι). Ίσως κάτι να βγάλουν και από εκεί.
Επίσης καλούνται οι αρμόδιοι να διερευνήσουν εάν οι ελθόντες… νύκτωρ προσφυγομετανάστες, που αυξήθηκαν πολύ τελευταία, ήρθαν εδώ ελεγμένοι από πλευράς κορωνοϊού ή ανέλεγκτοι. Δεν μου χρωστούν τίποτε οι άνθρωποι, αλλά είναι πολύ κρίμα να την πληρώνει άδικα ο πειθαρχημένος Γιαννιώτικος κόσμος από τέτοιες χοντρές αβλεψίες.

ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ;
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απάνθισμα προσωπικών μου σκέψεων με βάση τα διατρέξαντα γεγονότα και επίσης με βάση τα διατρέξαντα γεγονότα σε άλλες περιοχές, όπως επί παραδείγματι στην Ξάνθη με τους εισερχο-εξερχόμενους στην Τουρκία κυρίως φοιτητές, αλλά και άλλους ομόθρησκους της περιοχής.
Γιατί τάχα εδώ να συμβαίνει διαφορετικά; Κανένας δεν αρνείται την ωφελιμότητα των εργαζομένων εδώ από την γείτονα, αμφίδρομη βέβαια, επειδή δεν εργάζονται τζάμπα, αλλά θεωρώ ανεξήγητη την έλλειψη πάσης προφυλάξεως ως προς τις επισκέψεις, ημερήσιες σε υπερηλίκους και ασθενείς πάσης φύσεως μη εξαιρουμένων ασφαλώς και… κορωνοϊόπληκτων! Ή δεν είναι έτσι;
Και πάλι προσωπικές σκέψεις κάνω λόγω ιδιότητος. Υπάρχουν βέβαια πολλά «περάσματα», η Κακαβιά όμως πρέπει να ελέγχεται. Από την άλλη μεριά ασφαλώς και δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι ανεπίτρεπτες καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις και… διαμαρτυρίες από τους κατ’ επάγγελμα συγκεντρωσιάρχες και διαμαρτυριάρχες, οι οποίοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους που οι ίδιοι διατρέχουν αλλά και δημιουργούν στην πόλη.
Να μην ξεχνάμε βέβαια και τις… «καταλήξασες» καταλήψεις των σχολείων, στις οποίες συμμετείχαν, εκτός μικρής μερίδας ανηλίκων μαθητών, πολλοί, απολύτως ανεύθυνοι γονείς και άλλοι καθοδηγούμενοι.
Ας δουν τώρα σε τι συμφορές κινδυνεύουν να υποβάλουν όλους τους μικροεπιχειρηματίες της πόλης μας, αλλά και τους εργαζομένους σε αυτές. Το «παράδειγμα» της Κοζάνης ας είναι οδηγός. Ή μήπως αυτός ήταν ο σκοπός τους;
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και των μη καθοδηγούμενων φοιτητών, υπακούουν απολύτως στα λαμβανόμενα μέτρα, ενώ οι «αντιρρησίες» των μέτρων και των κινδύνων είναι ελάχιστοι, από όσα ο ίδιος διαπιστώνω από την κυκλοφορία μου στο κέντρο της πόλης. Θα είναι κρίμα όλοι αυτοί να υποστούν πιο σκληρά μέτρα, από τους ολίγους…
Γι - Πας