ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΟΜΝΥΜΙ… ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΙΗΤΡΩ!
Διαβάζοντας την «εμπειρία» του Αλέξη Παπαχελά, ενός τόσο έμπειρου δημοσιγράφου και Διευθυντή της «Καθημερινής», για τον κορωνοϊό στην εντατική του «Ευαγγελισμού», νοιώθει κάποιος ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο. Τι μπορεί να προσθέσει στα λόγια του κ. Παπαχελά, που ένοιωσε ότι εγκαταλείπει σύντομα τα εγκόσμια, χωρίς να έχει κάνει την τελευταία σφιχτή αγκαλιά με αυτούς που αγαπά και χωρίς να έχει μπορέσει να πει ένα γειά στους συνεργάτες του και σε όλους τους άλλους φίλους και μη φίλους, για να μη τους αποκαλέσω «εχθρούς» την σήμερον ημέραν.
Ο κ. Παπαχελάς περιγράφει την κατάσταση ενός, ο οποίος έχει όχι απλά «σώες τις φρένες», αλλά απολύτως πλήρεις, από την στιγμή που διέσχιζε την «Βασιλίσσης Σοφίας» μέσα στο ασθενοφόρο μέχρι και τις προσπάθειες όλων εκείνων οι οποίοι προσπάθησαν υπεράνθρωπα και τελικά τα κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.
Υποθέτω ότι η μεγάλη ευαισθησία του πλέον προς αυτούς τους «ήρωες πίσω από τη μάσκα» θα τον κάνει πολύ προσεκτικό για όσα θα γράφονται και πάλι μαζικά εναντίον αυτών των «ηρώων», από κάποιους άσχετους με την καλή δημοσιογραφία, όχι μόνο στην δική του εφημερίδα αλλά και στις άλλες.
Με αφορμή βέβαια τις σοβαρές «παρατυπίες» κάποιων. Το θέμα είναι να χτυπιέται η «ρίζα» αυτού του κακού και εκείνοι που την «ποτίζουν» αυτήν τη ρίζα καθήμενοι στο πλάι και γελώντας.
Ο κ. Παπαχελάς μπορεί να τους βρει αυτούς τους «ποτιστάδες», να τους ξεσκεπάσει και να τους αποκαλύψει, τι γίνεται στα άλλα προηγμένα κράτη και δεν λοιδωρείται συνολικά η Ιερή Επιστήμη, ενός ολόκληρου Θεού, του Απόλλωνα, που λάτρευαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας και του Ασκληπιού και ενός ημίθεου του Ιπποκράτη που την ασκούσε αυτήν την Ιερή Επιστήμη, εφευρίσκοντας τον περίφημο «Όρκο» για τους μαθητές του.
Η κύρια υπόσχεση αυτού του «Όρκου» ήταν ότι «δεν θα πρόδιδαν τα μυστικά αυτής της Επιστήμης σε μη Ιατρούς, άσχετους, παρά μόνο στα παιδιά των διδασκάλων τους»!
Ίσως σε αυτήν την παράγραφο του Ιπποκράτειου Όρκου, δεν δόθηκε η δέουσα σημασία, όπως δόθηκε σε άλλες, ανάλογα με τα… «συμφέροντα» αυτών που τον επικαλούνται. Ίσως επειδή αυτή η παράγραφος είναι εκείνη που την αναγνωρίζει ως «Ιερή Επιστήμη» μη δυνάμενη να ασκηθεί από τον οποιονδήποτε και οπουδήποτε.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο γράφων, τυχαίνοντας να έχει ασκήσει αυτήν την επιστήμη επί μακράν σειράν ετών θλίβομαι με τις… αγωνιώδεις προσπάθειες πολλών συναδέλφων του κ. Παπαχελά να διεισδύσουν στα πολύ ενδότερα αυτής της επιστήμης και να κάνουν… τον έξυπνο στους άλλους! Δεν μαθαίνεται η ιατρική στις ειδήσεις!
Ας είναι όμως, τυχαίνει κι εγώ να είμαι ένα άτομο σαν τον κ. Παπαχελά, πριν αρρωστήσει και να εύχομαι να μη βρεθώ στη θέση να περάσω την «εμπειρία» του με τον κορωνοϊό και την εντατική, όπως το ίδιο εύχεται και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που αφέθηκε στα χέρια της υπό τον κ. Τσιόδρα Ιατρικής ομάδας, που κατευθύνει τον αγώνα εναντίον της πανδημίας.
Ευτυχώς που η ομάδα αυτή συνάντησε «ευήκοα μη ιατρικά ώτα» τα οποία ενστερνίστηκαν τις επιταγές της.
Έτσι περιπτώσεις σαν αυτές της Πάτρας και της Αγίας Βαρβάρας θα πρέπει να σταματήσουν εν τη γενέσει τους. Η χρήση των εικόνων και των ιερών συμβόλων δεν θα πρέπει να αφεθεί στους άσχετους. Θα μας χρειαστούν όταν πρέπει!

ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ!..
Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τα… «ευτράπελα» των ημερών, μία και η πατρίδα μας βρίσκεται κι αυτή στη δίνη του κορωνοϊού, όπως όλες οι χώρες, αλλά διαβάζοντας σήμερα το κύριο άρθρο του «Πρωινού Λόγου» (3-4-2020), δεν μπορώ να μη σταθώ στις παρατηρήσεις του άρθρου για την Ε.Ι.Ν.Η. (ένωση ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου).
Αλήθεια, υπάρχει αυτό το… «συνδικαλιστικό» όργανο; Πού βρίσκονταν τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια της κυβερνώσας παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολάκη; Ήταν τόσο ικανοποιημένο αυτό το όργανο με την τότε συμπεριφορά των κυβερνώντων προς τον ιατρικό κόσμο, που εργάζονταν στα Νοσοκομεία της Ηπείρου; Γι’ αυτό δεν μίλαγε; Μήπως μέχρι τότε η οργάνωση των Νοσοκομείων της Ηπείρου ήταν τόσο άψογη και δεν έδινε κανένα… πάτημα στο συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών γιατρών για να δείχνει ότι έχει φωνή;
Άρκεσαν δηλαδή 6-7 μήνες στην διάδοχη κατάσταση, που επήλθε ύστερα από ώριμη κρίση του Ελληνικού λαού, να… διαλύσει τα πάντα σε ό,τι αφορά στα Νοσοκομεία της Ηπείρου και να υπάρχει αυτή η «τραγική κατάσταση» στα Νοσοκομεία αυτά, όπως την διεκτραγωδεί η Ε.Ι.Ν.Η.;
Αλήθεια, πού… βρίσκονταν τα Πολακικά χρόνια η Ε.Ι.Ν.Η.; Μάλλον σαν «βιαστικές» ακούονται οι κατηγορίες της!
Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος διεξοδικά για την διάλυση των Νοσοκομείων και ιδιαίτερα των Μ.Ε.Θ. της χώρας την εποχή εκείνη. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ήπειρο θα μείνουν αξέχαστες οι συμπτώσεις, να χαλάνε κάθε τόσο οι αξονικοί τομογράφοι των Νοσοκομείων δύο κοντινών Νομών και όλοι οι ασθενείς να κατευθύνονται στον… «άτρωτο» ιδιωτικό αξονικό τομογράφο, που είχε πολύ στενή σχέση με κυβερνητικό τότε στέλεχος. Πού ήταν η Ε.Ι.Ν.Η.; Και πού ήταν όταν διακεκριμένοι γιατροί κυνηγιώνταν άγρια, επειδή δεν… έπαιρναν φακελάκι και αναγκάζονταν να εκπατριστούν;
Ο λαός σήμερα συμπαραστέκεται στους γιατρούς. Ας συμπαρασταθεί και η Ε.Ι.Ν.Η. στον εαυτό της!
Γι - Πας