ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

«ΤΟ… ΜΠΑΛΚΟΝΙ»!
Στις 3 Οκτώβρη 1943, δεκατριών χρονών, τα Γιάννενα ήταν… μουδιασμένα και ανήσυχα, επειδή κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι Γερμανοί θα συλλάμβαναν 50 διακεκριμένους πολίτες ως ομήρους, σε αντίποινα του σκοτωμού ενός αξιωματικού με τον οδηγό του στην «Κανέτα» από τους αντάρτες του Ζέρβα.
Άξαφνα, μέσα σε αυτήν την… «μαυρίλα», όλα τα κανόνια τους που υπήρχαν στα Γιάννενα στράφηκαν προς το Μιτσικέλι και βομβάρδιζαν ανηλεώς τους Λιγκιάδες, ενώ σε λίγο, φλόγες ξεπήδησαν από όλα τα σπίτια του χωριού. Παρακολουθούσαμε όλοι το… «θέαμα» έντρομοι!
Διαδόθηκε ότι γίνονταν ένας γάμος και το «ψίκι», που πήγαινε στο σπίτι της νύφης, είχε υψωμένη την Ελληνική σημαία! Έτσι διαδόθηκε και έτσι πιστεύονταν για χρόνια, μολονότι στις… λεπτομέρειες αποδεικνύονταν ότι οι στρατιώτες της Βέρμαχτ, που ακολούθησαν τα κανόνια, δεν άφησαν τίποτε όρθιο εκεί σκοτώνοντας 84 γυναίκες, παιδιά και γέροντες, ενώ… περίεργα οι περισσότεροι άνδρες βρίσκονταν πίσω στις… «Καρυές», είτε για ράβδισμα, είτε… από κάποια φήμη – ειδοποίηση να μην είναι στα σπίτια τους.
Την προηγούμενη Τρίτη (15-10-2019) παρακολούθησα στο κατάμεστο από κόσμο «Πνευματικό Κέντρο» την προβολή ενός εκπληκτικού «ντοκιμαντέρ», σχετικού με το παραπάνω τραγικό γεγονός γυρισμένο από τον Λιγκιαδιώτη σκηνοθέτη κ. Χρύσανθο Κωνσταντινίδη, αλλά τροφοδοτημένο από αυτούσιες συνεντεύξεις που έλαβε από επιλεγμένους κατοίκους ο σύγχρονος Γερμανός Ιστορικός Prof. Dr. Christoph U. Schminck – Gustavus, ο οποίος ήταν παρών (φωτό) και προλόγισε την προβολή, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ. Τίτλος του ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι».
Δεν είχα ποτέ διανοηθεί ότι ο δαιμόνιος αυτός Γερμανός το είχε βάλει ντε και καλά να αποδείξει την πλήρη αλήθεια γι’ αυτό το τραγικό συμβάν, ένα από τα πολλά που έχουν αποκαλυφθεί στην Ελληνική επικράτεια από εκείνα τα γερμανικά στρατεύματα, τα απλά της «Βέρμαχτ» και όχι απαραίτητα των φανατισμένων SS.
Πήρε πολλές συνεντεύξεις από κατοίκους του Νησιού, καθώς και από Λιγκιαδίτες επιζήσαντες για να αποδείξει ότι ο «γάμος» ήταν ένα απλό περιστατικό που συνέβη και ότι οι απάνθρωπες μαζικές και τραγικές δολοφονίες των αμάχων, γερόντων, γυναικών και παιδιών στην πλειοψηφία τους από ένα έως δέκα χρονών, έγιναν σε εφαρμογή του εκδικητικού σχεδίου για τον φόνο του Γερμανού… «αλπινιστή» αξιωματικού και του οδηγού του στην Κανέτα από τους αντάρτες του Ζέρβα.
Απέδειξε επίσης με ατράνταχτα στοιχεία και διηγήσεις ότι οι δολοφονίες αυτές έγιναν μαζικά από τους απλούς στρατιώτες της Βέρμαχτ, οι οποίοι πυροβόλησαν και λόγχισαν μωρά στις αγκαλιές των μανάδων τους, ή τα έκαψαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους.
Διαπίστωσε επίσης γιατί οι απλοί και πονεμένοι αυτοί άνθρωποι, πάμφτωχοι και πεινασμένοι δεν ήταν δυνατό να παραστούν στην δίκη της Νυρεμβέργης, μάρτυρες εναντίον αυτού που έδωσε την διαταγή για την μαζική δολοφονία των δικών τους.
Βρήκε ακόμα και την τραγική νύφη του γάμου, η οποία σε ηλικία 99 χρονών ζούσε με την… κατηγορία της «γρουσούζας» που έγινε αιτία να καεί το χωριό της και να σκοτωθούν οι άνθρωποί του. Ίσως, του είπε, ο Θεός με κράταγε ζωντανή μέχρι τώρα για να αποκαλυφθεί αυτό που μου λες, ότι δεν έφταιγε ο γάμος για ό,τι έγινε. Τώρα είναι ώρα να πεθάνω κι εγώ!
Μερικοί από τους συνεντευξιασθέντες αποκάλυψαν ότι οι μεταπολεμικές ανάγκες τους έκαναν να μεταβούν στην Γερμανία για να εργαστούν σε εργοστάσια των δολοφόνων τους, αποκαλύπτοντας τα αισθήματά τους.
Τέλος ο δαιμόνιος Γερμανός Ιστορικός πέραν από τα σημεία από τα οποία προσπορίστηκε τα στοιχεία της έρευνάς του, επισκέφτηκε και ένα χωριό όπου εκπαιδεύονται οι αλπινιστές και όπου οι… παλαίμαχοι ανήγειραν θρασύτατα και ένα μνημείο προς τιμήν των πεσόντων συναδέλφων τους, μερικοί από τους οποίους συμμετείχαν ασφαλώς και στο… ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ… ΕΠΟΧΕΣ!
Με την ευκαιρία της επιτυχούς διοργανώσεως του Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Γιάννη Γουδέβενο, του πρώτου μακριά από την Αθήνα, θυμήθηκα τις παλιές «ηρωικές» εποχές.
Κατ’ αρχήν να συγχαρώ τον φίλο μου Γιάννη γι’ αυτήν την διοργάνωση, όπου βραβεύτηκε και ένας εκ των «πιονιέρων» Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, ο Ακαδημαϊκός κ. Χαρ. Μουτσόπουλος, άξιο τέκνο, ή μάλλον εκ των Πατέρων της Σχολής αυτής, αλλά γνήσιο τέκνο της πόλης μας.
Οι τότε συνθήκες δεν μπορούν ούτε καν να παραβληθούν με τις σημερινές από πλευράς μέσων και τόπων διοργάνωσης, αλλά εν τούτοις αποτολμούνταν και γίνονταν και τότε επιτυχημένες, παρά τις προσπάθειες ορισμένων εκ των… νεοφώτιστων καθηγητών, οι οποίοι, αφού είχαν εξασφαλίσει τον «τίτλο», έβαζαν πλώρη γι’ αλλού!
Μου έλεγε ο ομότιμος Καθηγητής της Μαιευτικής Γυναικολογίας κ. Δημ. Λώλης ότι μία ομάδα υπό τον εκλεγέντα τότε τακτικό (Α’ βαθμίδας) καθηγητή της Οφθαλμολογίας Μπεχράκη, με αφορμή τις δυσχέρειες, που προαναφέρθηκαν, πίεζε το Υπουργείο Παιδείας για την μεταφορά της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων στο Βόλο! Τότε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας τους κάλεσε και τους είπε ότι θα τον βρουν μπροστά τους παντού κι αυτό θα πρέπει να το θυμούνται καλά!
Η κίνηση σταμάτησε αυθωρεί και ο Μπεχράκης προτίμησε την Β’ βαθμίδα (έκτακτος) της Πάτρας, όπου επίσης είχε εκλεγεί!
Όταν η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία μου ανέθεσε την οργάνωση του Πανελληνίου Ουρολογικού Συνεδρίου, του πρώτου κατά σύμπτωση, εκτός Αθηνών, ο τότε φρεσκοεκλεγείς Β’ βαθμίδας Καθηγητής Καμμένος, δήλωσε στην Ουρολογική Εταιρεία, ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να οργανωθεί στα Γιάννενα.
Με την παρέμβαση του τότε Πρύτανη αείμνηστου Γ. Καλλίστρατου το συνέδριο διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρεμπιπτόντως ο Καμμένος δεν είχε ούτε μία εργασία προς παρουσίαση στο συνέδριο αυτό.
Γι - Πας