ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΙΣΗΣ...

Ένας αγνός και πολύ μεγάλος λάτρης των Γιαννίνων και ολόκληρου του περιγύρου τους, ένας εκλεκτός καλλιτέχνης, ένας ωραίος άνθρωπος κυριολεκτικά και μεταφορικά, ένας διακεκριμένος Γιαννιώτης, αλλά και Ηπειρώτης και Έλληνας, ένας αγαπημένος μου φίλος, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Χαρίσης έφυγε από κοντά μας, για να εγκατασταθεί στις αγκάλες των εκλεκτών του Θεού από όπου θα συνεχίσει να παρατηρεί τον κόσμο με το μάτι του καλώς ορθολογιζομένου ορώντος. Επειδή είχαμε διαφορά ηλικίας δεν είχα την τύχη να τον γνωρίζω στην μαθητική μου ζωή, στα Γιάννινα, αλλά γνωριστήκαμε καλά κατά τις σπουδές μας ως υπότροφοι της φοιτητικής εστίας Τοσίτσα στην Κάτω Κηφισιά.
Όντας σπουδαστής της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελούσε τον τέταρτο καλλιτέχνη μας μαζί με το γλύπτη, Παύλο Βρέλη και τους ζωγράφους Σταύρο Μπαλτογιάννη και Βασίλη Γκρόζα. Ήταν μια πολύ ζωντανη μονάδα της Εστίας και μαζί με τον συγχωριανό του Σταυρακιώτη Διαμάντη Κασιούμη κάναμε τις συζητήσεις μας και τις πλάκες μας, στις οποίες εκείνος συμμετείχε με το ανεπανάληπτο λεπτό και προσωπικό του χιούμορ.
Όπως προείπα ο Βσίλης ήταν ένας σοβαρός και πηγαίος καλλιτέχνης και σπούδασε την αρχιτεκτονική όχι μόνο με βάση την πηγαία καλλιτεχνική του στόφα, αλλά μελετώντας σοβαρά και ολοκληρωτικά αυτήν την σπουδαία από την αρχαιότητα επιστήμη, κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο διακεκριμένους και σύγχρονους συνάμα θεράποντές της.
Ήταν επόμενο να καταταχθεί με όλα αυτά τα προσόντα, ως άνθρωπος, επιστήμονας και καλλιτέχνης στους προσωπικούς φίλους του αείμνηστου ευπατρίδη πολιτικού Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και εγκαταστάθηκε τον πρώτο καιρό στα Γιάννινα, όπου φιλοτέχνησε σημαντικά αρχιτεκτονήματα και κοινά σχέδια κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων, μεταξύ, των οποίων και τα δικά μου σπίτια. Σ’ αυτό το διάστημα συνδέθηκε και με τον αείμνηστο οραματιστή και Πρόεδρο της Ε.Η.Μ. Κώστα Φρόντζο, του οποίου έγινε ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών.
Όλες οι αφίσες των τότε πολύ σπουδαίων ετήσιων «Δωδωναίων» είχαν φιλοτεχνηθεί από εκείνον και αποτελούν ξεχωριστά καλλιτεχνικά κομμάτια. Όπως επίσης, το υπαίθριο θέατρο και το μοναδικό ψυχαγωγικό κέντρο δίπλα του.
Είχε συνταχθεί με τη άποψη του Φρόντζου για την ανέγερση, με δαπάνες του αείμνηστου ευεργέτη Κων/νου Κατσάρη, του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων στη θέση της «Αίγλης» αποδεικνύοντας με ρυθμιστική μελέτη του σχετικού οδικού κόβου ότι το πράσινο της περιοχής δεν επρόκειτο να θιγεί.
Η αντίδραση όμως κάποιων, υπηρετούντων συμφέροντα ή μη, αυτό δεν έχει πλέον καμμιά σημασία, ήταν τέτοια ώστε το σχέδιο να ματαιωθεί.
Ο Βασίλης, υπηρετώντας με πάθος την επιστήμη του, εντάχθηκε στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και έφτασε να καταλάβει την θέση του Γενικού Διευθυντή. Όλοι αυτοί με τις διώξεις Κουτσόγιωργα το 1981 έφυγαν και ο πρώτος υπουργός, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης κάλεσε τον Βασίλη, αγνοώντας τους πάντες, να επανέλθει στη θέση του. Εκείνος ευγενικά αρνήθηκε και εγκατασταθείς στο Μαρούσι συνέχισε ιδιωτικά το παραγωγικό του έργο. Αγαπημένε μου φίλε, ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που σε δέχτηκε.

 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ!

Δεν ξέρω τι ρόλο θέλησε να παίξει η αγαπητή μου και εκλεκτή Γερμανίδα Καγκελάριος ... φράυ και όχι Μαντάμ Μέρκελ. Εάν πάντως, επισκεπτόμενη την Ελλάδα αυτήν την εποχή και λέγοντας μερικά υποστηρικτικά λόγια, θέλησε να βοηθήσει προεκλογικά τον Αλέξη Τσίπρα, τότε... τον έκαψε! Όποιον κι αν προσπάθησε η καϋμένη να υποστηρίξει σε εκλογές, όλους, μα όλους τους έφαγε η «μαύρη» μαρμάγκα! Σαν παραδείγματα αναφέρω τους Σαρκοζί, Ολάντ, Ρέντσι, Χίλαρυ κλπ κλπ. Μόνο η επίσκεψή της στην FYROM, τις παραμονές τις επεισοδιακής ψήφισης των αλλαγών στο Σύνταγμα του κρατιδίου αυτού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ο οποίος συνδυαζόμενος και με τις αθρόες επισκέψεις παραγόντων του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ άφησε να εννοηθούν πολλά ύποπτα πράγματα για εκβιασμούς, χρηματισμούς και τα τοιαύτα. Δεν τα λέω εγώ ο ταπεινός και μηδαμινός, αλλά λέχτηκαν από άλλα πιο σπουδαία… στόματα, οπότε οι σπουδαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στους προγραμματισμούς των επισκέψεών τους, πολλώ δε μάλλον όταν μια χώρα, μαζί με το σλαυϊκό στοιχείο, περιλαμβάνει και μάζες επίλυδων Αλβανών, που … άλλα ονειρεύονται!
Φαντάζομαι ότι η εξοχοτάτη Καγκελάριος θα αντιλήφθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σαφώς διαφορετικό κλίμα και όσο κι’ αν... ευγνωμόνησε τον «σύντροφο» Αλέξη για την συμφωνία των Πρεσπών εκ μέρους όλων των προαναφερθέντων επισκεπτών της FYROM την οποία, πολύ έξυπνα, είναι η μόνη που αποκάλεσε «Βόρεια Μακεδονία», η παρούσα Ελληνική Βουλή θα σκεφτεί πολύ για το τι θα κάνει. Η γη της μικρής Ελλάδας περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθορίζουν και κανένας, προδότης ή μη δεν μπορεί να τα αλλάξει. Ας το γνωρίζουν όλοι αυτό.

Γι - Πας